FONDURI EUROPENE
Teodorovici, în Parlamentul European: Misiunea României este să solicite Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari în acest an
Published
10 years agoon

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a prezentat miercuri Comisiei REGI a Parlamentului European cele mai recente evoluții înregistrate în atragerea fondurilor europene și documentele de programare pentru perioada 2014-2020
„În anul 2013 România nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale și de coeziune alocate de UE. Nici în acest an nu trebuie să pierdem bani, dar misiunea României este să solicite Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari în acest an pentru a reduce povara aferentă anului 2015. (…) Autoritățile române au făcut progrese în pregătirea documentelor de programare
Acordul de Parteneriat va fi transmis formal Comisiei Europene la sfârșitul lunii martie a.c.. Până la semnarea Acordului Parteneriat și aprobarea programelor operaționale, avem mai multe soluții pentru a folosi fondurile europene alocate pentru viitoarea perioadă de programare într-un timp cât mai scurt. În primul rând să finanțăm din aceste fonduri proiectele care au fost deja aprobate, dar pentru care nu mai sunt bani în prezent. În al doilea rând, din fondurile alocate pentru 2014-2020, să decontăm proiectele susținute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care sunt eligibile, respectă regulile europene (achiziţii publice, mediu etc.) și care coincid cu prioritățile de finanțare. Astfel, România poate avea în 2014 o rată de absorbție mai mare decât în toți ceilalți ani”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, într-un comunicat MFE.
Acordul de Parteneriat 2014-2020 este un document strategic care definește viziunea de dezvoltare a României.
Totodată, oficialul român a declarat că lecţiile învăţate din perioada 2007 – 2013, vor duce la o colaborare la nivel național, regional și local în planificarea, dezvoltarea și punerea în aplicare a politicii de coeziune a UE și implicarea părților interesate.
You may like
Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii
Acord la Bruxelles privind stabilirea unor norme comune pentru piețele interne în domeniul gazelor naturale, al regenerabilelor și al hidrogenului
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, cu elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European
Marcel Ciolacu: Comisarul pentru coeziune a salutat gradul de absorbție de 90% a fondurilor europene, o „premieră istorică” pentru România
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu privind directiva care permite tranziția de la gaze naturale la energia regenerabilă
Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE
FONDURI EUROPENE
MIPE: Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR, în valoare de 28,5 miliarde de euro. A fost inclus și capitolul REPowerEU
Published
1 week agoon
November 21, 2023
Comisia Europeană a aprobat marți modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care, în forma sa modificată, include și capitolul REPowerEU, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții.
“Un succes mare pentru România și pentru corecta gestionare și prioritizare a investițiilor din PNRR. Am reașezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziția verde, digitală, asistența medicală, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația și, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenți cu banii statului, dar prompți în accesarea fondurilor europene și dezvoltarea României. Le mulțumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine și au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziția în fața partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăsește în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului și cuvântul nostru dat în fața Comisiei au credibilitatea necesară și suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcție sustenabilă și responsabilă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.
Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1% (față de 41% în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%.
Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant 2,11 mld. euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creșterea prețurilor la materiale de construcții și întreruperea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.
La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Național de Redresare și Reziliență al României în cadrul ECOFIN – Consiliul miniștrilor de finanțe, urmând, ca apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.
FONDURI EUROPENE
Ministrul Adrian Câciu anunță că rata de absorbție a fondurilor UE pentru perioada 2014-2020 va ajunge la 92%: În noiembrie și decembrie vom depune cereri de rambursare de încă 1,5 miliarde de euro
Published
3 weeks agoon
November 7, 2023By
Teodora Ion
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că rata de absorbție a fondurilor europene prin programele operaționale 2014-2020 va ajunge la 92%.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Câciu a explicat că acest lucru este posibil datorită celor peste 18.800 de cereri de prefinantare/plată/rambursare cu o valoare de cca. 5 miliarde euro aferente programelor operaționale 2014-2020 procesate de MIPE în ultimele 5 luni.
”Peste 2,2 miliarde euro rambursate de către Comisia Europeană în această perioadă si alte 2 miliarde euro în curs de rambursare. Cu aceste sume vom avea o rată de absorbție de 92%”, a detaliat oficialul.
Ministrul a completat că urmează ca, în lunile noiembrie și decembrie, MIPE să depună cereri de rambursare la Comisia Europeană de încă 1,5 miliarde euro care se vor adăuga, la momentul încasării banilor de către România, la absorbția mai sus amintită.
”Fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pentru economia și infrastructura României”, a conchis Adrian Câciu.
Cele mai mari sume au fost solicitate spre rambursare au fost în cadrul Programului Operațional Regional – 342,5 milioane euro, Programului Operațional Infrastructură Mare – aproape 371 milioane euro și Programului Operațional Capital Uman – aproape 138 milioane euro.
FONDURI EUROPENE
MIPE a trimis în luna octombrie declarații de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate României în cadrul programelor operaționale 2014-2020
Published
4 weeks agoon
November 3, 2023By
Teodora Ion
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în luna octombrie documentele pentru rambursarea de fonduri europene în valoare de 928 milioane euro, în cadrul programelor operaționale 2014-2020.
Potrivit unui comunicat al MIPE, Cele mai mari sume au fost solicitate spre rambursare au fost în cadrul Programului Operațional Regional – 342,5 milioane euro, Programului Operațional Infrastructură Mare – aproape 371 milioane euro și Programului Operațional Capital Uman – aproape 138 milioane euro. Documentele au fost trimise Ministerului Finanțelor, urmând ca după certificare să fie transmise Comisiei Europene.
”Lucrăm într-un ritm accelerat pentru atragerea fondurilor alocate, pentru a atinge o rată de absorbție cât mai mare. Așa cum știm, acest an este ultimul în care mai pot fi realizate cheltuieli eligibile din sumele alocate pentru perioada de programare 2014-2020, iar banii europeni au un rol major în susținerea și dezvoltarea economiei”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile realizate din fonduri europene în cadrul proiectelor finanțate. Reamintim că în luna septembrie 2023, MIPE a transmis documentele pentru rambursarea a 900 milioane euro.
În prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate.
După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.
Concrete & Design Solutions

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- SCHENGEN1 week ago
Aderarea României la Schengen, inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie (DOCUMENT)
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european