The Economist, despre rapoartele MCV: Spre deosebire de Bulgaria, România a făcut progrese

european_commissionÎn ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), publicat joi, Comisia Europeană remarcă evoluția pozitivă a României, care a întreprins ‘pași importanți … (care arată) un angajament real în direcția reformei’, spre deosebire de Bulgaria, unde ‘pe ansamblu progresele sunt încă insuficiente și fragile’, scrie săptămânalul The Economist în ediția sa electronică, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de Bulgaria, scrie The Economist, România pare să fi depus mai multe eforturi. Comparativ cu instabilitatea din 2012 când un șir de proteste l-au forțat pe Emil Boc să demisioneze din funcția de prim-ministru, actualul guvern al României condus de Victor Ponta dispune de o majoritate parlamentară de două treimi. PIB-ul României a crescut peste așteptări în ultimul trimestru din anul 2013. Pe fondul acestei ‘atmosfere politice mai calme’, România a implementat ‘schimbări legislative necesare și îndelung așteptate’, îmbunătățindu-se și cooperarea dintre instituțiile sistemului judiciar și Ministerul Justiției, se arată în raportul MCV.

În schimb, Comisia a adoptat un ton foarte sever față de Bulgaria. Îngrijorată în special de incapacitatea guvernului bulgar de a reforma sistemul judiciar greoi și ineficient și de a combate corupția și crima organizată, Comisia subliniază că cele trei guverne diferite care s-au succedat de la publicarea ultimului raport, în anul 2012, nu au reușit să construiască un consens cu privire la continuarea reformelor.

În raportul din anul 2012, Comisia a fost mai îngăduitoare cu Bulgaria și i-a dat un termen de 18 luni până la următorul raport, România fiind evaluată încă o dată în acest interval de timp. Acum, rolurile par să se fi inversat, notează The Economist, potrivit sursei citate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.