Teodor Meleșcanu reprezintă România la ultima ministerială de Externe din NATO înaintea summitului din iulie. Relațiile cu Rusia și extinderea Alianței, cele mai importante teme de discuție

Corespondență CaleaEuropeana.ro de la NATO – Robert Lupițu

Foto: MAE

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu reprezintă România vineri la reuniunea miniştrilor de externe din țările NATO, ultima astfel de întrunire înainte de summitul aliat de la Bruxelles din iulie 2018 și prima ministerială la care participă noul secretar de Stat american, Mike Pompeo, și noul șef al diplomației germane, Heiko Maas.

Programul reuniunii include patru întâlniri în format aliat, așa cum a precizat și secretarul general al NATO în prefațarea reuniunii, invocând discuții pe temele relațiilor NATO-Rusia, situației din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, cu accent pe Afganistan și Irak, și politicii ușilor de deschise în raport cu Balcanii de Vest. La lucrările ministerialei urmează să participe și Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

„Pe fond, miniştrii vor discuta despre situaţia de securitate la nivel euro-atlantic şi internaţional şi rolul NATO în actualul context, iar o atenţie specială va fi acordată eforturilor aliate de proiectare a stabilităţii în vecinătate”, informează și Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Perspective de aderare pentru mai multe țări?

În perspectiva viitorului Summit, discuţiile vor viza, de asemenea, politica NATO a “uşilor deschise” şi evoluţiile din regiunea Balcanilor de Vest. De altfel, secretarul general al NATO a transmis joi că se așteaptă ca miniștrii să discute progresele înregistrate de Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Georgia.

De asemenea, Jens Stoltenberg a menționat că “Ucraina și-a exprimat, de asemenea, aspirațiile de aderare, și mă aștept ca miniștrii să vrea să abordeze acest lucru”.

Ultima extindere a NATO a avut loc anul trecut, când Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea stat membru.

Relația cu Rusia și abordarea duală: apărare și descurajare, pe de o parte, dialog politic, pe de altă parte

Secretarul general al NATO a anunțat joi că primul subiect de pe agenda miniștrilor de Externe va fi relația cu Rusia, într-un context tensionat al atacului cu agent neurotoxic din Salisbury ce a determinat măsuri drastice din partea Alianței prin decizia de reducere cu o treime a personalului misiunii Federației Ruse la NATO și la condamnarea a ceea ce a reprezentat ”primul atac chimic pe teritoriul unui stat aliat”.

Referindu-se la „modelul de comportament periculos” al Moscovei, inclusiv anexarea Crimeei, atacurile cibernetice, dezinformarea, imixtiunea în alegeri și sprijinirea regimului sirian, Jens Stoltenberg a spus că NATO a răspuns „cu hotărâre și unitate” prin consolidarea apărării colective. 

Cu toate acestea, el a subliniat că NATO rămâne deschis dialogului cu Rusia și continuă să lucreze pentru o următoare reuniune a Consiliului NATO-Rusia, a cărei dată nu a fost precizată. Discuțiile cu privire la Rusia vor avea loc și în condițiile în care comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a avut o întrevedere cu șeful apărării ruse, generalul Gerasimov, într-o încercare de a detensiona raporturile.

Viitorul situației de securitate din Afganistan și din regiune

În cadrul unei sesiuni dedicate, va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia politică şi de securitate din Afganistan şi din regiune în care vor fi discutate priorităţile NATO, ca parte a eforturilor internaţionale de stabilizare a ţării, în sprijinul autorităţilor afgane, mai precizează MAE.

Secretarul general al NATO a precizat că aceste discuții vor pune accentul pe perspectivele negocierilor de pace și ale reconcilierii între guvernul afgan și talibani.

Reuniunea ministerială de vineri va fi ultima în sediul actual al NATO, care a găzduit Alianța timp de 50 de ani. Reuniunea miniștrilor Apărării din luna iunie și summitul aliat din iulie vor avea loc în noul sediu al NATO, considerată „o nouă casă pentru o Alianță modernă și prospectivă”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.