Termenul pentru introducerea tigarilor cu “capacitate redusă de incendiere” (CRC)-17 noiembrie 2011

Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa. Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea ţigărilor cu „capacitate redusă de incendiere” (CRC). Aceasta înseamnă ţigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu. Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia) şi în UE, în Finlanda, din aprilie 2010.

Începând din 17 noiembrie 2011, odată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor.

Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat: „Nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc! Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja, potenţial, sute de cetăţeni faţă de acest pericol de incendiu.”

Noile standarde de siguranţă: cum funcţionează

Schimbarea solicitată în conformitate cu noile standarde se referă la reducerea capacităţii de incendiere, care reprezintă capacitatea unei ţigări lăsate nesupravegheate de a declanşa un incendiu. Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O ţigară CRC reduce timpul de ardere, micşorând astfel şansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Comunicatul de presă integral se găseşte în pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/141111_incendii_aprinse_tigari_ro.htm

Înregistrarea anunţului de presă şi a sesiunii de întrebări şi răspunsuri poate fi urmărită în pagina:

http://ec.europa.eu/avservices/player/streaming.cfm?type=ebsvod&sid=190623

Sursa foto: produsin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.