Connect with us

INTERNAȚIONAL

Theresa May și Vladimir Putin, întâlnire bilaterală glacială la Osaka: Marea Britanie este deschisă pentru a avea o ,,relație diferită”, dar Rusia trebuie să-și înceteze activitățile ,,iresponsabile și destabilizatoare”

Published

on

© Kremlin.ru

Rusia trebuie să pună capăt activității sale ,,iresponsabile și destabilizatoare”, i-a spus Theresa May președintelui Vladimir Putin într-o discuție față în față, care a avut loc pe marginea participării la Summitul G20 de la Osaka, potrivit unei declarații de presă a cancelariei premierului britanic.

Descriind otrăvirea din Salisbury drept ,,un act cu adevărat abominabil”, ea a spus că cei doi suspecți – considerați a fi ofițeri militari de informații militari – trebuie ,,aduși în fața justiției”.

May a declarat că Marea Britanie este deschisă față de o ,,relație diferită”, dar că ,,acest comportament nu poate fi repetat”.

De cealaltă parte, Kremlinul neagă orice implicare.

Marea Britanie a acuzat doi ofiţeri ruşi din serviciile de informaţii militare (GRU) că sunt responsabili de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic în oraşul englez Salisbury, în martie 2018.

Theresa May și Vladimir Putin s-au întâlnit vineri, pentru discuții pe marginea summitului G20 de la Osaka, Japonia, aceasta fiind prima întâlnire formală bilaterală dintre cei doi lideri de la incidentul din Salisbury.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc pe fondul afirmațiilor făcute de Vladimir Putin într-un interviu acordat Financial Times, în care a respins otrăvirea din cazul Skripal drept o ,,agitație cu spioni” și a spus că ,,ideea liberală este învechită și în conflict cu interesele majorității covârșitoare”. Președintele rus a făcut afirmația din urmă ca o critică la adresa politicii privind migrația din Orientul Mijlociu, a cancelarului german Angela Merkel.

Citiți și Vladimir Putin exploatează disensiunile dintre SUA și Europa înainte de summitul G20: Valorile liberale sunt depășite. Ideea liberală încetează să existe în prezent

Atmosfera dintre cei doi lideri s-a menținut glacială pe parcursul întâlnirii, premierul britanic afișând de la început o expresie gravă când a dat mâna cu liderul de la Kremlin, după cum arată o postare pe Twitter. 

© Theresa May/Twitter

Comunicatul de presă al Cancelariei britanice mai precizează că Theresa May i-a spus președintelui rus că utilizarea unui agent neurotoxic mortal pe străzile din Salisbury a făcut parte dintr-un model mai larg de comportament inacceptabil.

De asemenea, ea a spus că Marea Britanie are ,,dovezi incontestabile că Rusia se afla în spatele atacului care a dus la moartea unui cetățean britanic, Dawn Sturgess”.

Premierul britanic l-a informat pe președintele că Regatul Unit va continua să ,,apere fără echivoc democrația liberală” și să protejeze drepturile omului și egalitatea tuturor grupurilor, inclusiv a persoanelor din comunitatea LGBT.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a confirmat că cei doi lideri au discutat despre incidentul de la Salisbury și că Vladimir Putin i-a oferit Theresei May ,,răspunsuri relevante”, dar nu a dorit să precizeze care au fost acestea.

,,Din punctul nostru de vedere, ne este clar că trebuie să căutăm un instrument prin care să readucem relația noastră bilaterală, comercială și economică la normal, altfel situația este gravă”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Într-o declarație anterioară deschiderii Summitului G20 de la Osaka, Theresa May a declarat pentru BBC că Marea Britanie are dovezi că doi agenți ruși au fost implicați în atacul mortal din Salisbury și că va face tot posibilul să-i tragă la răspundere.

,,Rusia nu permite extrădarea cetățenilor săi, dar există mandate europene de arestare pentru acești doi indivizi și, dacă se află în afara Rusiei, vom depune toate eforturile pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus premierul britanic.

,,Rusia trebuie să-și recunoască faptele și să nu mai acționeze în acest fel – totodată încetând și alte activități destabilizatoare din întreaga lume, inclusiv, de exemplu, utilizarea dezinformării și a atacurilor cibernetice”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu pare să aibă deloc simpatie față de Sergei Skripal. Fostul colonel de informații militare rusești a fost închis în închisoare după ce a fost acuzat de spionaj pentru Marea Britanie, apoi a fost eliberat ca parte a unui schimb de spioni.

,,Trădarea este cea mai gravă crimă posibilă și trădătorii trebuie să fie pedepsiți”, a declarat Putin pentru Financial Times.

,,Nu spun că incidentul de la Salisbury reprezintă modul în care trebuie făcut acest lucru, în niciun caz. Dar trădătorii trebuie să fie pedepsiți”, a adăugat acesta.

,,Ascultați, toată această agitație despre spioni și contraspioni, nu merită să strice niște relații interstatale serioase. Această poveste cu spioni, așa cum spuneam, nu merită cinci copeici, nici măcar cinci lire”, a încheiat liderul de la Kremlin.

Otrăvirea lui Sergei Skripal și a fiicei sale a înghețat relațiile dintre Rusia și Marea Britanie. În urma atacului, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși, despre care Theresa May a susținut că erau ofițeri de informații nedeclarați, iar Rusia a răspuns, la rândul ei, prin expulzarea unor diplomați britanici.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele Estoniei, Alar Karis, l-a parafrazat  pe fostul președinte american Ronald Reagan – care, în 1987, din fața Porții Brandenburg, i-a cerut lui Mihail Gorbaciov, liderul de atunci al Uniunii Sovietice, să dărâme Zidul Berlinului, simbol al Războiului Rece care a împărțit Germania și Europa în lumea comunistă și cea democratică – pentru a cere lumii occidentale să ridice restricțiile impuse Ucrainei care își apără suveranitatea și integritatea teritorială în fața ambițiilor imperialiste ale Rusiei.

Într-un articol de opinie publicat în Politico Europe, Karis și-a amintit că avea 31 de ani când Zidul Berlinului a început în noiembrie 1989 să cadă, într-o reprezentare a ridicării Cortinei de Fier.

”Eram un cercetător de 31 de ani la Biocentrul Estonian al Academiei de Științe, cu doi copii mici. Și acasă, în Estonia ocupată de sovietici, la doar câțiva kilometri de o bază aeriană care adăpostea bombardiere grele cu focoase nucleare, am urmărit cum berlinezii dărâmau zidul care îi despărțise timp de trei decenii. Am crezut, cu speranță, că ai mei copii vor putea trăi într-o Europă fără ziduri – mentale sau fizice. A fost o perioadă plină de mari speranțe pentru mulți, iar pentru mine, restaurarea independenței Estoniei în august 1991 a fost apogeul ei. Puterea morală a lumii libere a coborât în forță și, pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 220 de milioane de est-europeni au avut șansa de a porni pe calea libertății și prosperității”, retrăiește prin rememorare și destăinuire președintele Estoniei evenimentele de atunci.

El mărturisește că ”speranțele noastre pentru o pace durabilă și credința noastră în imposibilitatea războiului în Europa s-au prăbușit” odată cu invazia brutală și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

”În prezent, avem impresia că iadul s-a golit de conținut și că diavolii au fost eliberați pe pământ, ca și cum umbrele malefice ale secolului al XX-lea – spirite care întruchipează dorința de pacte secrete staliniste, sfere de influență și forță brută în locul dreptului internațional – au reapărut”, descrie Karis situația.

În fața acestei perioade de conflict, ”iniile pe care noi, Occidentul, le-am trasat exacerbează problema”, consideră președintele Estoniei.

”Ultimele decenii – trebuie să ne păstrăm capul sus și să fim lucizi. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este alb și negru: Rusia este agresorul; Ucraina este victima.Nicio țară nu este curtea din spate a alteia. Nicio țară nu poate aboli dreptul alteia de a-și alege obiective externe și de securitate independente. Dacă un agresor face această încercare, dacă trece acea linie, atunci vom veni în ajutorul victimei și vom pedepsi atacatorul. Din păcate, există și alte linii restrictive, pe care țările occidentale le consideră a fi liniile roșii ale Rusiei. Făcând astfel de presupuneri cu privire la intențiile Rusiei, am construit acum un zid al nostru. Am trasat o linie cu convingerea că depășirea ei ar însemna escaladare”, tranșează oficialul estonian problema.

Din punctul său de vedere, limitele impuse de Occident asupra Ucrainei ”sunt nedrepte, imorale și dăunătoare”, deoarece, prin ele, ”forțăm în mod intrinsec Ucraina să ducă luptele sale defensive cu un braț legat la spate”.

”Când vine vorba de realizarea ambițiilor sale imperialiste în Ucraina și în Europa, Rusiei nu-i pasă de costuri – fie ele în bani sau în vieți omenești. Trebuie să facem Rusia să înțeleagă că nicio țară nu își poate impune vreodată voința asupra vecinilor săi prin război. Iar acest lucru înseamnă că Rusia nu poate câștiga acest război. În iunie 1987, președintele american Ronald Reagan a ținut un discurs în Berlinul de Vest, unde a făcut un apel simplu, dar puternic, către santinelele barierei: <<Dărâmați acest zid!>> Și doi ani și jumătate mai târziu, pe 9 noiembrie 1989, berlinezii au făcut-o. Decenii mai târziu, în mod paradoxal, noi înșine am construit un zid, forțând Ucraina să ducă lupta din spatele acestuia, împiedicată, confruntându-se cu noi atacuri rusești și suportând mai multe pierderi în fiecare zi. Așadar, parafrazându-l pe Reagan, fac apel la noi toți: Să dărâmăm acest zid al restricțiilor!”, conchide printr-un apel președintele Estoniei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer a făcut apel la sprijinul necondiționat al britanicilor pentru comunitatea evreiască, în contextul unei creșteri alarmante a actelor antisemite în Regatul Unit. La un an de la atacul din 7 octombrie 2023, orchestrat de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, Starmer a subliniat importanța solidarității naționale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Trebuie să susținem fără echivoc comunitatea evreiască și să ne unim ca țară”, a declarat premierul britanic, descriind acea zi drept „cea mai sumbră din istoria evreilor după Holocaust”.

Liderul laburist a evidențiat faptul că durerea familiilor afectate de atac rămâne profund resimțită, chiar și la un an distanță, afirmând că „această durere colectivă nu a scăzut și nici nu a slăbit”. El a atras atenția și asupra creșterii incidentelor antisemite, conform unui raport care indică triplarea acestora, cu peste 5.000 de acte înregistrate.

În același timp, Starmer a făcut apel la un armistițiu în Fâșia Gaza și Liban, subliniind necesitatea de a nu ignora suferințele civililor afectați de acest conflict. Totodată, el a menționat că mii de persoane s-au adunat în centrul Londrei pentru a omagia victimele atacului din 7 octombrie, în semn de solidaritate cu familiile îndoliate.

Continue Reading

SUA

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

Published

on

© Kamala Harris/ Facebook

Statele Unite nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, a menționat vicepreședinta Kamala Harris, candidata democraților pentru Casa Albă, într-un interviu, anunță AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul lucrează asupra ”necesităţii unui acord care ar permite eliberarea ostaticilor şi instaurarea unui armistiţiu. Şi noi nu vom înceta să exercităm presiune asupra Israelului şi asupra regiunii, inclusiv asupra liderilor arabi”, a declarat Kamala Harris, potrivit unor fragmente difuzate din acest interviu acordat CBS.

Difuzarea fragmentelor din acest interviu care urmează să fie prezentat integral luni, apare cu o zi înainte de marcarea unui an de când Hamas a atacat, pe 7 octombrie 2023, Israelul, ce a dus la reacția acestuia din urmă în Fâșia Gaza.

Întrebată dacă prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va da ascultare, ea a răspuns că presiunile americane au putut ”duce la un anumit număr de inflexiuni în această regiune din partea Israelului”, fără a face mai multe precizări.

”Adevărata întrebare este: avem noi o alianţă importantă între poporul american şi poporul israelian? Răspunsul la această întrebare este da”, a adăugat Kamala Harris.

Săptămâna trecută, Iranul a tras sute de rachete asupra Israelului, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară.

Citiți și: Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

Tirul a venit după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit ”raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PARLAMENTUL EUROPEAN12 mins ago

PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova

INTERNAȚIONAL41 mins ago

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI46 mins ago

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

MAREA BRITANIE1 hour ago

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

SUA1 hour ago

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA22 hours ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA6 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending