Connect with us

U.E.

Theresa May, tot mai aproape de extinderea Brexit-ului: Votul din Parlamentul britanic, de săptămâna viitoare, amânat până la 12 martie în lipsa unui acord de retragere revizuit

Published

on

Deputații din Parlamentul britanic ar putea fi nevoiți să aștepte până pe 12 martie pentru un vot semnificativ asupra acordului final de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, a declarat Theresa May într-o intervenție care va aprofunda dezbinările din cabinetul său, arată The Guardian.

Premierul a confirmat duminică reporterilor că nu va ține votul de săptămâna viitoare din Camera Comunelor în timp ce se îndrepta spre avionul care a dus-o la Sharm El Sheikh, în Egipt, unde urmează să discute despre Brexit pe marginea summitului UE-Liga Statelor Arabe, informează Deutsche Welle

Pentru premierul britanic va fi o săptămână critică deoarece deputații din Camera Comunelor se așteptau să voteze înțelegerea pe care echipa de negociatori ai lui May ar fi obținut-o la Bruxelles.  

Fără un acord de retragere revizuit pe care sa-l prezinte parlamentarilor miercuri, aceasta a promis că va depune o moțiune amendabilă, care va permite deputaților să aibă o altă șansă să încerce să blocheze un scenariu ,,no-deal”.

,,Echipa mea se va întoarce marți la Bruxelles. Ca urmare a acestui fapt, nu vom putea ține votul din parlament săptămâna aceasta, dar ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla până la data de 12 martie. Pentru că este încă în mâinile noastre să părăsim UE până pe 29 martie și asta este ceea ce intenționăm să facem”.

Amber Rudd, ministrul muncii și al pensilor, se numără printre trei miniștri care au amenințat în mod public să sfideze prim-ministrul prin sprijinirea un efort de a forța guvernul să extindă articolul 50 în cazul în care nu va exista niciun acord de retragere revizuit până la mijlocul lunii martie.

Rudd a publicat sâmbătă, pentru Daily Mail, împreună cu  David Gauke, ministrul justiției și cu ministrul afacerilor, Greg Clark, un avertisment cu privire la consecințele unui Brexit ,,fără acord”.

Întrebată ce părere are despre sfidarea deschisă din partea celor trei miniștri ai cabinetului care au amenințat că demisionează, May a spus:

,,Am recunoscut și eu și alții că există opinii puternice în această privință. Ce facem colectiv ca un guvern și ca un cabinet este să lucrăm pentru a obține acel acord.”

May a impus termenul limită de 12 martie pentru vot, deoarece ar trebui să aibă loc înainte de declarația de primăvară a premierului din 13 martie, au declarat surse din Downing Street.

Theresa May a ignorat apelurile din interiorul cabinetului de a adopta un nou curs de acțiune.

,,Ceea ce vedem în jurul mesei cabinetului sunt viziuni puternice asupra problemei Europei. Ceea ce facem, însă, ca guvern este să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a părăsi Uniunea Europeană în baza unei înțelegeri”, a spus aceasta.

,,Oamenii vorbesc despre prelungirea articolului 50 ca și cum asta ar rezolva problema când, de fapt, nu o rezolvă. Este doar o amânare pentru luarea unei decizii.  Și va veni un moment când trebuie să luăm această decizie.”

Întrebată ce ar face dacă ar pierde votul din Parlament asupra unui acord revizuit, May a răspuns:

,,De ce oamenii încearcă mereu să caute următorul lucru după următorul lucru, după următorul lucru? Este inutil, ar trebui să ne concentrăm asupra a ceea ce facem acum, când lucrăm pentru a obține o înțelegere și pentru a o supune unui vot hotărâtor,  dorind să o văd adoptată de Camera Comunelor, după care să plecăm (din Uniunea Europeană, n.r.) pe 29 martie”.

,,Parlamentul dorește să vadă schimbări în privința mecanismului de backstop. Lucrăm cu UE în acest sens. Accentul nostru se pune pe plecarea în baza unui acord. Intenția mea este să lucrez având o înțelegere.”, a mai adăugat May.

Într-o notă separată, premierul britanic a promis 200 de milioane de lire sterline pentru a ajuta victimele războiului din Yemen când a ajuns în Egipt.

,,Ne jucam rolul si vom continua să facem acest lucru, dar mai sunt multe pe care noi le putem realiza ca o comunitate internațională”, a spus aceasta.

,,La summitul din Egipt, voi invita partenerii noștri din Europa și din regiune să continue să ofere ajutorul care este atât de necesar”, a mai declarat Theresa May.

May se va întâlni cu o delegație saudită duminică și este posibil să ridice, de asemenea, problema uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Discuția despre Brexit nu se înscrie pe agenda oficială a reuniunii inaugurale a conferinței UE-Liga Statelor Arabe, dar premierul Theresa May este așteptată să aibă întâlniri cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai târziu duminica aceasta, și luni, cu cancelarul german Angela Merkel. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Belgia l-a propus pe ministrul de externe Didier Reynders pentru poziția de comisar european

Published

on

© Didier Reynders/ Twitter

Belgia devine cel de-al 25-lea stat membru al Uniunii Europene care a trimis Ursulei von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, propunerea sa de comisar, Didier Reynders, ministrul belgian de externe și viceprim-ministru, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului belgian Charles Michel, informează Politico Europe.

Reynders este privit ca o alegere logică din mai multe motive.

Întrucât ultimii doi comisari europeni, Karel De Gucht și Marianne Thyssen, au fost flamanzi, unii spun că acum este timpul pentru unul francofon.

Liberal francofon care face parte din Mișcarea Reformistă, partidul premierului demisionar Charles Michel, Reynders este unul dintre cei mai pregătiți politicieni ai țării, cu o experinență de 20 de ani în guvernul belgian, potrivit EUObserver.

În guvernul demisionar, care încă se află la conducere după alegerile regionale din mai ca urmare a faptului că partidele nu au demarat încă negocierile în vederea formării unei coaliții de guvernare, Didier Reynders a deținut atât funcția de viceprim-ministru, cât și pe cea de ministru de externe.

Reynders, în vârstă de 61 de ani, s-a ocupat în ultimele opt luni și de portofoliul apărării după ce coaliția de guvernare a colapsat. Acesta a fost ministru de finanțe între 1999 și 2011.

Didier Reynders, care a mai fost nominalizat pentru postrul de comisar european în 2014, a pierdut la finalul lunii iunie cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei în favoarea ministrului de externe croat, Marija Pejčinović-Burić.

În situația în care candidatura sa va fi acceptată de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de Parlamentul European, Mișcării Reformiste, membră a celui de-l treilea grup politic din Legislativul european, Renew Europe, îi vor reveni două poziții europene.

Amintim că Charles Michel a fost ales președintele al Consiliului Europan la începutul lunii iulie, post ale cărui atribuții le va prelua la 1 decembrie.

Ursula von der Leyen a promis eurodeputaților că viitoarea componență a Comisiei Europene va reflecta egalitatea de gen, solicitându-le șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană să propună câte doi candidați, un bărbat și o femeie, pentru pozițiile de comisar.

Până în prezent și-au mai nominalizat propunerile de comisar următoarele țări: Croația (Dubravka Šuica), Austria (Johannes Hahn – un nou mandat), Bulgaria (Mariya Gabriel – un nou mandat), Cehia (Vera Jourova – un nou mandat), Cipru (Stella Kyriakides), Estonia (Kadri Simson), Ungaria (László Trócsányi), Finlanda (Jutta Urpilainen), Grecia (Margaritis Schinas), Irlanda (Phil Hogan – un nou mandat), Letonia (Valdis Dombrovskis – un nou mandat), Lituania (Virginijus Sinkevičius), Luxemburg (Nicolas Schmit), Malta (Helena Dalli), Polonia (Krzysztof Szczerski), Portugalia (Elisa Ferreira sau Pedro Marques), România (Dan Nica sau Rovana Plumb), Slovacia (Maros Sefcovic – un nou mandat), Slovenia (Janez Lenarcic) și Suedia (Ylva Johansson).

Continue Reading

U.E.

Premierul italian Giuseppe Conte semnalează la summitul G7 pericolele protecționismului şi a cerut SUA să nu pună în aplicare ameninţarea de a impune tarife asupra autoturismelor germane

Published

on

© Giuseppe Conte/ Twitter

Premierul italian demisionar Giuseppe Conte a avertizat duminică, în cadrul summitul G7, din orașul francez Biarritz, cu privire la pericolulu protecționismului și a solicitat Statelor Unite să nu aplice amenințarea de a impune tarife la autoturismele germane, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Această măsură ar avea un impact puternic asupra sistemului italian, având în vedere modul în care industria noastră auto este integrată cu cea Germaniei”, a spus Conte liderilor G7, potrivit unui oficial italian prezent la discuţii.

La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni, mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.

În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care anul acesta, participă singur la reuniunea celor mai industrializate state ale lumii.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care trebuia să-l însoțească, se recuperează în urma unei operții de extirpare a vezicii biliare.

Continue Reading

U.E.

Germania, Spania și Regatul Unit se distanțează de poziția Franței privind blocarea acordului comercial UE-Mercosur. Acestea resping un blocaj al ratificării acordului care va crea una dintre cele mai extinse zone de comerț liber de pe mapamond

Published

on

Spania ”nu împărtășește poziția de blocare a acordului” comercial de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur, exprimată vineri de președintele francez, Emmanuel Macron împotriva Braziliei, a precizat sâmbătă președinția guvernului spaniol într-un comunicat citat de AFP, citat de Agerpres.

”Spania a fost în fruntea ultimului efort de a semna acordul UE-Mercosur care va deschide oportunităţi enorme pentru cele două blocuri regionale”, a indicat Madridul, respingând un ”blocaj al ratificării” controversatului tratat de liber schimb.

”Pentru Spania, obiectivul de combatere a schimbărilor climatice este un obiectiv prioritar, dar considerăm că, prin aplicarea clauzelor de mediu ale acordului, putem avansa şi nu prin propunerea unei blocări a ratificării sale care ar izola ţările Mercosur”, potrivit guvernului spaniol.

Vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a estimat deja că opoziţia faţă de un acord între UE şi Mercosur ”nu este răspunsul potrivit” la incendiile din pădurea amazoniană din Brazilia.

Germaniei i s-a alăturat și Regatul Unit care, prin vocea premierului britanic, Boris Johnson, a criticat decizia liderului francez de a bloca acest acord care va crea una dintre cele mai extinse zone de comerț liber de pe mapamond, informează Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat vineri, în ajunul deschiderii summitului G7 de la Biarritz, că se va opune tratatului de liber schimb UE-Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), după ce l-a acuzat în prealabil pe omologul său brazilian Jair Bolsanaro că a ”mințit” cu privire la angajamentele asumate în favoarea mediului.

”Ţinând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, preşedintele Republicii nu poate decât să constate că preşedintele Bolsonaro l-a minţit la summitul (G20) de la Osaka”, afirmă Palatul Elysée, apreciind că ”preşedintele Bolsonaro a decis să nu-şi respecte angajamentele climatice şi să nu se angajeze în materie de biodiversitate”.

”În aceste condiţii, Franţa se opune acordului Mercosur în situaţia actuală”, afirmă Administrația Prezidențială franceză.

Incendiile de pădure care se propagă rapid în Amazonia sunt pe care să devină subiect diplomatic major.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția rotativă a G7, a spus joi că numărul record de incendii din Pădurea Amazoniană reprezintă o ”criză internațională”, care trebuie să fie printre principalele subiecte abordate în cadrul summitului primelor șapte economii mondiale, ce va avea loc în perioada 24-26 august în orașul francez Biarritz.

”Casa noastră arde. La propriu. Pădurea Amazoniană, plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre, ard”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Pădurea amazoniană produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită ”plămânul Lumii”. Conform WWF, dacă va fi distrusă irevocabil, ar putea să emită carbon în loc de oxigen, și asta ar duce la schimbarea majoră a climei globale.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending