Connect with us

POLITICĂ

Traian Băsescu i-a cerut lui Van Rompuy sprijin pentru o abordare corecta in raportul MCV si intrarea in Schengen in octombrie. Fiica Mea nu a obtinut bani de la Gazprom

Published

on

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă la ora 18.30, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

Iata cele mai importante declaratii:

  • Fiica mea nu a obtinut bani de la Gazprom.
  •  Azi am facut sa se inteleaga diferenta de optiune politica a unei majoritati parlamentare si functionarea institutiilor statului de drept. se vad niste institutii care functioneaza corect, chiar daca sunt presate de politic.
  • Daca cetatenii nu au incredere in justitie este o mare pierdere. Declaratiile politicienilor nu influenteaza ci decridibilizeaza Justitia, ceea ce este la fel de rau.
  • La inceputul primului mandat mi se parea si mie ca pot face declaratii privind justitia. Am inteles ca nu e bine. Acum iau nota de concluziile CSM.
  • Nu e permis sa iti asumi raspunderea pe o lege si sa cada in ansamblul ei. Au vrut sa faca prin descentralizare un transfer catre baroni. Cred ca se pregatesc de un nou esec la proiectul de Constitutie. Modul in care gandesc la cum arata proiectul nu poate fi considerat nici european, nici benefic pentru Romania.
  • Articolul care spune ca cel care are cel mai mare numar de mandate da primul-ministru-partidul care nu are 50 la suta plus 1 va ajunge la alegeri anticipate daca partidele mici nu vor sa ajunga la majoritate.
  • Poti da mandatul de premier si la cel mai mic partid daca coalizeaz amajoritatea parlamentara.
  • Nu pot sa spun Ponta demisioneaza, daca intr-o situatie asemanatoare nu am cerut-o pe al lui Boc.
  • Declaratiile lui Putin catre Romania e un pas pozitiv dupa acordul de cooperare antiterorista semnata in CSAT. Poate fi un pas inainte. Sunt convins ca problema Moldovei trebuie discutata si cu Moscova. Cu cartile pe masa, fara complexe, primii care trebuie sa discute sunt politicienii de la Chisinau.
  • Cei care plang pe umarul lui Adrian Nastase l-au infierat cu manie proletara. In favoarea lui au fost Duvaz si Bejenariu.

Despre Schengen si Raportul MCV

Romania isi propune ca pana la sfarsitul acestui an sa devina membru al Spatiului Schengen pana la sfarsitul acestui an. Este un obiectiv de tara dar si personal. As vrea ca si acest pas spre integrare sa fie facut.

Vizez luna octombrie. In mai sunt alegeri pentru Parlamentul European.

Am solicitat Presedintelui Consiliului European sa ma sprijine, cum m-a sprijinit si in 2012. Atunci s-a aratat din cauza evenimentelor din 2012. Nu am negat legatura cu MCV. Sunt state care se uita si la statul de drept si functionarea justitiei.

Am solicitat o clarificare pentru raportul MCV din Ianuarie. Am avut incidente, tentative de modificare a Codului Penal s.a. Rugamintea mea a fost sa fie o abordare corecta, care sa reflecte ce s-a intamplat.

Institutiile statului au stopat ce s-a intamplat in Parlament. tentativa de lovitura de stat din 2012 a fost oprita tot de institutiile statului. Tot ele investigheaza sau au investigat fraudele de la Referendum. Acum, tot o institutie a blocat o modificare a Codului Penal. Cred ca ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor statului, care sunt capabile sa blocheze derapaje ale politicului.

Despre cetatenia acordata moldovenilor

Am tinut sa informez ca Romania nu acorda cetatenie romana in conditiile in care acorda Malta, unde platesti si o obtii. Romania a solicitat cu temei redobandirea cetateniei romane de catre cei care au pierdut-o fara vointa lui. Pe modloveni nu i-a intrebat nimeni de noua cetatenie. Romania are obligatia la masuri reparatorii fata de cetatenii care si-au pierdut cetatenia romana prin abuz. O dam doar celor care cer restabilirea dreptului lor.

Despre Moldova

Nu m-am dus in calitate de avocat al Republicii Moldova si nici ca partener al politicienilor din Moldova, ci ca Presedinte al Romaniei si membru al Consiliului European. Am fost sa conving ca trebuie sa fie accelerate procesele de apropiere a UE de Republica Moldova.

Am pornit de la riscurile la parcursul european al celui de-al doila stat romanesc.

In Transistria pot sa apara provocari. Din punctul meu de vedere formatul de negociere 5+2 s-a dovedit ineficient. Nu a reusit sa miste lucrurile inainte. Prin ineficienta sa a creat conditii pentru consolidarea asa-zisei statalitati transnistrene. Nu ne mai putem ascunde nici unii din Cmunitatea Europeana si sa spunem ca se pot rezolva asa lucrurile. Trebuiesc solutii de discutiei directa cu Moscova si asa-zisele autoritati transnistrene.

Am ridicat problema scolilor de limba romana. Am rugat sa se conceapa o interventie a UE pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau. Romanii din Transnistria au dreptul sa invete in romana.

Al doilea focar de instabilitate este Gagauzia. Marea adunare a alesilor locali intentioneaza sa faca o declaratie de independenta. Pe 2 februarie, se preconizeaza desfasurarea unui referendum de independenta. Am obligatia sa informez conducatorii UE despre aceste evenimente. Avand in vedere ca UE este in formatul de negociere, UE sa actioneze in favoarea integritatii si suveranitatii Republicii Moldova.

Voi avea la inceputul lui februarie discutii si cu Presedintele Comisie Europene, pentru alocarea de resurse financiare europene. In cazul in care sunt resurse financiare necheltuite sa fie bani alocati interconectari Moldovei la Romania. In mod deosebit Isaccea-Vulcanesti. E nevoie de 75 de milioane de euro.

Am ridicat din nou problema vizelor. Pana la sfarsitul lunii mai se va permite libera circulatie a moldovenilor.

Procesul de pregatirea a semnarii a acordului de asociere si de liber schimb e lung. Trebuie tradus in 23 de limbi oficiale ale UE. Pana la sfarsitul lui august se pot semna. Astfel incat sa fie ratificate inainte de alegerile din Moldova.

Ce s-a intamplat la Bruxelles

Şeful statului a avut astăzi o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. În cadrul discuţiei, Băsescu a atenţionat ” asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”.

“Subiectele sunt anunţate, problema Moldovei, sprijinul pentru Moldova cu semnare cât mai rapid şi ratificare în timp util, înainte de alegeri. Am atenţionat asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”, a spus Băsescu, după întâlnirea cu Rompuy.

Băsescu: Am propus sa incepem din acest an procesul de intrare in Schengen

Presedintele Traian Basescu a discutat joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, despre necesitatea ca procesul de aderare al Romaniei la Schengen sa inceapa in acest an.

”Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunand ca obiectiv ca anul asta sa se intample ceva. Adica sa incepem procesul de intrare in Schengen, chiar asa in etape, asa cum a fost stabilit”, a spus Basescu pentru corespondentii romani de la Bruxelles.

 

 

Caleaeuropeana.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

 

POLITICĂ

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

Published

on

© PNL/ Youtube

Un videoclip de promovare a cărţii preşedintelui Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, intitulată ”În slujba ţării”, a fost lansat joi, acesta incluzând imagini din lupte din Afganistan şi Irak.

În materialul video sunt incluse imagini cu Batalionul 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”, dislocat în Afganistan, şi cu Nicolae Ciucă, pe atunci locotenent colonel, comandant al batalionului de infanterie participant la misiune în Irak, în 2004.

Candidat PNL la alegerile prezidențiale povesteşte despre o misiune în care ”a fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”. ”Una dintre ele a lovit la o jumătate de metru în rambleul drumului, în faţa transportorului în care mă aflam”, relatează Ciucă.

În videoclip sunt şi imagini cu regizorul Sergiu Nicolaescu (decedat în 2013), el vorbind despre misiunile soldaţilor: ”Ei fac pagini de istorie pentru România”, dar şi cu fostul ministru al apărării naționale, Ioan Mircea Paşcu, el remarcând reputaţia bună a militarilor români.

De asemenea, sunt prezentate şi alte momente din cariera lui Nicolae Ciucă, videoclipul încheindu-se cu coperta cărţii acestuia, ”În slujba ţării”, care urmează să fie disponibilă în curând pe site-ul nicolaeciuca.ro.

Nicolae Ionel Ciucănăscut la , la Plenița, în județul Dolj, este un general român de armată în rezervă și om politic, ocupând de-a lungul timpului poziții precum cea de șef al Statului Major al Apărării, ministru al apărării naționale și prim-ministru.

De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Șeful Statului Major General, fiindu-i prelungit mandatul cu un an în urma unei decizii a președintelui Klaus Iohannis.

În data de 28 octombrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Ciucă. În data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. În luna octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris PNL și a fost cap de listă al liberalilor la Senat în județul Dolj la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 și a devenit senator în Parlamentul României. A fost, la finalul lui 2020, pentru puțin timp, prim-ministru interimar al Guvernului României, perioadă în care a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, Legiunea de Merit, cea mai înaltă distincție de acest tip pe care un militar străin o poate primi.

În noiembrie 2021, a devenit prim-ministru al României la conducerea unui guvern de coaliție PNL-PSD, după destrămarea coaliției PNL-USR, fiind ales ulterior și în funcția de președinte al Partidului Național Liberal. A renunțat la această poziție în iunie 2023 ca parte a acordului politic privind rotativa la guvernare între PNL și PSD, fiind ales președinte al Senatului României.

În perioada în care a fost prim-ministru, România a gestionat consecințele determinate de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, inclusiv primirea refugiaților ucraineni, sprijinul pentru Ucraina la nivel bilateral și aliat, dar și sprijinul pentru Republica Moldova. De asemenea, în timpul mandatului de prim-ministru al lui Nicolae Ciucă, România a început negocierile de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică.

Ciucă este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță care sunt prioritățile legislative ale PNL în noua sesiune parlamentară: Sunt clare, 100% liberale și incontestabile

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, descrie, la începutul sesiunii parlamentare, proiectele legislative prioritate ale partidului pe care îl conduce, despre care spune că sunt ”clare, 100% liberale și incontestabile”.

”Îi vom sprijini pe angajații, antreprenorii și pensionarii români prin măsuri corecte, echitabile și luate la timp. Vom susține în continuare inițiativa privată, investițiile publice și private și orice măsură care contribuie la dezvoltarea României. Vom continua să protejăm mediul economic românesc prin ajutoare financiare din fonduri europene și granturi. Vom continua să protejăm firmele românești printr-o politică fiscală predictibilă, competitivă, fără impozite și taxe noi sau majorate”, a detaliat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a ținut să puncteze că ”acestea sunt doar o parte dintre prioritățile legislative pe care le-am stabilit astăzi, alături de colegii deputați și senatori, în ședința comună a grupurilor parlamentare, înainte de începerea ultimei sesiuni parlamentare din această legislatură”.

”Personal, cu toată forța și convingerea, am reafirmat susținerea unanimă a PNL pentru menținerea cotei unice de impozitare, dar și votul nostru ferm și unanim pentru proiectul PNL privind neimpozitarea pensiilor cu valoare de până la 3000 de lei. Pentru că familia și copiii sunt pilonul fundamental al convingerilor noastre politice, am stabilit să promovăm cu toată puterea proiecte pentru protejarea familiei, dintre care cele mai importante priorități vor fi înăsprirea legislației penale pentru protejarea copiilor împotriva abuzurilor, eliminarea publicității la jocurile de noroc și sprijinirea studenților care urmează cursuri în străinătate și se întorc în România. Rămânem angajați în consolidarea economiei prin măsuri pentru reducerea birocrației, pentru stimularea absorbției fondurilor europene și a implementării PNRR”, a mai spus președintele PNL.

În încheiere, acesta a reiterat că ”Partidul Național Liberal va continua să își dedice întreaga activitate în Parlament pentru siguranța și binele românilor”, urmărind să construiască ”o Românie puternică și prosperă”.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a subliniat, vineri, în cadrul conferinţei Globsec de la Praga, importanţa unităţii şi a colaborării dincolo de curentele politice, dând exemplul României, o țară unde adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna într-o perioadă dificilă.

”Am prezentat, cu mândrie, exemplul României ca pe o poveste de succes, în care adversari politici şi-au unit forţele pentru a guverna ţara într-o perioadă dificilă, cu multiple crize. Acest exemplu arată că, prin cooperare şi angajament faţă de interesul naţional, putem depăşi chiar şi cele mai grele provocări”, a scris Ciucă pe Facebook.

În opinia acestuia, de acum încolo, este crucial să fie îmbunătăţite sistemele democratice ”pentru a face faţă mai bine presiunilor populismului şi pentru a restabili încrederea cetăţenilor în instituţiile statului”.

”Doar împreună putem proteja viitorul democraţiei în Europa! România trebuie să fie văzută pe aceste scene importante de dezbatere şi să contribuie la discuţiile geopolitice. Doar în dialog cu ceilalţi putem juca un rol activ în definirea viitorului întregii lumi”, a mai spus președintele PNL și candidatul acestei formațiuni la președinția țării.

 

Nicolae Ciucă a participat la Forumul Globsec 2024, cea mai mare conferinţă pe securitate şi apărare din Europa Centrală şi de Est, desfășurată anul acesta sub tema “Taming the Storm”.

”Un schimb de idei extrem de interesant astăzi, în cadrul conferinţei Globsec de la Praga, cea mai mare conferinţă pe securitate şi apărare din Europa Centrală şi de Est. Panelul a vizat viitorul democraţiei în Europa după alegerile din 2024, creşterea îngrijorătoare a forţelor de extremă dreapta şi nevoia urgentă ca politicienii moderaţi să se reconecteze cu oamenii. Mi-au fost alături lideri europeni cu greutate, printre care Szymon HoĹownia, mareşal al Seimului Poloniei, Lauri Hussar, preşedintele Parlamentului Estoniei, şi Marketa Pekarova Adamova, preşedinta Camerei Deputaţilor din Republica Cehă. Împreună, am explorat modalităţi prin care naţiunile noastre pot conlucra pentru a contracara manipulările şi tertipurile de divizare a societăţii, folosite de mişcările extremiste”, a arătat Ciucă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

U.E.15 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.16 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.16 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan18 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.16 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA21 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ5 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA5 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending