Tarile UE care mentin restrictiile de munca pentru romani. Piața muncii în România: Cine face angajări în 2014

UPDATE 10 iunie 2014:

Stagnare pe piaţa muncii. 70% dintre angajatori nu fac angajări vara aceasta

În jur de 70% dintre companiile din România nu intenţionează să facă noi angajări în perioada iulie-septembrie, în timp ce un sfert au arătat că îşi vor creşte numărul de angajaţi, iar 5% prevăd chiar o scădere de personal, potrivit studiului „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă”, realizat de ManpowerGroup.

Şanse crescute de angajare în companiile mari şi în industria prelucrătoare

La polul opus se situează angajatorii cu peste 250 de angajaţi. 27% dintre aceştia anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în următoarele trei luni şi numai 2% anticipează reduceri de personal. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunităţi de angajare în toate cele opt regiuni ale ţării şi în nouă din zece sectoare de activitate, mai arată studiul realizat cu 625 de angajatori. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi industria prelucrătoare, în care Previziunea Netă de Angajare este de +19%, în scădere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, însă în creştere de 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut.

Finanţele, asigurările şi imobiliarele, de viitor

“Oportunităţile se vor înmulţi probabil şi în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior (II/2014), cât şi faţă de trimestrul III al anului trecut. Perspectivele sunt însă limitate în sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii anunţă o Previziune Netă de Angajare de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II. În schimb, cea mai semnificativă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii, unde Previziunea Netă de Angajare a ajuns la +10%, după trei trimestre consecutive de creştere”, se arată în studiul ManpowerGroup. În cinci din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătăţite faţă de cele exprimate în trimestrul doi. O creştere considerabilă este în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătăţindu-se moderat şi faţă de perioada similară a anului trecut. Angajatorii din regiunea Nord-Est anticipează la rândul lor creşteri de personal, raportând o Previziune de +15%, cu 4 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II şi în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de intervalul iulie – septembrie 2013. Climatul de angajare prognozat este favorabil în mai mică sau mai mare măsură în toate cele opt regiuni, dar încrederea angajatorilor este mai scăzută în regiunile Sud-Vest şi Vest, în care valorile Previziunii Nete de Angajare sunt +3%, respectiv +6%.

În regiunea Vest însă, intenţiile de angajare ale angajatorilor au slăbit considerabil faţă de trimestrul anterior, înregistrând un declin abrupt de 28 de puncte procentuale. “Încă nu putem considera creşterea oportunităţilor de angajare drept o tendinţă, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate şi zone ale ţării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc. Semnele unui optimism renăscut se fac simţite, dar cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aştepte la efervescenţă, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaţilor potriviţi, nu pe angajări de volum. Aceştia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare şi costuri”, a explicat Petrof, potrivit ADEVĂRUL.

În jur de 70% dintre companiile din România nu intenţionează să facă noi angajări în perioada iulie-septembrie, în timp ce un sfert au arătat că îşi vor creşte numărul de angajaţi, iar 5% prevăd chiar o scădere de personal, potrivit studiului „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă”, realizat de ManpowerGroup.Citeste mai mult: adev.ro/n6y4sl
În jur de 70% dintre companiile din România nu intenţionează să facă noi angajări în perioada iulie-septembrie, în timp ce un sfert au arătat că îşi vor creşte numărul de angajaţi, iar 5% prevăd chiar o scădere de personal, potrivit studiului „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă”, realizat de ManpowerGroup.Citeste mai mult: adev.ro/n6y4sl
Stagnare pe piaţa muncii. 70% dintre angajatori nu fac angajări vara aceastaCiteste mai mult: adev.ro/n6y4sl
Stagnare pe piaţa muncii. 70% dintre angajatori nu fac angajări vara aceastaCiteste mai mult: adev.ro/n6y4sl

UPDATE 2 ianuarie 2014: 

Nouă ţări UE au ridicat restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Malta, Marea Britanie și Spania au ridicat restricțiile pe piața muncii impuse muncitorilor români și bulgari incepand cu 1 ianuarie 2014.

Momentul a fost precedat însă de dispute aprinse şi temeri ale unor ţări, în frunte cu Marea Britanie, în legătură cu impactul pe care ridicarea restricţiilor îl va avea pentru piaţa muncii din aceste ţări, după experienţa “instalatorului polonez”.

Restricțiile vor fi menținute însă în Elveția până la 31 mai 2019, potrivit Acordului asupra liberei circulații a persoanelor semnat între Berna și UE.

UPDATE:  

Irlanda a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români.

Franţa ar putea deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari în toamnă

Majoritatea statelor membre UE care mentineau restrictii pentru romani si bulgari pe piata muncii le vor mentine si in 2012 si 2013, perioada maxima in care tratatele UE le permit acest lucru, potrivit informatiilor oficiale anuntate astazi de Comisia Europeana si preluate de HotNews.ro. Noua din 11 tari UE care mentin restrictii au trimis notificari catre Executivul UE si au precizat care sunt pozitiile lor. La acestea se adauga si Spania, care a cerut si a obtinut deja o derogare pana la sfarsitul acestui an. Majoritatea raspunsurilor sunt negative pentru romani.

  • Tari care mentin restrictii inca doi ani – 9 state membre: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta au anuntat Comisia Europeana cu privire la mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari pana in 2014.
  • Tari care au ridicat restrictiile total sau partial: Italia nu a notificat Comisia Europeana in legatura cu mentinerea restrictiilor. Germania le mentine partial.
  • Tari care mentineau restrictii pana acum10 (+1) tari au impus pana la 31 decembrie 2011 restrictii romanilor si bulgarilor: Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta la care s-a adaugat si Spania din vara lui 2011 – cu derogare pana la sfarsitul lui 2012.
  • Tari care nu au impus restrictii: 15 statele UE nu au in prezent restrictii pentru cetatenii romani: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia si Danemarca.
Actul de aderare din 2005 permite tarilor UE-25 sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor ale fortei de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape:

  • Perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008
  • Perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2011
  • Perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013
Primii 2 ani: legislatia nationala a celorlalte state membre reglementeaza accesul muncitorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor de forta de munca.Urmatorii 3 ani: statele membre pot extinde masurile nationale, cu conditia notificarii Comisiei inainte de finalul primei etape, altfel se aplica legislatia UE care garanteaza libera circulatie a lucratorilor.Ultimii 2 ani: un stat membru care mentine masurile nationale la sfarsitul celei de-a doua etape poate, in eventualitatea unor perturbari grave ale pietei fortei de munca de pe teritoriul sau sau al pericolului unor astfel de perturbari si sub rezerva notificarii Comisiei in acest sens, sa continue sa aplice masurile respective pana la sfarsitul perioadei de sapte ani care urmeaza datei aderarii.In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau amenintarea acestora, cum a fost cazul Spaniei.
Articolul integral poate fi accesat aici.
Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  flor.3x.ro, http://iservice-europa.eu/presscorner/enlargement/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.