Connect with us

SUA

Taxele suplimentare americane riscă să izoleze SUA. Comisarul european Cecilia Malmstrom: Stabilim acorduri comerciale cu o mulțime de țări care creează acest cerc de prieteni

Published

on

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a precizat miercuri că Uniunea Europeană se va adresa unor state precum Mexic, Canada și Japonia pentru a crea un front comun față de politicile comerciale agresive promovate de președintele american Donald Trump, informează Politico Europe.

”Suntem hotărâți să facem tot ceea ce trebuie făcut și colaborăm, de asemenea, cu multe alte state, pentru că nu este vorba doar de Uniunea Europeană împotriva Statelor Unite”, a precizat Malmstrom în cadrul unui interviu acordat pentru CNN. ”Așadar, apelăm la Mexic, Japonia, Canada … încheiem acorduri comerciale cu o mulțime de țări care creează acest cerc de prieteni care cred în … regulile internaționale”, a completat înaltul oficial european.

Săptămâna trecută, Bruxelles a anunțat că va recurge la măsuri de retaliere, impunând tarife suplimentare importurilor americane, după ce președintele american Donald Trump a decis impunerea unor taxe suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel. Canada, Mexic, Japonia și India au precizat, de asemenea, că se vor alătura Uniunii Europene.

Tarifele americane asupra oțelului și aluminiului riscă să izoleze Statele Unite, a sugerat Malmstrom, completând că hotărârea anunțată de Donald Trump ”este consdierată de restul lumii drept ilegitimă”.

Hotărârea liderului de la Casa Albă riscă să declanșeze un război comercial cu principalii parteneri ai SUA, comerțul cu Canada, Mexic și UE reprezentând 75% din tranzacțiile comerciale americane, dar și să creeze o prăpastie și mai mare între cele două maluri ale Atlanticului.

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, iar în 30 aprilie Casa Albă a anunţat că Donald Trump a extins până la 1 iunie scutirea de la plata taxelor vamale a acestor produse pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

UE a ameninţat la acea vreme cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Ministrul Apărării din Slovacia dorește reevaluarea plății ratelor pentru avioanele F-16, justificând că bugetul ministerului va fi influențat semnificativ de criza provocată de pandemia de COVID-19

Published

on

© Wikipedia

Plata ratelor la avionaele de luptă F-16 comandate de Slovacia din Statele Unite va trebui reevaluată, a transmis ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, potrivit agenției de presă TASR, citată de Agerpres.

Acesta a justificat că cele 150 de milioane de euro, care trebuie achitate până la finalul lunii septembrie, vor fi o problemă semnificativă pentru buget. Oficialul slovac a semnalat că bugetul Ministerului Apărării va fi influențat semnificativ de criza provocată de pandemia de coronavirus.

”Plăţile vor fi un cuţit în spate pentru bugetul nostru şi realmente va trebui să reevaluăm cumva acest lucru”, a insistat Jaroslav Nad, adăugând că nu va fi uşor, întrucât este vorba de un contract deosebit de vast şi complicat.

Acesta a menţionat că va discuta cu experţi şi a apreciat că se va ajunge la un acord rezonabil cu SUA.

Ministrul slovac al Apărării a atras și în trecut atenția că aceste plăți vor consuma o parte semificativă din bugetul ministerului său, mai precizează agenția slovacă de presă TASR.

Slovacia a achitat deja 900 de milioane de euro pentru aceste avioane. Pentru anul acesta este prevăzută achitarea a 150 de milioane, iar în 2021 peste 500 de milioane de euro.

Slovacia a decis să achiziţioneze 14 avioane americane F-16 C/D Block 70, documentele fiind semnate în 2018 de ministrul de atunci al apărării Peter Gajdos şi vicepreşedinta Lockheed Martin Anna Wugofski.

Primele patru ar urma să fie livrate în 2022, iar celelalte în anul următor. Acordul cuprinde şi muniţia, suportul logistic şi antrenamentul pentru piloţi şi tehnicieni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA: Donald Trump avertizează că are în vedere să înghețe finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății, reproșând că este “foarte centrată pe China”

Published

on

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, marți, intențiile de a pune capăt finanțării americane pentru Organizația Mondială a Sănătății, acuzând agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite că este “foarte centrată pe China” și că a criticat îndrumările anterioare ale OMS care au vizat combaterea răspândirii internaționale a coronavirusului, relatează Politico Europe.

Vom pune capăt banilor cheltuiți pentru OMS”, a declarat Trump la începutul unui briefingului cotidian de presă de la Casa Albă dedicat problematicii coronavirusului.

Câteva minute mai târziu, însă, președintele american și-a retractat declarația, spunând reporterilor că “are în vedere” întreruperea acestei finanțări, dar a recunoscut că o pandemie globală “nu este poate” cel mai bun moment pentru a îngheța finanțarea OMS.

Anterior declarațiilor, Trump a afirmat într-o postare pe Twitter că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat în modul de a gestiona pandemia cu noul coronavirus, acuzând totodată organizaţia că este ”foarte China-centrică”. Liderul de la Casa Albă s-a făcut astfel, aparent, ecoul criticilor în sensul că OMS s-a bizuit în prea mare măsură pe informaţii din China, în faza iniţială a epidemiei.

“OMS chiar a dat-o în bară. Dintr-un motiv sau altul, finanţată în mare parte de Statele Unite, totuşi foarte China-centrică. Vom analiza bine acest lucru. Din fericire, am respins sfatul lor de a păstra granițele deschise pentru China. De ce ne-ar fi dat o astfel de recomandare eronată?”, a transmis Trump pe Twitter.

Pe parcursul răspunsului administrației americane la coronavirus, președintele Donald Trump și-a promovat în mod repetat decizia, la sfârșitul lunii ianuarie, de a închide frontiera cetățenilor străini care au fost recent în China, în timp ce a instituit o carantină obligatorie de două săptămâni pentru cetățenii americani care se întorceau din provincia chineză Hubei, epicentrul focarului.

Aceste directive au contrazis o serie de recomandări ale OMS care avertiaz că “interdicțiile de călătorie în zonele afectate sau refuzul de intrare a pasagerilor care provin din zonele afectate nu sunt de obicei eficiente pentru a preveni importarea” cazurilor de coronavirus, dar pot în schimb “să aibă un impact economic și social semnificativ”.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China, a venit cea mai gravă provocare a umanității de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. La nivel global, sunt înregistrate peste 1,4 milioane de cazuri și peste 82.000 de decese, cele mai afectate țări fiind SUA, Spania, Italia, Franța și Germania

Măsurile și restricțiile adoptate de statele lumii pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, de la închiderea majorității sectoarelor economiei la anularea zborurilor și restricții de circulație a cetățenilor, determină ca peste jumătate din populația planetei (4 miliarde de oameni) să trăiască acum sub o formă de restrângere a libertăților.

Continue Reading

NATO

Cel de-al treilea transport cu echipamente medicale, realizat cu sprijinul SUA și NATO, a ajuns în România, în prezența ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului Adrian Zuckerman

Published

on

© MApN

Cel de-al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud a aterizat în noaptea de marți spre miercuri pe Aeroportul Otopeni, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și a ambasadorului Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei noi misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală de la Seul la București, a informat MApN marți seară într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu  o aeronavă C-17 Globemaster III.


Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere,  pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, acestea vor fi distribuite și alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren.

Amintim faptul că la 26 și 28 martie, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus.

Cele două zboruri solicitate de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III au reprezentat prima utilizare a orelor de zbor, alocate ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic, pentru pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus.

De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi eforturile României în combaterea crizei coronavirusului și faptul că România a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical de protecție din Coreea de Sud. În context, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a arătat că România a fost primul stat aliat care a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care cuprinde, în prezent, alături de țara noastră, alte nouă țări NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, și două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending