Connect with us

ROMÂNIA

Teodor Meleșcanu și Ana Birchall salută alegerea lui Antonio Tajani ca președinte al Parlamentului European

Published

on

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, salută alegerea lui Antonio Tajani în funcția de președinte al Parlamentului European, precum și a europarlamentarului român Ioan Mircea Pașcu în funcția de vicepreședinte al legislativului european.

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, cei doi înalți oficiali români l-au felicitat pe Tajani și ”au exprimat disponibilitatea deplină de dialog și cooperare cu președintele Parlamentului European, în eforturile comune de consolidare a proiectului european”.

Experiența îndelungată și dedicația dovedită în susținerea intereselor europene comune reprezintă un avantaj important în contextul actual, marcat de numeroase provocări in plan european”, a declarat Meleșcanu.

La rândul său, ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a subliniat că ”depășirea actualelor provocări la nivel european necesită leadership din partea instituțiilor UE, a tuturor grupurilor politice pro-europene, precum și o acțiune coordonată cu statele membre UE, către o Uniune mai unită și mai incluzivă”.

Citiți și Cine este Antonio Tajani, noul președinte al Parlamentului European

Citiți și Ioan Mircea Pașcu, singurul eurodeputat român ales în noua conducere a Parlamentului European

Totodată, în contextul desemnării noilor posturi de conducere la nivelul Parlamentului European, Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea domnului Ioan Mircea Pașcu în funcție de vicepreședinte al Parlamentului European.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Energiei evidențiază nevoia de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale: Orice propunere de proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat nevoie intensificării cooperării pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată.

Oficialul român participă în această săptămână la Baku Energy Week, unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul energiei.

”Cu această ocazie am transmis că ar fi o greșeală să credem că vom avea parte de un an ușor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată. Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat”, a punctat Popescu.

Ministrul Energiei a reiterat că ”România va continua să susțină Republica Moldova cu aprovizionare cu energie”.

”De aceea diversificăm sursele de producție, iar în România energia nucleară este o componentă importată a viitorului mix energetic. Cu energia obținută la Unitățile 3 și 4, dar și de la reactoarele modulare mici vom putea aproviziona și pe viitor Republica Moldova. Cooperarea și investițiilor sunt acțiuni cheie pentru a obține independența și securitatea energetică”, a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a luat cuvântul în cadrul panelului ”New energy order in the transition period”, alături de Parviz Shahbazov – ministrul Energiei din Azerbaijan, Baroneasa Nicholson of Winterbourne – Trimisul comercial al prim- ministrului britanic pentru Azerbaidjan, Cristina Lobillo Borrero, director al Energy Policy–Directorate−General for Energy, Comisia Europeană, Jozef Sikela, ministrul Industriilor și Comerțului din Cehia, Lin Shanqing Vice−Administrator al Administrației Naționale pentru Energie, China, Musadik Malik, ministrul de stat petnru petrol, Pakistan, Péter Sztáray, secretar de stat pentru Securitate Energetică, Ungaria, Constantin Borosan, secretar de stat la ministerul Energiei, Republica Moldova, Guy Lentz, secretar general la International Energy Charter și de Gordon Birrell, vicepreședinte executiv la BP.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, întâlnire cu premierul Belgiei la summitul CPE din R. Moldova: Am discutat despre viitoarea președinție belgiană a Consiliului UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bulboaca

Președintele Klaus Iohannis a avut joi, la Castelul Mimi din Bulboaca, o întrevedere bilaterală cu premierul belgian Alexander de Croo, în marja summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova.

Potrivit șefului statului, întrevederea cu De Croo a vizat discuții cu privire la “aprofundarea relațiilor noastre bilaterale foarte bune și la viitoarea președinție belgiană a Consiliului UE”.

“Am convenit să menținem un dialog strâns, ghidat de obiectivul nostru comun pentru o Europă puternică și unită”, a subliniat Iohannis.

Belgia va asigura președinția Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, perioadă în care vor fi organizate și alegerile pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis participă joi, în cadrul lucrărilor summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, la sesiunea de lucru privind securitatea, co-prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European Charles Michel.

Șeful statului reprezintă România la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care are loc la Castelul Mimi din Bulboaca, raionul Anenii Noi, și unde şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

După ce va susține o alocuțiune în plenul summitului și se va alătura discuțiilor din cadrul sesiunii de lucru privind tema securității, prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de Președintele Consiliului European.

Pe lângă panelul dedicat securității, vor mai exista paneluri pe tema energiei, prezidat de Belgia și Norvegia, și conectivității, prezidat de Spania și Republica Moldova.

Republica Moldova găzduiește joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE).

47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.

Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.

Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

Published

on

© Klaus Iohannis/ Twitter

Corespondență din Bulboaca

Președintele Klaus Iohannis și președinta Parlamentului European au călătorit joi împreună spre summitul Comunității Politice Europene care se desfășoară la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de capitala Republicii Moldova.

De la București în Republica Moldova, alături de președintele PE, Roberta Metsola, pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură, iar UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în realizarea aspirațiilor lor europene legitime“, a scris Iohannis, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis participă joi, în cadrul lucrărilor summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, la sesiunea de lucru privind securitatea, co-prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European Charles Michel.

Șeful statului reprezintă România la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care are loc la Castelul Mimi din Bulboaca, raionul Anenii Noi, și unde şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

După ce va susține o alocuțiune în plenul summitului și se va alătura discuțiilor din cadrul sesiunii de lucru privind tema securității, prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de Președintele Consiliului European.

Pe lângă panelul dedicat securității, vor mai exista paneluri pe tema energiei, prezidat de Belgia și Norvegia, și conectivității, prezidat de Spania și Republica Moldova.

Republica Moldova găzduiește joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE).

47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.

Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.

Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA13 mins ago

Ministrul Energiei evidențiază nevoia de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale: Orice propunere de proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită

ROMÂNIA26 mins ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu premierul Belgiei la summitul CPE din R. Moldova: Am discutat despre viitoarea președinție belgiană a Consiliului UE

RUSIA41 mins ago

SUA şi Japonia își intensifică cooperarea pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei

NATO55 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA2 hours ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO2 hours ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending