Connect with us

POLITICĂ

Traian Băsescu: Fac un apel ca numărul de secţii de votare să fie cel puţin egal cu cel de la alegerile din 2009

Published

on

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că numărul secţiilor de votare din afara României trebuie să fie cel puţin egal cu cel de la scrutinul prezidenţial din 2009, el acuzând că Guvernul a redus la jumătate numărul acestora.

Principalele sale declaraţii , potrivit Gandul.info:

“Aş începe prin a preciza încă o dată şi vreau să fie foarte bine înţeles, şi de presă, şi de români, faptul că în acest referendum, în campania pentru acest referendum, care vizează destituirea mea din funcţia de preşedinte al României, nu mă bat pentru un scaun. Am stat pe el şapte ani şi vă pot asigura că nu este unul comod. O să mă bat pentru România, adică o să mă bat pentru cei 22 de milioane de români şi pentru interesul pe termen mediu şi lung al României.

Obiectivul meu este să apăr România şi prin ceea ce se va întâmpla la referendumul din 29 iulie aş vrea ca partenerii noştri din UE, din NATO, să vadă că poporul român înţelege mai bine valorile democratice decât unele grupuri politice din Parlament. Am convingerea că poporul va da politicienilor această lecţie formidabilă.

Îmi doresc mult ca românii, indiferent ce opţiune au, să vină la vot, pentru a valida referendumul. Nu vreau să rămân preşedinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. De aceea, fac un apel la români să participe la vot pe 29 iulie, indiferent care le este opţiunea. Este important acum ca cetăţenii acestei ţări să demonstreze Europei, partenerilor noştri, că suntem europeni, că nu cădem într-o capcană a riscului de restauraţie. România nu mai este cea din 2004, ci România din 2012 şi participarea cetăţenilor la referendum este esenţială.

Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe măsurile luate în timpul crizei dar este esenţial ca prin atitudine, prin participare, prin respingerea restauraţiei, să demonstreze că sunt europeni. Nu mai ei pot scoate România din dificultate, aşa cum au scos-o în 2010 prin sacrificiile lor, pe 29 iulie o pot scoate din dificultate prin prezenţa lor la vot. Votul lor trebuie să fie împotriva restauraţiei.

Pe 29 nu discutăm numai despre menţinerea sau nu în funcţie a preşedintelui ales sau suspendat. Pe 29 iulie, românii pot da un semnal că resping restauraţia şi mersul înapoi al României. În doar patru zile, majoritatea parlamentară formată în jurul USL-ului a împins România cu mulţi ani înapoi, din punct de vedere al credibilităţii ei. În ceea ce mă priveşte, sunt hotărât să fac tot ce ţine de mine să câştig referendumul pentru că ştiu că aceasta este soluţia acum. Actuala conducere a statului român nu mai poate fi un partener pentru aliaţii noştri. Abordările lor sunt antidemocratice şi, mai ales, sunt lipsite de viziune şi responsabilitate. De aceea, este esenţial ca românii să arate că poporul respinge restauraţia şi mersul înapoi. Nu spun mersul spre Est, vreau să fiu foarte clar. Spun mersul înapoi în democraţie. Impresia că suntem singuri, o ţară în care politicienii nu respectă valorile UE. În ceea ce mă priveşte, sigur că această bătălie pentru România pe care sunt hotărât să o dau, trebuie să aibă definite cât mai clar regulile jocului. Deşi mai sunt două săptămâni, fără ziua de azi,  până la alegeri, încă nu s-au stabilit care sunt condiţiile de validare ale referendumului, încă nu s-au stabilit secţiile de votare, şi cred că nu este cinstit să reduci cu mai bine de 50 % numărul secţiilor de votare din străinătate. În 2009, au fost 300 de secţii de votare, pentru acest referendum sunt doar 149 de secţii de votare. În Spania, unde avem aproape 1 milion de cetăţeni români, sunt 9 secţii de votare, iar în Afganistan unde avem 1.800 militari, sunt 8 secţii de votare. Este ridicol şi înţeleg şi de ce au făcut acest lucru.

Fac un apel ca numărul de secţii de votare să fie cel puţin egal, adică 300 de voturi, cu cel de la alegerile din 2009, când am fost ales preşedinte. Altfel, se creează chiar condiţii de invalidare a referendumului, printr-o mai mică participare la urne. În Spania, n-o să meargă oamenii 800 km ca să ajungă la o urnă de vot. De asemenea, privind la hotărârea de suspendare a Parlamentului României, se spune dacă sunt probleme cu Curtea Constituţională, Parlamentul va alege calea de urmat. Constituţia spune foarte clar, referendumurile sunt validate sau invalidate de Curtea Constituţională. Ce treabă are Parlamentul cu calea de urmat? Şi poate aflăm şi care este calea de urmat de la domnul Ponta, Antonescu sau Voiculescu, că el a dat programul de suspendare, şi alţi penali.

Calea lor de urmat eu o ştiu. Dar n-aş vrea ca ei să facă pentru mine calea de urmat, în politică. Aş vrea să mai spun un lucru care mi se pare necinstit. Necinstit mi se pare faptul că au suspendat preşedintele şi vor să ascundă abuzurile făcute în Săptămâna Neagră, 3-6 iulie, prin decapitarea conducerii statului, primele trei funcţii revocate prin abuz, şi să legitimieze prin votul poporului român o acţiune ilegitimă, prin care au lovit grav în instituţiile statului de drept prin abuz.

Eu sunt convins că românii nu numai că vor veni să-şi readucă ţara la criterii democratice, să respingă Restauraţia, vor veni, va fi un referendum valid şi, în mod categoric, nu vor veni să legitimeze decapitarea abuzivă a conducerii statului. Sunt convins că le va da şi o lecţie de cinste. Au procedat ca bolşevicii pe vremuri. Ei făceau ilegalităţile, apoi chemau poporul să le legitimeze. E necinstit şi nu se face. Nu se cade să-ţi atragi propriul popor într-o asemenea capcană, a legitimării unor acte grave de şubrezire a statului de drept. În ceea ce priveşte evoluţiile din ultimele zile, aş vrea să spun un lucru care mă doare. Opt ani cât am fost preşedinte, împreună cu Guvernul, cu Ministerul de Externe în mod deosebit, am construit cu migală credibilitatea României în Europa. A fost unul din obiectivele mele, părea greu de atins în 2007 când am devenit membri ai UE, pentru că România intrase cu foarte multe semne de întrebare. Cu răbdare, loialitate, faţă de obiectivul de a integra România în lumea civilizată, cu respectarea valorilor a acestui club care se cheamă UE, am construit credibiliatea acestei ţări, chiar dacă acasă aveam destule probleme.

Am fost o ţară care s-a afirmat a fi loială valorilor europene şi partenerilor ei. E o mare minciună dacă ciuneva spune că am fost altceva decât parteneri loiali, care au respectat valorile UE. Din păcate, ca urmare a săptămânii negre a României, ţara noastră s-a decredibilizat profund. Actualii conducători, fie că vorbim de preşedintele interimar al republicii, fie că vorbim despre primul ministru al Guvernului României, sunt complet decredibilizaţi, iar efectele asupra României sunt greu de evaluat în momentul de faţă.

Vă asigur că răul făcut de aceşti oameni românilor, prin iresponsabilitate, prin dorinţa de a servi clientela puşcăriabilă, este imens. Ne vor trebui ani pentru a reveni la un nivel de responsabilitate care să ne facă din nou parteneri. România a avut în aceşti 8 ani contribuţii multe la deciziile luate în Consiliul European. Astăzi am ajuns o ţară care primeşte instrucţiuni. Vreau să ştiţi că atunci când se ajunge la acest stadiu, este un moment în care ţara respectivă poate fi considerată izolată. Iar pentru conducătorii ţării uşile pot fi închise.

Am înţeles că domnul preşedinte interimar a făcut un apel la mine, legat de denigrarea ţării în străinătate. Este evident că a rămas la nivelul unui bârfitor. Dacă vrea să ştie de ce sunt atât de puternice reacţiile lumii occidentale la adresa actualei conduceri a ţării, îi fac o recomandare. În stânga biroului, sunt trei telefoane mari. E unul negru, cu 12 butoane, trebuie să apese cel de-al treilea buton şi va ridica recceptorul un om care ştie să-i spună exact cine a făcut rău României şi mă tem că primele două nume cu care acel om care nu minte niciodată o să înceapă vor fi Crin Antonescu şi Victor Ponta. Prin ceea ce au făcut în ţară au făcut cel mai mare rău care putea fi făcut României în acest moment. Pe acel telefon sunt instituţii ale statului român, instituţia care îţi dau informaţia corectă despre situaţia politică, dacă tu nu eşti capabil s-o analizezi. Sunt mulţi oameni care lucrează direct cu preşedintele şi care ştiu ca dacă mint rămân fără cap, pentru că îl împing în direcţii greşite. Instituţiile statului sunt la dispoziţia preşedintelui pentru a-i da necesarul de informaţie cu care să acţioneze corect.

Eu fac o ofertă publică, ca om cu multă experienţă, cu opt ani în care am participat acolo unde s-au creat cele mai importante direcţii pe care să meargă România. Fac o ofertă publică lui Crin Antonescu, preşedintele interimar al republicii, preşedintelui Senatului, domnului Filip, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierului României, Victor Ponta. Mâine dimineaţă, plec din Bucureşti, dacă cei patru se adună, le spun care sunt soluţile să salveze ce mai poate fi salvat. Sunt soluţii costisitoare, dar nu am dreptul ca om politic responsabil să nu le spun care sunt soluţiile. Am obligaţia să o fac dacă vor avea amabilitatea să mă invite la o discuţie. Trebuie să fie toţi patru pentru că toţi au misiuni. Sunt soluţii să stopăm degradarea şi procesul de izolare a României. E în plină desfăşurare un proces de izolare în UE. Soluţiile nu sunt uşoare, dar pot fi făcute rapid în interesul naţional. Am o singură rugăminte, să fiu invitat de cei patru, să le prezint. Până mâine dimineaţă, la orice oră din această noapte, sunt disponibil.

Ca să ajungă să schimbe mersul Justiţiei, trebuie să numească un procuror ca Bălan ăsta, care stabilea deja procurorii-şefi la DNA, probabil şi preşedintele Înaltei Curţi, iar pentru asta au oprit calea mea în politică, m-au suspendat din funcţia de preşedinte. Şi m-au pus pe tavă poporului. Orice preşedinte e judecat de popor, dar de obicei din 5 în 5 ani. Ei au vrut să aibă acces la justiţie. Ce nu mi se pare de cinstit, un preşedinte după opt ani de mandat în care ultimii trei ani într-o perioadă de criză economică, un preşedinte care şi-a asumat riscul deciziilor luate, e cel puţin lipsit de fair-play să-i ceri să mai obţină cu 50 %. De unde să mai iau 50,3 % după opt ani de mandat? Pare imposibil, dar îmi asum această misiune imposibilă, să obţin 50,1 %.”

Foto: presidency.ro

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Sever Avram

    July 16, 2012 at 12:00 pm

    fara apeluri, fara apeluri si fara patetisme !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Klaus Iohannis a primit premiul ”Garantul democrației” din partea Tineretului Național Liberal: ”Dați ce aveți mai bun pentru țară”

Published

on

© Captură video/ presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a primit sâmbătă, la Sinaia, premiul ”Garantul democrației” din partea Tineretului Național Liberal la Gala TNL ”Mircea Ionescu Quintus”.

Potrivit TNL, acordarea acestui premiu șefului statului a fost decisă datorită faptului că activitatea lui Klaus Iohannis oferă ”garanția că respectarea statului de drept și apărarea democrației sunt valori esențiale”.

Dați ce aveți mai bun pentru țară”, a spus președintele Klaus Iohannis, în discursul său către tinerii liberali, citându-l pe Mircea Ionescu Quintus.

”Am fost mișcat când am aflat că doriți să îmi acordați un premiu care se numește garant al democrației. Mi-am pus întrebarea dacă merit un premiu cu această denumire. Sunt eu un garant al democrației în România?”, a întrebat președintele, în aplauzele sălii. 

La eveniment au fost prezenți și candidați ai PNL la alegerile europene, între care Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Marian-Jean Marinescu, Mihai Țurcanu sau Violeta Alexandru.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoașteri și distincții internaționale cu privire la activitatea sa politică.

Anul trecut, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Aceasta a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul  Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorgheacordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Continue Reading

POLITICĂ

Teodor Meleșcanu cere dublarea bugetului MAE: Natura războiului se schimbă. Apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a propus dublarea cadrului bugetar de care dispune Ministerul Afacerilor Externe, aflat actualmente la aproximativ 0,5% din PIB, invocând faptul că apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică, dar şi de rezilienţa societăţii în general în condițiile în care ”natura războiului” se află în transformare.

Dacă vă uitaţi la (…) schimbarea naturii războiului, la accentul şi priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte combaterea războiului hibrid, în principal prin consolidarea rezilienţei, prin toate metodele dedicate comunicării strategice, fără aceste elemente nu putem să ne simţim cu adevărat în siguranţă“, a afirmat şeful diplomaţiei române la “Atlantic-Black Sea Security Forum”, eveniment organizat de Aspen Institute Romania și biroul de la București al German Marshall Fund.

El a spus că apărarea văzută doar din punct de vedere militar nu este suficientă și a vorbit despre o eventuală creştere a bugetului Ministerului Afacerilor Externe la 1% din Produsul Intern Brut.

Faptul că alocăm 2% din PIB Ministerului Apărării cred că este o idee foarte bună şi există un consens politic legat de aceasta. Cred că a venit momentul să ne gândim, de asemenea, la creşterea posibilităţilor şi activităţilor din domeniul nostru. (…) Cred că ar trebui să ne gândim, de asemenea, la 1% din buget pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia noastră. În prezent nu este rău, avem 0,54%, dar 1% din PIB ar putea fi un instrument foarte important pentru dezvoltare“, a punctat el, potrivit Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe a participat joi a deschiderea „Atlantic – Black Sea Security Forum: The New Great Game? Return to Power Politics”, organizat de Institutul Aspen din România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States.

Șeful diplomației române a mai evocat, în alocuțiunea sa, evoluțiile politico-militare și de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre cu implicații la nivelul întregii comunități euro-atlantice.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis va primi premiul ”Garantul democrației” la Gala Tineretului Național Liberal

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Tineretul Național Liberal organizează sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 18:00, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino” din Sinaia, Gala Premiilor TNL „Mircea Ionescu Quintus”, eveniment ce are ca scop recunoașterea și promovarea activității tinerilor liberali din întreaga țară, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Gala din acest an se va bucura de prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și de participarea președintelui PNL, Ludovic Orban, și a unor candidați PNL la alegerile europarlamentare. De asemenea, la reuniune vor mai lua parte lideri locali liberali și aproximativ 400 de tineri liberali din toată țara.

Cu acest prilej, Tineretul Național Liberal va acorda Președintelui Klaus Iohannis premiul „Garantul democrației”, activitatea domniei sale oferind garanția că respectarea statului de drept și apărarea democrației sunt valori esențiale.

Totodată, în cadrul evenimentului, vor fi decernate premii membrilor și filialelor Tineretului Național Liberal care s-au remarcat prin activitatea desfășurată pe parcursul anului 2018, dar nu numai. În plus, vor fi acordate distincții și premii speciale organizațiilor partenere sau unor membri ai societății civile a căror activitate este rezonantă cu principiile și valorile TNL.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending