Test electoral pentru președintele Emmanuel Macron. Jumătate dintre membrii Senatului sunt aleși astăzi

Franța își alege astăzi jumătate dintre senatori, într0un scrutin ce se preconizează că îi va fi dezavantajos președintelui Emmanuel Macron, informează Reuters.

Sursă foto: fr.wikipedia.org

Aproape 75.000 de oficiali aleşi, inclusiv parlamentari, primari, consilieri locali şi regionali, se vor reuni duminică pentru a alege 171 din cei 348 de senatori din Parlament. Aceste alegeri reprezintă primul mare test electoral pentru Emmanuel Macron, a cărui popularitate a avut de suferit după patru luni la Palatul Elysee. 

Senatorii francezi dezbat şi votează legi împreună cu Adunarea Naţională, dar aceasta din urmă are ultimul cuvânt de spus în Parlament.   

Chiar dacă centriştii de la Republique En Marche (REM) pierd aceste alegeri parţiale, lovitura nu va fi una grea pentru preşedintele Macron, care se bucură de o largă majoritate în Adunarea Naţională.  

Sondajele arată că alegerile de duminică ar putea să consolideze majoritatea conservatoare din Senat, unde există deja 142 de reprezentanţi de la Les Republicains.   În schimb, centriştii de la REM speră să ajungă de la 29 la 50 de senatori la Paris.  

Însă, sistemul electoral, care se bazează pe decizia a 75.000 de oficiali aleşi, tinde să-i favorizeze pe acei politicieni cu rădăcini locale din partide tradiţionale, ci nu pe proaspeţii intraţi în poltică de partea preşedintelui Macron.   Mulţi dintre aceşti oficiali aleşi şi-au exprimat recent furia cu privire la decizia preşedintelui de a tăia bugetele autorităţilor locale, iar Macron ar putea să strângă mult mai puţine voturi decât în urmă cu câteva luni pentru REM.  

De asemenea, aceste alegeri au loc după prăbuşirea popularităţii lui Emmanuel Macron, după alegerile extrem de tensionate din luna mai, în care francezii au respins-o în masă pe reprezentanta extremei-drepte de la Frontul Naţional, Marine Le Pen.  

Printre factorii care au contribuit la părbuşirea popularităţii noului preşedinte se numără tăierile bugetare, care i-au lovit în special pe studenţii din Franţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.