Connect with us

Traian Băsescu

Traian Băsescu critică agenda sesiunii plenare a Parlamentului European: Nu s-a găsit timp să discutăm despre o rezoluție pentru Republica Moldova

Published

on

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) a criticat vineri, într-un mesaj pe Facebook, faptul că agenda sesiunii plenare a Parlamentului European de săptămâna viitoare nu cuprinde și o dezbatere cu privire la situația din Republica Moldova în urma alegerilor prezidențiale care au avut loc în această țară duminica trecută și care au fost câștigate de candidata pro-europeană Maia Sandu.

“Ethiopia vecină cu Uniunea Europeană, Republica Moldova în Cornul Africii. Sunt în pragul revoltei privind la agenda Plenarei Parlamentului European de săptămâna viitoare. În timp ce s-a găsit timp să discutăm despre Ethiopia, nu s-a găsit timp ca în cele 5 zile de sesiune plenară să discutăm o rezoluţie pentru Republica Moldova, care are nevoie de sprijin acum!”, a scris fostul președinte al României

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au fost discutate joi de miniștrii de externe din țările membre ale UE, care s-au reunit în format videoconferință. Cu acest prilej, ministrul român de externe a prezentat omologilor din statele membre o evaluare de etapă a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu accent pe semnificaţia victoriei candidatului pro-european Maia Sandu şi implicaţiile pe care acest rezultat le va avea asupra consolidării relaţiei dintre UE şi Republica Moldova. În plus, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanţa continuării şi intensificării sprijinului UE pentru viitorul european şi democratic pentru care au votat cetăţenii din Republica Moldova.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe președintele în exercițiu, socialistul pro-rus Igor Dodon, devenind deopotrivă al șaselea președinte din istoria țării și prima femeie în această funcție la capătul unui scrutin considerat decisiv pentru viitoarea orientare strategică a Chișinăului.

Drept urmare, mesaje de felicitări pentru Maia Sandu au venit și din partea președintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Ludovic Orban, a președintelui Consiliului European Charles Michel, a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a președintelui Parlamentului European David Sassoli și a președintelui Partidului Popular European Donald Tusk

În context, liderii europeni au asigurat-o pe Maia Sandu și pe cetățenii Republicii Moldova de sprijinul UE pe calea reformelor democratice și pentru construirea statului de drept.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Traian Băsescu

VIDEO EXCLUSIV Traian Băsescu: UE are greutate “atâta timp cât stă braț la braț cu SUA”. Joe Biden va veni la Consiliul European pentru a da semnalul ca America s-a întors în Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană are greutate pe plan global “atâta timp cât stă braț la braț cu Statele Unite”, iar alegerea lui Joe Biden la Casa Albă reprezintă un moment formidabil pentru lumea democratică, a afirmat miercuri eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Fostul președinte al României a analizat și primul raport elaborat de Agenția Europeană de Apărare cu privire la domeniul apărării UE și care concluzionează că UE nu deține capacitatea necesară pentru a fi autonomă din punct de vedere strategic, Băsescu etichetând acest raport “drept un dezastru.

“Acest raport este un dezastru și închide definitiv teoria sau ar trebui să închidă teoria capacității Uniunii Europene de a se apăra singură. (…) Însumat, statele Uniunii Europene au un număr de un milion de militari, ceea ce înseamnă că dacă UE ar fi o armată funcțională, ar fi o armată de mărimea Federației Ruse sau a armatei Statelor Unite. Plecarea britanicilor ne șubrezește mai tare, iar cei care făceau cu batista și spuneau bine că au plecat ar trebui să mai citească o dată raportul. E bine ca românii să știe de ce am inițiat o politică pro-americană de la începutul primului meu mandat și de ce această politică este consolidată mai departe. Acest raport spune cam așa: doar 60% din capacitatea de luptă declarată a statelor Uniunii Europene este operațională. Pe de altă parte, raportul subliniază că avem o varietate foarte mare de armamente, ceea ce face incompatibile armatele Uniunii Europene. (…) Mai mult decât atât, ceea ce ne spunea Trump pe bună dreptate, că n-am investit suficient în apărare, este confirmat negru pe alb în acest raport”, a spus Băsescu, membru în Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.

Eurodeputatul PMP a subliniat că Uniunea Europeană este nerelevantă din punct de vedere strategic din cauza lipsei de forță militară și a îndemnat Europa să investească mai mult în domeniul apărării.

“UE vrea să fie ascultată, dar nu vrea să pună militari la sol. N-ai cum să rivalizezi cu Rusia, cu Turcia atâta timp cât tu faci declarații, dar nu trimiți soldați. (…) Când ne hotărâm să facem nu numai o Europă socială, care umblă cu trăistuța pentru servicii sociale, dar în trăistuța aia să punem și niște bani pentru apărare. Mai vine mâine poimâine unul ca Trump și ne trezim cu rămânem singuri în fața furtunii. Trebuie să investim în propria noastră apărare pentru că nu urmează o lume liniștită. Urmează o lume care intră în reașezarea polilor de putere ale lumii”, a avertizat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai arătat că Europa a avut “greutate atâta timp cât eram braț la braț cu Statele Unite pentru că se vedea un colos”, criticând măsurile luate de administrația Trump și privind cu optimism viitoarea epocă Biden.

“Este un moment formidabil care a venit în așa fel încât să nu fie prea târziu. Peste patru ani ar fi fost prea târziu. La fel de important este faptul că șeful diplomației americane va fi cel care a fost adjunctul șefului diplomației în timpul lui Obama, ceea ce înseamnă o garanție de continuitate din punct de vedere al securității. Administrația Biden pleacă de la un concept extrem de simplu și adevărat: nu poți să fii liderul lumii, dacă te retragi din lume. Trump a retras Statele Unite din lume, ceea ce a dus la un izolaționism și a permis celorlalți doi poli, China și Rusia, să joace la nivel globale în detrimentul Statelor Unite”, a spus el, susținând că decizia administrație Trump de a retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia a reprezentat “o crimă” la adresa securității europene.

Citiți și Joe Biden, mesaj către aliații SUA: America s-a întors, gata să conducă lumea, nu să se retragă din ea. Gata să confrunte adversarii, nu să respingă aliații

Referindu-se din nou la victoria lui Joe Biden, cu care a colaborat când acesta era vicepreședinte al SUA, fostul șef al statului a spus: “Mi se pare o șansă a lumii democratice faptul că Biden a câștigat mandatul la Casa Albă”.

Biden este multilateralist, ceea ce permite și Uniunii Europene să fie parte a discuțiilor multilaterale. Am convingerea că Biden va participa după înscăunare la o ședință a Consiliului European, ca semnal că America s-a întors în Europa“, a mai spus el.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

EXCLUSIV Traian Băsescu: Alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus pentru securitatea României. Biden și Obama au creat politica de securitate a NATO pe flancul estic

Published

on

© US Embassy Bucharest/ Flickr

Alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus pentru securitatea României, democrații considerând Federația Rusă drept un risc de securitate pentru Statele Unite și pentru aliații din Europa, a declarat eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în care a analizat evoluțiile din SUA, acolo unde sunt așteptate rezultatele alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat Joe Biden și Donald Trump.

Fostul președinte al României a vorbit despre oportunitățile unei noi administrații democrate la Casa Albă, subliniind că politica de securitate a NATO pe flancul estic și includerea Mării Negre în atenția strategică a NATO a fost creată de tandemul Barack Obama – Joe Biden.

“În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă, de unde în timpul amicului meu George W. Bush scutul antirachetă era proiectat în Polonia și Cehia, și s-a venit cu scutul antirachetă în România și Polonia. Ceea ce ne-a creat condiția de stat extrem de important din punct de vedere strategic pentru NATO. Tot în timpul administrației democrate, când Biden era responsabil de politica externă, la summitul din Țara Galilor, din 2014, s-a stabilit pre-poziționarea de armament NATO, în speță american, la frontiera estică, Rusia fiind considerată o putere extrem de agresivă în regiunea Mării Negre. Iar Marea Neagră a fost declarată ca zonă de risc maxim pentru statele membre NATO. (…) Meritul lui Trump este că nu a oprit pre-poziționarea de armament pe frontiera estică a NATO, dar conceptul că Marea Neagră este zonă de maxim risc de securitate pentru NATO a fost acceptat de Obama, de Biden, de administrația democrată. Deci, din punct de vedere a securității României, câștigarea alegerilor de către Biden este un plus. Cu imprevizibilul Trump nu se știe când spunea să vină trupele acasă. În timpul democraților s-a stabilit baza aeriană de la Turda, de la Kogălniceanu, sunt în permanență 1.000 de pușcași marini americani în bazele din România. Deci avem un element de siguranță, în afară de faptul că s-au ținut de cuvânt și în timp ce europenii au stat liniștiți, Statele Unite au pre-poziționat armament greu și armament de infanterie și de intervenție, urmând ca la nevoie să trimită doar soldați în România, în Polonia sau în țările baltice”, a spus fostul președinte.

Mai mult, Băsescu a afirmat că o administrație democrată va adopta o poziție mai dură față de Rusia.

“Nu avem a considera că Biden va fi un președinte care va neglija securitatea flancului estic pentru că Biden cu Obama au creat această politică. Mai mult decât atât, democrații sunt mult mai puțin tranzacționiști în relația cu Rusia. Democrații consideră că Federația Rusă este un risc de securitate și pentru America și pentru aliații lor din Europa și acționează ca atare”, este de părere fostul șef al statului, cel care în calitate de președinte al României a semnat, în 2011, la Casa Albă alături de omologul său Barack Obama Declarație Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul al XXI-lea. 

În același context a fost semnat Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Sistemul antirachetă a fost inaugurat pe 12 mai 2016.

De altfel, cu șase luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, în mai 2014, Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, vizita vicepreședintelui Joe Biden, ocazie cu care al doilea om al administrației Obama s-a declarat “uimit de progresul înregistrat în România” și a subliniat că “lupta împotriva corupţiei este patriotism”.

În interviu, Traian Băsescu a mai vorbit, de asemenea, despre importanța consolidării parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie din considerentul axei de securitate Washington – Londra – București și a subliniat importanța reluării negocierilor pentru acord comercial și de investiții între Uniunea Europeană și SUA.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Vom avea un nou președinte SUA. Cei care au decis ca scutul antirachetă să fie în România și au transformat Marea Neagră într-un punct vital de securitate au fost Obama și Biden

Published

on

© Presidency.ro

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat joi seară, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că SUA vor avea un nou președinte și a subliniat că principalele garanții euro-atlantice de securitate din ultimul deceniu pentru România au venit în timpul administrațiilor Barack Obama în care Joe Biden era vicepreședinte.

Vom avea un nou președinte al Americii. Vreau să știți următorul lucru: cel care a schimbat scutul antirachetă din varianta Polonia – Cehia a fost Obama, care a spus România – Polonia, nu Polonia – Cehia“, a spus eurodeputatul Traian Băsescu, cel care în calitate de președinte al României a semnat, în 2011, la Casa Albă alături de omologul său Barack Obama Declarație Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul al XXI-lea. 

În același context a fost semnat Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Sistemul antirachetă a fost inaugurat pe 12 mai 2016.

Mai mult, fostul șef al statului a făcut trimitere și la primele măsuri adoptate de NATO în contextul crizei de securitate provocate de Rusia în Crimeea și Ucraina, cele de la summitul din Țara Galilor, ultimul la care Traian Băsescu a participat în calitate de președinte.

“Cel care la summitul din Țara Galilor, din 2014, în plin summit NATO, a spus că politica Americii este să consolidăm flancul estic și au apărut în România baza aeriană americană de la Turda, baza aeriană de la Kogălniceanu, 1.000 de pușcași marini, baza de antrenament în județul Galați și Cincu au fost Obama și Biden. Cel care a spus în Țara Galilor că trebuie să pre-poziționăm armament și muniție în flancul estic a fost Obama. El a spus că NATO trebuie să meargă în această direcție. Meritul lui Trump este că n-a contrazis aceste politici declanșate în timpul administrației democrate. Bazele transformării Mării Negre într-un punct vital de securitate pentru SUA și NATO le-au pus democrații lui Obama și Biden”, a subliniat Băsescu.

De altfel, cu șase luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, în mai 2014, Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, vizita vicepreședintelui Joe Biden, ocazie cu care al doilea om al administrației Obama s-a declarat “uimit de progresul înregistrat în România” și a subliniat că “lupta împotriva corupţiei este patriotism”.

 

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

NATO30 mins ago

România propune aliaților din NATO inițierea procesului de redactare a unui nou Concept Strategic și se oferă să găzduiască viitorul Centru NATO în domeniul rezilienței

ROMÂNIA45 mins ago

Ziua Națională a României. Klaus Iohannis a decorat personalități din domeniul medical pentru lupta lor împotriva COVID-19

EDITORIALE1 hour ago

Op-ed | România 2030: Mic îndreptar pentru România europeană, transatlantică și rezilientă în deceniul următor

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comercializarea vaccinului împotriva COVID-19 ar putea obține aprobarea Agenției Europene de Medicamente la sfârșitul lunii decembrie

Dacian Cioloș4 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de unitate de Ziua Națională a României: Când îți iubești țara, nu stai deoparte atunci când alții îi fac rău. Trebuie să fim cu adevărat împreună

U.E.5 hours ago

Ziua Națională a României: Franța își exprimă dorința ca Bucureştiul şi Parisul “să lucreze la agenda europeană comună” în timpul președinției franceze a Consiliului UE în 2022

Cristian Bușoi5 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Pogramul EU4Health, tot mai aproape de un acord final

ROMÂNIA6 hours ago

VIDEO Gest diplomatic inedit: Ambasadoarea Finlandei la UE a interpretat alături de soțul ei romanța “Ciobănaș cu 300 de oi”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UNTRR salută publicarea de către Comisia Europeană a primului set de clarificări referitoare la noile prevederi ale Pachetului Mobilitate 1

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj pentru România după alocarea a 3 miliarde de euro pentru sprijinirea lucrătorilor: Europa vă este alături

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA3 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE6 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș6 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.1 week ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending