The Economist: Cel mai mare exercițiu militar de la finalul Războiului Rece, condus de Rusia, se va desfășura în mare secret

Luna viitoare, Rusia va organiza ceea ce se aşteaptă a fi cel mai mare exerciţiu militar din Europa de la încheierea Războiului Rece care, conform estimărilor NATO, va implica aproximativ 100,000 de trupe.

Aceste exerciţii, cunoscute sub numele de Exerciţiile Zapad (Vest), au loc odată la patru ani, fiind o tradiţie din vremea Uniunii Sovietice, readusă la viaţă de actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, informează Adevărul.

Cotidianul britanic The Economist avertizează că dacă Moscova nu va invita în cadrul acestui exercițiu observatorii din partea OSCE sau NATO, nivelul de suspiciune cu privire la adevăratele intenții ale unui asemenea exercițiu va continua să existe.

În acest sens, jurnaliștii britanici au evidențiat care au fost scenariile cele mai complexe din cadrul exercițiilor Zapad 2009, respectiv 2013.

”Punctul de interes al exerciţiilor Zapad 2009 a fost reprezentat de simularea unui atac nuclear asupra Varşoviei, scenariu ce cu greu poate fi caracterizat ca fiind defensiv. Ulterior, în cadrul Zapad 2013, scenariile au fost mai puţin evidente în agresivitate, în schimb, mare parte a echipamentelor militare testate şi a tehnicilor strategice exersate au fost puse în practică la doar câteva luni, în cadrul operaţiunilor de anexare a Peninsulei Crimeea şi a celor sub acoperire desfăşurate în estul Ucrainei. În fapt, atacul asupra Ucrainei a început de la un exerciţiu militar „de urgenţă” ce a reprezentat acoperirea folosită de Rusia pentru a-şi masca adevăratele intenţii. Vladimir Putin a folosit aceeaşi strategie şi ăn cadrul invaziei din Georgia din anul 2008”, notează The Economist.

Anul acesta, desfășurările de forțe în Europa de Est au fost impresionante după ce pe teritoriul NATO au avut loc cele mai importante exerciții militare de la sfârșitul Războiului Rece, unele dintre ele chiar pe teritoriul României: Saber Guardian și Noble Jump. Cu toate acestea, raportul dimensiunii forțelor este net incomparabil cu estimările privind efectivele militare ce vor lua parte la Zapad.

În timp ce Saber Guardian au participat aproximativ 25.000 de soldați, iar la Noble Jump în jur de 4.000, Zapad 2017 ar urma să presupună desfășurarea a 100.000 de militari.

În pofida avertismentelor apărute în The Economist, Rusia a informat NATO cu privire la Zapad 2017 în cadrul celui mai recent Consiliu NATO-Rusia.

De la reluarea dialogului sub egida Consiliului, NATO și Rusia au instituit regula informărilor reciproce cu privire la exerciții militare și desfășurări de forțe, întocmai pentru a asigura o transparență și o reducere a riscurilor.

Aceste schimburi de informații sunt elemente importante ale dialogului nostru continuu. Ele ajută la limitarea riscului de neînțelegere, calculare greșită și escaladare neintenționată. Acesta este motivul pentru care a fost important faptul că în cadrul reuniunii de astăzi am făcut schimb de informații preliminare privind exercițiile viitoare. Rusia a informat despre viitorul exercițiu ZAPAD 2017, iar NATO a informat despre exercițiul Trident Javelin 2017”, a exemplicat secretarul general al Alianței la Consiliul NATO-Rusia de luna trecută.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.