Connect with us

CONSILIUL UE

Țările UE aprobă acordul politic cu Parlamentul European privind Fondul pentru o Tranziție Justă din care România va beneficia de 1,94 miliarde de euro

Published

on

© European Commission/ Facebook

Uniunea Europeană a făcut miercuri un pas major pe calea către o tranziție verde eficientă și echitabilă, după ce ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat acordul politic provizoriu la care au ajuns președinția germană a Consiliului UE și Parlamentul European cu privire la noul Fond pentru o tranziție justă de 17,5 miliarde de euro și din care România va beneficia de 1,94 miliarde de euro.

“Fondul pentru o tranziție justă este o afirmare a solidarității și a voinței noastre politice, ca Uniune, de a aborda împreună schimbările climatice. Va ajuta la reconcilierea economiei și ecologiei. Nu putem pune în aplicare Acordul verde european fără a atenua consecințele pentru cei mai afectați de decarbonizarea economiei noastre”, a spus Peter Altmaier, ministrul federal german pentru afaceri economice și energie, conform unui comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia Consiliului UE vine și în contextul acordului istoric dintre liderii statelor membre, care la Consiliul European de săptămâna trecută au aprobat obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în lupta împotriva schimbărilor climatice. În baza acestui acord, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a cerut miercuri în Parlamentul European ca eurodeputații să dea undă verde legii europene a climei.

Potrivit acordului dintre Consiliul UE și Parlamentul European privind Fondul pentru o tranziție justiă, statele membre vor dezvolta planuri de tranziție echitabile pentru a sprijini teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice grave ca urmare a restructurării necesare pentru atingerea obiectivului UE pentru 2030 de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% și de a avea o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Fondul se adresează în special regiunilor care trebuie să elimine treptat producția și utilizarea de cărbune, lignit, turbă și șisturi petroliere sau să își transforme industriile cu consum intens de carbon. De altfel, în concluziile adoptate de liderii europeni este stabilită și respectarea dreptului statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic și de a alege cele mai adecvate tehnologii pentru a atinge în mod colectiv obiectivul climatic 2030, inclusiv tehnologii de tranziție precum gazul, o prevedere solicitată în mod ferm de către România.

Resursele vor proveni din cadrul financiar multianual 2021-2027 (7,5 miliarde de euro) și din instrumentul UE de nouă generație (10 miliarde de euro repartizat pe trei ani).

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență prezentat de guvernul PNL la finalul lunii noiembrie, România va primi 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă, suma aceasta reprezentând 11,09% din anvelopa totală a fondului menționat.

Cele 1,94 miliarde de euro fac parte din cele 79,94 miliarde de euro ce vor fi acordate României și care cuprind atât fondurile alocate prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și prin intermediul planului de redresare Next Generation EU.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit un mandat pentru negocieri cu Parlamentul European cu privire la propunerea unui certificat verde digital, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acest certificat va facilita circulația sigură și liberă în timpul pandemiei COVID-19 prin furnizarea dovezii că o persoană a fost fie vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului PCR, fie s-a recuperat în urma îmbolnăvirii de COVID-19, mai precizează sursa citată.

“Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui Certificat Verde Digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre, publicat alături de comunicat.

a”Situația epidemiologică actuală rămâne de o mare îngrijorare, dar atunci când privim în viitor, trebuie să avem soluții care să funcționeze în toate statele membre. Certificatul verde digital este creat pentru a facilita circulația sigură și liberă. Este cel mai important pentru cetățenii noștri, pentru societățile noastre și pentru redresarea economiilor noastre. Salut acest prim pas. Arată că suntem gata să colaborăm constructiv cu Parlamentul European și Comisia pentru a continua să avansăm rapid cu privire la aceste propuneri, pentru ca certificatul și sistemul să fie pe deplin operaționale vara asta”, a declarat prim-ministrul portughez António Costa, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE.

Mandatul de negociere al Consiliului a fost adoptat după ce, la finele lunii trecute, Parlamentul European a decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, pentru a facilita adoptarea sa până în vară și pentru a permite circulația sigură și liberă pe durata pandemiei. Astfel, plenul Parlamentului European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare din 26-29 aprilie.

Comisia Europeană a propus la 17 martie crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Propunerea acestei adeverințe face parte dintr-o comunicare adoptată de Colegiul Comisiei Europene prin care Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când situația epidemiologică o va permite. 

Separat, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE au transmis prin intermediul concluziilor Consiliului European din 25 martie că “lucrările legislative și de ordin tehnic referitoare la adeverințele electronice interoperabile și nediscriminatorii privind COVID-19, bazate pe propunerea Comisiei, ar trebui să avanseze în regim de urgență”.

Potrivit comunicatului Consiliului UE, cadrul legal al certificatului verde digital constă din două propuneri legislative. Primul se referă la cetățenii UE și membrii familiilor lor, iar al doilea se referă la resortisanții țărilor terțe care se află legal sau au reședința legală pe teritoriul unui stat membru.

Conform acestor propuneri, va fi posibil să se utilizeze adeverința în toate statele membre ale UE.

Modificările cheie introduse în textele legislative de către Consiliu sunt următoarele:

– O referire la faptul că un certificat verde digital nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație și nu este un document de călătorie, pentru a sublinia principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate.

– Un nou articol privind dimensiunea internațională a certificatului verde digital, care clarifică tratamentul care trebuie acordat certificatelor emise cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor acestora, precum și resortisanților țărilor terțe cu ședere legală / rezidenți vaccinați în țări terțe.

– Dispozițiile privind protecția datelor au fost consolidate de-a lungul textului regulamentului principal, în special pe baza avizului comun al Autorității europene pentru protecția datelor și a Comitetului european pentru protecția datelor.

– Textul include acum o dispoziție tranzitorie pentru a se asigura că statele membre pot continua să utilizeze sistemele existente în prezent pe o perioadă scurtă de șase săptămâni de la intrarea în vigoare a principalului regulament și până când cadrul certificatului verde digital este pe deplin operațional pe teritoriu.

– Textul proiectului de regulament conține o dispoziție care permite Irlandei și celorlalte state membre să accepte reciproc certificate eliberate resortisanților țărilor terțe pe baza reciprocității.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul dă undă verde regulamentului pentru instituirea Programului de 4,2 mld. euro pentru Piața Unică a UE în următorii șapte ani

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul dă undă verde regulamentului pentru instituirea Programului de 4,2 mld. euro pentru Piața Unică a UE în perioada 2021-2027. Această măsură urmează unui acord încheiat în decembrie anul trecut cu Parlamentul European care deschide calea pentru adoptarea rapidă a proiectului de regulament la a doua lectură.

„Piața unică este coloana vertebrală a economiei noastre. Noul program se va asigura că funcționează corespunzător atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori și că va continua să promoveze competitivitatea și creșterea durabilă în întreaga UE”, a declarat Pedro Siza Vieira, ministrul de stat portughez pentru economie și tranziție digitală.

Programul reunește activitățile finanțate în prezent în cadrul a șase programe diferite. Bugetul său total este de 4.2 miliarde EUR. Aceasta reprezintă o „completare” de 119 de milioane de euro față de propunerea inițială a Comisiei, prezentată în urmă cu 2 de ani. De asemenea, piața unică va avea în premieră un buget dedicat ca parte a Cadrului Financiar Multianual.

Principalul obiectiv al Programului pentru Piața Unică este de a permite cetățenilor, consumatorilor, întreprinderilor și autorităților publice din întreaga UE să profite pe deplin de integrarea pieței. În acest sens, va facilita următoarele:

  • va sprijini punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației Uniunii în domeniul pieței interne a bunurilor și serviciilor, al supravegherii pieței, al standardizării, al politicii în domeniul concurenței și al serviciilor financiare
  • va furniza servicii de consultanță întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), în special prin intermediul rețelei europene a întreprinderilor
  • va finanța activități legate de protecția consumatorilor și responsabilizarea utilizatorilor finali din domeniul financiar.
  • se va concentra pe protecția unui lanț de aprovizionare cu alimente sigur și durabil, care este necesar pentru a permite funcționarea eficientă a pieței unice.
  • va finanța furnizarea de statistici europene de înaltă calitate privind toate politicile Uniunii.

În conformitate cu acordul politic încheiat în decembrie anul trecut între colegislatori, se așteaptă ca Parlamentul European să aprobe poziția Consiliului în primă lectură în următoarele luni. Regulamentul va fi apoi considerat adoptat în mod formal. Se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Reuniune de urgență privind AstraZeneca: UE face apel la miniștrii sănătății din statele membre să aibă o abordare coordonată

Published

on

© EMA - Twitter

În urma reuniunii de urgență a miniștrilor sănătății din UE cu privire la noile informații legate de vaccinul AstraZeneca oferite de EMA, Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului UE au făcut apel la toate statele membre să lucreze pentru o abordare coordonată, care să nu afecteze campania de vaccinare în UE, se arată în comunicatul oficial al Consiliului.

„Aceasta este o decizie tehnică. Nu este o decizie politică. Trebuie să urmărim în continuare cele mai bune informații științifice furnizate de EMA. Nu trebuie să uităm că deciziile individuale afectează pe toată lumea”, a subliniat ministrul de sănătate din Portugalia la sfârșitul reuniunii.

Toți miniștrii au fost de acord că este necesar să se facă mai multe studii pentru grupurile specifice de vaccinare și să se ofere informații suplimentare privind restricțiile de vaccinare cu AstraZeneca.

„Evaluarea de astăzi arată că sistemul nostru de farmacovigilență funcționează: reacțiile adverse suspectate sunt raportate rapid, informațiile sunt partajate și experții se reunesc rapid pentru a evalua toate dovezile disponibile. Deciziile noastre ar trebui să se bazeze acum pe activitatea științifică a EMA și pe o evaluare riguroasă și continuă a riscurilor și beneficiilor. Am chemat astăzi miniștrii sănătății să urmeze o abordare coordonată în toată Europa pentru a crește încrederea publicului”, a transmis comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Comitetul pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă al Agenției Europene pentru medicamente a ajuns ieri la concluzia că formarea cheagurilor de sânge în urma administrării vaccinului AstraZeneca trebuie listată ca efect advers secundar ”foarte rar”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN26 mins ago

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a avut un schimb de opinii cu privire la Strategia farmaceutică pentru Europa

POLITICĂ30 mins ago

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA35 mins ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending