Traian Băsescu i-a cerut lui Van Rompuy sprijin pentru o abordare corecta in raportul MCV si intrarea in Schengen in octombrie. Fiica Mea nu a obtinut bani de la Gazprom

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă la ora 18.30, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

Iata cele mai importante declaratii:

  • Fiica mea nu a obtinut bani de la Gazprom.
  •  Azi am facut sa se inteleaga diferenta de optiune politica a unei majoritati parlamentare si functionarea institutiilor statului de drept. se vad niste institutii care functioneaza corect, chiar daca sunt presate de politic.
  • Daca cetatenii nu au incredere in justitie este o mare pierdere. Declaratiile politicienilor nu influenteaza ci decridibilizeaza Justitia, ceea ce este la fel de rau.
  • La inceputul primului mandat mi se parea si mie ca pot face declaratii privind justitia. Am inteles ca nu e bine. Acum iau nota de concluziile CSM.
  • Nu e permis sa iti asumi raspunderea pe o lege si sa cada in ansamblul ei. Au vrut sa faca prin descentralizare un transfer catre baroni. Cred ca se pregatesc de un nou esec la proiectul de Constitutie. Modul in care gandesc la cum arata proiectul nu poate fi considerat nici european, nici benefic pentru Romania.
  • Articolul care spune ca cel care are cel mai mare numar de mandate da primul-ministru-partidul care nu are 50 la suta plus 1 va ajunge la alegeri anticipate daca partidele mici nu vor sa ajunga la majoritate.
  • Poti da mandatul de premier si la cel mai mic partid daca coalizeaz amajoritatea parlamentara.
  • Nu pot sa spun Ponta demisioneaza, daca intr-o situatie asemanatoare nu am cerut-o pe al lui Boc.
  • Declaratiile lui Putin catre Romania e un pas pozitiv dupa acordul de cooperare antiterorista semnata in CSAT. Poate fi un pas inainte. Sunt convins ca problema Moldovei trebuie discutata si cu Moscova. Cu cartile pe masa, fara complexe, primii care trebuie sa discute sunt politicienii de la Chisinau.
  • Cei care plang pe umarul lui Adrian Nastase l-au infierat cu manie proletara. In favoarea lui au fost Duvaz si Bejenariu.

Despre Schengen si Raportul MCV

Romania isi propune ca pana la sfarsitul acestui an sa devina membru al Spatiului Schengen pana la sfarsitul acestui an. Este un obiectiv de tara dar si personal. As vrea ca si acest pas spre integrare sa fie facut.

Vizez luna octombrie. In mai sunt alegeri pentru Parlamentul European.

Am solicitat Presedintelui Consiliului European sa ma sprijine, cum m-a sprijinit si in 2012. Atunci s-a aratat din cauza evenimentelor din 2012. Nu am negat legatura cu MCV. Sunt state care se uita si la statul de drept si functionarea justitiei.

Am solicitat o clarificare pentru raportul MCV din Ianuarie. Am avut incidente, tentative de modificare a Codului Penal s.a. Rugamintea mea a fost sa fie o abordare corecta, care sa reflecte ce s-a intamplat.

Institutiile statului au stopat ce s-a intamplat in Parlament. tentativa de lovitura de stat din 2012 a fost oprita tot de institutiile statului. Tot ele investigheaza sau au investigat fraudele de la Referendum. Acum, tot o institutie a blocat o modificare a Codului Penal. Cred ca ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor statului, care sunt capabile sa blocheze derapaje ale politicului.

Despre cetatenia acordata moldovenilor

Am tinut sa informez ca Romania nu acorda cetatenie romana in conditiile in care acorda Malta, unde platesti si o obtii. Romania a solicitat cu temei redobandirea cetateniei romane de catre cei care au pierdut-o fara vointa lui. Pe modloveni nu i-a intrebat nimeni de noua cetatenie. Romania are obligatia la masuri reparatorii fata de cetatenii care si-au pierdut cetatenia romana prin abuz. O dam doar celor care cer restabilirea dreptului lor.

Despre Moldova

Nu m-am dus in calitate de avocat al Republicii Moldova si nici ca partener al politicienilor din Moldova, ci ca Presedinte al Romaniei si membru al Consiliului European. Am fost sa conving ca trebuie sa fie accelerate procesele de apropiere a UE de Republica Moldova.

Am pornit de la riscurile la parcursul european al celui de-al doila stat romanesc.

In Transistria pot sa apara provocari. Din punctul meu de vedere formatul de negociere 5+2 s-a dovedit ineficient. Nu a reusit sa miste lucrurile inainte. Prin ineficienta sa a creat conditii pentru consolidarea asa-zisei statalitati transnistrene. Nu ne mai putem ascunde nici unii din Cmunitatea Europeana si sa spunem ca se pot rezolva asa lucrurile. Trebuiesc solutii de discutiei directa cu Moscova si asa-zisele autoritati transnistrene.

Am ridicat problema scolilor de limba romana. Am rugat sa se conceapa o interventie a UE pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau. Romanii din Transnistria au dreptul sa invete in romana.

Al doilea focar de instabilitate este Gagauzia. Marea adunare a alesilor locali intentioneaza sa faca o declaratie de independenta. Pe 2 februarie, se preconizeaza desfasurarea unui referendum de independenta. Am obligatia sa informez conducatorii UE despre aceste evenimente. Avand in vedere ca UE este in formatul de negociere, UE sa actioneze in favoarea integritatii si suveranitatii Republicii Moldova.

Voi avea la inceputul lui februarie discutii si cu Presedintele Comisie Europene, pentru alocarea de resurse financiare europene. In cazul in care sunt resurse financiare necheltuite sa fie bani alocati interconectari Moldovei la Romania. In mod deosebit Isaccea-Vulcanesti. E nevoie de 75 de milioane de euro.

Am ridicat din nou problema vizelor. Pana la sfarsitul lunii mai se va permite libera circulatie a moldovenilor.

Procesul de pregatirea a semnarii a acordului de asociere si de liber schimb e lung. Trebuie tradus in 23 de limbi oficiale ale UE. Pana la sfarsitul lui august se pot semna. Astfel incat sa fie ratificate inainte de alegerile din Moldova.

Ce s-a intamplat la Bruxelles

Şeful statului a avut astăzi o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. În cadrul discuţiei, Băsescu a atenţionat ” asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”.

“Subiectele sunt anunţate, problema Moldovei, sprijinul pentru Moldova cu semnare cât mai rapid şi ratificare în timp util, înainte de alegeri. Am atenţionat asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”, a spus Băsescu, după întâlnirea cu Rompuy.

Băsescu: Am propus sa incepem din acest an procesul de intrare in Schengen

Presedintele Traian Basescu a discutat joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, despre necesitatea ca procesul de aderare al Romaniei la Schengen sa inceapa in acest an.

”Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunand ca obiectiv ca anul asta sa se intample ceva. Adica sa incepem procesul de intrare in Schengen, chiar asa in etape, asa cum a fost stabilit”, a spus Basescu pentru corespondentii romani de la Bruxelles.

 

 

Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.