Teodor Meleșcanu a preluat mandatul de ministru de Externe: Obiectivele majore ale politicii externe rămân consolidarea profilului României în UE și NATO și parteneriatul cu SUA

Teodor Meleșcanu a preluat, joi, mandatul de ministru de Externe, ocazie cu care a discutat cu fostul ministru, Lazăr Comănescu, despre teme precum consolidarea profilului României în Uniunea Europeană și NATO și continuarea reformei și profesionalizării în MAE.

FOTO: MAE

Lazăr Comănescu i-a prezentat succint noului ministru acțiunile și demersurile cele mai relevante ale diplomației românești din intervalul noiembrie 2015 — ianuarie 2017 și l-a informat pe succesorul său cu privire la dosarele curente, proiectele în derulare și agenda diplomatică la zi ale ministerului, informează un comunicat MAE remis CaleaEuropeana.ro.

Cei doi au discutat, totodată, despre principalele linii și priorități de politică externă în perioada următoare și importanța deosebită a continuității acestora pentru promovarea intereselor naționale. Ei au fost de acord că obiectivele majore ale politicii externe rămân consolidarea profilului României în cadrul UE și al NATO, dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic cu SUA, relația specială cu Republica Moldova și abordarea strategică a întregii vecinătăți a României, arată sursa citată.

Alte teme discutate au vizat oportunitățile deschise în ultima perioadă în planul diplomației economice, continuarea reformei și profesionalizării MAE și operaționalizarea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Obiectivul fundamental pe care vi-l propun este ca România să devină, în acești patru ani, cea mai importantă putere politică, economică și militară din sud-estul Europei. Acesta este obiectivul principal pe care mi l-am fixat“, transmisese Meleșcanu înainte de învestirea noului Guvern din care face parte.

Citiți și Klaus Iohannis, membrilor Guvernului: Aştept să păstraţi clară și vizibilă orientarea euro-atlantică a României

Miercuri seara, la ceremonia de depunere a jurământului de către guvernul condus de Sorin Grindeanu, șeful statului le-a transmis miniștrilor că românii așteaptă ca ei să ”păstreze orientarea euro-atlantică a României” și să întărească poziţia României în cadrul NATO şi al UE.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.