Connect with us

INTERNAȚIONAL

Temperatura din zona euro

Published

on

Saptamana a inceput in forta pentru zona euro, motiv pentru care ministrii finantelor din statele G7 au organizat o teleconferinta de urgenta, pe 5 iunie, pe tema crizei euro.

Situatia bancilor spaniole (Spania cere ajutor Uniunii Europene), tensiunile interne din Grecia (presiunea electorala pentru alegerile din 17 iunie) si mai ales impactul evolutiilor din statele europene asupra zonei euro, au generat o mobilizare surprinzatoare a liderilor politici europeni. Cam tarziu, este adevarat, dar acest focus era mai mult decat necesar.

O pozitie care nu ajunge foarte des in lumina reflectoarelor a fost enuntata  de Ministrul japonez de Finante, Jun Azumi, care a declarat ca “am ajuns la un punct in care trebuie sa intelegem in acelasi mod problemele cu care ne confruntam”. Poate o abordare simplista, dar care ascunde foarte mult adevar.

Miza si esenta teleconferintei a fost enuntata de Ministrul de Finante din Canada, Jim Flaherty, ce a anuntat cu o zi inainte ca “adevarata preocupare in acest moment o reprezinta Europa, slabiciunea anumitor banci, faptul ca sunt subcapitalizate, faptul ca alte tari europene din zona euro nu actioneaza suficient pentru a raspunde problemelor subcapitalizarii bancilor si a ridica un zid de protectie adecvat”.

Noul cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar

Un ecou al urgentei de a propune solutii s-a propagat pana in data de 6 iunie. Comisarul European pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a sustinut o conferinta de presa prin care lanseaza propunerea Comisiei Europene – un “Nou cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar”.

De unde vine ideea?

Merkel si uniunea bancara – “Lumea vrea sa stie cum concepem uniunea politica ce va insoti uniunea monetara si trebuie sa aducem curând un raspuns acestei intrebari. Pactul fiscal este un prim pas, dar nu unul suficient de mare.Vom discuta despre in ce masura trebuie sa punem sub o supraveghere specifica europeana bancile cu importanta sistemica”.

Iata o noua idee pe model german, cea a infiintarii unei autoritati europene bancare care sa supravegheze cele mai mari banci din regiune. Chiar daca are o sustinere din partea guvernelor de la Paris si de la Madrid, precum si de la  Banca Central Europeana, sectorul bancar se opune initiativei, „argumentand ca nu este o solutie pentru iesirea din criza”.

Care sunt elementele cheie ale propunerii?

Propunerea stabileste un set  de masuri care au scopul de a asigura ca:

• Autoritatile nationale sunt dotate cu instrumentele necesare pentru a interveni intr-o institutie cu probleme, suficient de devreme pentru a rezolva problemele in curs de dezvoltare;

• Firmele si autoritatile au pregatirea adecvata pentru situatii de criza;

• Autoritatile nationale au instrumente armonizate de solutionare si competente pentru a lua masuri rapide si eficiente atunci când falimentul bancii nu poate fi evitat;

• Autoritatile coopereaza in mod eficient atunci când este vorba de falimentul unei banci transfrontaliere.

Cadrul ia in considerare natura globala a mai multor banci. Acesta prevede o coordonare strânsa intre autoritatile nationale de sub conducerea autoritatii de grup, in scopul de a se asigura ca instrumentele de solutionare se aplica unui grup transfrontalier intr-o maniera coerenta, in diferite jurisdictii.

Elemente cheie

• Cadrul se va baza in primul rând pe prevenire si pregatire.

• Un alt element-cheie va fi interventia timpurie.

• Cadrul va furniza instrumente credibile de solutionare atunci când o banca este pe cale sa intre in faliment.

• Cadrul stabileste, de asemenea, mecanismele de cooperare intre autoritatile nationale, astfel incât in cazul in care un grup bancar transfrontalier esueaza, autoritatile nationale sa-si coordoneze masurile de solutionare pentru a proteja stabilitatea financiara in toate statele membre afectate si pentru a obtine cel mai eficient rezultat pentru grup ca intreg.

Rolul Autoritatii Bancare Europene – ABE, conform propunerii Comisiei:

ABE  fost gandita pentru a interveni in ​​timpul prevenirii cât si in etapele de interventie timpurie (in special in planificarea rezolutiei), precum si facilitarea luarii deciziilor comune in cazuri dificile cu privire la firmele transfrontaliere in curs de solutionare.

Este de remarcat cresterea sustinuta si continua a rolului statelor nationale in prevenirea si controlul organismelor private (financiare) cu rol strategic si care influenteaza in mod direct si indirect economiile nationale. Este o noua perspectiva bazata pe alte principii.

***

Cursa pentru zona euro se intareste si cu o strategie a Chinei pentru eventualitatea iesirii Greciei din zona euro. Din informatiile lansate public planurile Chinei vizeaza atenuarea impactului asupra cursului valutar, fluxurilor de capital si schimburilor comerciale.

Aceasta abordare precauta a Chinei nu ajuta zona euro, aruncand o umbra de pesimism asupra economiilor europene. Astfel, desi firesc, planul de urgenta al Chinei contribuie la scaderea increderii in economiile europene afectate, nu numai raportandu-ne la Grecia dar si la celelalte state precum Portugalia, Spania, Italia, cu efect direct asupra scaderii burselor si al cresterii costurilor de finantare externe.

Bani pentru recapitalizarea Bancilor spaniole

Inainte de teleconferinta G7, ministrul Bugetului din Spania, Christbal Montoro cerea ajutorul Europei pentru recapitalizarea bancilor spaniole, mentionand ca nu este necesara o suma excesiva: “ De aceea este atat de important ca institutiile europene sa se deschida si sa ne ajute sa obtinem, sa faciliteze distribuirea acestor bani, pentru ca nu vorbim de sume astronomice”.

Sumele vehiculate se incadreaza intre 40 si 90 miliarde de euro.

Germania propune pentru Spania modelul Italiei, Portugaliei sau al Irlandei, acela al recurgerii la sprijin extern, nefiind de acord cu finantarea directa din Mecanismul European de Stabilitate, acel Fond de Urgenta, aceasta fiind disponibil doar prin intermediul guvernelor.

Angela Merkel a declarat ca „Spania nu-și poate rezolva singura problemele. Are nevoie de fonduri de sprijin.”

Spania  cere ajutorul Uniunii Europene si transmite prin premierul spanial Mariano Rajoy, ca Fondul de Urgenta al zonei euro, ar trebui sa intre in functiune pentru a recapitaliza direct bancile. Practic, Spania vrea sa ocoleasca solutia propusa de Germania, care sustine necesitatea unui acord de tip “bailout” pentru bancile spaniole.

Desi cu siguranta capitalizarea bancilor spaniole se va efectua printr-o modalitate sau alta, doua aspecte merita punctate:

  1. 1.    Proportional cu timpul necesar pentru ajungerea la un acord privind modalitatea de capitalizare, suma necesara va creste.
  2. 2.    Pana nu se va efectua schimbarea cadrului legislativ privind piata economiei interne, Spania are, conform unei analize obiective, putine sanse de a incepe relansarea economica. Capitalizarea bancilor reprezinta intr-adevar o urgenta, dar nu un panaceu.

Se da sau nu unda verde la Fondul de Urgenta permanent al Zonei Euro?

Parerile sunt impartite, intre Germania si restul statelor europene. Intrarea in vigoare a noului Fond de Urgenta este determinata de evolutiile politice din Germania, care asteapta ratificarea Bundestag-ului in cursul acestei saptamani.

Oficialii statelor din zona euro sustin ziua de 9 iulie ca oportuna pentru operationalizarea Fondului de Urgenta.

Ratificarea Mecanismului European de Stabilitate de catre statele europene din zona euro este determinant pentru functionarea „Noului cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar”, fiind necesara pentru crearea si aprobarea cadrului legal privind contributiile financiare ale statelor semnatare.

„Noul cadru pentru solutionarea crizei din sectorul bancar” nu poate functiona fara Fondul European de Urgenta (acesta fiind unul dintre principalele sale instrumente de interventie).

Mecanismul European de Stabilitate face parte din planul de protectie de 1000 miliarde de dolari, cu scopul de a reduce sansele contagiunii crizei datoriilor in zona euro. 27% din capitalul Fondului de Urgenta ar urma sa fie asigurat de Germania.

Comunicatul de presa privind Noul cadrul pentru solutionarea crizei din zona euro il puteti consulta AICI.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

SUA

Statele Unite vor oferi Republicii Cehe un ajutor militar de peste 100 milioane de dolari

Published

on

©USEmbassyKyiv/Twitter

Republica Cehă urmează să primească o finanţare militară de 106 milioane de dolari de la Statele Unite, potrivit unor anunţuri făcute joi, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Înţelegem acest dar ca pe o expresie a aprecierii pentru modul în care Republica Cehă a ajutat Ucraina încă de la începutul conflictului”, a declarat ministrul apărării, Jana Cernochova, la Praga.

Ambasada SUA în Republica Cehă a confirmat că cele 100 de milioane de dolari vin din Programul Washingtonului de Finanţare Militară Externă care permite doar achiziţionarea de echipamente militare americane.

O finanţare suplimentară de 6 milioane de dolari este destinată echipării unui centru de protecţie cibernetică.

De asemenea, însărcinatul cu afaceri al SUA în Republica Cehă, Christina Agor, a mulţumit ţării pentru „leadership-ul extraordinar” în sprijinirea Kievului de când Rusia a atacat Ucraina în februarie.

Oficialii cehi spun că ţara a furnizat Ucrainei arme şi muniţie în valoare de peste 160 de milioane de euro (155 milioane de dolari). Aceasta a inclus tancuri, elicoptere de luptă şi tunuri, potrivit unor rapoarte, în timp ce guvernul nu oferă astfel de detalii.

Luna trecută, Statele Unite au livrat gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell. Astfel, Cehia a primit șase elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere

Continue Reading

SUA

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Senatul Statelor Unite a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu ocazia adoptării unei prelungiri a bugetului federal al SUA până în decembrie, anunță AFP, citat de Agerpres.

Textul a primit undă verde din partea senatorilor din ambele tabere și conține o componentă militară importantă pentru Kiev, în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, se pregătește să oficializeze anexarea a patru teritorii ucrainene.

Așadar, trei miliarde de dolari vor fi direcționate de SUA către antrenarea, echiparea și plătirea trupelor ucrainene.

Citiți și:
De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

Alte 4,5 miliarde de dolari vor merge către asigurarea ”continuității guvernării” ucrainene și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor macrofinanciare ale Kievului.

De asemenea, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament.

Noul pachet ar ridica ajutorul acordat de SUA Ucrainei, de la începutul anului, la peste 65 de miliarde de dolari.

Acesta trebuie să treacă și de votul Camerei Reprezentanților înainte de a ajunge pe masa președintelui american, Joe Biden, pentru a fi promulgat.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Încalcă principiile Naţiunilor Unite. Nu-şi are locul în lumea modernă

Published

on

© https://www.president.gov.ua/

Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, care ar urma să fie finalizată vineri, ”nu-și are locul în lumea modernă”, a subliniat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața presei, conform AFP, citat de Agerpres.

”Așa-numitele <<referendumuri>> din Ucraina au fost organizate în zone aflate sub ocupație rusească. Nu pot fi numite o exprimare autentică a voinței poporului. Orice decizie a Rusiei de a merge mai departe va periclita perspectivele de pace”, a subliniat Guterres care și-a făcut ”datoria de secretar general de a susține Carta ONU”, citând din aceasta: ”orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat care rezultă din amenințarea sau utilizarea forței reprezintă o încălcare a principiilor Cartei și a dreptului internațional”.

”Această situaţie este în contrast cu tot ceea comunitatea internaţională se presupune că reprezintă. Aceasta încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite. Este o escaladare periculoasă. Nu-şi are locul în lumea modernă. Acest lucru nu trebuie acceptat. A venit timpul să ne îndepărtăm de prăpastie”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.

SUA și Albania pregătesc o rezoluție care condamnă ”referendumurile” din Ucraina, pe care Occidentul le-a denunțat deja, calificându-le drept ”parodie”.

Textul va fi mai întâi prezentat Consiliului de Securitate al ONU, unde va fi blocat fără nicio îndoială printr-un veto rusesc, urmând apoi să fie prezentat Adunării Generale, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto.

După semnarea decretelor prezidențiale prin care recunoaște independența regiunilor ucrainene, este așteptat ca Vladimir Putin să finalizeze acest proces printr-o ceremonie oficială ce va avea loc vineri după-amiază.

Continue Reading

Facebook

Daniel Buda14 mins ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Indicațiile geografice reprezintă un certificat de calitate pentru produsele de pe piața UE

SUA16 mins ago

Statele Unite vor oferi Republicii Cehe un ajutor militar de peste 100 milioane de dolari

SUA19 mins ago

Senatul SUA a adoptat fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul cuprinde și o importantă componentă militară

ONU1 hour ago

Secretarul general al ONU condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia: Încalcă principiile Naţiunilor Unite. Nu-şi are locul în lumea modernă

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Biden, înainte ca Putin să anexeze ilegal patru regiuni din Ucraina: SUA nu vor recunoaşte “niciodată, niciodată, niciodată” revendicările Rusiei în Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen evocă “promisiunea democrației” în războiul declanșat de autocrații: În democrație, oamenii sunt stăpânii propriului viitor. În autocrație, oamenii sunt blocați într-un trecut fără sfârșit

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Premierul britanic Liz Truss va participa la primul summit al Comunității Politice Europene de la Praga și se oferă să-l găzduiască pe următorul la Londra

ENGLISH13 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending