Topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool. Ce poziţie ocupă România

Belarus ocupă primul loc la nivel modial atunci când este vorba de consumul de alcool pe cap de locuitor, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Datele arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an.

România se plasează pe locul 9 în Europa și pe 29 din 168 de tari analizate dupa ponderea deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool.

alcool 1

Astfel, în Europa, țările cu cel mai mare consum de alcool sunt Belarus (17.5 litri de alcool pur în 2010), Moldova (16.8) și Rusia (15.1).

În Uniunea Europeană, țările cu cel mai mare consum sunt Lituania (15.4L), România (14.4L), Ungaria (13.3L). Țările cu cel mai mic consum sunt Cipru (9.2L), Malta (7.0), Italia (6.7). 

În România, consumul pe cap de locuitor în anul 2010 a fost de 14.4 litri, fiind semnificativ mai mare decât media europeană de 10.9 litri, dar similară cu media germană de 14.7 litri.

Românii au gusturi similare germanilor, 50% dintre consumatorii români alegând berea, 29% vinul și 21% băuturile spirtoase în timp ce în Germania, preferata a fost berea, cu 54%, apoi vinul cu 28% și spirtoasele cu 18%.

România, pe locul 9 în Europa după numărul deceselor din accidente rutiere provocate de alcool

Nu mai puțin de 3,3 milioane de decese asociate „consumului nociv de alcool” au fost înregistrate în 2012, informează OMS. De asemenea, statisticile arată că circa 25% din numărul total de decese la nivel mondial, înregistrate în rândul tinerilor de 20-39 de ani, sunt asociate consumului de alcool.

Consumul de alcool provoacă dependenţă, dar, mai grav, sporeşte considerabil riscul a peste 200 de boli, printre care ciroza hepatică şi unele forme de cancer.

România se plasează pe locul 9 în Europa și pe 29 din 168 de tari analizate dupa ponderea deceselor din accidente de circulatie produse ca urmare a consumului de alcool, care se situeaza la 17,6%.

Primele trei poziții la nivel global sunt ocupate, potrivit OMS, de țări unde consumul de alcool este cel mai ridicat: Belarus – 51,4%, Lituania – 48,2% si Rusia – 47,25%.

Ioana Maria Pavel

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.