Titus Corlățean a participat la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre

titus-corlateanMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, astăzi, 19 iunie 2014, la a 30-a reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Varna, sub auspiciile Preşedinţiei-în-Exerciţiu a organizaţiei, exercitate în prezent de Bulgaria.

Temele principale abordate în cadrul reuniunii de şefii diplomaţiilor din statele membre OCEMN au vizat: analizarea stadiului cooperării economice în domeniile de activitate ale OCEMN şi al implementării „Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit al OCEMN”, eficientizarea activităţii Secretariatului Internaţional al OCEMN şi evaluarea activităţii organismelor înrudite ale organizaţiei.

În intervenţia sa, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat prioritatea constantă acordată cooperării regionale în politica externă a României, precum şi interesul prioritar acordat OCEMN. A prezentat contribuţia României la activităţile organizaţiei, îndeosebi în domeniul combaterii evaziunii fiscale, protecţiei mediului, combaterii criminalităţii transfrontaliere şi al transporturilor. În contextul reuniunii miniştrilor transportului din OCEMN, desfăşurată la Sofia, în data de 16 aprilie 2014, a fost menționată definitivarea traseului Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriile României, Republicii Moldova şi Ucrainei, ca o contribuţie concretă la dezvoltarea reţelelor de transport care vor contribui în mod direct la dezvoltarea economică în regiune.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea unei interacţiuni sporite a OCEMN cu UE dintr-o perspectivă pragmatică, OCEMN putând beneficia de oportunităţile oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre, precum şi prin prisma apartenenței sau asocierii majorităţii statelor OCEMN la UE.

Referitor la evoluţiile regionale din zona Mării Negre, ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea respectării alegerii unui parcurs european făcute de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, şi a reiterat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în contextul anexării ilegale a Crimeii şi acţiunilor violente din estul Ucrainei. A subliniat, totodată, necesitatea respectării principiilor fundamentale de drept internaţional, ca precondiţie pentru stabilitatea regiunii. Deşi caracterul OCEMN este prioritar economic, activitatea organizaţiei este inevitabil afectată de aceste dispute, întrucât dezvoltarea economică şi securitatea în regiune sunt strâns legate. A subliniat importanţa dialogului în astfel de situaţii, inclusiv în cadrul oferit de OCEMN.

Demnitarul român a menţionat eforturile de articulare a unei cooperări regionale eficiente depuse de România, inclusiv în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est – SEECP, fiind urmărită sincronizarea agendei de cooperare în Sud Estul Europei cu procesele de aderare la NATO şi UE. De asemenea, a menţionat organizarea de către ţara noastră, la Bucureşti, la 20 iunie 2014, a reuniunii miniştrilor de externe din statele participante la SEECP.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.