CHINA
Tarifele impuse de Trump redirecționează și mai multe exporturi ale Chinei către UE (Bloomberg). Avertismentul ARMO: Concurența neloială creată de companiile din afara UE afectează piața de eCommerce și întreg retailul european
Published
1 month agoon
By
Andreea Radu
Pierderile de locuri de muncă ar putea crește pe măsură ce tarifele impuse de președintele american Donald Trump deviază și mai multe exporturi chinezești din Statele Unite către Uniunea Europeană, scrie Bloomberg. Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) avertizează că problema concurenței neloiale create de companiile din afara UE afectează piața de eCommerce și întreg retailul european, subliniind că este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și protejarea retailerilor europeni.
Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est a pierdut aproximativ un sfert de milion de locuri de muncă în industria textilă și a confecțiilor în ultimii doi ani, potrivit Asociației producătorilor de fibre și fire de filament din Indonezia, care a estimat că o altă jumătate de milion de locuri de muncă sunt în pericol în 2025, ceea ce înseamnă că, în câțiva ani, unul din patru locuri de muncă din sector va dispărea. Acest ritm este considerabil mai rapid decât „șocul chinezesc”, care a afectat 2,4 milioane de locuri de muncă din SUA între 1999 și 2011.
„Acesta este China Shock 2.0 sau China Shock 3.0”, spune Gordon Hanson, profesor de politică urbană la Harvard Kennedy School și unul dintre autorii documentului de cercetare care a inventat numele fenomenului. „China are această imensă capacitate de producție, iar bunurile trebuie să ajungă undeva”. Lecția din experiența SUA, a adăugat el, este că „există un răspuns politic la toate acestea. Oamenii se supără”.
Scăderea economiilor locale din inima Americii a contribuit la ascensiunea lui Donald Trump ca forță politică. Încercând să reechilibreze comerțul dintre SUA și China și să aducă acasă locuri de muncă în industria prelucrătoare, Trump a impus Chinei, în timpul primului său mandat, tarife vamale care au fost menținute de administrația Biden. Producătorii chinezi excluși din SUA au fost nevoiți să caute piețe alternative, în timp ce unii și-au mutat producția în alte țări pentru a scăpa de taxe.
Sprijinirea exporturilor a devenit și mai importantă după ce președintele chinez Xi Jinping a luat măsuri în jurul anului 2020 pentru a reduce o bulă imobiliară. Ulterior, au fost crescute investițiile în industria prelucrătoare pentru a susține economia, ceea ce a dus la un excedent comercial record al Chinei, aproape de 1.000 de miliarde de dolari în 2024. Deși guvernul lui Xi și-a exprimat intenția de a orienta economia mai mult spre consum, în acest an va fi în continuare necesar un sector de export puternic pentru a atinge obiectivul ambițios de creștere de aproximativ 5%
Impactul din Indonezia este resimțit și în alte economii emergente și este pe cale să se agraveze: Trump a amenințat că va crește și mai mult tarifele pentru China, după ce le-a majorat cu 20% de la preluarea mandatului în ianuarie. Acest lucru înseamnă că exportatorii chinezi, cei mai competitivi din lume, caută să înlocuiască orice comenzi pierdute – o dinamică ce riscă să declanșeze un val și mai mare de produse chinezești pe piața globală.
Și nu doar produsele de mare valoare, precum vehiculele electrice, panourile solare și oțelul, au devenit o sursă de fricțiune între China și alte țări. Este vorba și despre articole de îmbrăcăminte și alte bunuri de calitate inferioară – componente de producție în Asia de Sud-Est, cabluri de internet în Brazilia, electronice în India – pe care țările în dezvoltare le vând în mod obișnuit țărilor mai bogate. Există, de asemenea, milioane de pachete mici trimise în fiecare zi direct consumatorilor de către comercianții chinezi de produse electronice, care subminează produsele locale.
Dacă acest lucru nu a fost suficient pentru economiile în curs de dezvoltare, Trump amenință să impună tarife „reciproce” tuturor națiunilor, începând cu 2 aprilie. Liderii țărilor prinse în mijlocul tensiunilor dintre SUA și China – dintre care majoritatea sunt reticenți în a alege o tabără – trebuie să navigheze cu delicatețe în relațiile cu fiecare dintre cei doi giganți, prevenind în același timp pierderile de locuri de muncă la nivel național.
Cercetările realizate de Bloomberg Economics arată că China a reușit să-și păstreze aproape aceeași cotă din exporturile globale, în ciuda unei scăderi semnificative a ponderei sale în importurile totale ale SUA de la începutul mandatului lui Trump. Începând din 2017, multe economii emergente au înregistrat creșteri substanțiale ale achizițiilor din China, ceea ce a dus la un excedent comercial record al Chinei pentru produsele fabricate.
În timp ce o bună parte din acestea sunt produse finite, cum ar fi telefoanele mobile, îmbrăcămintea și aparatele electrocasnice fabricate în China, a existat, de asemenea, o creștere a importurilor de piese și materiale destinate fabricilor care produc bunuri pentru export în SUA – dovadă că tarifele lui Trump au declanșat o schimbare în lanțurile de aprovizionare globale.
Deși tarifele americane mai mari impuse Chinei au ajutat alte națiuni să vândă mai mult în SUA, noua amenințare a lui Trump de a impune taxe tuturor țărilor „crește riscul ca unele dintre aceste oportunități pe piața americană să dispară”, spune Maeva Cousin, economist șef pentru comerț la Bloomberg Economics. „Economiile asiatice merg pe sârmă în războaiele comerciale dintre SUA și China. Concurența bunurilor importate din China este în mod clar o provocare pentru multe dintre companiile lor, iar devierea exporturilor chinezești din SUA intensifică această tendință”, a spus ea.
Cu toate acestea, nu este ușor pentru guverne să blocheze importurile din China, care pentru mulți este cel mai mare partener comercial al lor, precum și o sursă de finanțare ieftină pentru centrale electrice, căi ferate de mare viteză și alte proiecte de infrastructură.
China este sensibilă la acuzațiile potrivit cărora uriașa sa mașină de export afectează țările în curs de dezvoltare. La începutul acestei luni, în timpul unei conferințe de presă anuale susținute de ministrul chinez de externe, Wang Yi, unde întrebările sunt verificate în prealabil, un jurnalist de la un post de presă pakistanez a abordat subiectul avalanșei de produse chinezești în țările vecine. Cel mai înalt diplomat chinez a răspuns afirmând că este „normal ca vecinii să nu fie de acord cu totul”, subliniind totodată că China rămâne „motorul dezvoltării economice”.
De asemenea, China a fost pricepută în gestionarea repercusiunilor geopolitice, intensificând diplomația și prezentându-se ca o alternativă stabilă față de Trump. Guvernul lui Xi menține, de asemenea, tarifele scăzute pentru țările mai sărace, în timp ce Trump le crește.
Statele Unite s-au plâns de mult timp de capacitatea excesivă a Chinei în sectoarele industriale, o problemă pe care fosta secretară de Trezorerie Janet Yellen a ridicat-o în mod repetat în întâlnirile cu omologii săi de la Beijing. Totuși, unii oficiali din Asia de Sud-Est nu o consideră ca fiind principala problemă.
În Indonezia, oficialii sunt, de asemenea, reticenți în a critica China, în ciuda pierderilor semnificative de locuri de muncă din sectorul textilelor. China reprezintă mai mult de un sfert din comerțul total al națiunii – de aproximativ trei ori mai mult decât orice altă țară. Guvernul lui Xi a ajutat, de asemenea, Indonezia să construiască căi ferate de mare viteză și investește sume mari în țară pentru a procesa minerale, susținând strategia guvernului de a avansa în lanțul valoric.
Luna trecută, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a salutat publicarea de către Comisia Europeană a Comunicării privind comerțul electronic sigur și sustenabil, considerând-o un semnal clar pentru toate statele membre că protejarea Pieței Unice trebuie să fie o prioritate comună. Această inițiativă evidențiază importanța aplicării riguroase a legislației europene pentru a combate fluxul uriaș de produse ilegale și pentru a elimina avantajele necompetitive ale operatorilor care evită conformitatea cu normele UE, dar continuă să fie activi în Uniune.
Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri pentru a combate riscurile generate de importurile de valoare redusă vândute prin comercianți și piețe online din afara Uniunii Europene, decizii care fac parte dintr-un pachet mai larg de instrumente care vizează domenii precum controalele vamale, protecția consumatorilor și aplicarea legislației digitale și pe care presa le consideră demersuri prin care UE își propune să transforme platformele online de tip Temu, Shein sau Amazon în actori răspunzători pentru produsele periculoase sau ilegale pe care le comercializează. Printre măsurile propuse se numără și reforma vamală, prin eliminarea scutirii de taxe pentru coletele sub 150 de euro și întărirea controalelor printr-o mai bună analiză a riscurilor.
Comunicarea Comisiei Europene vine cu exemple despre cum legislația existentă poate fi aplicată mai eficient pentru a proteja comerțul echitabil și consumatorii europeni. ARMO consideră această inițiativă un pas necesar în crearea unui mediu competitiv echitabil și atrage atenția asupra urgenței aplicării măsurilor propuse. Problema concurenței neloiale create de companiile din afara Uniunii nu afectează doar sectorul de comerț electronic, ci întregul retail european. Este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și protejarea retailerilor europeni.
Așa cum ARMO și alte asociații de retail online și tradițional din Uniunea Europeană au subliniat în mod constant în ultimul an, este imperativ ca toate companiile care operează în UE să respecte aceleași reguli, indiferent de locul în care sunt stabilite. Aplicarea neuniformă a reglementărilor favorizează competiția inechitabilă și slăbește încrederea în Piața Unică Europeană.
Această inițiativă are un impact semnificativ și asupra consumatorilor europeni, care trebuie să fie conștienți că beneficiile aparente oferite de comercianții din afara UE vin cu un cost ascuns. Acest cost nu afectează doar afacerile europene, ci și siguranța produselor pe care le achiziționează și securitatea datelor personale pe care le împărtășesc platformelor din afara UE. Protejarea consumatorilor și asigurarea unor standarde ridicate de siguranță și transparență trebuie să fie o prioritate comună la nivel european.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
Donald Trump anunță că va merge la funeraliile Papei Francisc pe care îl descrie “un om bun, care a iubit lumea”
CHINA
China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși
Published
4 days agoon
April 18, 2025By
Teodora Ion
China furnizează arme Rusiei, a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citând informații de la serviciile de informații și de securitate ale Ucrainei, informează Politico Europe.
Livrările includ praf de pușcă și artilerie, cu întreprinderi chineze care lucrează în Rusia, a declarat el joi, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, adăugând că Ucraina va furniza săptămâna viitoare informații mai detaliate despre cooperare.
Oficial, China a susținut că este neutră în invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, făcând apel la o ”soluționare pașnică și diplomatică a conflictului”.
Cu toate acestea, în februarie 2022, cu puțin timp înainte de invazia rusă în Ucraina, Moscova și Beijingul au anunțat un ”acord de parteneriat fără limite”.
Beijingul a fost acuzat că furnizează în secret Rusiei arme și componente pentru producția de drone, reducând în același timp livrările de drone către Ucraina. China neagă acuzațiile.
”Nu pot spune că suntem surprinși. Dar am vorbit cu liderul chinez și mi-a dat cuvântul său că nu va vinde sau oferi arme Rusiei. Din păcate, avem fapte și constatăm informații care arată contrariul”, a declarat Zelenski.
”În orice caz, avem deja fapte că China consolidează capacitatea de apărare a Rusiei. Iar acest lucru este rău”, a spus el.
Forțele ucrainene ruse au capturat la 8 aprilie doi cetățeni chinezi care luptau alături de forțele Rusiei în Ucraina, într-o încercare a Moscovei de a prelungi războiul.
Administrația Trump a încercat să medieze o încetare a focului în războiul din Ucraina. Kievul a acceptat propunerea, în vreme ce Moscova a impus condiții și și-a intensificat bombardamentele asupra țării pe care a invadat-o.
După o discuție telefonică pe care a avut-o cu ministrul rus de externe, Seghei Lavrov, secretarul de stat american, Marco Rubio a avertizat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.
CHINA
Xi Jinping pledează într-o întâlnire cu premierul Spaniei pentru colaborare între China și UE în fața ”practicilor unilaterale și de intimidare”, referindu-se la războiul comercial pornit de Trump
Published
1 week agoon
April 12, 2025By
Teodora Ion
Președintele chinez Xi Jinping a propus ca UE și Beijingul să colaboreze pentru a rezista în fața războiului comercial pornit de președintele american Donald Trump, informează Politico Europe.
”China și UE trebuie să își asume responsabilitățile internaționale, să protejeze împreună trendul globalizării economice și un mediu comercial internațional echitabil și să reziste împreună practicilor unilaterale și de intimidare”, a declarat Xi în timpul unei întâlniri cu premierul spaniol Pedro Sanchez în capitala chineză.
Washingtonul și Beijingul au fost implicate într-o escaladare a disputei privind tarifele, în urma căreia China a majorat vineri dimineața taxele asupra importurilor americane la 125%, ca răspuns la tarifele tot mai mari ale SUA.
În timp ce Trump a decretat o pauză în aplicarea celui mai sever regim tarifar pentru alte țări din lume – inclusiv UE – China caută parteneri care să o ajute să contracareze imensele presiuni comerciale venite din partea Casei Albe.
Sanchez a reluat apelul lui Xi pentru legături mai strânse între UE și superputerea asiatică într-un moment în care lumea se confruntă cu ”provocări extraordinare”.
”Peisajul global complex face necesar să mizăm pe mai mult dialog, cooperare și o consolidare a relațiilor noastre cu alte țări și blocuri regionale”, a spus Sanchez, într-o referire voalată la războiul comercial global al lui Trump.
„China este un partener fundamental pentru noi atunci când vine vorba de a face față celor mai mari provocări ale lumii. Schimbările climatice, dezvoltarea globală, lupta împotriva inegalității … Toate sunt probleme-cheie pentru noi”, a adăugat el.
Pelerinajul premierului spaniol la Beijing a stârnit interesul Washingtonului, unde secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a comparat săptămâna aceasta încercările Madridului de a stabili relații comerciale mai strânse cu China cu ”o sinucidere”.
Sanchez a insistat că ”politica externă a Spaniei nu este împotriva nimănui”, adăugând că țara sa este hotărâtă să joace un rol ”activ” în promovarea relațiilor transatlantice ”reciproc avantajoase”.
Unii dintre liderii blocului susțin îndepărtarea de SUA și crearea unor legături mai strânse cu diferiți parteneri globali, însă alții susțin că este mai bine ca blocul să rămână aproape de Washington.
Premierul italian Giorgia Meloni, care insistă că Europa trebuie să păstreze o „abordare pragmatică, constructivă și deschisă” față de Casa Albă, urmează să călătorească săptămâna viitoare la Washington.
Premierul spaniol a declarat că a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, înaintea vizitei. Vineri, publicația South China Morning Post din Hong Kong a relatat că liderii UE intenționează să se întâlnească cu Xi în China în luna iulie.
Ultimul summit de acest tip a avut loc la Beijing în 2023, iar protocolul ar impune în mod normal ca următoarea ediție să aibă loc la Bruxelles. Disponibilitatea UE de fi gazda unui astfel de eveniment de anvergură sugerează că liderii europeni doresc să îl mulțumească pe Xi și să folosească summitul – care coincide cu cea de-a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor UE-China – pentru a crea legături mai strânse cu superputerea asiatică.
CHINA
Rusia „trage China” în războiul său împotriva Ucrainei, acuză Zelenski: „Avem date precise cu privire la peste 150 de cetățeni chinezi care au fost implicați”
Published
2 weeks agoon
April 10, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Moscova că încearcă să implice China în războiul împotriva Ucrainei, după ce autoritățile de la Kiev au anunțat capturarea unor presupusi cetățeni chinezi care luptau de partea armatei ruse pe teritoriul ucrainean.
Rușii „trag alte țări în război. Cred că acum trag China în acest război”, a declarat Zelenski unui grup media, între care AFP. Kievul este gata să „schimbe” captivii chinezi cu soldați ucraineni deținuți de Rusia, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Autoritățile chineze știau că unii dintre cetățenii lor sunt recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina, a afirmat, de asemenea, Zelenski, adăugând în același timp că nu știe dacă Beijingul a dat „un ordin” pentru a-i trimite acolo.
„Până în prezent, avem date precise cu privire la peste 150 de cetățeni chinezi care au fost implicați de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Știm că numărul real este mai mare. Ucraina consideră că o astfel de implicare flagrantă a cetățenilor chinezi în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei în timpul războiului de agresiune este un pas deliberat spre extinderea războiului și este încă un indiciu că Moscova trebuie pur și simplu să prelungească lupta”, a scris Zelenski, pe X.
The first two captured Chinese citizens. Today, investigators from the Security Service of Ukraine spoke with them. We are working to establish all the facts regarding the involvement of these and other Chinese citizens being part of the Russian occupation army. Ukrainian… pic.twitter.com/PkBpBjI2Qm
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 9, 2025
Zelenski a transmis că, în viziunea Moscovei, nu contează „cine moare în acest război absurd”, atât timp cât conflictul continuă, sugerând că Rusia este dispusă să recurgă la orice mijloace pentru a-și menține ofensiva.
„Noi toți – toți partenerii, toți participanții corecți la relațiile internaționale – trebuie să privăm Rusia de capacitatea de a continua războiul, inclusiv prin utilizarea unor persoane ca acestea”, a adăugat președintele ucrainean.
Beijingul a denunțat miercuri „acuzațiile nefondate” ale Kievului potrivit cărora „mult mai mulți” cetățeni chinezi luptă alături de forțele ruse contra Ucrainei, după anunțul capturării a doi soldați chinezi în estul acestei țări.
„China este în curs de a proceda la verificări cu Ucraina privind acest caz. Poziția Chinei privind criza ucraineană este clară și fără ambiguități și ea este aprobată pe larg de comunitatea internațională”, a reacționat miercuri Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO7 days ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu