Connect with us

ROMÂNIA

Teodor Baconschi, la zece ani de la semnarea acordului România-SUA privind sistemul antirachetă: Contribuția României la securitatea colectivă a Occidentului a devenit și mai vizibilă

Published

on

FOTO: MAE/ Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, după semnarea acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (13 septembrie 2011)

Semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice a dat substanță angajamentului politic bilateral de la nivelul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, a afirmat luni fostul ministru de externe Teodor Baconschi într-o declarație transmisă în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, lansat la 11 iulie 1997, atinge astăzi o nouă bornă politico-diplomatică și aniversară: se împlinesc zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

Documentele au fost adoptate în cadrul unei vizite pe care președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a efectuat-o la Washington, la invitația omologului american, Barack Obama. Declarația comună adoptată de cei doi președinți la Casa Albă a fost urmată de semnarea Acordului privind sistemul antirachetă, la sediul Departamentului de Stat, de către secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, și ministrul de externe român, Teodor Baconschi.

© MAE

Mă bucur că v-ați propus să evocați cele două evenimente, la un deceniu de la consumarea lor, în capitala SUA. Cu toate că ”Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic” nu era o formulă uzuală în practica diplomatică de la Washington, ea a fost acceptată, din prețuire pentru linia atlantistă fermă pe care Bucureștiul o adoptase în acel moment și care, din fericire, nu a fost ulterior abandonată. Semnarea ”Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice” a dat substanță angajamentului politic bilateral“, a transmis Baconschi.

Prin încadrarea sistemului Deveselu sub umbrela NATO, contribuția României la securitatea colectivă a Occidentului a devenit și mai vizibilă, ceea ce desigur că a fost de natură să sporească prestigiul țării noastre în interiorul Alianței. Ca ministru de Externe, am trăit atunci, alături de omologul meu, d-na Secretar de Stat Hillary Clinton, o zi memorabilă, care marca vârful relațiilor bilaterale dintre România liberă, post-comunistă, și cea mai puternică democrație a lumii. În această perioadă istorică fluidă, cu o geometrie strategică variabilă, parteneriatul româno-american trebuie să dureze și să evolueze, întrucât reprezintă un bun esențial al ambelor națiuni. Să sperăm că așa va fi“, a mai declarat fostul șef al diplomației române.

Anul 2011 avea să marcheze cele mai importante borne ale Parteneriatului Strategic România-SUA: adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și semnarea acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite.

Potrivit MAE, Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Acordul privind sistemul antirachetă s-a materializat la 12 mai 2016, când a avut loc ceremonia dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Baza Militară Deveselu.

În comunicatul final al summitului NATO de la Varşovia (iulie 2016) se anunţă preluarea controlului şi trecerea sub comanda NATO a facilităţii de la Deveselu. Totodată, în urma integrării în sistemul de apărare antirachetă a NATO a facilităţii Aegis Ashore din România, a fost declarată capacitatea operaţională a sistemului antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

Published

on

© Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat pe Facebook că, în urma discuțiilor cu omologul său israelian, Nir Barkat, au fost stabilite modalități concrete de intensificare a schimburilor comerciale între România și Israel. Cele două țări au identificat două direcții prioritare de colaborare: industria de apărare și produsele agroalimentare.

În industria de apărare, companiile din Israel și-au manifestat interesul de a investi și de a transfera tehnologie în România, consolidând astfel colaborarea bilaterală în acest sector strategic. În același timp, Israelul este interesat de importul de produse agroalimentare din România, ceea ce ar putea deschide noi piețe pentru producătorii români.

O veste pozitivă pentru companiile românești care doresc să exporte în Israel este eliminarea barierelor comerciale legate de conformarea la standardele israeliene. Astfel, orice produs fabricat în Uniunea Europeană va putea fi comercializat pe piața israeliană, facilitând accesul companiilor românești.

Pentru a stimula colaborarea, vor fi organizate misiuni economice în România pentru companiile israeliene în perioada septembrie-noiembrie. În afara celor două domenii prioritare, au fost identificate și alte sectoare cu potențial rapid de creștere, cum ar fi IT/cyber security, turismul, comunicațiile și tehnologia informației, cu un accent special pe colaborarea între start-up-urile tehnologice și pe cercetarea și dezvoltarea de noi produse.

În 2023, valoarea schimburilor comerciale între România și Israel a atins 953,73 milioane USD, din care exporturile românești au fost de 776,93 milioane USD, iar importurile din Israel au însumat 176,80 milioane USD. Aceste cifre subliniază potențialul de creștere al parteneriatului economic dintre cele două țări.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află de joi într-o vizită de lucru în Statul Israel, fiind însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, şi deputatul Silviu Vexler. 

Continue Reading

ROMÂNIA

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că țara noastră este pregătită să facă față „oricărei situații care poate apărea” în iarna ce urmează, după ce depozitele de gaz au fost umplute în proporție de 96,53%, conform datelor de la 4 septembrie 2024.

„Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporție de 96,53%, conform datelor de la 4 septembrie 2024. Acest lucru ne asigură că suntem bine pregătiți pentru perioada rece și că avem resursele necesare pentru a gestiona eficient cererea de energie, inclusiv pentru a oferi suport altor state aflate în dificultate, așa cum este Republica Moldova. Cu depozite aproape pline și un plan bine structurat pentru iarnă, suntem gata să facem față oricărei situații care poate apărea”, a transmis ministrul într-o postare pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, comparativ cu anul trecut, cantitatea de gaze stocată este cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare, ceea ce reflectă eforturile Ministerului Energiei de a asigura stabilitate în sistemul energetic, într-o perioadă atât de tulbure: „În cadrul recentului Comandament de Iarnă, am discutat măsuri clare și planuri concrete pentru a face față cererilor din perioada următoare. Obiectivul nostru principal este acela de a ne pregăti din timp, astfel încât fiecare român să aibă acces la energie fără întreruperi, indiferent de condițiile meteorologice sau de volumul de consum”, a mai adăugat acesta. 

Citiți și: ”Depozitele de gaze ale României au ajuns la un nivel istoric, depășind 94% din capacitate”, anunță ministrul Energiei: Ne-am îndeplinit ţinta asumată cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de UE

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA la București: ”În faţa greutăţilor de neimaginat îndurate de vecinii din Ucraina, România a arătat lumii adevăratul sens al solidarităţii”

Published

on

© Guvernul României

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat România pentru dovada de care a dat dovadă în contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează Agerpres.

”Ca parteneri strategici şi ca aliaţi în NATO, suntem uniţi în faţa agresiunii neprovocate şi ilegale a Rusiei, pentru a sprijini Ucraina şi a consolida apărarea colectivă în cadrul Alianţei. În tot acest timp, în faţa greutăţilor de neimaginat îndurate de vecinii din Ucraina, România a arătat lumii adevăratul sens al solidarităţii. Mobilizarea şi empatia din partea oamenilor din Galaţi pentru vecinii lor au fost de-a dreptul extraordinare”, a transmis Kavalec, aflată joi într-o vizită la Galați, unde a participat la vernisajul expoziţiei fotografice itinerante ”Noi, Poporul/ We the People”, realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, cu Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Aceasta s-a arătat impresionată de ”felul în care poporul şi Guvernul României s-au îndreptat spre frontieră când a început războiul, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, oferind ceai şi cozonac, alături de sprijin material”.

Ea a ținut să mulțumească public românilor pentru ajutorul oferit ucrainenilor și a dat asigurări că SUA vor fi întotdeauna un partener de încredere.

Potrivit celui mai recent Eurostat, la sfârșitul lunii iunie 2024, aproximativ 4,3 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului de agresiune al Rusiei se bucurau de protecție temporară în UE, România găzduind peste 160.000 de persoane.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.10 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending