Swoboda despre declaraţia lui Reding: Este inadecvat ca un comisar UE să asocieze o procedură administrativă de o dispută politică

Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că este “inadecvat” ca un comisar european să condiţioneze o procedură administrativă – Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea României la Schengen – de o dezbatere politică, scrie Mediafax.

Referindu-se la posibilitatea prelungirii monitorizării României de către CE, Hannes Swoboda a declarat: “Este inadecvat ca un comisar european să condiţioneze deciziile în cadrul unei proceduri administrative – aderarea României la Spaţiul Schengen – de o dezbatere politică”.

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, a apreciat că situaţia politică din România reprezintă “un mare pericol” şi ar putea afecta progresele ţării spre o “integrare deplină” în Uniunea Europeană. “Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani”, a spus comisarul european.

Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue “câţiva ani” supravegherea statului de drept în România, “cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea” asupra integrării ţării în Spaţiul Schengen.

Hannes Swoboda s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta pentru o discuţie privind situaţia politică din România. El a arătat că, în discuţia cu premierul Victor Ponta, şi-a exprimat sprijinul pentru “toate măsurile adoptate pe o bază democratică”, în special de către Parlamentul de la Bucureşti, şi a precizat că regretă că preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul, nu a dorit să se întâlnească cu şeful Guvernului de la Bucureşti, afirmând că un astfel de refuz este foarte rar.

“Câţiva colegi români din Parlamentul European încearcă să afecteze imaginea României, ceea ce este inacceptabil, pratic distrug imaginea României. Lăsaţi Comisia să lucreze, noi vom accepta deciziile Comisiei”, a spus Swoboda.

Hannes Swoboda a cerut, marţi, Comisiei Europene, într-o scrisoare adresată preşedintelui Jose Barroso, să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluţii pentru “instrumentele de control şi echilibru”. El precizează că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către guvernele în funcţiune.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  policycenter.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.