EXCLUSIV Surse oficiale belgiene: De ce nu a fost invitat președintele Klaus Iohannis de premierul Belgiei la reuniunea informală cu 12 lideri europeni

Liderii europeni care vor participa alături de premierul belgian Charles Michel pentru o reuniune programată joi seara înainte de summitul informal al Consiliului European au fost invitați de liderul guvernului de la Bruxelles pe criteriul asigurării unei ”reprezentări echilibrate nord, sud, est și vest a regiunilor”, au declarat surse guvernamentale belgiene pentru CaleaEuropeana.ro.

”Reuniunea este una informală, iar prim-ministrul Michel a dorit să invite lideri din diferite regiuni, fără să existe alte criterii specifice”, au precizat sursele citate, în contextul în care 12 lideri europeni urmează să se întâlnească joi seara la Val Duchesse cu premierul belgian, o reuniune la care România nu este reprezentată în condițiile în care președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal de vineri de la Bruxelles.

FOTO: Administrația Prezidențială/ Klaus Iohannis, Charles Michel, Angela Merkel

Privind motivul pentru care România nu a fost invitată să participe la această reuniune, în condițiile în care țara noastră va deține președinția Consiliului UE primul semestru al anului 2019, sursele au precizat că astfel de reuniuni vor mai fi organizate și că reprezentanții României vor fi invitați.

Potrivit acestora, premierul Charles Michel dorește să pună bazele unei relații puternice cu țările membre.

”Este foarte important pentru noi să avem un contact puternic (n.r. – cu celelalte țări membre) deoarece am văzut o deformare a relațiilor între nord și sud și între est și vest”, au mai precizat sursele.

PE agenda discuțiilor se vor afla subiecte importante precum bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2020-2027, problema migrației și viitorul zonei euro.

Citiți și 12 lideri europeni, invitați de premierul belgian la o reuniune înaintea summitului UE de vineri. Președintele Klaus Iohannis nu se află pe listă

Explicațiile survin în condițiile în care la reuniunea pe care Charles Michel o găzduiește participă cancelarul Angela Merkel (Germania, PPE), președintele Emmanuel Macron (Franța), premierul Mark Rutte (Olanda, ALDE), prim-ministrul Mateusz Morawiecki (Polonia, ECR), prim-ministrul Mariano Rajoy (Spania, PPE), premierul Boiko Borrisov (Bulgaria, PPE), prim-ministrul Leo Varadkar (Irlanda, PPE), prim-ministrul Paolo Gentiloni (Italia, PES), prim-ministrul Juha Sipilä (Finlanda, ALDE), premierul Xavier Bettel (Luxemburg, ALDE), prim-ministrul Antonio Costa (Portugalia, PES) și prim-ministrul Robert Fico, (Slovacia, PES).

În context cu informațiile furnizate, nordul european este reprezentat de Irlanda și Finlanda, sudul de către Italia, Spania și Portugalia, estul de către Polonia, Bulgaria și Slovacia, iar vestul de către țările Benelux, Franța și Germania.

De altfel, liderii participanți la reuniunea ce precedă summitul informal UE-27 de vineri reprezintă cele șase țări fondatoare ale UE (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda), cele mai puternice patru economii (Franța, Germania, Italia, Spania), țara ce deține președinția Consiliului UE (Bulgaria), statul care asigură președinția Eurogrupului (Portugalia), dar și țara care reprezintă cel mai mare beneficiar de fonduri europene (Polonia). Mai mult, prin intermediul Poloniei și Slovaciei la reuniune este reprezentat și grupul de la Vișegrad.

Citiți și Un summit pentru viitorul Uniunii Europene: Banii europeni și alegerile din 2019, mizele reuniunii dintre Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și ceilalți lideri UE-27

Reuniunea celor 12 de joi are loc cu o zi înainte ca liderii UE-27 să discute bugetul Uniunii Europene post-2020 și aspecte instituționale ce țin de compoziția Parlamentului European după Brexit, desemnarea președintelui Comisiei Europene și alegerile europene de anul viitor.

Citiți și Klaus Iohannis participă vineri la reuniunea Consiliului European. Șeful statului va cere ”finanțarea adecvată a politicii de coeziune”

Președintele Klaus Iohannis, va participa vineri, 23 februarie, la reuniunea informală a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Pe agenda dezbaterilor se vor afla subiecte legate de negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, precum și aspecte instituționale ale Uniunii Europene. Președintele ”se va pronunța pentru finanțarea adecvată a politicii de coeziune în vederea reducerii decalajelor existente dintre statele membre, concomitent cu reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale Uniunii Europene”, a transmis Administrația Prezidențială. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat săptămâna trecută planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finanțării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia a propus trei scenarii pentru perioada post 2020, incluzând tăieri de până la 124 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, respectiv de 120 miliarde de euro în cadrul Politicii Agricole Comune.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.