Connect with us

U.E.

Theresa May, confruntată cu perspectiva unei ”trădări” din interiorul Cabinetului după ce trei miniștri de rang înalt au avertizat că sunt gata să ajute Parlamentul cu extinderea Brexit-ului pentru împiedicarea unui scenariu ”no deal” dezastruos

Published

on

Trei miniștri din guvernul premierului britanic Theresa May au afirmat public pentru prima oară că ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să fie amânată dacă Parlamentul nu aprobă o înțelegere în următoarele zile, informează Daily Mail, potrivit BBC

Înainte de voturile cruciale din Camera Comunelor de săptămâna viitoare, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke au scris pentru Daily Mail că vor fi pregătiți să o înfrunte pe Theresa May și să voteze pentru o amânare a Brexit-ului. 

Downing Street a declarat, însă, că părerile trio-ului cu privire la evitarea unui scenariu ,,fără acord” nu au fost un secret. 

Prima reacție la declarațiile celor trei miniștri a venit din partea deputatului Conservator pro- Brexit, Andrew Bridgen, care i-a invitat pe cei trei miniștri să demisioneze.

,,Ei resping politica guvernamentală si amenință ca vor vota impotriva poziției guvernului săptamâna viitoare”, a declarat Bridgen pentru programul de sâmbătaă al BBC Radio 4. ,,În acest caz, ar trebui să aibă onoare și să demisioneze imediat din guvern”, a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt al Theresei May a declarat că ,,premierul depune eforturi pentru a se asigura că avem o înțelegere cu UE care să ne permită să onorăm rezultatul referendumului”, iar ,,energia cabinetului ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru”. De asemenea, Theresa May va aborda din nou liderii europeni cu privire la Brexit în contextul participării la summit-ul UE-Liga Statelor Arabe, organizat la Sharm el-Sheikh, în Egipt, unde va avea inclusiv o întâlnire cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai informează purtătorul de cuvânt. 

Sfârșitul lunii februarie nu a adus progrese însemnate pentru Brexit, iar luna martie se anunță plină de incertitudini

Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă nu se știe dacă respectarea termenului va fi posibilă, ceea ce ar rezulta într-o ieșire fără un acord care să stabilească măsurile tranzitorii de funcționare a relației cu UE până la obținerea unui acord permanent care să reglementeze cooperarea dintre cele două părți în viitor. 

Chiar și în aceste condiții, guvernul britanic a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea ca Marea Britanie să plece fără o înțelegere oficială, în cazul în care prim-ministrul May nu poate obține la timp acordul deputaților pentru aprobarea acordului de retragere negociat cu Bruxelles-ul mai bine de un an și jumătate. 

Deputații urmează să dezbată ieșirea Regatului Unit din UE din nou miercurea viitoare și sunt așteptați să ia în considerare un amendament depus de fostul ministru Tory, Sir Oliver Letwin, și de deputatul laburist Yvette Cooper, care ar oferi Parlamentului posibilitatea de a întârzia Brexit-ul și de a împiedica un scenariu ,,no deal” dacă nu va exista un acord cu UE până la jumătatea lunii martie.

În articolul lor comun, cei trei miniștrii din Cabinet avertizează că o retragere fără acord ar distruge economia, ar constitui o amenințare pentru securitatea regiunii și ar risca divizarea Marii Britanii. Ei scriu că ,,își păstrează speranța că Parlamentul va accepta o înțelegere în următoarele câteva zile”, potrivit Daily Mail

Cei trei miniștri, Greg Clark, Amber Rudd și David Gauke, argumentează că, în cazul în care premierul ar ajunge la o înțelegere cu UE, iar aceasta nu ar fi aprobată de Parlament, atunci va deveni clar că ,,ar fi mai bine să încercăm să extindem articolul 50 și să întârziem data plecării, mai degrabă decât să ieșim forțat din Uniunea Europeană pe 29 martie”.

Greg Clark, ministrul britanic al afacerilor, împreună cu Amber Rudd, ministrul muncii și al pensiilor, și cu ministrul justiției, David Gauke, au declarat că au fost ,,luni de incertitudine” și că ,,este timpul ca parlamentarii să recunoască nevoia de a obține o înțelegere, de a accepta că aceasta este singura ofertă valabilă și de a o sprijini”.

Dar, de asemenea, și-au avertizat colegii Conservatori pro-Brexit din Grupul European de Cercetare (ERG) că Parlamentul va bloca ieșirea Regatului Unit din UE fără o înțelegere, afirmând că, dacă va exista o întârziere, ,,ei nu vor putea da vina pe nimeni altcineva, în afară de ei înșiși”.

Cei trei miniștri au adăugat ,,Mai departe de următoarele câteva zile, pur și simplu nu va mai fi timp să convenim o înțelegere și să finalizăm toată legislația necesară înainte de 29 martie.”

Daily Mail mai relatează că miniștri rebeli din Cabinetul May au indicat în privat că sunt pregătiți să demisioneze dacă este necesar pentru a-și îndeplini amenințările. Acestora li s-ar putea alătura până la 20 de miniștri de rang inferior și 100 de deputați din Partidul Conservator, care, cu sprijinul Laburiștilor, ar putea asigura înfrângerea Theresei May în Parlament.

În vreme ce posibilitatea unui scenariu ,,no deal” crește pe zi ce trece, premierul Theresa May va avea o altă întrevedere, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pentru a evalua progresul înregistrat de echipele de negociere ale celor două părți cu privire la includerea unor garanții clare că soluția de siguranță sau așa-numitul backstop pentru evitarea unei granițe ,,dure” cu Irlanda va avea o aplicare temporară, existând posibilitatea de a fi înlocuită cu alt tip de aranjamente, precum și la consolidarea precizărilor din Declarația Politică care însoțește Acordul de Retragere negociat pentru oferirea unui cadru mai ambițios de dezvoltare a relației dintre Regatul Unit și UE în viitor. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PPE

Ludovic Orban merge la Congresul PPE de la Zagreb: Susținem candidatura lui Donald Tusk la funcția de președinte și pe cea a lui Siegfried Mureșan la cea de vicepreședinte

Published

on

© Guvernul Romaniei

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii îi susţin la Congresul Partidului Popular European (PPE) pe Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte şi pe Siegfried Mureşan pentru funcţia de vicepreşedinte.

“Susţinem un candidat la funcţia de vicepreşedinte al PPE, în persoana lui Siegfried Mureşan, susţinem candidatura lui Donald Tusk la funcţia de preşedinte al PPE. De asemenea, cu ocazia Congresului vom avea foarte multe întâlniri bilaterale. (…) În ceea ce mă priveşte mine, până acum am stabilit în marja Congresului PPE opt bilaterale cu premieri din diferite ţări care sunt din partide membre ale PPE, de asemenea cu comisari europeni, cu viitori comisari europeni, întâlniri foarte importante care ne permit întărirea legăturilor cu partenerii noştri şi creşterea influenţei pe care o avem la nivel european cu beneficii pentru români”, a spus Orban, întrebat cu ce mandat va merge PNL la Congresul PPE, informează Agerpres.

El a arătat că preşedintele PPE va propune secretarul general al formaţiunii.

“Noi i-am transmis că, din punctul nostru de vedere, ne-am bucura foarte mult dacă propunerea ar fi în persoana lui Antonio Lopez Isturiz”, a precizat Orban, conchide sursa citată

Partidul Popular European (PPE) organizează miercuri şi joi, la Zagreb, congresul său statutar în care vor fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii, trezorierul şi secretarul general ai acestei formaţiuni politice paneuropene. La reuniune vor participa aproximativ 2.000 de delegaţi din 40 de ţări.

Citiți și

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Congresul PPE de la Zagreb: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan candidează pentru poziția de vicepreședinte al Partidului Popular European

Donald Tusk este unicul candidat pentru șefia PPE, în vreme ce pentru cele zece poziții de vicepreședinte candidează David McAllister (CDU, Germania), Helen McEntee (Fine Gael, Irlanda), Siegfried Mureșan (PNL, România), Averof Neofytou (Adunarea Democratică, Cipru), Petteri Orpo (Kokoomus, Finlanda), Franck Proust (Republicanii, Franța), Paulo Rangel (PSD, Portugalia), Ivan Stefanec (KDH, Slovacia), Antonio Tajani (Forza Italia, Italia), Esther de Lange (CDA, Olanda), Mariya Gabriel (GERB, Bulgaria) și Johannes Hahn (OVP, Austria).

Candidatul pentru funcția de trezorieri este Christian Schmidt (CSU, Germania).

Congresul PPE, la care vor participa 2000 de delegați din 40 de țări, va fi găzduit de prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, precum și de actuala conducere a PPE, formată din președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez Isturiz-White. Trei partide din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și Uniunea Democrată Maghiară din România.

Vor mai fi prezenți la Congresul PPE și liderii statelor membre afiliați popularilor europene, între care președintele Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, actuali lideri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele Ciprului, prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Undă verde pentru votul de validare a Comisiei Ursulei von der Leyen: Candidatul maghiar Olivér Várhelyi a fost acceptat de Parlamentul European

Published

on

© European Parliament

Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen se află în linie dreaptă pentru a fi supusă votului de validare al Parlamentului European pe 27 noiembrie și pentru a fi instalată în funcție la 1 decembrie după ce propunerea Ungariei pentru poziția de comisar european, Olivér Várhelyi, a fost acceptată, în cele din urmă, de Parlamentul European, relatează Politico Europe.

Un anunț oficial a fost făcut și de către purtătorul de cuvânt al Parlamentului European. ”Coordonatorii grupurilor politice din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European recomandă aprobarea comisarului desemnat Várhelyi în baza răspunsurilor acestuia la întrebările scrise suplimentare”, a scris Jaume Duch, pe Twitter.

Olivér Várhelyi, comisarul european desemnat pentru vecinătate și extindere, a primit undă verde din partea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European după ce, în urma audierii de săptămâna trecută, candidatul maghiar a trebuit să mai răspundă unei runde de întrebări suplimentare scrise pe fondul temerilor că ar putea fi influențat în exercitarea mandatului de către premierul Ungariei Viktor Orban.

De altfel, Várhelyi și-a reînnoit luni promisiunea că își va desfășura activitatea de membru al Comisiei Europene, în cazul în care va fi aprobat de Parlamentul European, în deplină independență față de orice guvern național.

În afară de Marea Britanie, în raport cu care Comisia Europeană a declanșat procedura de neîndeplinire a obligațiilor, Ungaria era ultima țară al cărei candidat pentru Comisia Europeană nu a fost aprobat de Parlamentul European. Tot joia trecută, eurodeputații au dat undă verde candidaturilor Adinei Vălean din partea României și a lui Thierry Breton din partea Franței.

Potrivit Comisiei Europene, Regatul Unit este invitat să își prezinte poziția cu privire la desemnarea unui comisar european până cel târziu vineri, 22 noiembrie. Potrivit calendarului adoptat de Parlamentul European, Conferința Președinților va trebui să decidă asupra organizării votului pentru validarea Comisiei Europene la ședința sa din 21 noiembrie, iar serviciile juridice ale instituțiilor UE lucrează la o soluție pentru a desfășura votul de validare a Comisiei Europene formată din 27 de membri, dată fiind excepționalitatea situației și a faptului că Marea Britanie este un stat aflat în procedură de retragere din UE.

Acceptarea comisarului european propus de Ungaria facilitează însă organizarea votului de învestire a Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, un vot preconizat a avea loc pe 27 noiembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Olivér Várhelyi, ambasadorul Ungariei în UE, a fost evaluat joia trecută de eurodeputații pentru a fi confirmat drept următorul comisar pentru vecinătate și extindere. Funcționar public de carieră cunoscut pentru loialitatea sa față de premierul Viktor Orbán, Várhelyi a fost nominalizat pentru această funcție după ce europarlamentarii au respins prima alegere a Ungariei, fostul ministru al justiției Laszlo Trocsanyi, din cauza problemelor legate de conflictul de interese.

Audierea lui  Várhelyi a fost una dificilă, având în vedere că există critici asupra faptului că Ungaria nu ar trebui să primească portofoliul de vecinătate extindere, având în vedere relația strânsă a lui Orbán cu președintele rus Vladimir Putin, acțiunile guvernului de la Budapesta cu privire la statul de drept și subminarea legăturilor de securitate ale Ucrainei cu NATO.

În cursul audierii, Olivér Várhelyi a pledat pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, și-a manifestat sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a precizat că va fi loial Uniunii Europene și că va aplica standardele Uniunii Europene în materie de stat de drept.

Puteți citi despre audierea lui Olivér Várhelyi, pe larg, aici.

Continue Reading

Bugetul UE

Se reiau negoicerile pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2020. Parlamentul European caută soluții pozitive pentru o finanțare mai mare privind clima, digitalizarea și tineretul

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 este renegociat, astăzi, pentru a treia oară, după ce Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord, chiar dacă s-au negociat 14 ore, duminică, 17 noiembrie.

Potrivit raportorului general, Monika Hohlmeier, europarlamentar și vice-președinte în Comisia Bugete din Parlamentul European, dorește menținerea priotiăților în domeniul climei, digitalizării și tinereutului din cadrul viitorului buget.

“Vom continua să colaborăm cu Consiliul pentru a găsi soluții pozitive cu privire la prioritățile noastre – climă, digitalizare și tineret”, se arată în mesajul deputatului european, Monika Hohlmeier postat pe contul de Twitter.

Dacă nici după a treia rundă de negoiceri nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia  trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde de euro, iar al plăților la 153,6 miliarde de euro.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde de euro și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde de euro și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde de euro și a totalului plăților la 159,1 miliarde de euro. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Statele membre au revervat o mare parte din buget pentru evenimente neprevăzute, în special pentru a acoperi costurile unui eventual Brexit fără acord, dar și pentru situațiile în care Turcia va avea nevoie de fonduri europene suplimentare pentru a-i găzdui pe refugiați.

Pe de altă parte, PE ar vrea să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru combaterea schimbării climatice, crearea de locuri de muncă, cercetare şi programe care oferă oportunităţi pentru tineri.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending