Connect with us

INTERNAȚIONAL

Toate privirile spre Conferința de Securitate de la Munchen: Relația transatlantică și raporturile Rusia-Occident la începutul erei ”post-adevăr, post-Occident, post-Ordine”

Published

on

Una dintre cele mai importante conferințe pe teme de securitate și relații internaționale – Conferința de Securitate de la Munchen – debutează vineri sub semnul începutului unei ere ”post-adevăr, post-Occident, post-Ordine”.

Peste 500 de decidenți politici din jurul lumii dintre care 25 șefi de stat și de guvern, 80 de miniștri de Externe și de Apărare și puternice și influente delegații ale administrației SUA și ale Congresului american vor fi prezenți la Munchen pentru a discuta provocările majore din peisajul internațional de securitate.

Cea de- 53-a ediție a conferinței care analizează de peste cinci decenii încoace cele mai importante evoluții pe scena globală se va concentra pe vulnerabilitatea democrațiilor liberale, eficacitatea campaniilor de dezinformare și duelul dintre naționalism și globalizare, conform raportului anual al Conferinței, intitulat ”Post-Truth, Post-West, Post-Order?.

Viitorul Uniunii Europene într-un al momentelor electorale naționale – Germania, Franța – , pendularea percepțiilor referitoare la NATO – O Alianță învechită sau o Alianță foarte importantă – și direcția relațiilor dintre Occident și Rusia vor constitui temele de atracție ale dezbaterilor privind starea din ce în ce mai fragilă a securității internaționale

Conferința de Securitate de la Munchen constituie și prilejul reașezării relației transatlantice, pusă în discuție de poziționarea fluctuantă și aspră a lui Donald Trump, fiind prima destinație europeană a noului vicepreședinte al SUA. La finalul unei săptămâni în care figurile importante ale administrației Trump au poposit pentru prima oară în Europa – James Mattis la ministeriala Apărării din NATO și Rex Tillerson la reuniunea miniștrilor de Externe G20 din Germania – Mike Pence va asigura reprezentarea la nivel înalt a Statelor Unite la conferința de la Munchen.

Cine vine la Conferința de Securitate de la Munchen?

Alături de Pence, Angela Merkel se va adresa și în acest an politicienilor, analiștilor și experților prezenți la Conferința de Securitate de la Munchen din postura celui mai longeviv lider transatlantic al secolului al XXI-lea și care candidează pentru al patrulea mandat de cancelar.

Conferința de Securitate de la Munchen va fi deschisă, la fel ca în fiecare an, de ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței, iar printre cei mai importanți vorbitori se numără Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Mike Pence, vicepreședintele SUA, Andrzej Duda, președintele Poloniei, Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, James Mattis, secretarul Apărării din SUA, miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței, Marii Britanii sau Poloniei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini sau secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Pe lista participanților figurează și ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleșcanu. Printre vorbitori se numără și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. (Agenda Conferinței și Lista Participanților)

De la Munchen se reimpulsionează relația transatlantică și viitorul Europei?

Dincolo de greutatea politică și decizională și de experiența vorbitorilor, Conferința de Securitate de la Munchen va constitui un moment de conturare a unor mesaje pe axa transatlantică. Conferința debutează cu discursurile miniștrilor Apărării din Germania și Statele Unite, în contextul în care Ursula von der Leyen a apreciat drept legitimă solicitarea americanilor privind creșterea bugetelor apărării în țările europene aliate, iar James Mattis punctase că Alianța rămâne o fundație solidă pentru SUA și pentru comunitatea transatlantică, dar că ”este o solicitare corectă aceea că toți cei care vor să beneficieze de cea mai bună apărare din lume trebuie să împartă proporțional costurile necesare pentru protejarea libertății”.

Mai mult, ziua a doua începe cu discursurile Angelei Merkel și al lui Mike Pence în ceea ce probabil va reprezenta și primul contact între cancelarul german și interfața administrației Trump, ambii reprezentanți ai celor mai puternice două economii transatlantice. Relația transatlantică va avea pe agenda de la Munchen și palierul securitar prin discursurile lui Jens Stoltenberg și Federica Mogherini, cei doi oficiali NATO și UE care au conlucrat la noul parteneriat strategic dintre cele mai importante organizații europene și euro-atlantice.

Nu în ultimul rând, într-o perioadă în care Europa celor două viteze este readusă în actualitate de diferite documente, dar și de momentul aniversării a 60 ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, Conferința de la Munchen își va apleca atenția asupra viziunii franco-germane, expuse în tandem de Sigmar Gabriel și Jean-Marc Ayrault, șefii diplomațiilor de la Berlin, respectiv Paris.

Conferința de Securitate de la Munchen, eveniment important ce reunește numeroși lideri mondiali și care constituie un prilej ca astfel de personalități să discute în mod informal pe subiecte ce vizează securitatea internațională și globală, începe vineri la Hotelul Bayerischer Hof din capitala Bavariei. Din 17 până în 19 februarie 2017 , Munchen-ul va găzdui pentru a 52-a oară unii dintre cei mai importanți decidenți din lume și din spectrul politicii de securitate internațională.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a evidențiat poziția comună a alianței cu privire la Rusia, pe care a calificat-o drept ”o amenințare pe termen lung” la adresa securității euro-atlantice, informează The Kyiv Independent și Reuters.

Acesta a susținut declarațiile în urma unei întâlniri cu președintele american Donald Trump, la Casa Albă, pe fondul intensificării eforturilor SUA de a ajunge la un acord de pace pentru a pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

”Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că Rusia este amenințarea pe termen lung la adresa teritoriului NATO – la adresa întregului teritoriu euro-atlantic”, a declarat Rutte reporterilor în fața Casei Albe, în contextul în care, în aceeași zi, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a amenințat că Rusia ar putea utiliza ”măsuri asimetrice”, inclusiv arme nucleare, împotriva Europei ca răspuns la ”acțiuni neprietenoase”.

Rutte a recunoscut eforturile Ucrainei de a ajunge la un acord de pace și a cerut Moscovei să depună eforturi, de asemenea, în această direcție.

”Ucrainenii joacă cu adevărat cartea, iar eu cred că mingea este în mod clar în terenul Rusiei acum”, a continuat secretarul general al NATO.

Președintele american Donald Trump a dat asigurări joi că Statele Unite fac “presiuni puternice” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, apreciind că Moscova ar face “o concesie destul de mare” acceptând să nu controleze întreaga țară.

Tot joi, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat încă o dată că Ucraina, în comparație cu Rusia, a fost de acord cu solicitarea președintelui american Donald Trump de încetare necondiționată a focului și a reiterat apelul la adresa aliaților de a pune o ”presiune puternică asupra Rusiei”

Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.

Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a condamnat în termeni duri atacul Kremlinului asupra Ucrainei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai

Published

on

© Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut joi, la Londra, discuții cu privire la un pact pentru securitate și apărare care ar putea fi încheiat la summitul Regatul Unit – UE de pe 19 mai și care ar permite participarea Marii Britanii la programele militare europene.

Premierul Keir Starmer a încercat să restabilească legăturile cu UE de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile naționale de anul trecut, iar guvernul său s-a concentrat în primul rând pe securitate și apărare – un punct forte pentru Marea Britanie, relatează Reuters.

Acest lucru ar putea pava calea unei cooperări mai strânse în alte domenii, în timp ce guvernul său încearcă, de asemenea, să obțină un acord economic îmbunătățit cu Washingtonul pentru a reduce unele tarife de import din SUA.

“Într-o lume care pare din ce în ce mai instabilă și cu un viitor incert, este atât de bine că lucrăm atât de strâns împreună pe atât de multe teme: apărare și securitate… dar și comerț și economie”, a declarat Starmer la începutul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că resetarea ar fi “extrem de benefică” pentru ambele părți.

“Vom lucra la un acord de parteneriat strategic de securitate și apărare, care ar putea deschide calea către o achiziție comună și participarea Regatului Unit la programul nostru SAFE”, a adăugat și von der Leyen, conform unei declarații difuzate de Comisie.

Regatul Unit ar avea avantaje mari dintr-un astfel de acord, de care ar putea beneficia companiile sale din domeniul apărării, precum BAE Systems și Rolls-Royce.

Confruntată cu amenințarea rusă și cu riscul dezangajării americane, UE s-a angajat într-un plan de reînarmare a continentului. Programul său SAFE prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro și este destinat să permită finanțarea, în comun, a achizițiilor și proiectelor de investiții în Europa în materie de apărare. La acest program pot participa și țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, notează AFP, potrivit Agerpres.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Macron îi cere lui Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă”: Există un agresor, Rusia, și o victimă, Ucraina

Published

on

© European Union 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Vladimir Putin “minte” cu privire la dorința sa de a pune capăt pașnic războiului din Ucraina, menționând atacul masiv al Kremlinului asupra Kievului din cursul zilei, care s-a soldat cu cel puțin 12 morți.

“Putin trebuie să înceteze în sfârșit să mai mintă”, a declarat un Macron vizibil înflăcărat la adresa președintelui rus, vorbind într-o conferință de presă în timp ce se afla într-o vizită în Madagascar.

“El continuă să bombardeze Ucraina, continuă să ucidă oameni în Ucraina”, a adăugat liderul francez, citat de Politico Europe.

 

Comentariile lui Macron au fost făcute într-un moment considerat decisiv pentru eforturile conduse de americani de a ajunge la o înțelegere pașnică pentru a opri luptele.

Acordul propus de Washington include posibile concesii teritoriale, inclusiv recunoașterea Crimeei – pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 – ca teritoriu rusesc.

Președintele american Donald Trump l-a luat miercuri la țintă pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, mustrându-l pentru că liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, în timp ce emisarii Ucrainei au transmis la Londra emisarului Americii un mesaj similar, iar Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului.

Citiți și După fraza “Vladimir, STOP!”, Trump asigură că SUA fac “presiuni puternice” asupra Rusiei, dar atenționează că va fi dificil Ucrainei să recupereze Crimeea: Este nevoie de doi pentru tango

Ulterior, liderul american s-a arătat nemulțumit de atacul rusesc asupra Kievului, soldat de 12 morți și peste 90 de răniți. “Vladimir, STOP!”, a exclamat liderul SUA, în ceea ce reprezintă prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.

În fața acestor poziții exprimate de președintele american, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”.

În acest context, Macron a spus că furia lui Trump ar trebui să fie îndreptată direct către Putin.

“Există un agresor, Rusia, și există o victimă, Ucraina. Frustrarea americană ar trebui să fie îndreptată către o singură persoană: Președintele Putin”, a precizat liderul de la Elysee.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA10 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA10 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA16 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.17 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.17 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending