Connect with us

U.E.

Theresa May, confruntată cu perspectiva unei ”trădări” din interiorul Cabinetului după ce trei miniștri de rang înalt au avertizat că sunt gata să ajute Parlamentul cu extinderea Brexit-ului pentru împiedicarea unui scenariu ”no deal” dezastruos

Published

on

Trei miniștri din guvernul premierului britanic Theresa May au afirmat public pentru prima oară că ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să fie amânată dacă Parlamentul nu aprobă o înțelegere în următoarele zile, informează Daily Mail, potrivit BBC

Înainte de voturile cruciale din Camera Comunelor de săptămâna viitoare, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke au scris pentru Daily Mail că vor fi pregătiți să o înfrunte pe Theresa May și să voteze pentru o amânare a Brexit-ului. 

Downing Street a declarat, însă, că părerile trio-ului cu privire la evitarea unui scenariu ,,fără acord” nu au fost un secret. 

Prima reacție la declarațiile celor trei miniștri a venit din partea deputatului Conservator pro- Brexit, Andrew Bridgen, care i-a invitat pe cei trei miniștri să demisioneze.

,,Ei resping politica guvernamentală si amenință ca vor vota impotriva poziției guvernului săptamâna viitoare”, a declarat Bridgen pentru programul de sâmbătaă al BBC Radio 4. ,,În acest caz, ar trebui să aibă onoare și să demisioneze imediat din guvern”, a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt al Theresei May a declarat că ,,premierul depune eforturi pentru a se asigura că avem o înțelegere cu UE care să ne permită să onorăm rezultatul referendumului”, iar ,,energia cabinetului ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru”. De asemenea, Theresa May va aborda din nou liderii europeni cu privire la Brexit în contextul participării la summit-ul UE-Liga Statelor Arabe, organizat la Sharm el-Sheikh, în Egipt, unde va avea inclusiv o întâlnire cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai informează purtătorul de cuvânt. 

Sfârșitul lunii februarie nu a adus progrese însemnate pentru Brexit, iar luna martie se anunță plină de incertitudini

Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă nu se știe dacă respectarea termenului va fi posibilă, ceea ce ar rezulta într-o ieșire fără un acord care să stabilească măsurile tranzitorii de funcționare a relației cu UE până la obținerea unui acord permanent care să reglementeze cooperarea dintre cele două părți în viitor. 

Chiar și în aceste condiții, guvernul britanic a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea ca Marea Britanie să plece fără o înțelegere oficială, în cazul în care prim-ministrul May nu poate obține la timp acordul deputaților pentru aprobarea acordului de retragere negociat cu Bruxelles-ul mai bine de un an și jumătate. 

Deputații urmează să dezbată ieșirea Regatului Unit din UE din nou miercurea viitoare și sunt așteptați să ia în considerare un amendament depus de fostul ministru Tory, Sir Oliver Letwin, și de deputatul laburist Yvette Cooper, care ar oferi Parlamentului posibilitatea de a întârzia Brexit-ul și de a împiedica un scenariu ,,no deal” dacă nu va exista un acord cu UE până la jumătatea lunii martie.

În articolul lor comun, cei trei miniștrii din Cabinet avertizează că o retragere fără acord ar distruge economia, ar constitui o amenințare pentru securitatea regiunii și ar risca divizarea Marii Britanii. Ei scriu că ,,își păstrează speranța că Parlamentul va accepta o înțelegere în următoarele câteva zile”, potrivit Daily Mail

Cei trei miniștri, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke, argumentează că, în cazul în care premierul ar ajunge la o înțelegere cu UE, iar aceasta nu ar fi aprobată de Parlament, atunci va deveni clar că ,,ar fi mai bine să încercăm să extindem articolul 50 și să întârziem data plecării, mai degrabă decât să ieșim forțat din Uniunea Europeană pe 29 martie”.

Greg Clark, ministrul britanic al afacerilor, împreună cu Amber Rudd, ministrul muncii și al pensiilor, și cu ministrul justiției, David Gauke, au declarat că au fost ,,luni de incertitudine” și că ,,este timpul ca parlamentarii să recunoască nevoia de a obține o înțelegere, de a accepta că aceasta este singura ofertă valabilă și de a o sprijini”.

Dar, de asemenea, și-au avertizat colegii Conservatori pro-Brexit din Grupul European de Cercetare (ERG) că Parlamentul va bloca ieșirea Regatului Unit din UE fără o înțelegere, afirmând că, dacă va exista o întârziere, ,,ei nu vor putea da vina pe nimeni altcineva, în afară de ei înșiși”.

Cei trei miniștri au adăugat ,,Mai departe de următoarele câteva zile, pur și simplu nu va mai fi timp să convenim o înțelegere și să finalizăm toată legislația necesară înainte de 29 martie.”

Daily Mail mai relatează că miniștri rebeli din Cabinetul May au indicat în privat că sunt pregătiți să demisioneze dacă este necesar pentru a-și îndeplini amenințările. Acestora li s-ar putea alătura până la 20 de miniștri de rang inferior și 100 de deputați din Partidul Conservator, care, cu sprijinul Laburiștilor, ar putea asigura înfrângerea Theresei May în Parlament.

În vreme ce posibilitatea unui scenariu ,,no deal” crește pe zi ce trece, premierul Theresa May va avea o altă întrevedere, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pentru a evalua progresul înregistrat de echipele de negociere ale celor două părți cu privire la includerea unor garanții clare că soluția de siguranță sau așa-numitul backstop pentru evitarea unei granițe ,,dure” cu Irlanda va avea o aplicare temporară, existând posibilitatea de a fi înlocuită cu alt tip de aranjamente, precum și la consolidarea precizărilor din Declarația Politică care însoțește Acordul de Retragere negociat pentru oferirea unui cadru mai ambițios de dezvoltare a relației dintre Regatul Unit și UE în viitor. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, prezentă în orașul Toulouse, va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse, generația 2019, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a redacției CaleaEuropeană.ro, începând cu ora 19:00.

 


Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina și Rusia sunt de acord, în principiu, ca noul contract privind tranzitul de gaze către UE să respecte normele energetice europene

Published

on

Ucraina și Federația Rusă sunt de acord, în principiu, ca viitorul contract privind tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa să fie întocmit pe baza legislației Uniunii Europene, potrivit declarațiilor făcute de vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu portofoliul Uniunii Energetice, Maroš Šefčovič, relatează Radio Europa Liberă și Agerpres.

Joi au avut loc la Bruxelles discuţii trilaterale privind tranzitul de gaze naturale între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană,  însă negocierile vor continua şi luna viitoare pentru a se ajunge la un acord începând din ianuarie 2020. 

Comisia dorește să asigure un tranzit neîntrerupt de gaze din Rusia prin Ucraina și mai departe către UE. Contractul curent de tranzit între Naftogaz și Gazprom este valabil până la sfârșitul lunii decembrie 2019. În 2018, 40% din gazul furnizat de Rusia către UE a fost livrat în cadrul acestui contract.

Šefčovič a declarat că negocierile trilaterale cu privire la gaze au făcut pași în direcția bună, existând o convergență a pozițiilor. El a menționat că durata unui contract viitor, volumele și stabilirea tarifelor urmează să fie abordate în timpul consultărilor interministeriale cu reprezentanți Gazprom și Naftogaz: „Am fost de acord să revenim la masa discuțiilor la nivel politic până la sfârșitul lunii octombrie”, a spus oficialul european.

© European Commission

Conform lui Šefčovič, Rusia, Ucraina și UE au discutat despre modul în care normele energetice ale UE ar trebui să fie reflectate în cadrul legal al unui contract viitor, despre durata corespunzătoare a acestui contract, volumele necesare și flexibilitatea acestora, precum și despre stabilirea tarifelor și arbitrajul de la Stockholm.

În joc sunt cele aproximativ 3 miliarde de dolari din taxele anuale pe care Ucraina le primește de la Rusia pentru transmiterea gazului către țările UE.

Cu toate acestea, aceste fluxuri s-ar putea diminua sau opri cu totul, întrucât Moscova urmărește, prin proiectul Nord Stream 2, construirea unei conducte sub Marea Baltică, care să ocolească Ucraina și care ar putea intra în funcțiune chiar din primăvara anului 2020.

Ucraina intenționează să obțină de la Rusia o plată importantă pentru folosirea conductelor sale la transportul gazelor rusești spre Europa de anul viitor, însă Rusia nu a răspuns încă la propunerea sa, potrivit declarației de vineri a directorului general al companiei energetice de stat Naftogaz, Andriy Kobolyev, transmit DPA şi Reuters, preluat de Agerpres. 

,,Căutăm deplina recuperare a tuturor costurilor relevante, inclusiv recuperarea valorii reziduale a sistemului ucrainean de transport a gazelor. Nu dăm publicităţii cifrele, dar este vorba de o valoare mare”, a declarat Kobolyev la un eveniment public desfăşurat la Bruxelles.

 Maroš Šefčovič și ministrul energiei și protecției mediului din Ucraina Oleksiy Orzhel

© European Commission, Maroš Šefčovič și ministrul energiei și protecției mediului din Ucraina Oleksiy Orzhel

Kievul a intrat în negocierile trilaterale de la Bruxelles în sprijinul propunerii UE de a primi fluxuri de cel puțin 60 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an, sau aproximativ 75% din ceea ce a tranzitat Rusia prin Ucraina în 2018.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce guvernul ucrainean a adoptat o rezoluție de a separa gestionarea rețelei naționale de conducte de gaz de Naftogaz, compania enegetică de stat. De la 1 ianuarie, o nouă entitate de stat va gestiona tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a elimina posibilele conflicte de interese și pentru a crește transparența pe piața energiei.

În calitate de membru al Comunității Energetice a UE, Ucraina se angajează să respecte reglementările energetice ale UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că apreciază „abordarea constructivă” a ministrului ucrainean pentru energie și protecție a mediului, Oleksiy Orzhel, a ministrului rus al energiei, Alexander Novak, precum și a CEO-ului Naftogaz, Andriy Kobolev, și CEO-ului Gazprom, Alexey Miller.

© European Commission, Maroš Šefčovič și ministrul energiei din Federația Rusă Alexander Novak

„Atmosfera era pozitivă în încăpere. Am făcut pași în direcția corectă astăzi. Cu alte cuvinte, s-a observat convergența pozițiilor cu privire la unele aspecte ”, a spus Šefčovič.

„În primul rând și cel mai important, ambele părți au convenit în principiu că un viitor contract se va baza pe legislația UE. Am spus clar părții ruse că Ucraina implementează treptat regulile energetice ale UE, iar un contract viitor trebuie să le respecte”, a spus acesta adăugând că,,în același timp, Gazprom cunoaște bine normele UE în relațiile sale comerciale cu companiile de gaze europene. Prin urmare, acesta ar fi un teritoriu binecunoscut ”.

Potrivit lui Šefčovič, partea rusă a cerut asigurări cu privire la transpunerea legislației UE în dreptul ucrainean.

„Vom accelera activitatea Comunității Energetice a UE, astfel încât transpunerea să fie la timp și corectă. În acest context, vestea bună este că avem progrese clare în ceea ce privește separarea de Naftogaz. Guvernul ucrainean a făcut o prioritate din asta  și l-am felicitat pe ministru pentru adoptarea unui plan de acțiune / foaie de parcurs, ieri, care deschide calea pentru a fi stabilit un operator de sisteme de transport independent și certificat conform legislației UE până la sfârșitul acestui an. Am apreciat că directorul general al unei companii formate a fost prezent și astăzi aici”, a lămurit Šefčovič.

Continue Reading

U.E.

Legendarul muzician britanic Paul McCartney consideră că referendumul privind Brexit-ul ”a fost probabil o greșeală”: Argumentele din timpul campaniei din 2016, ”promisiuni nebunești”

Published

on

© Paul McCartney/ Facebook

Paul McCartney, legendarul muzician britanic, membru al trupei Beatles a declarat că referendumului privind Brexit-ul a fost ”probabil o greșeală” și că se va ”bucura când acesta se va fi terminat”.

Într-o declarație pentru BBC, preluată de Politico Europe, cântărețul britanic a spus că nu a votat în cadrul referendumului din 2016 privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, motivând că ”nu a văzut pe nimeni care să spună ceva suficient de inteligent”.

Citiți și:
Faimosul cântăreț Elton John declară că îi este rușine că este britanic din cauza Brexit-ului: Eu sunt european, nu un englez tâmpit, imperialist

Acesta a descris argumentele aduse în timpul campaniei din 2016 drept ”promisiuni nebunești”.

”Ceea ce m-a dezgustat a fost faptul că am întâlnit multe persoane în vârstă, din generația mea, care spuneau: << În regulă, Paul, va fi ca pe vremuri>> Iar eu le spuneam: <<Da? Nu sunt sigur că așa va fi.”, a completat membrul trupei Beatles.

Boris Johnson, noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxelles-ul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending