Connect with us

Traian Băsescu

Traian Băsescu, despre Declarația Comună de la Washington: Nu aș fi dat niciodată un mesaj împotriva Germaniei împreună cu SUA

Published

on

Fostul președinte al României și actual membru al Parlamentului European, Traian Băsescu, consideră că Declarația Comună semnată la Washington de președinții Donald Trump și Klaus Iohannis este o listă consistentă de asumări, unele pe care nu le-ar fi semnat în calitate de șef de statului și oferind ca exemplu în acest sens poziționarea față de Nord Stream 2.

Prezent la B1 TV, fostul președinte a spus că în ce privește opoziția președinților Trump și Iohannis față de construcția conductei Nord Stream 2 nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE. 

În ceea ce priveşte opoziţia faţă de Nord Stream 2, fostul preşedinte a spus că nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE.  

Opoziția pentru Nord Stream 2. Nu m-aș fi dus niciodată în SUA să lovesc în Germania. Gândiți-vă că această declarație e citită în toate cancelariile. Avem un parteneriat strategic împreună cu Statele Unite, dar suntem în Europa şi în UE şi crizele le-am trecut împreună cu Germania” a mai spus Traian Băsescu, eurodeputat și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu, despre rezultatele întâlnirii Trump-Iohannis: România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele SUA

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul președinte al României și actual vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Traian Băsescu, este de părere că România trebuie să își îmbunătățească climatul investițional în domeniul energie pentru ca Exxon să continue să investească în exploatarea și extracția gazelor din Marea Neagră.

Prezent la B1 TV, unde a analizat vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington și Declarația Comună adoptată împreună cu Donald Trump, fostul șef al statului a spus că declarația este o listă consistentă de asumări, referindu-se deopotrivă la dezvoltarea tehnologiei 5G și la securitatea energetică, inclusiv în ce privește dezvoltarea domeniului energiei nucleare civile în România.

Referitor la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi, Băsescu a spus că “aici România şi-a asumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”.

Fostul şef al statului s-a referit şi la capitolul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 

“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu, eurodeputat PMP și PPE.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactoarele şi nu China”.  

În Declarația Comună semnată de președinții Statelor Unite și României și care marchează 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România și 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, principalele elemente de noutate ale acestui document sunt reflectate de opoziția celor două țări față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe europeni dependenți energetic față de Rusia, evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G și colaborarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Maia Sandu, după întâlnirea cu Traian Băsescu în Parlamentul European: România trebuie să rămână un aliat al R. Moldova indiferent de politicienii aflați la putere

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

România a fost mereu un aliat de încredere pentru cetățenii Republicii Moldova și acest lucru trebuie să rămână neschimbat indiferent de politicienii aflați la putere, a afirmat premierul Maia Sandu în urma întrevederii pe care a avut-o miercuri cu fostul președinte Traian Băsescu, actual membru al Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat al Executivului de la Chișinău, premierul Maia Sandu i-a mulțumit lui Traian Băsescu pentru susținerea fermă acordată în perioada de criză politică de la Chișinău și pentru interesul constant față de Republica Moldova.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în acele momente dificile și că ne-ați încurajat să nu renunțăm, în ciuda obstacolelor, și să apărăm cu toată forța democrația în țara noastră”, i-a spus Sandu lui Băsescu.

De cealaltă parte, eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) a subliniat că este esențial ca Republica Moldova să rămână un subiect important în discuțiile din Uniunea Europeană. Totodată, Băsescu a accentuat necesitatea finalizării cât mai rapide a interconectărilor, mai ales în domeniul gazelor naturale, precum și rezolvarea altor probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova.

Amintim că în cadrul dezbaterilor desfășurate la 24 iulie în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, Traian Băsescu a luat cuvântul și a punctat că Republica Moldova de aproximativ 30 de ani beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene și, totuși, aceasta rămâne a fi o zonă gri, accentuând, în acest context, că este necesar ca Republicii Moldova să i se ofere o perspectivă clară de integrare în UE.

O delegație din Republica Moldova condusă de premierul Maia Sandu s-a aflat miercuri într-o vizită oficială la Bruxelles unde va avea întrevederi cu fostul președinte al României și actual eurodeputat Traian Băsescu, cu liderul Renew Europe Dacian Cioloș și cu vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan.

Din delegație au făcut parte și președintele Parlamentului de la Chișinău Zinaida Greceanîi, dar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu.

Vizita oficialilor de la Chișinău a inclus și întrevederi și cu președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, și cu comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

În cadrul vizitei la Bruxelles, au fost semnate trei acorduri de finanțare din partea Uniunii Europene, cu o valoare totală de 40,25 milioane euro. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

EXCLUSIV Traian Băsescu: Brexit-ul ar fi o mare pierdere și nu-l văd pe Boris Johnson ducându-și mandatul până la capăt. Diplomația română ar trebui să facă mai vizibil Parteneriatul Strategic cu Marea Britanie

Published

on

Fostul președinte și actual europarlamentar Traian Băsescu consideră că noul guvern britanic condus de Boris Johnson își va încheia mandatul până la data de 31 octombrie 2019, termenul limită la care Marea Britanie ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană.

Într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Băsescu a arătat că ieșirea Marii Britanii din UE va fi o mare pierdere și că Regatul Unite a fost ”țara care a asigurat echilibrul în Consiliul European.

Sper că cadă guvernul Boris Johnson. Este politicianul care vrea să scoată Marea Britanie din UE și fără acord. E o caricatură de politician care cu Farage, din populism, au împins țara spre o mare incertitudine”, a afirmat eurodeputatul, arătând că cea mai bună soluție este ca Brexit-ul să nu se producă.

Boris Johnson a devenit marți noul lider al Partidului Conservator și, astfel, viitorul premier al Regatului Unit, câștigând detașat în fața contracadidatului său, Jeremy Hunt, după săptămâni de competiție în urma cărora peste 92.000 de membri ai Partidului Conservator l-au ales pe cel care va avea de livrat Brexit-ul la 31 octombrie.

”El este ales de partid, nu de parlament. Există în fibra partidului această pornire a ieșirii din UE și îi va da energie. Dar nu a câștigat cu 99 la zero. Sunt destui și în partidul lui care ar vrea să rămână în UE. Nu-l văd ducându-și mandatul până la capăt până pe 31 octombrie. Consider o mare pierdere ieșirea Marii Britanii”, a mai spus fostul președinte.

Vorbind din prisma experienței celor zece ani de membru al Consiliului European, fostul șef al statului a spus că Marea Britanie este statul care a asigurat echilibrul de putere în Consiliul European.

Cu ei în Consiliul European am obținut un post mare pentru estici”, a afirmat Băsescu, referindu-se la negocierile din 2014 când fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales președinte al Comisiei Europene.

Europarlamentarul PMP a arătat că în contextul în care ”britanicii sunt dezinteresați, atunci s-a dezechilibrat balanța”, acesta referindu-se la negocierile dintre liderii europeni în urma cărora niciun reprezentant din Est nu va deține nicio funcție de conducere în instituțiile UE.

Pe fondul angajamentelor de securitate în epoca guvernului Johnson, fostul președinte recomandă diplomației române o intensificare a legăturilor cu Marea Britanie.

Pe securitate, există mici riscuri de reducere a angajamentelor de securitate ale Marii Britanii. Diplomația noastră face marea greșeală că nu intensifică legăturile cu Regatul Unit pentru că Regatul Unit este angajat în garantarea securității României. Avem parteneriat strategic semnat de mine și de Tony Blair. Ar trebui să îl facă mai vizibil”, a recomandat Băsescu.

În context, acesta a precizat că ar fi relevantă o vizită la Londra pe chestiuni de securitate din partea statului român.

”Până acum nu avea relevanță o vizită la Londra pe securitate pentru că ambele țări erau în UE. Acum are relevanță, iar diplomația ar trebui să fie mai activă”, a conchis Băsescu.

Cel mai recent, în luna martie a acestui an, Marea Britanie și România au semnat, la Londra, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, un document prin care cele două țări ”semnalează un angajament comun față de securitatea Mării Negre”.

Totodată, în contextul Operațiunii de poliție aeriană a NATO pe flancul estic lansată după anexarea ilegală a Crimeii, Marea Britanie a participat cu avioane de luptă și cu un detașament de militari la exercițiile și misiunile de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Anul trecut, 160 de militari (piloți și personal tehnic) au executat, în perioada 1 mai – 31 august, misiuni de poliție aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending