Connect with us

U.E.

The Times: România, Germania și Franța ar fi blocat negocierile pentru Brexit

Published

on

UPDATE. “România nu a blocat negocierile pentru Brexit”, anunță surse diplomatice pentru CaleaEuropeana.ro, fiind astfel clarificate afirmațiile publicate de cotidianul britanic The Times.

Conform surselor citate, care au comentat anunțul făcut de publicația amintită mai sus, potrivit căreia România, alături de Franța și Germania, ar fi blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ca urmare a lipsei unor progrese suficiente referitoare la dreptul cetățenilor europeani, tocmai “britanicii sunt cei care au generat aceasta situație”.

România, alături de Franța și Germania, a blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informație care a fost făcută publică de către cotidianul The Times, care citează surse de la Burxelles, informează Digi24.

Foto: Facebook/ Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania

Confrom juraliștilor britanici, cele trei state amintite mai sus au solicitat stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până ce un acord privind drepturile cetățenilor nu va fi fost stabilit.

Marea Brtianie dorește ca acestea să fie garantate de instanțele britanice, Uniunea Europeană opunându-se. Motivul invocat de comunitatea europeană este acela că legislația Regatului Unit poate să se modifice în timp. Cele trei state vor, de asemenea, clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

Uniunea Europeană spune că Marea Britanie are angajamente asumate de 60 de miliarde de euro, în timp ce Londra vorbeşte de doar 20 de miliarde. Datele arată că în Regatul Unit sunt peste 325.000 de români.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Cea de-a cincea rundă de negocieri care a fost deschisă luni a fost caracterizată de un schimb de replici acide între UE și Marea Britanie, premierul britanic Theresa May precizând că “mingea este în terenul” comunității europene. Ca răspuns, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier a afirmat că “Brexitul nu este un joc”, făcând astfel apel la tratarea negocierilor cu maturitate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PPE

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Published

on

© EPP/ Flickr

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost reales, cu largă majoritate, de peste 70% din voturile valabil exprimate, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului popularilor europeni, desfășurat la Valencia.

“Le mulțumesc colegilor din aproape 40 de țări europene care m-au votat astăzi pentru un nou mandat de vicepreședinte al PPE, cea mai mare familie politică europeană. Le sunt recunoscător în mod special colegilor din delegația Partidului Național Liberal, care m-au nominalizat pentru acest nou mandat. Realegerea mea arată şi încrederea de care PNL se bucură la nivel european. În următorii ani, voi continua să apăr interesele României în cadrul PPE, așa cum am făcut-o și până acum”. a declarat Siegfried Mureșan după vot, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

El a arătat că în actualul mandat de vicepreședinte al PPE a avut rezultate notabile, aducând, anul trecut, Congresul PPE la București – un eveniment istoric, cu participarea a 13 șefi de stat și de guvern și reprezentanți din 44 de partide europene, și unde a fost adoptat manifestul politic care stă la baza programului de guvernare al actualei Comisii Europene.

Potrivit propriului bilanț, Mureșan a reușit promoveze priorități esențiale pentru România pe agenda PPE: sprijinirea fermierilor, apărarea politicii de coeziune și consolidarea securității.

“Am reușit ⁠să obțin sprijinul PPE pentru aderarea României la spațiul Schengen și⁠ ⁠să asigur susținerea fermă a PPE pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul român a indicat că lături de colegii din Partidul Național Liberal va continua să lucreze la prioritățile comune ale României și ale Uniunii Europene, respectiv consolidarea economiei, creșterea siguranței cetățenilor, sprijinirea fermierilor și promovarea politicii de coeziune.

“De asemenea, voi întări cooperarea cu primarii și aleșii locali deoarece ei cunosc cel mai bine nevoile oamenilor din comunitățile lor”, a mai spus Mureșan.

 

“Nu în ultimul rând, voi implementa planul de reformă al PPE, la care am lucrat în ultimele luni și care a fost votat astăzi în cadrul congresului. Acest plan prevede întărirea Partidului printr-o mai mare transparență, un dialog mai eficient între membrii noștri și cu partenerii noștri, precum și deschiderea PPE către cât mai mulți oameni care împărtășesc valorile noastre de centru-dreapta”, a adăugat europarlamentarul.

La Congresul PPE din Valencia au participat peste 1.700 de delegați, invitați și jurnaliști din Uniunea Europeană și din țările vecine, inclusiv delegații Partidului Național Liberal. Printre liderii europeni prezenți la congres s-au numărat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul Italiei, Antonio Tajani.

Siegfried Mureșan a obținut astăzi al treilea mandat de vicepreședinte al PPE, deținând această funcție din 2019.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Published

on

© Kristen Michal

Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa, potrivit Agerpes.

Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de biroul premierului la Tallinn.

„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei. O Ucraină independentă și suverană, aparținând familiei europene, este cea mai bună garanție strategică pentru noi toți împotriva imperialismului Moscovei. Trebuie să arătăm că putem pune idei bune în practică”, a spus Michal.

Marea Britanie și Franța conduc o coaliție de țări dispuse să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, deși rămân multe întrebări în legătură cu această chestiune.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută că o „forță de reasigurare cu mai multe țări europene” condusă de Franța și Marea Britanie este în curs de planificare pentru Ucraina pentru a proteja o posibilă încetare a focului cu Rusia.

Desfășurarea de trupe de către Estonia ca parte acestei misiuni ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului.

Coaliția este un grup informal de țări care susțin Ucraina pentru a obține o pace justă. SUA nu s-au angajat până acum să ofere Ucrainei garanții de securitate.

Informații apărute recent în presa britanică sugerează că Regatul Unit și Franța și-ar putea limita contribuțiile la misiuni de antrenament, la sprijin cu echipamente și misiuni de supraveghere aeriană, în locul desfășurării de trupe.

Coaliția a apărut după ce președintele american Donald Trump a cerut o încetare rapidă a focului între Kiev și Moscova. Multe țări europene se tem că Ucraina ar putea fi forțată să facă concesii dureroase în eventuale negocieri și că, fără garanții ferme de securitate, țara ar putea rămâne vulnerabilă în fața unei noi agresiuni ruse.

Continue Reading

U.E.

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

Published

on

© Lars Klingbeil/X

Liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz, este pregătit să fie ales cancelar al Germaniei de către Bundestag pe 6 mai, după ce membrii Partidului Social-Democrat (SPD) au aprobat acordul de coaliție negociat între cele două formațiuni, relatează DW. Acest pas deschide calea pentru instalarea unui nou guvern, exact la șase luni de la prăbușirea fostei coaliții de centru-stânga, generată de demiterea fostului ministru de finanțe, Christian Lindner.

În decembrie anul trecut, cancelarul Olaf Scholz a pierdut un vot de încredere în Bundestag, ca urmare a colapsului coaliției sale, ceea ce a dus la convocarea de alegeri anticipate. Pe 23 februarie, germanii au votat pentru un nou Bundestag. Rezultatele au fost dezamăgitoare pentru partidele fostei coaliții guvernamentale, toate pierzând procente importante din voturi, iar FDP-ul lui Lindner nereușind să treacă pragul electoral pentru a intra în parlament.

Blocul conservator CDU/CSU a obținut cel mai mare scor, cu 22,6% din voturi. Pe locul al doilea s-a situat partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu 20,8%. Totuși, formațiunea populistă rămâne „izolată” („firewalled”), întrucât partidele consacrate din Germania au refuzat să colaboreze cu extrema dreaptă.

Friedrich Merz a decis să inițieze negocieri de coaliție cu SPD, care a ocupat poziția a treia cu 16,4% din voturi. Potrivit unor surse din partid, Lars Klingbeil, co-președintele SPD, urmează să devină viitorul vicecancelar și ministru al finanțelor. Comitetul executiv al SPD a aprobat în unanimitate nominalizarea lui Klingbeil, la scurt timp după ce membrii partidului au votat masiv în favoarea acordului de coaliție cu blocul CDU/CSU.

Lars Klingbeil, în vârstă de 47 de ani, a consolidat o colaborare strânsă cu viitorul cancelar conservator Friedrich Merz pe parcursul negocierilor pentru formarea coaliției după alegerile generale din februarie. „Cetățenii vor soluții, iar noi suntem aici să le oferim, clar și fără ambiguități”, a declarat Friedrich Merz, subliniind angajamentul noii coaliții de a asigura stabilitate politică și măsuri concrete pentru Germania.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
PPE9 minutes ago

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

INTERNAȚIONAL28 minutes ago

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

ROMÂNIA33 minutes ago

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

U.E.51 minutes ago

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

SĂNĂTATE2 hours ago

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare 

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending