Connect with us

ROMÂNIA

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul din Tanzania, Samia Suluhu Hassan, despre ”modul în care putem gestiona multiplele consecințe ale războiului, inclusiv din perspectiva asigurării securității alimentare a statelor din Africa”.

Șeful statului se află într-un turneu în Africa pentru redinamizarea relațiilor cu statele acestui continent, în contextul în care România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa.

De altfel, vizita președintelui Klaus Iohannis în Tanzania vine după cea a vicepreședintei SUA, K. Harris, din martie 2023 și după cea a președintele Germaniei, F. W. Steinmeier, care a avut loc în intervalul 30 octombrie – 1 noiembrie 2023.

”Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre în raport cu partenerii africani. Convorbirile noastre au fost deschise și productive. Am constatat că avem teme de interes comun și poziții similare față de multe dintre provocările globale actuale. Avem o bază solidă pentru extinderea relațiilor noastre bilaterale și am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Tanzania, cum ar fi educație, protecție civilă, agricultură, silvicultură, IT și securitate cibernetică. În acest sens, salut semnarea astăzi a două memorandumuri de înțelegere care urmăresc intensificarea cooperării bilaterale în domeniul managementului riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, precum și a cooperării științifice, economice și tehnice în domeniul agriculturii și al mediului”, a menționat Iohannis în declarațiile de presă comune cu președinta din Tanzania.

Acesta ”și-a exprimat convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja mediul de afaceri din Tanzania și din România să demareze și alte proiecte comune”.

I-am transmis, totodată, doamnei președinte că Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană. În cadrul discuțiilor de astăzi am avut și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale și internaționale de actualitate. România, ca și Tanzania, este interesată de soluționarea situațiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional”, a mai spus președintele.

Ca vecin direct al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, Klaus Iohannis i-a prezentat președintei Tanzaniei ”evaluările României cu privire la situația de securitate din regiunea noastră și în legătură cu evoluțiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

”Am discutat concret despre modul în care putem gestiona multiplele consecințe ale războiului, inclusiv din perspectiva asigurării securității alimentare a statelor din Africa. Am prezentat amplele măsuri politico-diplomatice, logistice și administrative luate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, inclusiv către țările africane. Nu în ultimul rând, am abordat situația din Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea ca violențele să nu se extindă, civilii să fie protejați, ajutoarele umanitare să aibă acces în zonă și dreptul internațional să fie respectat. România are convingerea că doar soluția celor două state poate asigura pacea și stabilitatea pe termen lung în regiune. De asemenea, am arătat că România a decis să transfere către populația civilă din Gaza peste 230 de tone de ajutoare umanitare, în valoare de aproape 2 milioane de euro”, a continuat șeful statului.

În vederea intensificării dialogului politico-diplomatic și deschiderii de noi perspective de cooperare, președintele a invitat-o pe Samia Suluhu Hassan să întreprindă o vizită în România pentru a continua discuțiile.

De altfel, țara noastră și Tanzania au semnat în prezența celor doi președinți două documente bilaterale sectoriale, care vor consolida și aprofunda cooperarea în domeniile vizate:

  • Un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Guvernul Republicii Unite Tanzania prin Biroul Prim-ministrului. Scopul documentului îl constituie promovarea cooperării între părți în domeniile managementului riscului de dezastre, respectiv al asistenței umanitare internaționale. Se încurajează schimbul de cunoștințe și experiență prin experți guvernamentali și practicieni, pe teme precum: promovarea culturii de prevenire a riscurilor de dezastre, atenuarea amenințărilor, reducerea vulnerabilității și creșterea rezistenței comunităților locale și a infrastructurii critice; pregătirea pentru dezastre și răspunsul umanitar, inclusiv serviciile medicale de urgență, în cazul pandemiilor; cooperarea operațiunilor de căutare și salvare în aer, pe apă și terestru și managementul în caz de incendii forestiere; formare profesională în managementul riscului de dezastre cu certificare, exerciții și programe de schimb de experți; proiecte comune de cercetare și inovare privind managementul riscului de dezastre; managementul informațiilor și al comunicării în situații de urgență; implementarea acțiunilor anticipative pentru comunitățile expuse riscului de dezastre și schimbări climatice.
  • Un Memorandum de Înțelegere între Academia de Științe Agricole și Forestiere din România și Universitatea Sokoine pentru Agricultură din Tanzania privind Cooperarea și Cercetarea Agricolă. Documentul promovează și încurajează cooperarea științifică, economică și tehnică între cele două instituții și institutele sau centrele lor de cercetare în domeniul agriculturii și mediului, inclusiv prin schimburi de informații și experiență, dezvoltarea de programe comune de cercetare, elaborarea de proiecte comune bilaterale și multilaterale, organizarea activităților de comunicare și promovarea activităților de cercetare.

Trebuie precizat că Tanzania este un stat stabil, fără conflicte majore de la obținerea independenței (cu excepția războiului împotriva Ugandei, între 1978 și 1979). Tanzania este o republică prezidențială, președintele Samìa Suluhu Hassan fiind prima femeie președinte în Comunitatea Africii de Est, originară din Zanzibar.

După mai bine de doi ani la putere, președintele Samìa Hassan și-a consolidat poziția în cadrul partidului de guvernământ CCM, a reluat legătura cu opoziția și a deschis spațiul democratic presei.

Noul președinte a inițiat pași spre restaurarea unor drepturi politice și civile, lăsând mai mult spațiu libertății de exprimare. De asemenea, a lansat o serie de reforme economice menite să scoată țara din izolarea în care se afla și să creeze atractivitate mediului de afaceri, puternic centralizat și protecționist.

Tanzania se reangajează și la nivel multilateral și regional, iar autoritățile promovează țara ca destinație de investiții cu o diplomație economică activă.

Relațiile Tanzaniei cu UE sunt pe un trend ascendent, existând voința reangajării de ambele părți.  România este singura țară din UE care nu necesită viză de intrare.

Tanzania și România au avut legături privilegiate înainte de 1989, memoria bunelor relații fiind în continuare vie în Tanzania. Este important ca aceasta să fie menținută prin reluarea unei cooperări susținute.

Având în vedere că Tanzania se află într-o etapă de deschidere democratică și spre economia de piață, contactele la nivel înalt pot încuraja tendințele pozitive politico-economice ale țării și contribuie la identificarea oportunităților de afaceri și cooperare sectorială.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), a declarat că România este interesată să dezvolte, să utilizeze şi să fabrice tehnologii verzi, contribuind astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale.

Preşedintele a subliniat, în cadrul evenimentului “Sustainable Innovation Forum 2023”, din Dubai, că, pentru a răspunde în mod eficient schimbărilor climatice, guvernele trebuie să dezvolte un parteneriat puternic cu întreprinderile, instituţiile financiare, entităţile de cercetare şi inovare şi ONG-urile.

“România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar şi să fabrice tehnologii verzi şi să contribuie astfel la lanţurile valorice verzi internaţionale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în ceea ce priveşte subcomponentele lanţului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control şi de distribuţie. România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziţie Justă, ţara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producţiei de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune. De asemenea, marii producători auto din România îşi reorientează producţia către vehiculele electrice”, a spus preşedintele, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ţara noastră este situată într-o regiune “percepută uneori ca având o amprentă de carbon mare”, dar subliniază că România şi-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.

“Pornind de la acest bilanţ, ne angajăm să ne dezvoltăm economia şi să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare şi inovatoare la preţuri accesibile”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că “peisajul inovaţiei verzi din România este foarte dinamic” şi marile centre universitare, precum cele din Bucureşti şi Cluj, inovează în domeniul materialelor de construcţie durabile şi al aplicaţiilor pentru eficienţa energetică. Totodată, companiile din România susţin progresul tehnologiei pompelor de căldură, “esenţiale pentru decarbonizarea sectorului încălziri şi răcirii” clădirilor.

“Cercetarea şi inovarea pot ajuta la consolidarea şi la adaptarea superioară a producţiei agricole la schimbările climatice, atât în România, cât şi la nivel mondial. La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele ţări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o iniţiativă care urmăreşte să abordeze schimbările climatice şi foametea la nivel mondial prin inovaţie la nivelul sistemelor alimentare. Demersurile României fac parte din eforturile mai ample ale UE în materie de inovare. Uniunea Europeana este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume”, a spus preşedintele.

Iohannis a subliniat că Uniunea Europeană este “un inovator” în ceea ce priveşte finanţarea combaterii schimbărilor climatice şi stimulentele financiare pentru acţiunea climatică. În acelaşi timp, a adăugat şeful statului, UE este un “lider” în cercetarea şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei şi de captare a carbonului, ambele esenţiale pentru a ajunge la zero emisii nete.

Klaus Iohannis a evidenţiat că acţiunea globală în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea şi transferul de tehnologie, astfel încât ţările din întreaga lume să poată pune în aplicare eficient planurile naţionale privind clima şi să livreze în raport cu Acordul de la Paris.

“Sinergiile dintre tranziţia verde şi cea digitală facilitează o acţiune eficientă în domeniul climei. Pentru a sprijini ţările în curs de dezvoltare în a-şi atinge ţintele legate de digitalizare şi sustenabilitate, România s-a alăturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru proiecte în Africa şi America Latină”, a precizat preşedintele.

Potrivit şefului statului, “cel mai important atu” în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii, care trebuie să aibă competenţele necesare pentru a inova şi a participa la tranziţia verde. Acest lucru va asigura o creştere durabilă din punct de vedere economic şi ecologic, a punctat Iohannnis.

“Sistemele educaţionale solide vor genera capacitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare necesară pentru tranziţia verde. De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce priveşte programele şcolare şi practicile de predare. România a făcut paşi în acest sens prin includerea, de exemplu, a Săptămânii Verzi în structura anului şcolar, începând cu 2023. Schimbările climatice constituie o ameninţare extremă pentru planetă şi reprezintă o ameninţare existenţială pentru populaţia acesteia. Numai dacă noi toţi, oamenii din întreaga lume, ne vom aduna şi ne vom uni forţele, vom putea răspunde eficient la aceasta provocare fără precedent”, a conchis Klaus Iohannis.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec a afirmat duminica faptul că parteneriatul strategic dintre Washington și București “nu a fost niciodată mai important decât în prezent, în contextul ameninţărilor cu care ne confruntăm în Europa, din cauza unei Rusii agresive şi a atacului său asupra Ucrainei”.

“România a fost un partener puternic şi a făcut multe eforturi pentru a susţine Ucraina, în special în ceea ce priveşte transportul de cereale, primirea de refugiaţi şi în domeniul asistenţei militare”, a arătat diplomatul, într-o intervenție susținută cu ocazia unei recepții cu românii din SUA a premierului Marcel Ciolacu, aflat în vizită oficială la Washington.

Ea a vorbit şi de achiziţiile militare pe care ţara noastră le-a făcut din Statele Unite ale Americii.

“Noi, partea americană, facem tot ce putem pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a României pe Flancul estic al Alianţei. Eu şi ministrul apărării am avut plăcerea de a vedea unele dintre noile capabilităţi pe care România le-a ales”, a afirmat Kavalec, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver, a spus că există progrese.

Marcel Ciolacu este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Luni, Marcel Ciolacu participă la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ceremonialul include 19 salve de tun şi onorul drapelului.

Ulterior, premierul român se va întâlni, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, se va întâlni şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

Published

on

© Guvernul României

Românii nu pot fi ţinuţi în ţară decât dezvoltând serviciile publice şi infrastructura, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, duminică, la Washington, în cadrul unei recepţii unde s-a întâlnit cu români stabiliţi în SUA.

Nu am venit să insist să reveniţi în România, pentru că ştiu că n-o veţi face. Aţi realizat şi aveţi deja o familie în Statele Unite şi sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniţi în acest moment în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună“, a arătat el, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a spus că speră ca “SUA să devină cel mai important investitor direct în România în toate domeniile şi cel mai important partener comercial non-UE al României”.

 

În acest fel, a apreciat el, diaspora va găsi calea de a comunica mai bine cu ţara.

“Oricâte start-up nation am face noi pentru diaspora, Guvernul României, la elita care este în ţara aceasta, trebuie ceva mai mult”, a punctat şeful Executivului.

El a mărturisit că la un moment dat şi-a dorit să plece din România.

“Sunt pentru prima oară în Statele Unite mai mult de 24 de ore. Data trecută am fost doar într-un tranzit către America de Sud, într-un demers cu OSCE. Am încercat acum 30 de ani, la fel ca şi dumneavoastră, să fac parte din diaspora românească, undeva în Europa, în Marea Britanie. Nu am reuşit acest lucru. A încercat şi fratele meu. În Germania a stat vreo zece ani şi pe urmă a revenit în ţară împreună cu familia”, a punctat acesta.

Ciolacu a vorbit şi despre situaţia de securitate din ţara noastră.

“Am trecut printr-o pandemie, ca şi dumneavoastră aici, printr-o criză energetică, printr-o inflaţie exagerată şi mai nou trecem în România şi printr-o criză de securitate regională şi, nu în ultimul rând, globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi adevărul este că România în acest moment ţine spatele frontului din Ucraina. România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii”, a mai spus premierul.

De asemenea, s-a referit şi la eforturile de a include România în Visa Waiver.

“Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, s-a adresat premierul celor prezenţi.

Marcel Ciolacu este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Luni, Marcel Ciolacu participă la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ceremonialul include 19 salve de tun şi onorul drapelului.

Ulterior, premierul român se va întâlni, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, se va întâlni şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO46 mins ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA1 hour ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE2 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE21 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ENERGIE22 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

ENERGIE22 hours ago

Ministrul energiei Sebastian Burduja a semnat aderarea României la Alianța Solară Internațională: Avem cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending