Connect with us

POLITICĂ

Traian Basescu: Am promulgat bugetul de stat pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu 3 luni acciza la motorina si benzina

Published

on

Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca a promulgat legea bugetului de stat dupa ce Guvernul a fost de acord sa amane cu 3 luni acciza la motorina si benzina.

traian basescuSeful statului a precizat ca isi va asuma amanarea acestei taxe in fata misiunii Fondului Monetar International si a Comisiei Europene, adaugand ca in discutiile cu reprezentantii creditorilor internationali are drept obiectiv convingerea acestora ca acciza poate fi evitata complet.

Declaratiile facute de seful statului:

<< Bună seara. Am convocat această mică declaraţie de presă pentru a informa că am promulgat bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţa de 2,4 miliarde cât erau prevăzute în bugetul de stat venituri de pe urma acestei taxe suplimentare pe motorină şi benzină, suspendarea aplicării pe termen de trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat. Este o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget şi care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie că vorbim de excesul de prevedere bugetară la serviciul datoriei externe, fie că vorbim la minimalizarea unor încasări cum ar fi cele din taxa pe stâlp care în buget sunt prevăzute a fi doar circa 480 de milioane, în realitate se pot încasa cel puţin 2 miliarde, dar este suficient dacă Guvernul ia în calcul o cifră de un miliard, faţă de 480 de milioane, cât au prevăzut; şi, de asemenea, veniturile din impozitarea suplimentară pe gaze. Deci sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă. Obiectivul meu nu a fost unul legat de o confruntare, ci obiectivul meu a fost legat de a corecta o greşeală în negocierile cu FMI şi cu UE în care, în mod egal, în opinia mea, atât Guvernul, cât şi FMI şi CE au greşit încărcând excesiv cu o taxă nenecesară consumul de motorină şi benzină. În acest sens, când va veni misiunea FMI şi a UE la Bucureşti, în ianuarie, voi fi cel care îşi asumă explicarea către partenerii noştri externi a erorii introducerii acestei taxe care avea rolul să frâneze creşterea economică şi să crească preţurile, deci să crească până la urmă impactul pe cei mai săraci dintre români, pentru că ei ar fi suferit cel mai mult. Chiar cei care au o prăpădită de Dacie sau o maşinuţă cu care merg la serviciu sau în weekend-uri ar fi plătit acest cost, nu numai creşterea preţurilor la alimente şi la toate cele, inclusiv la transport. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi cu UE, pentru că discuţiile vor avea loc în luna ianuarie iar eu nu voi valida nici o scrisoare către boardul FMI în care se pune problema creşterii taxelor pe combustibil.

În ceea ce mă priveşte, mă bucură faptul că, în cele din urmă, Guvernul a adoptat o soluţie înţeleaptă şi acest lucru creează premisele să colaborăm, Guvern şi Preşedinţie, pentru a obţine nişte condiţii realiste, favorabile ţării şi relansării creşterii economice în anul 2014, în discuţiile pe care le vom avea cu partenerii în luna ianuarie. Personal, vă spun ca om cu experienţă mare în a privi într-un buget, dacă se consolidează şi capacitatea ANAF-ului de a diminua evaziunea fiscală pe măsurile şi veniturile pe care le are bugetul de stat în momentul de faţă, am convingerea că, de la mijlocului anului, fără să introducem taxe suplimentare pe combustibil, putem să începem primii paşi de reducere a CAS-ului. Sunt convins că acest lucru se poate. Totul este să vrem şi să lucrăm prioritar pentru relansare economică cu efecte pozitive, inclusiv pentru populaţie, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorinţei de a privi bugetul ca pe un instrument cu care să ne servim baronii locali. Şi aici vreau să fiu foarte clar: nu este vorba numai de interesele unui partid aflat la guvernare, ci toate partidele aflate la guvernare, ca o tradiţie, îşi construiesc bugetul şi cu gândul la susţinerea electorală de care au nevoie în an electoral. N-a făcut-o numai acest Guvern, au făcut-o cam toate, doar cele care n-au putut pe timp de criză n-au avut în vedere acest lucru, însă este clar că bugetul trebuie să reflecte interesul naţional şi nu interese de partid. Nu este de conceput în ziua de astăzi că impunem o taxă nenecesară care generează creşteri de preţuri la transport, la alimente, la agricultură, la orice, în viaţa de zi cu zi, doar pentru că trebuie să creăm nişte resurse necesare baronilor locali. Baronii locali să privească cu multă atenţie şi cu îndrăzneală la fondurile europene, cu prioritate. Deci, cam asta este. Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite la „pentru totodeauna”. Ce înseamnă trei luni? Deci, ianuarie, februarie, martie – sunt trei luni. Deci, când ar fi prima zi de introducere a taxelor? (n.r. Un jurnalist raspunde “1 aprilie”)Sigur, e o păcăleală, e o poantă.>>

“Reintroducerea acestei accize trebuie făcută în urma unei înţelegeri cu FMI şi cu UE. După cum vedeţi, deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat negativ, şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a Fondului şi a UE, iar ceea ce eu v-am spus mai înainte este că niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creşterea taxelor pe combustibili. Este dreptul meu constituţional. De ce? Nu pentru că nu vreau, ci pentru că văd bugetul, văd resursele şi îmi dau seama că nu este necesară introducerea acestei taxe suplimentare.”, a adaugat presedintele Basescu, raspunzand intrebarilor presei.

#RO2019EU

Președintele Klaus Iohannis, reuniuni bilaterale la München cu Manfred Weber, Michel Barnier și Andrej Plenkovic

Published

on

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis avut sâmbătă la München, în marja participării sale la Conferința de Securitate, cinci reuniuni bilaterale, cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu liderul grupului PPE în Parlamentul European și candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, cu negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu premierul Croației, Andrej Plenkovic, și cu președintele Comitetului Evreiesc American, David Harris.

Prima întrevedere bilaterală a avut loc cu Manfred Weber, cu care șeful statului a discutat despre principalele provocări de pe agenda Președinției României a Consiliului UE, precum și pe viitoarele alegeri europarlamentare, din luna mai a acestui an.

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis ”a asigurat că țara noastră va continua să depună eforturi pentru a avansa agenda europeană într-o manieră consensuală și incluzivă, acționând ca mediator imparțial”.

Pe agenda discuțiile s-au mai aflat schimburi de opinii cu privire la obiectivele Summitului informal de la Sibiu din 9 mai, care va fi esențial pentru consolidarea proiectului european, și Cadrul Financiar Multianual, fiind subliniat de către cei doi interlocutori caracterul esențial al politicii de coeziune și al alocării de fonduri corespunzătoare pentru reducerea decalajului de dezvoltare dintre statele membre.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Comitetului Evreiesc American, organizație din partea căreia șeful statului a primit în 2017, la Washington, distincția ”Light Unto Nations”.

Întrevederea cu Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit, a avut loc în condițiile în care Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul sesiunii la care a participat la Conferința de Securitate, că lucrurile au devenit mai complicate decât UE s-ar fi așteptat în privința Brexit-ului și a unei retrageri ordonate a Regatului Unit din marea familie europeană.

Reuniunile bilaterale ale lui Klaus Iohannis au culminat cu întâlnirea avută cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, aceasta fiind prima întâlnire bilaterală dintre șeful statului și cel de-al doilea om al administrației Trump. În cadrul ei, vicepreședintele american și-a exprimat aprecierea față de modul în care președintele Klaus Iohannis susține Parteneriatul cu SUA și față de ”leadership-ul puternic” al șefului statului.

© Administrația Prezidențială

Discuțiile bilaterale de la München s-au încheiat cu o întrevedere cu Andrej Plenkovic, premierul Croației, țara care va închide trio-ul de președinții ale Consiliului UE deschis de România și din care mai face parte Finlanda.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței de Securitate de la München, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a luat parte la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care sunt prezenți peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchence portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Continue Reading

POLITICĂ

DECLARAȚIA ZILEI la Conferința de la München îi aparține lui Klaus Iohannis: Să ne trimitem militarii în misiuni sub drapelul UE este mai credibil decât într-o coaliție a celor puțini

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis, aflat sâmbătă la cea de-a doua sa participare la Conferința de Securitate de la München, a afirmat că Politica de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene se fundamentează pe credința comună că a trimite militarii țărilor lor membre în misiuni sub drapelul UE este o metodă mai credibilă și eficientă decât într-o coaliție a celor puțini.

Politica de Securitate și Apărare Comună, cu toate dimensiunile sale, se bazează pe credința comună a statelor membre că a ne trimite oamenii în misiuni sub steagul Uniunii Europene este mai eficient și mai credibil decât să acționăm  în cadrul unei coaliții restrânse”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading

#RO2019EU

Soluțiile României pentru ca Europa să rămână un actor global influent: Klaus Iohannis a propus la München un ”angajament european sporit” și evitarea unei ”competiții transatlantice”

Published

on

FOTO: Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis a făcut sâmbătă, la Conferința de Securitate de la München, un apel pentru un angajament european sporit, afirmând că sistemul internațional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realități este pentru Europa probabil cea mai mare provocare.  

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

”Securitatea în Europa și Apărarea Europei sunt cu siguranță subiecte esențiale și de actualitate. (…) Astăzi, temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetățenilor noștri europeni. În același timp, sistemul internațional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realități este pentru noi probabil cea mai mare provocare. Care ar fi trebui să fie răspunsul nostru european la aceste provocări? Răspunsul meu este coeziunea, în sensul său cel mai larg”, a spus președintele.

Iohannis a evocat că discuțiile privire la viitorul Europei sunt prioritare pe agenda europeană în timpul actualei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România, și a subliniat că este nevoie de o abordare coezivă și incluzivă din partea Statelor Membre și a instituțiilor europene.  

”Acest mesaj de unitate și de coeziune definește fundamental prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Abordarea noastră se concentrează pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor și pe găsirea unei poziții comune în ceea ce privește modalitățile incluzive de consolidare a Uniunii”, a completat șeful statului.

În contextul în care ediția din acest an a Conferinței de Securitate de la München stă sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și plasarea Europei și a statelor sale membre în eșalonul secund al unei competiții strategice globale între SUA, China și Rusia, președintele Iohannis a făcut un apel pentru un „angajament european sporit.

”Este nevoie, de asemenea, să investim mai mult în coeziunea noastră internă, care, în acest caz, se traduce prin convergență strategică.  Obiectivul principal, după părerea mea, ar trebui să fie un Angajament European Sporit. Sporit – deoarece este clar că este nevoie să facem mai mult. European – deoarece astfel de noi eforturi vor fi întreprinse prin intermediul Uniunii Europene, fără a exclude alte structuri. Angajament – deoarece eforturile noastre ar trebui să aibă drept rezultat reînnoirea angajamentului față de NATO și de Națiunile Unite Pe aceste linii de acțiune, un input consolidat din partea Uniunii Europene la securitatea internațională va aduce noi garanții partenerilor noștri strategici, acelor parteneri de care avem nevoie pentru a fi eficienți și credibili. Iar acest lucru duce la întrebarea – este acesta momentul potrivit pentru a fi mai ambițioși?”, a explicat Klaus Iohannis, amintind că anul acesta sunt aniversați 70 de ani de existență a NATO și 20 de ani de cooperare europeană în domeniul securității și apărării.

”Ar trebui să ne concentrăm pe dezvoltarea unui demers armonizat. Ar trebui să obținem acest lucru prin îmbinarea rolului unic, evolutiv și cuprinzător pe care îl are NATO în apărarea noastră colectivă cu abordarea integratoare a Uniunii Europene în gestionarea crizelor și cu capacitatea sa unică de a aduce împreună o mare varietate de instrumente și resurse”, a mai declarat președintele, pledând ca securitatea și apărarea să fie un catalizator pentru diminuarea animozităților temporare de peste Atlantic.

”Nu ne putem permite nici un fel de înțelegere greșită pe subiecte cu asemenea implicații strategice. Trebuie să evităm inițiative care sugerează competiția transatlantică și să ne concentrăm pe construirea unui consens mai puternic pe problemele pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Complementaritatea și evitarea dublării între UE și NATO sunt cuvintele cheie ale acestui demers”, a mai susținut Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending