Connect with us

U.E.

Theresa May, confruntată cu perspectiva unei ”trădări” din interiorul Cabinetului după ce trei miniștri de rang înalt au avertizat că sunt gata să ajute Parlamentul cu extinderea Brexit-ului pentru împiedicarea unui scenariu ”no deal” dezastruos

Published

on

Trei miniștri din guvernul premierului britanic Theresa May au afirmat public pentru prima oară că ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să fie amânată dacă Parlamentul nu aprobă o înțelegere în următoarele zile, informează Daily Mail, potrivit BBC

Înainte de voturile cruciale din Camera Comunelor de săptămâna viitoare, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke au scris pentru Daily Mail că vor fi pregătiți să o înfrunte pe Theresa May și să voteze pentru o amânare a Brexit-ului. 

Downing Street a declarat, însă, că părerile trio-ului cu privire la evitarea unui scenariu ,,fără acord” nu au fost un secret. 

Prima reacție la declarațiile celor trei miniștri a venit din partea deputatului Conservator pro- Brexit, Andrew Bridgen, care i-a invitat pe cei trei miniștri să demisioneze.

,,Ei resping politica guvernamentală si amenință ca vor vota impotriva poziției guvernului săptamâna viitoare”, a declarat Bridgen pentru programul de sâmbătaă al BBC Radio 4. ,,În acest caz, ar trebui să aibă onoare și să demisioneze imediat din guvern”, a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt al Theresei May a declarat că ,,premierul depune eforturi pentru a se asigura că avem o înțelegere cu UE care să ne permită să onorăm rezultatul referendumului”, iar ,,energia cabinetului ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru”. De asemenea, Theresa May va aborda din nou liderii europeni cu privire la Brexit în contextul participării la summit-ul UE-Liga Statelor Arabe, organizat la Sharm el-Sheikh, în Egipt, unde va avea inclusiv o întâlnire cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai informează purtătorul de cuvânt. 

Sfârșitul lunii februarie nu a adus progrese însemnate pentru Brexit, iar luna martie se anunță plină de incertitudini

Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă nu se știe dacă respectarea termenului va fi posibilă, ceea ce ar rezulta într-o ieșire fără un acord care să stabilească măsurile tranzitorii de funcționare a relației cu UE până la obținerea unui acord permanent care să reglementeze cooperarea dintre cele două părți în viitor. 

Chiar și în aceste condiții, guvernul britanic a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea ca Marea Britanie să plece fără o înțelegere oficială, în cazul în care prim-ministrul May nu poate obține la timp acordul deputaților pentru aprobarea acordului de retragere negociat cu Bruxelles-ul mai bine de un an și jumătate. 

Deputații urmează să dezbată ieșirea Regatului Unit din UE din nou miercurea viitoare și sunt așteptați să ia în considerare un amendament depus de fostul ministru Tory, Sir Oliver Letwin, și de deputatul laburist Yvette Cooper, care ar oferi Parlamentului posibilitatea de a întârzia Brexit-ul și de a împiedica un scenariu ,,no deal” dacă nu va exista un acord cu UE până la jumătatea lunii martie.

În articolul lor comun, cei trei miniștrii din Cabinet avertizează că o retragere fără acord ar distruge economia, ar constitui o amenințare pentru securitatea regiunii și ar risca divizarea Marii Britanii. Ei scriu că ,,își păstrează speranța că Parlamentul va accepta o înțelegere în următoarele câteva zile”, potrivit Daily Mail

Cei trei miniștri, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke, argumentează că, în cazul în care premierul ar ajunge la o înțelegere cu UE, iar aceasta nu ar fi aprobată de Parlament, atunci va deveni clar că ,,ar fi mai bine să încercăm să extindem articolul 50 și să întârziem data plecării, mai degrabă decât să ieșim forțat din Uniunea Europeană pe 29 martie”.

Greg Clark, ministrul britanic al afacerilor, împreună cu Amber Rudd, ministrul muncii și al pensiilor, și cu ministrul justiției, David Gauke, au declarat că au fost ,,luni de incertitudine” și că ,,este timpul ca parlamentarii să recunoască nevoia de a obține o înțelegere, de a accepta că aceasta este singura ofertă valabilă și de a o sprijini”.

Dar, de asemenea, și-au avertizat colegii Conservatori pro-Brexit din Grupul European de Cercetare (ERG) că Parlamentul va bloca ieșirea Regatului Unit din UE fără o înțelegere, afirmând că, dacă va exista o întârziere, ,,ei nu vor putea da vina pe nimeni altcineva, în afară de ei înșiși”.

Cei trei miniștri au adăugat ,,Mai departe de următoarele câteva zile, pur și simplu nu va mai fi timp să convenim o înțelegere și să finalizăm toată legislația necesară înainte de 29 martie.”

Daily Mail mai relatează că miniștri rebeli din Cabinetul May au indicat în privat că sunt pregătiți să demisioneze dacă este necesar pentru a-și îndeplini amenințările. Acestora li s-ar putea alătura până la 20 de miniștri de rang inferior și 100 de deputați din Partidul Conservator, care, cu sprijinul Laburiștilor, ar putea asigura înfrângerea Theresei May în Parlament.

În vreme ce posibilitatea unui scenariu ,,no deal” crește pe zi ce trece, premierul Theresa May va avea o altă întrevedere, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pentru a evalua progresul înregistrat de echipele de negociere ale celor două părți cu privire la includerea unor garanții clare că soluția de siguranță sau așa-numitul backstop pentru evitarea unei granițe ,,dure” cu Irlanda va avea o aplicare temporară, existând posibilitatea de a fi înlocuită cu alt tip de aranjamente, precum și la consolidarea precizărilor din Declarația Politică care însoțește Acordul de Retragere negociat pentru oferirea unui cadru mai ambițios de dezvoltare a relației dintre Regatul Unit și UE în viitor. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Siria: Șeful politicii externe a UE atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja interesele de securitate

Published

on

© European Union

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” în considerare pentru a-şi proteja interesele de securitate, în același timp în care subliniază urgența cu care escaladarea militară din jurul oraşului Idlib din Siria trebuie să fie oprită, potrivit unei postări pe Twitter. 

„Există riscul de a aluneca într-o confruntare militară internaţională deschisă majoră”, a scris Borrell pe Twitter, evidenţiind că se produce „o suferinţă umanitară insuportabilă”.

„UE face apel la toate părţile pentru o detensionare rapidă şi îşi exprimă regretul pentru toate pierderile de vieţi omeneşti. UE va lua în considerare toate măsurile pentru a-şi proteja interesele de securitate. Suntem în contact cu toţi actorii relevanţi”, a adăugat Borrell.

Bilanțul militarilor turci uciși în regiunea Idlib a ajuns în această lună la 54, după ce 33 de soldați turci au decedat în urma unui atac aerian al forțelor guvernamentale siriene, atac care a rănit alți 32 de soldați, potirivt declarațiilor guvernatorului în provincia turcă Hatay la granița cu Siria.

În urma atacului, un înalt oficial turc a avertizat că Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, în ciuda acordului de limitare a imigrației ilegale încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană și pentru care Turcia a primit fonduri de asistență de câteva miliarde de euro. 

Pe fondul acestei situații, ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, la cererea Turciei, pentru consultări în baza articolului 4 din Tratatul NATO, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut joi seara o discuție telefonică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Amintim că pe 5 martie ar urma să aibă loc un summit privind situația din Siria, solicitat de președintele francez Emmanuel Macron și confirmat ca fiind în pregătire comună cu Rusia de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a confirmat unde va avea loc reuniunea la care sunt așteptate să participe și Franța și Germania. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministerul Educației și Cercetării: România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic

Published

on

© DigitalSingleMarket - Twitter

Ministerul Educației și Cercetării din România anunță că țara noastră se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic.

”Astăzi, România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic. Vom contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, susținând punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii și teoria cuantică, printre altele”, transmite secretarul de tat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu.  

O delegație a Ministerului Educației și Cercetării, condusă de Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare, participă în perioada 27-28 februarie 2020 la Bruxelles în cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate (COMPET) – Cercetare.

Statele semnatare își propun stabilirea unui cadru de cooperare european EuroQCI, privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), se mai arată în comunicat.

”Participarea României în grupul țărilor care semnează declarația va însemna un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând astfel fi conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu”, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre

”Ca una dintre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun pentru a trăi și a munci, mai sigur și mai competitiv”, a mai menționat secretarul de stat.

Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 la Adunarea Digitală din București și semnată de Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda și Spania. Ungaria, Portugalia și Polonia s-au alăturat inițiativei în iulie 2019. Croația, Cipru, Grecia, Finlanda, Franța, Lituania, Slovacia, Slovenia și Suedia s-au alăturat în decembrie 2019, iar Republica Cehă la începutul anului 2020.

Mai multe informații despre inițiativa Comisiei Europene, aici.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mediului, Costel Alexe: România merită să fie câștigătoarea trofeului ”Arborele European” al anului 2020

Published

on

© CaleaEuroepana-Zaim Diana

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, susține România în competiția ”Arborele European” al anului 2020. Țara noastră fiind finalistă în cadrul acestei ediții cu un brad multisecular cu vârsta de peste 500 de ani.

Costel Alexe transmite un mesaj tuturor românilor pentru a vota bradul românesc în această competiție.

”Prin urmare, adresăm un apel tuturor românilor din țară și celor ce sunt departe de casă, tuturor celor ce stiu ce înseamnă perseverența, competiția și performanța, din domeniile culturii, sportului, educației, cercetării, massmedia, tuturor celor ce știu ce înseamnă greul, celor ce desfășoară activități de care depindem zi de zi, tuturor celor care iubesc această țară, tuturor vocilor României să sprijiniți prin votul dvs. România este în finala competiției Arborele European al Anului 2020. Țara noastră merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year.”

Puteți vota arborele european al anului 2020, aici.

Câștigătorul concursului European Tree of the Year 2020 va fi anunțat în data de 17 martie, în cadrul festivității de premiere de la Palatul Parlamentului European din Bruxelles.

”Votați în număr cât mai mare Bradul Românesc Multisecular!”, transmite Costel Alexe în mesajul postat pe pagina de Facebook.


Un brad cu vârsta de peste 500 de ani din Munții Cindrel, comuna Gura Rîului, este singurul copac propus din România, ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, alături de alți 14 copaci de pe continent, anunțată pe site-ul său, EPA (Environmental Partnership Association), o grupare de şase fundaţii europene din domeniul mediului.

© Paul Bordaș/ www.treeoftheyear.org

Bradul multisecular – parnicul Cibinului din România, concurează pentru statutul de Arborele Arborele European al anului 2020, cu alţi 14 copaci din alte ţări.

Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Kaposvar (Ungaria), Arborele vrăjitoare din Olanda, Paznicul satului inundat din Republica Cehă, Arborele libertăţii din Belgia, dar şi alţi copaci importanţi din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Bradul are și o legendă, fiind considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Rîului.

”Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, spune legenda.

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending