Connect with us

CHINA

Tensiunile comerciale între UE și SUA escaladează. Donald Trump amenință că va impune taxe vamale la importurile auto dacă UE va reacționa la tarifele pentru oţel şi aluminiu

Published

on

Președintele american Donald Trump a amenințat sâmbătă Uniunea Europeană cu majorarea taxelor la importurile de automobile, condamnând “politicile și afacerile comerciale foarte proaste” stabilite în perioada predecesorilor săi, poziție care vine în completarea anunțului de săptămâna aceasta, când liderul de la Casa Albă a făcut publică decizia de a impune taxe suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, hotărâre care a stârnit un val de critici din partea partenerilor comerciali ai SUA, informează Politico Europe.

”Statele Unite au un deficit comercial anual de 800 de miliarde de dolari, ca urmare a “tranzacțiilor și politicilor noastre” foarte proaste ”, a scris președintele american pe Twitter. ”Locurile noastre de muncă și prosperitatea sunt acordate unor țări care au profitat de noi ani de zile. Ei râd de cât de nesăbuiți au fost liderii noștri. Destul!”, a completat Trump.

”Dacă UE. dorește să mărească în continuare tarifele și barierele deja masive impuse companiilor americane care fac afaceri acolo, vom aplica pur și simplu taxe la ( n.r. importurile ) autovehiculele care intră liber în Statele Unite”, a adăugat Trump. ”Ei fac imposibil ca maşinile noastre (şi alte produse) să fie vândure acolo. Este un mare dezechilibru comercial!”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Uniunea Europeană, decisă să adopte măsuri de retorsiune

Europa se pregăteşte să impună tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson şi blugii Levi’s, ca reacţie la taxele vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump pentru importurile de oţel şi aluminiu, anunță Adevărul.ro.

Dacă americanii impun tarife la importurile de oțel și aluminiu, atunci trebuie să tratăm și noi produsele americane în același fel”, a declarat Juncker pentru posturile de televiziune germane, potrivit The Guardian.

”Trebuie să arătăm că și noi putem lua măsuri. Aceasta nu poate fi o acțiune unilaterală transatlantică, a americanilor”, a completat acesta. ”Nu spun că trebuie să ripostăm, dar trebuie să luăm măsuri”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

”Vom impune tarife ( n.r. la importurile) de Harley-Davidson, de bourbon si pe blugi Levi’s”, a adăugat el.

Foto: Comisia Europeană

Statele Unite au anunțat că vor impune tarife suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, riscând ca războiul comercial cu Uniunea Europeană și China să se amplifice.

”Nu vom rămâne nepăsători în vreme ce industria noastră este lovită de măsuri nedrepte care amenință sute de locuri de muncă europene”, a precizat ieri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acesta a completat că Uniunea Europeană ”va reacționa cu fermitate” în următoarele zile, adoptând ”contramăsuri” care sunt în conformitate cu prevederile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Juncker a punctat, de asemenea, că ”protecționismul ostentativ” al președintelui american Donald Trump risca să afecteze și mai mult relațiile transatlantice.

“De zeci de ani, UE a fost un aliat apropiat al SUA în materie de securitate”, a declarat Juncker, după ce Trump a ignorat propunerile făcute de secretarul comerțului pentru a exclude “statele prietenoase” din decizia privind metalele.

Președintele american a anunțat joi că importatorii de oțel vor fi nevoiți să plătească un tarif de 25%, iar importatorii de aluminiu 10%, după ce măsurile vor intra în vigoare săptămâna viitoare.

Alături de Uniunea Europeană, și Canada, Brazilia și alți exportatori de oțel, cum ar fi China, amenință cu represalii.

În vreme ce ministrul canadian de Externe, Chrystia Freemand a precizat că ”statul canadian va adopta măsuri rapide pentru a-și proteja interesele comerciale și muncitorii”, Wen Xianjun, vicepreședintele chinez al Asociației Industriale a Metalelor Neferoase a afirmat că măsurile americane ”răstoarnă ordinea comerțului internațional”, completând că ”statul chinez va recurge la măsuri de retorsiune”.

Se așteaptă ca reacția chineză să vizeze exporturile americane de boabe de soia și metale, subliniind riscul ascensiunii protecționismului la nivel global.

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Acord comercial ”istoric” între SUA și China, semnat la Washington. Donald Trump: Corectăm greşelile trecutului. Xi Jinping: Un acord bun pentru întreaga lume

Published

on

© The White House/ Facebook

Statele Unite şi China au semnat miercuri un prim acord comercial, care prevede eliminarea unor tarife şi creşterea achiziţiilor chineze de bunuri şi servicii americane, detensionând conflictul din ultimele 18 luni dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters, potrivit Adevărul.

Beijingul şi Washingtonul au descris faza întâi a acordului comercial ca un pas important după luni de zile de negocieri punctate cu tarife de retorsiune care au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au provocat temeri legate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

”Împreună corectăm greşelile trecutului şi oferim un viitor al justiţiei economice şi securităţii pentru muncitorii, fermierii şi familiile americane”, a declarat preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, alături de vicepremierul chinez Liu He şi alţi oficiali.  

”Ziua de astăzi marchează o etapă istorică, o etapă ce niciodată n-a mai fost parcursă cu China, spre un acord comercial corect şi reciproc între Statele Unite şi China”, a declarat preşedintele american.

Acordul comercial între China şi Statele Unite este bun „pentru întreaga lume”, afirmă preşedintele chinez Xi Jinping, într-o scrisoare adresată omologului său american, care a fost citită în timpul ceremoniei de semnare a documentului.  

La baza acordului se află angajamentul Chinei pentru achiziţia suplimentară de bunuri, servicii şi produse agricole americane în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, faţă de achiziţii de 186 de miliarde de dolari în 2017.  

Acordul va include comenzi suplimentare pentru produse agricole de 50 de miliarde de dolari, a spus Trump, adăugând că are încredere că fermierii americani vor putea să răspundă cererii mai mari. Preşedintele a mai spus că China va cumpăra servicii americane suplimentare de 40-50 de miliarde de dolari, bunuri manufacturate de 75 de miliarde de dolari şi livrări suplimentare de energie de 50 de miliarde de dolari.  

Oficiali ai ambelor ţări au afirmat că acordul marchează o nouă eră pentru relaţiile sino-americane, dar acesta nu reuşeşte să răspundă multor diferenţe structurale care l-au determinat pe preşedintele Trump să declanşeze războiul comercial. Între aceste probleme se află practica veche a Chinei de a subvenţiona companiile de stat şi inundarea pieţelor internaţionale cu produse foarte ieftine.

Faza întâi a acordului comercial, convenită în decembrie, anulează tarifele americane planificate pentru telefoane, jucării şi laptopuri şi reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru bunuri din China de circa 120 de miliarde de dolari, între care televizoare, căşti Bluetooth şi încălţăminte. Vor rămâne în vigoare tarife de 25% pentru produse industriale şi componente din China de 250 de miliarde de dolari, folosite de producătorii americani.

Continue Reading

CHINA

Parlamentul European solicită sancțiuni pentru autoritățile chineze: Beijing-ul trebuie să închidă ”taberele de reeducare” din provincia Xinjiang

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European a criticat din nou, joi, autorităţile de la Beijing pentru tratamentul la care este supusă minoritatea uigură din provincia Xinjiang şi a cerut adoptarea unor sancţiuni ţintite contra oficialităţilor chineze.

Într-o rezoluţie adoptată joi prin ridicare de mâini, eurodeputaţii le solicită Comisiei Europene şi statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru a convinge guvernul chinez să închidă “taberele de reeducare”, să pună capăt tuturor încălcărilor drepturilor omului în Xinjiang şi să apere libertăţile fundamentale ale uigurilor.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputații au lansat un apel către Consiliu pentru a ”adopta sancţiuni ţintite şi a îngheţa activele celor vinovaţi de reprimarea gravă a drepturilor fundamentale în Xinjiang”.

Rezoluția Parlamentului European vine după ce eurodeputații i-au acordat Premiul Saharov pentru libertate de gândire lui Ilham Tohti, profesor universitar uigur, închis pe viață în China. Premiul a fost înmânat fiicei sale.

Fost profesor de economie, Ilham Tohti, de 50 de ani, considerat un ”terorist” de Beijing, a fost condamnat în 2014 la închisoare pe viaţă pentru ”separatism”. Un an mai devreme, el a fost arestat pentru prima dată pe aeroportul din Beijing când, invitat de universitatea din Indiana, se pregătea să plece spre SUA, împreună cu fiica sa, pe atunci în vârstă de 18 ani. Ea a fost lăsată să plece în SUA, unde trăieşte de atunci.

Agerpres notează că, în luna noiembrie, cotidianul The New York Times a publicat peste 400 de pagini de documente guvernamentale secrete care dezvăluie mecanismele de supraveghere dure din Xinjiang, ca reacţie la atentatele atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor de etnie uigură.

Experţi din mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului acuză Beijingul că aproape un milion de musulmani din Xinjiang, în principal de etnie uigură, au fost internaţi în aşa-numitele ”tabere de reeducare”.

Continue Reading

CHINA

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României, a anunțat vineri Xinhua vineri, citat de Agerpres.

China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar vastul lor parteneriat de prietenie şi cooperare a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, declară liderul chinez în mesajul datat cu 9 decembrie.

Xi Jinping a reamintit de schimbul de mesaje de felicitare cu președintele Iohannis în luna octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Președintele chinez a precizat că promovarea prieteniei și consolidarea cooperării între cele două țări servește interesele fundamentale ale ambelor popoare.

Preşedintele Chinei a adăugat că acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor între China şi România şi este pregătit să lucreze cu omologul său român pentru a profita de oportunităţile istorice create de cooperarea în cadrul iniţiativei ”Belt and Road” şi de cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a extinde permanent schimburile bilaterale şi cooperarea pe baza respectului reciproc, a egalităţii şi beneficiilor reciproce şi pentru a aduce beneficii mai mari pentru ambele popoare.

Klaus Iohannis a obținut cel de-al doilea mandat de președinte în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc la 24 noiembrie, clasându-se pe primul loc, la o distanță covârșitoare față de contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Astfel, actualul președinte a obținut cel mai mare procent din istoria alegerilor prezidențiale pentru un candidat de dreapta, obținând 66.06% din totalul voturilor exprimate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending