Connect with us

INTERNAȚIONAL

Theresa May și Vladimir Putin, întâlnire bilaterală glacială la Osaka: Marea Britanie este deschisă pentru a avea o ,,relație diferită”, dar Rusia trebuie să-și înceteze activitățile ,,iresponsabile și destabilizatoare”

Published

on

© Kremlin.ru

Rusia trebuie să pună capăt activității sale ,,iresponsabile și destabilizatoare”, i-a spus Theresa May președintelui Vladimir Putin într-o discuție față în față, care a avut loc pe marginea participării la Summitul G20 de la Osaka, potrivit unei declarații de presă a cancelariei premierului britanic.

Descriind otrăvirea din Salisbury drept ,,un act cu adevărat abominabil”, ea a spus că cei doi suspecți – considerați a fi ofițeri militari de informații militari – trebuie ,,aduși în fața justiției”.

May a declarat că Marea Britanie este deschisă față de o ,,relație diferită”, dar că ,,acest comportament nu poate fi repetat”.

De cealaltă parte, Kremlinul neagă orice implicare.

Marea Britanie a acuzat doi ofiţeri ruşi din serviciile de informaţii militare (GRU) că sunt responsabili de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic în oraşul englez Salisbury, în martie 2018.

Theresa May și Vladimir Putin s-au întâlnit vineri, pentru discuții pe marginea summitului G20 de la Osaka, Japonia, aceasta fiind prima întâlnire formală bilaterală dintre cei doi lideri de la incidentul din Salisbury.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc pe fondul afirmațiilor făcute de Vladimir Putin într-un interviu acordat Financial Times, în care a respins otrăvirea din cazul Skripal drept o ,,agitație cu spioni” și a spus că ,,ideea liberală este învechită și în conflict cu interesele majorității covârșitoare”. Președintele rus a făcut afirmația din urmă ca o critică la adresa politicii privind migrația din Orientul Mijlociu, a cancelarului german Angela Merkel.

Citiți și Vladimir Putin exploatează disensiunile dintre SUA și Europa înainte de summitul G20: Valorile liberale sunt depășite. Ideea liberală încetează să existe în prezent

Atmosfera dintre cei doi lideri s-a menținut glacială pe parcursul întâlnirii, premierul britanic afișând de la început o expresie gravă când a dat mâna cu liderul de la Kremlin, după cum arată o postare pe Twitter. 

© Theresa May/Twitter

Comunicatul de presă al Cancelariei britanice mai precizează că Theresa May i-a spus președintelui rus că utilizarea unui agent neurotoxic mortal pe străzile din Salisbury a făcut parte dintr-un model mai larg de comportament inacceptabil.

De asemenea, ea a spus că Marea Britanie are ,,dovezi incontestabile că Rusia se afla în spatele atacului care a dus la moartea unui cetățean britanic, Dawn Sturgess”.

Premierul britanic l-a informat pe președintele că Regatul Unit va continua să ,,apere fără echivoc democrația liberală” și să protejeze drepturile omului și egalitatea tuturor grupurilor, inclusiv a persoanelor din comunitatea LGBT.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a confirmat că cei doi lideri au discutat despre incidentul de la Salisbury și că Vladimir Putin i-a oferit Theresei May ,,răspunsuri relevante”, dar nu a dorit să precizeze care au fost acestea.

,,Din punctul nostru de vedere, ne este clar că trebuie să căutăm un instrument prin care să readucem relația noastră bilaterală, comercială și economică la normal, altfel situația este gravă”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Într-o declarație anterioară deschiderii Summitului G20 de la Osaka, Theresa May a declarat pentru BBC că Marea Britanie are dovezi că doi agenți ruși au fost implicați în atacul mortal din Salisbury și că va face tot posibilul să-i tragă la răspundere.

,,Rusia nu permite extrădarea cetățenilor săi, dar există mandate europene de arestare pentru acești doi indivizi și, dacă se află în afara Rusiei, vom depune toate eforturile pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus premierul britanic.

,,Rusia trebuie să-și recunoască faptele și să nu mai acționeze în acest fel – totodată încetând și alte activități destabilizatoare din întreaga lume, inclusiv, de exemplu, utilizarea dezinformării și a atacurilor cibernetice”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu pare să aibă deloc simpatie față de Sergei Skripal. Fostul colonel de informații militare rusești a fost închis în închisoare după ce a fost acuzat de spionaj pentru Marea Britanie, apoi a fost eliberat ca parte a unui schimb de spioni.

,,Trădarea este cea mai gravă crimă posibilă și trădătorii trebuie să fie pedepsiți”, a declarat Putin pentru Financial Times.

,,Nu spun că incidentul de la Salisbury reprezintă modul în care trebuie făcut acest lucru, în niciun caz. Dar trădătorii trebuie să fie pedepsiți”, a adăugat acesta.

,,Ascultați, toată această agitație despre spioni și contraspioni, nu merită să strice niște relații interstatale serioase. Această poveste cu spioni, așa cum spuneam, nu merită cinci copeici, nici măcar cinci lire”, a încheiat liderul de la Kremlin.

Otrăvirea lui Sergei Skripal și a fiicei sale a înghețat relațiile dintre Rusia și Marea Britanie. În urma atacului, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși, despre care Theresa May a susținut că erau ofițeri de informații nedeclarați, iar Rusia a răspuns, la rândul ei, prin expulzarea unor diplomați britanici.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NEWS

Raport oficial: Nereguli grave în locurile unde sunt cazați angajații abatorului din Germania unde aproape 1.000 de români s-au infectat cu COVID-19

Published

on

© Tönnies Dialog/ Twitter

Ministrul sănătății din landul Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann, a atras atenția că s-au consemnat aproape 1900 de deficiențe la cazarea angajaților est-europeni de la abatorul Tonnies din Rheda-Wiedenbrueck, în urma unei inspecții, abator unde aproape 1.000 de români au fost infectați cu COVID-19, informează DPA, citat de Agerpres.

Potrivit raportului prezentat de ministru în parlamentul landului, s-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperișuri, instalații sanitare ”catastrofale”, nereguli privind prevenirea incendiilor și lipsa dezinfectantului.

Peste 1500 de muncitori de la Toennies, marea majoritate din Bulgaria, Polonia și România, au fost depistați ca purtători de coronavirus.

Miercuri, la trei săptămâni după ce abatorul a fost închis, municipalitatea din Rheda-Wiedenbrueck a anunţat că a permis firmei să îşi reia treptat activitatea. Personalul administrativ – circa 400 de angajaţi – poate reveni la serviciu, dar compania a comunicat că iniţial va fi vorba doar de un număr mic de persoane. ”Mulţi dintre angajaţii noştri sunt încă în carantină”, a declarat agenţiei dpa purtătorul de cuvânt al Toennies, Andre Vielstaedte, în seara aceleiaşi zile.

Laumann a menționat că la finalul lunii mai au fost supuse insecției aproximativ 650 de clădiri, unde erau cazați 5.300 de oameni.

Oficialul german a informat că, din cauza deficiențelor structurale grave și a pericolelor pentru sănătate, patru apartamente au trebuit evacuate.

În ceea ce privește cazarea muncitorilor agricoli, cu precădere est-europeni, s-au constatat mai puține neajunsuri.

Laumann a precizat că inspecţiile au fost posibile doar în contextul epidemiei de COVID-19, în mod obişnuit autorităţile din subordinea sa neputând face astfel de verificări.

În acest context, premierul a cerut modificarea legislaţiei în această privinţă. Până la finalul lunii mai, 250 de unități agricole și clădiri unde erau cazați aproximativ 5.800 de muncitori sezonieri din acest domeniu au fost inspectate. În urma acestei verificări, s-au constatat aproximativ 170 de deficiențe minore.

Continue Reading

SUA

Secretarul de stat american Mike Pompeo anunță că SUA și UE au făcut ”progrese reale” privind reluarea călătoriilor: Cele două părţi înţeleg că economiile noastre depind de aceasta

Published

on

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că s-au înregistrat progrese în discuțiile cu Uniunea Europeană referitoare la redeschiderea frontierelor pentru călători provenind din SUA, unde epidemia de coronavirus se manifestă virulent, anunță DPA și AFP, citate de Agerpres.

”În ceea ce priveşte convorbirile cu UE, noi am făcut de fapt progrese”, a declarat secretarul de stat american, întrebat în cursul unei conferinţe de presă despre decizia UE de a exclude SUA de pe lista ţărilor pentru care şi-a redeschis frontierele.

”Am înregistrat progrese reale, progrese tehnice”, le-a transmis Pompeo jurnaliştilor miercuri la Washington despre discuţiile sale cu europenii.

”Vrem să ne asigurăm că cetăţenii europeni nu vor fi afectaţi de călătoriile provenind din Vest”, a adăugat Pompeo, subliniind că numeroşi călători tranzitează SUA pentru a se duce în Europa.

Acesta a punctat că aceasta este o problemă ”complexă”, dar ”noi am făcut progrese reale și trebuie acum să ajungem la concluzie. Cele două părți înțeleg că economiile noastre depind de aceasta”, a mai spus secretarul de stat american.

Statele membre UE au decis să ridice treptat, de la 1 iulie, restricțiile temporare aplicate pentru cetățenii din 15 țări aflate pe o listă care cuprinde China, dar cu condiții, dar exclude Statele Unite, Brazilia și Rusia.

Lista este revizuită și actualizată, când este cazul, o dată la două săptămâni.

SUA au trecut miercuri de pragul a 3 milioane de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Prima putere economică mondială este de departe ţara cea mai afectată în lume de pandemie cu peste 130.000 de morţi şi cu o explozie a numărului de infecţii în sudul şi vestul ţării.

Continue Reading

SUA

COVID-19: Germania critică decizia SUA de a se retrage din OMS într-un moment în care cooperarea internațională este „mai necesară ca oricând”

Published

on

© Jens Spahn/Twitter

Germania a criticat decizia Statelor Unite de a se retrage din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un moment în care cooperarea internațională pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este „acum mai necesară ca oricând”, informează dpa, preluat de Agerpres

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, și-a exprimat dezamăgirea legată de această decizie, într-un mesaj pe Twitter:

„Retragerea SUA din OMS este un regres pentru cooperarea internațională. Dinamica infecțiilor globale arată că este necesară o acțiune coordonată. Avem nevoie de mai multă cooperare internațională pentru combaterea pandemiei, nu de mai puțină”, a punctat oficialul german, a cărui țară se află, de la 1 iulie, la președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

De asemenea, Spahn a menționat că statele europene vor fi cele care vor iniția reformele privind OMS, aspru criticată de SUA pentru modul în care ar fi gestionat criza pandemică.

La rândul său, China a vorbit ulterior despre această problemă, îndemnând comunitatea internațională să-și intensifice sprijinul pentru OMS.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat miercuri că decizia „subminează eforturile internaționale anti-epidemice și, în special, are un impact negativ grav asupra țărilor în curs de dezvoltare care au nevoie urgentă de sprijin internațional”. El a adăugat că OMS „este cea mai autoritară și mai profesionistă instituție internațională în domeniul securității sănătății publice la nivel global”, citează Deutsche Welle.

SUA, cel mai mare contribuabil al organizației, au confirmat marţi că au notificat oficial ONU cu privire la retragerea din OMS. Ulterior, organizația cu sediul la New York a confirmat că decizia va intra în vigoare la 6 iulie 2021. 

Președintele Donald Trump a subliniat în dese rânduri că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu virusul SARS-CoV-2 care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza. Ca urmare, în aprilie, șeful de la Casa Albă a decis suspendarea contribuției financiare a SUA la OMS, iar în mai a amenințat cu o încetare definitivă a acesteia dacă organizația nu „se angajează să procedeze la îmbunătățiri substanțiale” în termen de 30 de zile, care să-i dovedească, totodată „independența față de China”. 

În acest context, Europa, principalul aliat al Statelor Unite pe plan global, a făcut apel la administrația Trump să nu dispună încetarea relației cu OMS într-un moment în care lumea are nevoie de multilateralism și nu de acțiuni unilaterale. Cu toate acestea, Donald Trump a anunțat la 29 mai încetarea relaţiei dintre ţara sa şi OMS.

SUA sunt cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în China. Din cele aproape 12 milioane de cazuri de infectare la nivel mondial, peste 3 milioane sunt înregistrate în Statele Unite. Peste 133.000 de decese din cele 543.000 la nivel mondial sunt înregistrate în SUA.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending