Connect with us

Traian Băsescu

Traian Băsescu critică raportul Parlamentului European privind apărarea europeană: Numai NATO poate garanta securitatea UE. România trebuie să rămână un partener loial al SUA și al Marii Britanii

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a criticat în această săptămână, în plenul Parlamentului European, raportul anual cu privire la implementarea politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) a Uniunii Europene, un raport pe care eurodeputații l-au adoptat miercuri cu 364 de vutori pentru, 266 împotrivă și 77 de abțineri. În același context, eurodeputații au votat și raportul anual cu privire la implementarea politicii externe și de securitate comună (PESC), document în cadrul căruia Băsescu a depus 72 de amendamente.

În opinia lui Băsescu, raportul privind PSAC ”nu are valențe practice fiind mai degrabă o viziune a autorului raportului, viziune care nu poate fi implementată spre a deveni o realitate a Uniunii Europene” și menționează că subiectul ”poate afecta interesele strategice ale României. Autorul raportului este eurodeputatul francez Arnau Danjean, din partea grupului PPE.

”Raportul Danjean este neimplementabil”, a spus Băsescu, într-o postare pe Facebook, oferind o expunere de motive și precizând că a susținut aceste puncte și la nivelul grupului PPE și în plenul Parlamentului European

”Apărarea este un domeniu specific și se află în centrul conceptului de suveranitate al statelor membre. În domeniul apărării, statele membre au un mandat național puternic și în același timp, nu au o înțelegere comună cu privire la apărarea europeană”, a explicat europarlamentarul PMP, exemplificând câteva diferențe strategice: ”nu există o percepție comună asupra amenințărilor; există o gamă largă de opinii cu privire la utilizarea forței militare; nu există o viziune comună asupra rolului/misiunilor armatei UE”.

Potrivit lui Traian Băsescu, raportul pentru PSAC introduce conceptul de ”autonomie strategică” a Uniunii Europene, fără a defini foarte clar conceptul.

”În același timp, în raport există foarte multe elemente care conduc la ideea unei armate europene. Fac precizarea că Tratatul de la Lisabona nu dă Uniunii Europene un mandat pentru a crea o armată europeană”, a mai spus eurodeputatul român, membru în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.

Referitor la bugetele apărării, Băsescu a făcut o incursiune în situația bugetelor celor 22 state membre UE care sunt și membre NATO.

”În anul 2018, cele 22 de state membre UE și NATO au alocat împreună pentru apărare suma de 223,4 miliarde Euro reprezentând 1,4 % din PIB. Pentru a-și îndeplini obligațiile față de NATO cele 22 state ar fi trebuit să aloce pentru apărare 2% din PIB, ceea ce ar fi însemnat un plus de aproximativ 90 miliarde de euro anual. Acesta este un exemplu concludent în ceea ce privește disponibilitatea statelor membre de a contribui cu resurse financiare la crearea unei armate europeană. Este greu de crezut că, atâta timp cât statele nu contribuie cu 2 % la propriile bugete pentru apărare, vor contribui cu sumele enorme pe care le implică crearea unei noi armate”, a explicat fostul șef al statului.

În continuare, Băsescu s-a întrebat retoric ”cum ar face față armatele statelor UE unui conflict regional, plecând de la premisa autonomiei Strategice adică fără implicarea SUA?”, precizând că aceasta este teorie promovată de raportul Danjean.

”Pentru apărare, SUA alocă în anul 2020 suma de 700 miliarde USD. Singura structură militară care poate garanta securitatea Uniunii Europene este NATO. România trebuie să rămână un partener loial al SUA și al Regatului Unit, țări cu care s-au semnat parteneriate strategice cu accent principal pus pe securitate”, a conchis Traian Băsescu.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Traian Băsescu pledează în PE pentru creșterea finanțării fermierilor români: Subvenția pe hectar în România este de 190 de euro, iar în Franța de 420

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) pledează pentru creșterea finanțării fermierilor români, în contextul în care piața europeană între agricultori este ”profund deformată de nivelul de subvenții”.

Prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strabourg, fostul șef al statului a subliniat că agricutlura, ”una dintre activitățile economice ale Europei, dar și în România”, este afectată de un fenomen caracterizat prin inechitate în rândul subvențiilor. 

Traian Băsescu a făcut referire la diferența de finanțare pe hectar acordată României, respectiv Franței: ”Din păcate, concurența, competiția,  pe piața europeană între agricultori este profund deformată de nivelul de subvenții acordate, spre exemplu, în România la hectar subvenția este de 190 de euro, în Franța de 420 de euro.”

În intervenția sa în plen, Traian Băsescu a menționat că nu dorește micșorarea subvenției în agricultură pentru Franța: ”Sigur, nu pledez pentru micșorarea subvenției în Franța, dar pledez pentru creșterea subvenției pentru fermierii români.”

Totodată, Traian Băsescu a subliniat în discursul său că același fenomen de dezechilibru subvențional se regăsește și în creșterea de animale: ”Au ajuns cei din industrie să importe din țările vechi ale Uniunii Europene materie primă, iar materia primă nu se vinde în România, pentru că este mai scumpă decât cea din celelalte state membre.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu, liderul care a negociat bugetul UE 2014-2020 pentru România, critică țările ”net contributoare”: Este nejustificată reticența lor și este nedrept să se reducă programele de coeziune

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) a criticat miercuri, în plenul Parlamentului European, reticența nejustificată a statelor membre care au statut de contributor net la bugetul Uniunii Europene, anume țările care alocă mai mulți bani pentru vistieria europeană decât primesc prin programe de finanțare și anvelopele bugetare de la nivelul UE.

Băsescu a luat cuvântul în plenul de la Strasbourg în cadrul unei dezbateri privind prioritățile bugetului pe termen lung al Uniunii și summitul extraordinar al liderilor europeni, programat pentru 20 februarie la Bruxelles și destinat exclusiv negocierilor pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Astăzi am avut o dezbatere care arată cât de departe suntem unii de alții. Mai mult decât atât, constatăm că se lărgește nivelul de ambiții și de proiecte noi și se micșorează sursa de finanțare a proiectelor vechi și noi. Cred că suntem într-o situație extrem de curioasă”, a spus eurodeputatul PMP.

Fostul președinte al României, poziție din care a negociat în Consiliul European, în numele României, alocările financiare pentru CFM 2014-2020, Băsescu a precizat că soluția corectă pentru finanțarea echilibrată atât la vechilor politici, cât și a noilor priorități, este alocarea a 1,3% din Venitul Național Brut, propunere înaintată de Parlamentul European.

”Soluția corectă este ca atât Consiliul, cât și Comisia să țină cont de punctul de vedere al Parlamentului, o finanțare de 1,3% pentru a ne putea permite menținerea programelor de coeziune, a politicii agricole comune și, mai ales, pentru a putea implementa și noile programe extrem de importante”, a spus eurodeputatul român.

Traian Băsescu a conchis, criticând statele membre care au statutul de ”contributor net”.

”Aș mai face o ultimă observație. Este nejustificată reticența contributorilor neți. Ei trebuie să țină cont că statele membre noi le-au dat o piață, trebuie să țină cont faptul că România, de exemplu, a pierdut 16.000 de medici și 220.000 de ingineri care sunt în statele net contributoare. Este nedrept să se reducă programele de coeziune”, a încheiat el.

Parlamentul European a dezbătut miercuri prioritățile privind noul Cadru Financiar Multianual al UE care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Dezbaterea a avut loc cu o săptămână înainte ca șefii de stat sau de guvern să se întrunească într-un Consiliu European extraordinar dedicat exclusiv negocierilor viitorului buget.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre. 

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu propune Comisiei Europene ca implementarea rețelei 5G să fie făcută cu tehnologii produse în UE

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) a făcut luni un apel, în plenul Parlamentului European, la solidaritatea țărilor membre ale UE în edificarea tehnologiei 5G și a solicitat Comisiei Europene să realizeze un plan de implementare pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

”Zilele trecute, aveam sentimentul că cel mai puternic lucru de care avem nevoie este solidaritatea. Tehnologia 5G ne prilejuiește ocazia să ne arătăm solidaritatea. Din acest motiv, pentru a nu crea discrepanțe între statele membre, propun Comisiei Europene să aibă în vedere realizarea unui plan de implementare uniform pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu utilizarea unei tehnologii strict produsă în Uniunea Europeană și cu reglementări strict emise la nivelul Uniunii Europene valabile pentru toate statele. Sunt convins că o astfel de abordare va consolida coeziunea între toate statele Uniunii Europene”, a spus Băsescu, într-o intervenție avută în plen luni seară.

Comisia Europeană a aprobat la 29 ianuarie setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre ale Uniunii pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.

Acest lucru vine în urma solicitării Consiliului, instituția statelor membre, de a se elabora o abordare concertată cu privire la securitatea reţelelor 5G şi a adoptării de către Comisie, în martie 2019, a unei recomandări în urma solicitării respective. În acest răstimp, statele membre au identificat riscurile şi vulnerabilităţile la nivel naţional şi au publicat o evaluare comună a riscurilor la nivelul UE. Prin intermediul setului de instrumente, statele membre se angajează să avanseze împreună pe baza unei evaluări obiective a riscurilor identificate şi a unor măsuri proporţionale de atenuare. Odată cu comunicarea adoptată miercuri, Comisia Europeană face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending