Teodor Meleșcanu la ministeriala de Externe a NATO: Valorificarea cooperării NATO-UE în domeniul mobilității forțelor este o necesitate în actualul context de securitate

Corespondență de la NATO – Robert Lupițu

Valorificarea cooperării dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană în domeniul mobilității forțelor, combaterii terorismului și sprijinul țărilor partenere din vecinătate reprezintă o necesitate în actualul context de securitate, a transmis, marți, Teodor Meleșcanu la reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO.

FOTO: MAE

Șeful diplomației române a participat la o sesiune dedicată parteneriatului NATO-UE, la care au participat, alături de omologii lor aliaţi, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la capătul căreia NATO și Uniunea Europeană au făcut un nou pas istoric în cooperarea lor pentru securitatea și apărarea Europei, hotărând crearea unui nou pachet de măsuri pentru consolidarea cooperării dintre cele două organizații.

”Miniștrii au salutat intensificarea, în ultimul an, a cooperării dintre cele două organizaţii ca urmare a Declaraţiei comune NATO-UE, adoptată la Varşovia în iulie 2016, precum și a propunerilor concrete dezvoltate ulterior în domenii precum apărarea cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride, consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor din Est, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. S-a decis continuarea și adâncirea cooperării dintre cele două organizaţii, prin adoptarea unui nou set de măsuri concrete în domenii precum combaterea terorismului și mobilitatea forțelor militare”, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO-UE, prin asigurarea sinergiei şi complementarităţii între cele două organizaţii, acest demers fiind o necesitate în actualul context de securitate. A subliniat importanţa valorificării la maxim a potenţialului de cooperare dintre NATO și UE, accentuând domenii precum mobilitatea forțelor, combaterea terorismului și sprijinul statelor partenere din vecinătatea apropiată.

Șeful diplomației române a participat, de asemenea, și la evenimentul de lansarea al logo-ului summitului NATO din 11-12 iulie 2018 de la Bruxelles.

Relația NATO-Rusia: Teodor Meleșcanu a susținut abordarea fermă și unită a Alianței față de Moscova

FOTO: MAE

În cadrul dineului de lucru, miniștrii aliați au discutat despre evoluţiile de securitate cu impact şi relevanţă pentru Alianţă, inclusiv relaţia cu Rusia şi acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat necesitatea ca Alianța să continue să abordeze, într-o manieră fermă și unită, starea de instabilitate și insecuritate generată de acțiunile Rusiei în Ucraina și vecinătatea estică, în cadrul trasat de șefii de stat și de guvern la Varșovia, bazat pe măsuri de apărare și dialog pe bază de reciprocitate. De asemenea, șeful diplomației române s-a asociat preocupărilor exprimate de miniștrii aliați cu privire la acțiunile destabilizatoare ale regimului de la Phenian, care constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice și globale, subliniind importanța monitorizării constante a acestor acțiuni și a implicațiilor lor pentru Alianță.

FOTO: MAE

Reuniune trilaterală cu omologii din Polonia și Turcia

În contextul reuniunii ministeriale, ministrul român de externe a participat, în aceiași zi, și la o întâlnire trilaterală cu omologii din Turcia şi Polonia. Discuţiile s-au axat pe modalităţile concrete prin care cele trei state pot colabora în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale din Balcanii de Vest şi zona Mării Negre, inclusiv în sprijinirea aspiraţiilor de aderare la NATO ale statelor interesate din aceste regiuni şi ale reformelor derulate de acestea.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO constituie un reper important în pregătirea Summit-ului NATO din iulie 2018. În cadrul discuţiilor au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, îndeosebi în ceea ce privește cooperarea NATO-UE, politica ușilor deschise și rolul NATO în cadrul eforturilor internaționale de proiectare a stabilității și combatere a terorismului.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.