Theresa May le cere liderilor europeni să nu blocheze avansarea negocierilor pentru Brexit: Ne angajăm necondiționat la păstrarea securității Europei

Premierul britanic Theresa May a făcut un apel liderilor celorlalte 27 state membre ale Uniunii Europene să continue negocierile pentru Brexit, în condiițile în care aceștia vor decide probabil, vineri, să nu aprobe începerea în paralel a tratativelor pentru relațiile dintre Londra și Bruxelles după retragerea Regatului Unit din UE.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Ar trebui să fim optimiști și ambițioși referitor la ceea ce putem realiza, deoarece împărtășim un set de convingeri fundamentale în liberul schimb, în concurența riguroasă și loială, în drepturile puternice ale consumatorilor și în standardele de reglementare ridicate“, a spus May, citată de Reuters, la dineul care a încheiat prima zi a summitului UE de la Bruxelles, conform Agerpres.

Pe lângă asta, vreau să fie foarte clar că Regatul Unit se angajează necondiționat la păstrarea securității Europei“, a adăugat ea, încheie sursa citată.

Apelul Theresei May survine după ce aceasta a publicat ieri dimineață a scrisoare în care a dat noi asigurări celor 3 milioane de cetățeni din UE-27 care trăiesc în Marea Britanie că va face cât mai ușoară posibil șederea lor pe teritoriul britanic după Brexit, într-un mesaj politică care să înduplece poziția liderilor UE.

Vineri, în format UE-27, liderii europeni vor decide asupra unei avansări a negocierilor cu Marea Britanie în direcția viitoarei relații și vor adopta o ”Agendă a Liderilor”, o propunere ambițioasă formată dintr-un program de 13 summituri în doi ani pentru a relansa Uniunea Europeană.

Textul convenit deja de miniștrii de externe privind Brexit afirmă că progresele nu sunt suficiente pentru deschiderea discuțiilor despre ceea ce va urma după ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană, iar șansele unor modificări în ultimul moment ale documentului sunt reduse.

Regatului Unit i se va oferi, cel mai probabil, un termen în decembrie pentru a face concesii legate de Brexit, înainte de începerea tratativelor post-Brexit.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Cea de-a cincea reuniune, desfășurată săptămâna trecută, a fost încheiată fără “mari pași înainte”, iar Michel Barnier a anunțat că “nu va fi în măsură” să recomande trecerea la următoarea etapă.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.