Connect with us

U.E.

Theresa May, tot mai aproape de extinderea Brexit-ului: Votul din Parlamentul britanic, de săptămâna viitoare, amânat până la 12 martie în lipsa unui acord de retragere revizuit

Published

on

Deputații din Parlamentul britanic ar putea fi nevoiți să aștepte până pe 12 martie pentru un vot semnificativ asupra acordului final de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, a declarat Theresa May într-o intervenție care va aprofunda dezbinările din cabinetul său, arată The Guardian.

Premierul a confirmat duminică reporterilor că nu va ține votul de săptămâna viitoare din Camera Comunelor în timp ce se îndrepta spre avionul care a dus-o la Sharm El Sheikh, în Egipt, unde urmează să discute despre Brexit pe marginea summitului UE-Liga Statelor Arabe, informează Deutsche Welle

Pentru premierul britanic va fi o săptămână critică deoarece deputații din Camera Comunelor se așteptau să voteze înțelegerea pe care echipa de negociatori ai lui May ar fi obținut-o la Bruxelles.  

Fără un acord de retragere revizuit pe care sa-l prezinte parlamentarilor miercuri, aceasta a promis că va depune o moțiune amendabilă, care va permite deputaților să aibă o altă șansă să încerce să blocheze un scenariu ,,no-deal”.

,,Echipa mea se va întoarce marți la Bruxelles. Ca urmare a acestui fapt, nu vom putea ține votul din parlament săptămâna aceasta, dar ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla până la data de 12 martie. Pentru că este încă în mâinile noastre să părăsim UE până pe 29 martie și asta este ceea ce intenționăm să facem”.

Amber Rudd, ministrul muncii și al pensilor, se numără printre trei miniștri care au amenințat în mod public să sfideze prim-ministrul prin sprijinirea un efort de a forța guvernul să extindă articolul 50 în cazul în care nu va exista niciun acord de retragere revizuit până la mijlocul lunii martie.

Rudd a publicat sâmbătă, pentru Daily Mail, împreună cu  David Gauke, ministrul justiției și cu ministrul afacerilor, Greg Clark, un avertisment cu privire la consecințele unui Brexit ,,fără acord”.

Întrebată ce părere are despre sfidarea deschisă din partea celor trei miniștri ai cabinetului care au amenințat că demisionează, May a spus:

,,Am recunoscut și eu și alții că există opinii puternice în această privință. Ce facem colectiv ca un guvern și ca un cabinet este să lucrăm pentru a obține acel acord.”

May a impus termenul limită de 12 martie pentru vot, deoarece ar trebui să aibă loc înainte de declarația de primăvară a premierului din 13 martie, au declarat surse din Downing Street.

Theresa May a ignorat apelurile din interiorul cabinetului de a adopta un nou curs de acțiune.

,,Ceea ce vedem în jurul mesei cabinetului sunt viziuni puternice asupra problemei Europei. Ceea ce facem, însă, ca guvern este să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a părăsi Uniunea Europeană în baza unei înțelegeri”, a spus aceasta.

,,Oamenii vorbesc despre prelungirea articolului 50 ca și cum asta ar rezolva problema când, de fapt, nu o rezolvă. Este doar o amânare pentru luarea unei decizii.  Și va veni un moment când trebuie să luăm această decizie.”

Întrebată ce ar face dacă ar pierde votul din Parlament asupra unui acord revizuit, May a răspuns:

,,De ce oamenii încearcă mereu să caute următorul lucru după următorul lucru, după următorul lucru? Este inutil, ar trebui să ne concentrăm asupra a ceea ce facem acum, când lucrăm pentru a obține o înțelegere și pentru a o supune unui vot hotărâtor,  dorind să o văd adoptată de Camera Comunelor, după care să plecăm (din Uniunea Europeană, n.r.) pe 29 martie”.

,,Parlamentul dorește să vadă schimbări în privința mecanismului de backstop. Lucrăm cu UE în acest sens. Accentul nostru se pune pe plecarea în baza unui acord. Intenția mea este să lucrez având o înțelegere.”, a mai adăugat May.

Într-o notă separată, premierul britanic a promis 200 de milioane de lire sterline pentru a ajuta victimele războiului din Yemen când a ajuns în Egipt.

,,Ne jucam rolul si vom continua să facem acest lucru, dar mai sunt multe pe care noi le putem realiza ca o comunitate internațională”, a spus aceasta.

,,La summitul din Egipt, voi invita partenerii noștri din Europa și din regiune să continue să ofere ajutorul care este atât de necesar”, a mai declarat Theresa May.

May se va întâlni cu o delegație saudită duminică și este posibil să ridice, de asemenea, problema uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Discuția despre Brexit nu se înscrie pe agenda oficială a reuniunii inaugurale a conferinței UE-Liga Statelor Arabe, dar premierul Theresa May este așteptată să aibă întâlniri cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai târziu duminica aceasta, și luni, cu cancelarul german Angela Merkel. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

Published

on

© Calea Europeană

Eurodeputatul Gheroghe Falcă (PNL, PPE) salută noile evoluții în materie de infrastructură urbană înregistrate în Municipiul Arad.

„Acum 152 de ani Aradul inaugura prima linie de transport în comun cu tramvaiele trase de cai. Astăzi, Aradul are o infrastructură modernă, în care se investește constant și se caută alternativele ecologice atât de necesare unui transport public sustenabil. Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție.”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

„În timpul mandatului meu au fost introduse primele tramvaie Imperio, produse la Astra Arad, tramvaie ecologice și moderne. Astăzi vorbim de o extindere a rețelei de transport, de zeci de tramvaie noi și un transport în comun ca alternativă viabilă deplasării cu autoturismul”, a mai adăugat acesta. 


Gheorghe Falcă se află la primul său mandat de europarlamentar și este membru în Comisia pentru transport și turism (TRAN) și în Comisia pentru petiții (PETI) ale Parlamentului European. De asemenea, este membru și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă a fost membru al delegației române la Comitetul European al Regiunilor.

Continue Reading

U.E.

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, susține că va face tot ce este posibil că poporul polonez să nu fie afectat de rezoluția Parlamentului European, care solicită blocarea fondurile europene cuvenite Poloniei.

„În timpul Consiliului European de la Bruxelles am vorbit cu majoritatea șefilor de stat. Vă pot asigura că voi face totul pentru a garanta ca poporul polonez să nu fie fectat negativ de propunerile eurodeputaților de a bloca fondurile europene cuvenite Poloniei”, a transmis premierul Poloniei într-un mesaj postat pe contul de Twitter.


Reamintim că Parlamentul European a condamnat într-o nouă rezoluție încercarea Poloniei de a submina supremația dreptului UE și solicită Consiliului și Comisiei să protejeze de urgență cetățenii polonezi și europeni și să nu acorde fonduri din partea UE pentru guvernele care subminează în mod flagrant, intenționat și sistematic valorile Uniunii Europene.

Citiți și: Rezoluție dură a Parlamentului European împotriva puterii din Polonia: “Tribunalul Constituțional” este ilegitim. Fără bani europeni pentru guvernele care subminează valorile UE

Într-o rezoluție adoptată joi cu 502 voturi pentru, 153 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au subliniat faptul că “Tribunalul Constituțional” al Poloniei nu este valid și independent din punct de vedere juridic și nici calificat să interpreteze Constituția țării, ci doar “un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților” .

În urma dezbaterii aprinse din plen de marți cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eurodeputații “regretă profund” decizia din 7 octombrie 2021 “ca atac împotriva comunității europene de valori și legi în ansamblul său” și afirmă că Tribunalul a fost transformat “într-un instrument de legalizare a activităților ilegale ale autorităților”.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu susține că pandemia a accentuat decalajul educațional în rândul statelor membre, iar spațiul european al educației devenind din ce în ce mai greu de realizat. În acest context, Corina Crețu reiterează necesitatea ca autoritățile române să investească 6% din PIB în educație, acesta fiind un „prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate.”

„De maine, porțile școlilor vor fi din nou închise, ca urmare a situației sanitare dezastruoase din tara. Este importantă sănătatea fiecăruia, mai ales a copiilor, dar este trist că, din păcate, spațiul european al educației este departe de a deveni realitate”, a transmis aceasta.

Corina Crețu s-a exprimat acum un an, în Parlamentul European, pentru reducerea decalajului educațional la care, din păcate, România este martoră în acest moment și care a fost accentuat de actuala pandemie: „Cifrele vorbesc de la sine: accesul la educația digitală a fost dificil chiar și în cele mai dezvoltate țări din lume, unde aproximativ 1 din 10 elevi a rămas în urmă cu școala. Iar în ceea ce privește țările mai puțin dezvoltate, doar un sfert dintre ele au reușit să ofere o formă de învățare la distanță.”

Conform unui studiu realizat în perioada stării de urgență, în România doar 59% din elevii din mediul rural au participat la ore online. Și 9 din 10 școli de la țară nu au laptopuri sau tablete care să permită învățarea la distanță.

Potrivit Corinei Crețu, nici măcar in al doisprezecelea ceas, România nu a folosit adecvat fondurile europene nerambursabile puse la dispoziție pentru ameliorarea acestei situații, care are multe implicații – sunt efecte de natură emoțională, socială, de dezvoltare personală.

De asemenea, Corina Crețu a solicitat Comisiei Europene să investească mult mai mult în echipamente și în conectivitate, în special în zonele rurale, dar și în instruirea profesorilor cu privire la modul de utilizare a noilor tehnologii. În același timp, eurodeputatul române amintește că revine fiecărui Stat Membru responsabilitatea Implementării acestor măsuri.

„România, in ciuda lozincilor, pare ca nu a înțeles acest mesaj, investind mult mai mult în educație – și sper ca măcar acum cei 6% din PIB chiar să fie alocați educației (așa cum, de altfel, legea o cere). Acest gest ar fi un prim semnal că educația chiar a devenit o prioritate”, a conchis deputatul român.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ziua ONU | UE, hotărâtă să sprijine în continuare ONU pentru o lume mai sigură, mai stabilă și mai prosperă 

Gheorghe Falcă8 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

U.E.9 hours ago

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Corina Crețu9 hours ago

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

U.E.10 hours ago

Viktor Orban, discurs în fața a mii de simpatizanți: Lupt pentru o Europă care sprijină familia formată dintr-un bărbat și o femeie

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

ROMÂNIA12 hours ago

MIPE: România mai are de îndeplinit 16 condiții favorizante pentru a putea atrage fonduri europene în perioada 2021-2027

INTERNAȚIONAL1 day ago

De astăzi, cetățenii Croației pot călători în SUA fără viză. Cel mai nou stat UE devine cel de-al 40-lea membru al Programului Visa Waiver

INTERNAȚIONAL1 day ago

Turcia: Ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, vor fi declarați ”persona non grata” de conducerea de la Ankara

NATO2 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi3 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi4 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO4 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending