Tensiuni diplomatice între SUA și Turcia. Ankara și Washington și-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor

Turcia și SUA și-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor, ambasada Turciei la Washington anunțând că trebuie să reevalueze angajamentul Guvernului SUA privind siguranța misiunii sale și a personalului, la mai puțin de două săptămâni după ce ambasada Statelor Unite la Ankara a făcut public un anunț similar, informează BBC, citat de Digi24.

FOTO: Youtube/ White House

Tensiunile între cel două state intervin după ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost reținut săptămâna trecută, fiind acuzat că are legături cu clericul Fethullah Gulen, suspectat de conducerea de la Ankara pentru lovitura de stat eşuată, de anul trecut. Conducerea de la Washington a clasificat acțiunea ca fiind una lispită de fundament și a acuzat autoritățile turce că afectează, prin acestă decizie, relațiile bilaterale.

Într-o declaraţie transmisă duminică, ambasada Turciei la Washington afirmă că „evenimente recente au forţat Guvernul turc să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte securitatea misiunii şi a personalului”.

„Pentru a reduce numărul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice şi consulare din SUA pe durata acestei reevaluări, am suspendat toate serviciile de viză destinate cetăţenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, măsura intrând în vigoare imediat”, a anunţat ambasada.

Anunțul făcut de Turcia este unul similar cu cel al Statelor Unite, de săptămâna trecută.

Ambasada SUA a anunţat că suspendă acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, vize temporare de muncă sau vize de studii.

Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autorităţilor de la Washington pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, pentru rolul jucat în lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.