Theodor Stolojan: Nu cred ca va fi un mecanism de verificare a statului de drept in toate tarile UE. Insa, se poate ajunge repede la taierea banilor europeni

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Theodor Stolojan atrage atentia ca in toate clasamentele europene sunt in cel mai bun caz pe la mijloc, daca nu in jumatatea a doua. Iar pentru faptul ca din cand in cand “dam cu piatra in geam”, cum am facut cu incercarea de modificare a Codului Penal, ne pedepsim singuri, nici macar nu e nevoie sa ne pedepseasca altii.

Theodor_StolojanTheodor Stolojan a explicat de ce nu suntem in stare sa absorbim banii europeni, dar si consecintele economice si politice ale recentului scandal privind statul de drept.

Redăm parţial interviul cu europdeputatul, realizat de Ziare.com.

– Avem o recenta Rezolutie adoptata de Comisia pentru libertati din PE care solicita instituirea unui mecanism de verificare a statului de drept in toate tarile UE, cu sanctiuni severe in cazul derapajelor. Ce sanse are sa devina realitate?

Au aparut probleme privind statul de drept si in alte tari UE si atunci, pentru prima data comisarul Reding a vorbit, in urma cu un an, despre constituirea unui mecanism de verificare pentru toate statele membre. Noi, romanii, si bulgarii speram ca daca se introduce un astfel de mecanism general vom scapa de MCV, care nu s-ar mai justifica. Eu am mari indoieli ca se va intampla asa ceva.

In primul rand, nu cred ca sistemul va fi creat asa de repede. Propunerea a fost facuta anul trecut in contextul problemei din Ungaria. Acum comisia de libertati civile din PE a adoptat o rezolutie. Dar mai e nevoie de multi pasi, in primul rand o propunere concreta a CE si de o codecizie Consiliu- PE sau, dupa caz, doar decizia Consiliului.

Deocamdata, daca PE adopta rezolutia comisiei, ea nu va insemna legislatie europeana, ci doar o pozitie politica a PE pe o anumita chestiune.

– Daca derapajele de tipul celui recent depasit vor continua, statutul european al Romaniei poate fi in pericol?

Nu cred ca se va ajunge aici. Dar mecanismul de evaluare despre care se vorbeste, va stabili o procedura cu anumite etape, cu concluzii. Si atunci se va putea ajunge si la suspendarea dreptului de vot in Consiliu, o decizie nucleara care n-a mai fost folosita pana cum de UE. Dar nu vom ajunge acolo. Noi ne aflam, de fapt, intr-o baltire. Avem etape cand ne comportam bine si dintr-o data dam cu piatra in geam.

– Si cate pietre in geam mai suporta UE?

Suporta, ca nu suporta pe pielea lor. Suporta pe pielea noastra. Noi suntem in baltirea noastra si putem ramane in ea mult si bine. In schimb, se poate ajunge mai repede la taierea banilor europeni. Sa vedem cum se incheie parteneriatele pentru folosirea banilor pentru perioada 2014-2020, 39,9 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.