Connect with us

Traian Băsescu

Traian Băsescu critică raportul Parlamentului European privind apărarea europeană: Numai NATO poate garanta securitatea UE. România trebuie să rămână un partener loial al SUA și al Marii Britanii

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a criticat în această săptămână, în plenul Parlamentului European, raportul anual cu privire la implementarea politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) a Uniunii Europene, un raport pe care eurodeputații l-au adoptat miercuri cu 364 de vutori pentru, 266 împotrivă și 77 de abțineri. În același context, eurodeputații au votat și raportul anual cu privire la implementarea politicii externe și de securitate comună (PESC), document în cadrul căruia Băsescu a depus 72 de amendamente.

În opinia lui Băsescu, raportul privind PSAC ”nu are valențe practice fiind mai degrabă o viziune a autorului raportului, viziune care nu poate fi implementată spre a deveni o realitate a Uniunii Europene” și menționează că subiectul ”poate afecta interesele strategice ale României. Autorul raportului este eurodeputatul francez Arnau Danjean, din partea grupului PPE.

”Raportul Danjean este neimplementabil”, a spus Băsescu, într-o postare pe Facebook, oferind o expunere de motive și precizând că a susținut aceste puncte și la nivelul grupului PPE și în plenul Parlamentului European

”Apărarea este un domeniu specific și se află în centrul conceptului de suveranitate al statelor membre. În domeniul apărării, statele membre au un mandat național puternic și în același timp, nu au o înțelegere comună cu privire la apărarea europeană”, a explicat europarlamentarul PMP, exemplificând câteva diferențe strategice: ”nu există o percepție comună asupra amenințărilor; există o gamă largă de opinii cu privire la utilizarea forței militare; nu există o viziune comună asupra rolului/misiunilor armatei UE”.

Potrivit lui Traian Băsescu, raportul pentru PSAC introduce conceptul de ”autonomie strategică” a Uniunii Europene, fără a defini foarte clar conceptul.

”În același timp, în raport există foarte multe elemente care conduc la ideea unei armate europene. Fac precizarea că Tratatul de la Lisabona nu dă Uniunii Europene un mandat pentru a crea o armată europeană”, a mai spus eurodeputatul român, membru în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.

Referitor la bugetele apărării, Băsescu a făcut o incursiune în situația bugetelor celor 22 state membre UE care sunt și membre NATO.

”În anul 2018, cele 22 de state membre UE și NATO au alocat împreună pentru apărare suma de 223,4 miliarde Euro reprezentând 1,4 % din PIB. Pentru a-și îndeplini obligațiile față de NATO cele 22 state ar fi trebuit să aloce pentru apărare 2% din PIB, ceea ce ar fi însemnat un plus de aproximativ 90 miliarde de euro anual. Acesta este un exemplu concludent în ceea ce privește disponibilitatea statelor membre de a contribui cu resurse financiare la crearea unei armate europeană. Este greu de crezut că, atâta timp cât statele nu contribuie cu 2 % la propriile bugete pentru apărare, vor contribui cu sumele enorme pe care le implică crearea unei noi armate”, a explicat fostul șef al statului.

În continuare, Băsescu s-a întrebat retoric ”cum ar face față armatele statelor UE unui conflict regional, plecând de la premisa autonomiei Strategice adică fără implicarea SUA?”, precizând că aceasta este teorie promovată de raportul Danjean.

”Pentru apărare, SUA alocă în anul 2020 suma de 700 miliarde USD. Singura structură militară care poate garanta securitatea Uniunii Europene este NATO. România trebuie să rămână un partener loial al SUA și al Regatului Unit, țări cu care s-au semnat parteneriate strategice cu accent principal pus pe securitate”, a conchis Traian Băsescu.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Alegeri locale 2020. Traian Băsescu îi îndeamnă pe bucureșteni să iasă la vot: Alegeți pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat din partea PMP la Primăria Capitalei, îi sfătuieşte pe bucureşteni să dea un vot “util pentru ei”, pentru a schimba lucrurile în oraş, informează Agerpres.

“Am votat, cred că bucureştenii vor reuşi să dea vot util pentru ei. Deocamdată, televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea un vot util pentru ei, să aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în Bucureşti. Le doresc o zi bună bucureştenilor”, a declarat duminică eurodeputatul Traian Băsescu, la ieşirea de la urne, îndemnându-i pe bucureșteni să iasă la vot.

Bucureștenii îl vor alege pe cel despre care cred că poate face ceva pentru ei

Cu sondaje și teoria ”votului util”, pentru partide au încercat să vă manipuleze. Bucureștenii sunt greu de păcălit așa că, vor da un vot util pentru București, pentru viața lor de zi cu zi. Bucureștenii îl vor alege pe cel despre care cred că poate face ceva pentru ei.

Publicată de Traian Băsescu pe Duminică, 27 septembrie 2020

Fostul preşedinte a votat împreună cu soţia sa, Maria Băsescu.

Cetățenii români își aleg duminică reprezentanții în administrațiile publice locale și județene, procesul de votare desfășurându-se în condiții speciale în contextul pandemiei de COVID-19.

Cele aproximativ 18.800 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile locale s-au deschis duminică la ora 07:00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu critică absența “cooperării UE-NATO” din discursul Ursulei von der Leyen: Cum poți să treci cu tancurile politice peste România sau Polonia?

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), fost președinte al României, a criticat primul discurs privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și omisiunile din alocuțiunea acesteia cu privire la cooperarea în materie de securitate și apărare între UE și NATO.

“Faptul că n-a pomenit colaborarea UE-NATO este o eroare. Comisia Europeană se va confrunta cu pozițiile politice ale țărilor de pe flancul estic. În momentul de față, marii adversari ai ideii de autonomie strategică a Uniunii Europene sunt România, Polonia, Bulgaria și țările baltice. Cum poți să treci cu tancurile politice peste statele astea?”, a spus Băsescu, invitat în cadrul unei dezbateri online cu eurodeputați organizată de CaleaEuropeană.ro pentru analizarea discursului președintelui Comisiei Europene.

 

“Faptul că din punct de vedere al securității n-a abordat problema parteneriatului UE-NATO pentru securitatea Uniunii Europene este o mare eroare și că tratezi Statele Unite ca un partener lângă care să te mai apropii. Dar nu renunți la conceptul de autonomie strategică a Uniunii Europene”, și-a întărit Băsescu mesajul, precizând că Franța și Germania sunt marii susținători ai acestei idei și că Parisul nu dispune de capabilitățile necesare pentru a asigura securitatea nucleară a Europei.

Membru în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare, fostul președinte a spus că “abordările de gen autonomie strategică slăbesc Uniunea Europeană”.

Această abordare “mă va îndepărta peste noapte de ideea că aș putea să renunț peste noapte la parteneriatul cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Băsescu

“Asta mă va îndepărta de poziția Uniunii Europene”, a insistat el.

El a precizat în cadrul dezbaterilor pe care le-a avut în Subcomisia de securitate și apărare a Parlamentului European niciun funcționar european “nu a fost în stare să-mi definească conceptul” de autonomie strategică

“De ce nu îmi spui că în politica de securitate UE va face o politică de consolidare a relațiilor cu NATO? Ca să stau și eu, în România, liniștit?”, a încheiat Băsescu cu o întrebare retorică către șefa executivului european.

Continue Reading

Traian Băsescu

Traian Băsescu: Fraudarea TVA în România, doar 6 miliarde de euro. Cine sunt marii campioni? Portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, ci la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a afirmat luni că raportul Comisiei Europene privind pierderile de TVA din statele membre arată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, însă că suma absolută este de doar șase miliarde din total.

Fostul șef al statului a făcut și un comentariu ironic la adresa Olandei, țara care refuză să susțină aderarea României la spațiul Schengen din cauza corupției și a subliniat că problema corupției nu mai este o temă de dezbatere datorită unei abordări mai pragmatice din partea celor 33 de eurodeputați români.

“Să revenim puțin la acest raport OLAF (…) Deci, atenție, nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar vreau să fim foarte clari. Un studiu pe fraudare TVA făcut la nivelul Uniunii Europene constată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare, 30% care înseamnă circa șase miliarde de euro. Fraudarea totală la nivelul Uniunii Europene este de 360 de miliarde de euro, din care României îi revin doar șase miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA-ului în Olanda, în Italia, în Malta și în multe alte țări în care nu se vorbește despre corupție. (…) E adevărat, suntem campioni din punct de vedere procentual cu 30%, dar în valoare absolută ne revin șase miliarde din 360 de miliarde. Cine sunt marii campioni? Păi portul Rotterdam nu e la Marea Neagră, este la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupției. Pentru că avem o abordare mult mai pragmatică a europarlamentarilor români, problema corupției nu mai este o problemă în dezbatere”, a spus Băsescu într-o conferință de presă.

România a înregistrat cel mai mare decalaj național de TVA în anul 2018, 33,8% din veniturile din TVA dispărând, urmată de Grecia (30,1%) și Lituania (25,9%). Cele mai mici decalaje s-au înregistrat în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%).

În termeni absoluți, cele mai mari decalaje de TVA s-au înregistrat în Italia (35,4 miliarde de euro), Regatul Unit (23,5 miliarde de euro) și Germania (22 miliarde de euro).

În raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă pentru anul 2019, România figurează ca fiind țara împotriva căreia OLAF a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Studiu FMI dedicat Inițiativei celor Trei Mări: Decalaj de investiții în infrastructură de 1.150 de miliarde de euro între Europa de Est și cea Occidentală

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu: O democrație digitală pozitivă poate fi consolidată prin schimbul de bune practici și lecții învățate pentru combaterea dezinformării

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul german de externe atacă Rusia la ONU: Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi trebuie să aibă consecințe. UE își rezervă dreptul de a impune sancțiuni

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj la Adunarea Generală ONU: România rămâne preocupată de multitudinea de conflicte nerezolvate din regiunea Mării Negre

U.E.6 hours ago

Franța, Lituania și Letonia propun UE un plan de protejare a alegerilor în Europa împotriva atacurilor cibernetice

Cristian Bușoi6 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România dependentă de cărbune are nevoie de timp pentru a asigura securitatea energetică în vederea tranziției ecologice

POLITICĂ7 hours ago

Ambasadoarea Franței în România, decorată de președintele Klaus Iohannis pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor politico-diplomatice

U.E.7 hours ago

UE reia negocierile privind aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cetățenii europeni ar putea contesta acțiunile UE la CEDO

ROMÂNIA8 hours ago

România susține o abordare coordonată în UE pentru restricționarea liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19

U.E.8 hours ago

Germania transmite Regatului Unit că UE nu va accepta redeschiderea Acordului de retragere: Acest tratat internațional a fost semnat cu doar nouă luni în urmă și deja îl puneți sub semnul întrebării ?

SUA1 day ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

Advertisement
Advertisement

Trending