Theresa May a prezentat planul pentru Brexit: Marea Britanie nu vrea acces la piața unică a UE, ci un acord de liber-schimb cuprinzător

Premierul britanic, Theresa May, a prezentat în premieră planul prin intermediul căruia guvernul de la Londra va negocia cu instituțiile UE și țările sale membre procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, arătând că retragerea țării sale din UE va presupune și părăsirea pieței unice europene și renunțarea la acquis-ul comunitar și jurisicția Curții de Justiției a Uniunii Europene.

Reamintind că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană și nu Europa, May a indicat încă de la început că este misiunea guvernului său să livreze ceea ce cetățenii au votat în urmă cu jumătate de an.

”Acum 6 luni, cetățenii britanici au votat pentru schimbare. Au votat să ieșim din Uniunea Europeană și să îmbrățișăm lumea. Și au făcut asta cu ochii deschiși”, a punctat premierul britanic, care declarat că își dorește ca țara sa să fie ”un magnet pentru talentul internațional” și o ”Britanie globală”.

Amintind că în negocierea pe care David Cameron a derulat-o cu liderii europeni nu a existat flexibilitate, premierul de la Londra a spus că referendumul nu a adus un vot de respingere a valorilor europene sau de distanțare față de aliații și vecinii europeni.

”Vom continua să fim parteneri de încredere, aliați și prieteni apropiați. Vrem să vă cumpărăm bunurile, să le vindem pe ale noastre, să facem comerț liber cu voi și să lucrăm împreună pentru a fi mai siguri și mai prosperi”, a transmis May, arătând că cetățenii UE rămân bineveniți în Marea Britanie, iar serviciile de informații britanice vor continua să coopereze cu aliații pentru a menține Europa în siguranță.

”Urmărim un parteneriat nou și egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală și prietenii și aliații noștri din UE. Nu o apartenență parțială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte țări. Nu urmărim să ne agățăm de bucăți din calitatea de membru, când ieșim. Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Sarcina mea este să obțin o înțelegere corectă pentru Marea Britanie”, a mai spus aceasta.

Premierul britanic a adăugat că printre principiile de negociere pe care Londra le va urmări se numără certitudinea și crearea unei Mari Britanii globale, prilej cu care a anunțat, implicit, că ieșirea din UE va fi un ”Hard Brexit”.

Nu dorim să facem parte din piața unică, ci să avem acces la ea în baza unui acord ambițios și cuprinzător de liber schimb dorit de ambele părți”, a declarat Theresa May, făcând referire că acest lucru îl va propune și altor state și subliniind dorința viitoare administrații a SUA pentru un acord comercial Washington-Londra, unul primordial și nu de ”capătul rândului” așa cum spusese Barack Obama.

Liderii europeni au transmis în mai multe rânduri că pentru a avea acces la piața unică, Regatul Unit trebuie să asigure cele patru libertăți de circulație: a persoanelor, bunurilor, capitalurilor și serviciilor.

May a arătat că ar prefera să iasă din Uniunea Europeană fără un acord comercial, decât să accepte o înțelegere proastă.

”Legile noastre vor fi făcute în Marea Britanie și nu vom mai intra sub jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a adăugat aceasta, spunând că Parlamentul va vota asupra revenirii la legislația britanică și înlocuirea, astfel, a acquis-ului comunitar. 

Practic, prin ieșirea sa din piața unică Marea Britanie se asigură că nu se va mai afla sub incidența legislației europene, May recunoscând că Marea Britanie respectă liderii UE care spun că cele patru libertăți sunt indivizibile.

Șefa guvernului britanic a anunțat la finalul anului trecut că va activa clauza de retragere voluntară din UE (articolul 50) în primăvara acestui an.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.