Connect with us

INTERNAȚIONAL

Tensiuni Paris – Washington: Franta vinde nave Rusiei, SUA reactioneaza

Published

on

hollande kerrySecretarul american de Stat John Kerry a exprimat opozitia Americii fata de vanzarea, de catre Franta, a doua vase de razboi Rusiei. Nemultumirea a fost exprimata in cursul intalnirii de la inceputul saptamanii cu seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, insa americanii au ingrijorari cu privire la acest contract din 2009.

Potrivit unui contract in valoare de 1,2 miliarde de euro, incheiat in 2011, Franta se angajeaza sa vanda Rusiei doua vase Mistral, scrie Naharnet, potrivit Ziare.com.

Chestiunea a figurat la loc important pe agenda vizitei lui Fabius la Washington saptamana aceasta. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Marie Harf, a aratat ca americanii si-au exprimat “ingrijorarile Guvernului francez de cateva ori cu privire la aceasta vanzare si nu cred ca este un moment potrivit pentru a avansa pe asemenea vanzari militare avand in vedere actiunile Rusiei, recent, de destabilizare a statelor vecine”.

Fabius a aparat motivele pentru care tara sa continua sa indeplineasca contractul cu rusii, insa a lasat o portita deschisa reexaminarii contractului in octombrie, cand primul vas de razboi ar trebui sa paraseasca santierul naval cu directia Rusia.

“Franta nu are nevoie de lectii de fermitate din partea nimanui. Franta isi va face datoria, si in privinta Frantei si in alte parti. Regula in ceea ce priveste contractele este ca acelea semnate sunt onorate”, a spus Fabius.

New York Times arata ca ingrijorarile americanilor dateaza inca din 2009, cand unele telegrame diplomatice dezvaluite de Wikileaks demonstrau temerile cu privire la felul in care Rusia isi obtine vasele de lupta. “E vasul gresit din partea tarii gresite la momentul gresit”, scria atunci ambasadorul american.

In 2010, secretarul Apararii, Robert M. Gates, ii cerea omologului sau francez sa nu avanseze in chestiunea vanzarii a doua vase de atac Rusiei, deoarece “ar trimite mesajul gresit Rusiei si aliatilor nostri din Europa centrala si de est”

Herve Morin admitea atunci ca vasele Mistral, ce transporta trupe si elicoptere, “sunt vase ce proiecteaza putere”, insa s-a intrebat retoric: “cum putem spune Rusiei ca dorim parteneriat, dar nu avem incredere in ei?”.

Cu toate acestea, in 2011 francezii au semnat contractul de vanzare cu rusii.

Pana acum, chestiunea contractului francez cu Rusia a facut obiectul mai multor discutii, insa problema a fost readusa cu mai multa acuitate in atentie dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea si occidentul a ripostat cu mai multe runde de sanctiuni, inclusiv economice.

Daca vor fi livrate, vasele vor spori puterea armatei Rusiei impotriva acelor natiuni care acum par a fi cele mai vulnerabile la presiunea Kremlinului, scrie sursa citata, anume Ucraina, Georgia si balticele. Un comandant rus chiars e lauda la un moment dat ca daca flota la Marea Neagra ar fi avut vasele Mistral in razboiul din 2008, Rusia si-ar fi atins obiectivele in Georgia “in 40 de minute”.

Presedintele francez Francois Hollande a dat asigurari Rusiei ca Franta va duce la indeplinire pana in octombrie anul acesta contractul de construire a navelor de razboi Mistral.

Prima nava construita de Franta pentru Rusia, numita Vladivostok, va ajunge la rusi inainte de 1 noiembrie 2014. La Kronstadt, vasul va fi echipat cu arme rusesti, echipament si sisteme militare. Vladivostok va naviga apoi la baza unde se afla flota din Pacific.

Al doilea vas, Sevastopol, va ajunge la Sankt Petersburg in noiembrie 2015 si apoi va merge tot la baza din Pacific.

Rusia ameninta ca daca nu ii sunt livrate vasele, Franta ar trebui sa-i plateasca peste 1,2 miliarde de euro, compensatie pentru inghetarea contractului, suma ce include pretul celor doua nave Mistral si penalitati.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

NATO califică drept ”inacceptabile” amenințările lui Putin la adresa statelor europene cu centre de decizii ale Alianței: Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului INF

Published

on

Alianța Nord-Atlantică a calificat miercuri drept ”inacceptabile” ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, relatează DPA, citat de Agerpres.

”Ameninţările Rusiei de a lua ca ţintă aliaţi (n.r. din cadrul NATO) sunt inacceptabile”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al NATO, Piers Cazalet.

”NATO nu are nicio intenţie de a desfăşura noi arme nucleare terestre în Europa”, a completat acesta.

”Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF)”, a spus Piers Cazalet.

Afirmaţiile făcute de Rusia că sistemele NATO de rachete din Europa de Est încalcă tratatul ”sunt o încercare flagrantă de a distrage atenţia de la nerespectarea” de către Moscova a INF, a adăugat el.

”Apărarea antirachetă a Alianţei este pur defensivă”, a mai declarat Piers Cazalet.

”Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia respectă pe deplin Tratatul INF”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în cazul în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa.

Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

”Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Continue Reading

NEWS

Vladimir Putin trimite avertismente Statelor Unite și aliaților: Rusia va desfăşura rachete capabile să lovească nu doar Statele Unite, ci și țările unde se află centrele de decizie

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfășurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în eventualitatea în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa, informează AFP, citat de Agerpres.

”Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Avertismentul liderului de la Kremlin vine în contextul în care Statele Unite au anunțat la finalul lunii ianuarie că își suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.

Pe 13 februarie, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cel care în 1987 cosemna, alături de președintele Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Ronald Reagan, Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), lansa un apel Statelor Unite să reia ”un dialog serios” cu Rusia în problema armelor nucleare și avertiza împotriva ”tendințelor distructive periculoase” din politica mondială.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au trimis un nou distrugător în Marea Neagră pentru a consolida ”stabilitatea în regiune”. Reacția Rusiei

Published

on

Distrugătorul american “Donald Cook” se îndreaptă în Marea Neagră, pentru a doua oară de la începutul acestui an, informează site-ul Flotei a VI-a a Forţelor Maritime Militare ale SUA citat de agenţia RIA Novosti, informează Radio România România Actualități.

“Fiecare vizită aici ne oferă unica posibilitate de cooperare cu partenerii noştri maritimi”, a declarat comandorul Mathew Powell.

În comunicat se subliniază că prezenţa distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, “Donald Cook” va desfăşura manevre comune cu nave ale aliaţilor din NATO şi ale partenerilor din regiune.

Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS “Donald Cook” a intrat în portul Batumi din Georgia şi a participat la exerciţii cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei.

Distrugtorul “Donald Cook” a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră “Tomahawk”. La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip. 

În replică, un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs, a început o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, precizează Agerpres, citând agenţia de presă oficială rusă TASS.

Anul trecut, SUA au trimis în Marea Neagră distrugătorul USS Carney, echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, cu scopul de a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune.

Potrivit celei de-a șasea Flote Americane, navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi cu dreptul internaţional.

Prezența navalo-militară a SUA în Marea Baltică și Neagră a fost lansată în aprilie 2014 ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending