Connect with us

PPE

Traian Băsescu: SUA trebuie să înțeleagă că prin atitudinea lui Donald Trump au devenit izolate. Și-au abandonat prietenii de dragul ”America First!”

Published

on

© Traian Băsescu/ Facebook

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că acțiunile și deciziile pe plan extern luate de actualul președinte al SUA, Donald Trump, au fost neinspirate și au determinat izolarea Statelor Unite, criticând decizia liderului de la Casa Albă de a retrage SUA din Tratatul Cer Deschis. Europarlamentarul PMP a remarcat faptul că, din cauza atitudinii lui Donald Trump, SUA și-au abandonat aliații.

“SUA trebuie să înțeleagă că, prin atitudinea lui Trump, îmi pare rău s-o spun, au devenit destul de izolate. Și-au abandonat prietenii de dragul ”America First!” și s-au ales cu rezultatele unei pandemii pe care nu au fost capabile s-o controleze. În mod neașteptat, o țară de talia SUA nu au fost în stare să controleze pandemia, cum a făcut-o, de exemplu, România. Cu plusuri, cu minusuri, dar a fost un proces controlat. SUA nu au putut s-o facă. Președintele Trump e primul responsabil! Pandemia a afectat structurile de securitate națională de mare importană: flota de portavioane nucleare e retrasă pe jumătate, pe coasta de est, e prima dată când SUA nu au un portavion în patrulare în Oceanul Atlantic”, a spus Băsescu, pentru B1 TV.

Traian Băsescu a mai dat de înțeles că decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din tratate precum Open Skies (Cer deschis) sau cel privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) numai inteligență nu denotă.

“Din păcate, nu e plăcut să afli că o operațiune extrem de interesantă și importantă ca Open Skies a fost suspendată de un președinte care iese și anunță și nu se consultă cu nimeni. Oricât aș fi de republican, nu poate să nu mă enerveze chestiunea asta. România participă la acest program, a avut chiar anul trecut o bună parte din supraveghere pe teritoriul Rusiei și vrem să continuăm, pentru a asigura că nu se deplasează resursă militară în mod necontrolat. S-a sculat el nervos într-o dimineață… Nu există niciun motiv să nu continue acest program! Sunt în deplin acord cu ce a făcut UE, deși în toate dezbaterile sunt un om care acuză UE că vorbește tot mai puțin de alianța UE – NATO. De data aceasta am fost de acord cu reacția UE atenționându-l pe Trump că e o eroare renunțarea la Open Skies”, a completat eurodeputatul Traian Băsescu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România are șanse reale de a obține găzduirea Centrului pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida, astfel, poziția în Uniunea Europeană, în ciuda competiției acerbe, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, într-un mesaj pe Facebook. 

Cristian Bușoi a participat joi, 29 octombrie, la trilogul de negociere între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, pe tema securității cibernetice, la care au participat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, și secretarul de stat din Guvernul federal al Germaniei, dr. Markus Richter.

În cadrul sesiunii de negociere desfășurată prin videoconferință, președintele ITRE a transmis următorul mesaj:

„Pentru a opri infracțiunile și amenințările cibernetice, în continuă creștere, Uniunea Europeană are nevoie de o abordare coordonată și, implicit, de un nou Centru de securitate cibernetică. Digitalizarea Uniunii Europene și implementarea sigură a 5G nu vor putea fi făcute fără un scut de apărare, care să protejeze temeinic integritatea și securitatea infrastructurii digitale, a serviciilor și rețelelor de comunicații”.

Eurodeputatul PPE consideră că factorii decizionali de la Bruxelles pot proteja prin deciziile lor cetățenii europeni și statele membre și să le ofere garanția securității și în domeniul digital. Mai mult, spune Cristian Bușoi, Centrul pentru Securitatea Cibernetică reprezintă „o șansă pentru România de a-și consolida poziția în UE, pentru ca avem șanse reale de obține găzduirea Centrului, chiar dacă competiția este foarte grea”.

Centrul European Industrial, Tehnologic și de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică va spori coordonarea activităților de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al Uniunii Europene de a pune în comun investițiile în dezvoltarea securității cibernetice la nivel de cercetare, tehnologie și industrie.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac salută decizia UE de a aloca 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților COVID-19: Sprijinul european este esențial

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac a salutat vineri reacția imediată a Uniunii Europene la criza provocată de al doilea val al pandemiei de COVID-19, după ce Comisia Europeană a anunțat că va mobiliza 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților infectați între statele membre.

“Este o măsură mai mult decât necesară în condițiile în care multe dintre spitale și-au atins capacitatea maximă și se găsesc în imposibilitatea de a primi noi pacienți. Este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți, iar sprijinul european este esențial spre a o depăși”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

 

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat joi că Uniunea Europeană va mobiliza 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferurilor de pacienţi cu COVID-19 dintr-o ţară în alta, pentru a susţine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de al doilea val al pandemiei.

Pentru a facilita aceste transferuri, statele “trebuie să împărtăşească date exacte şi în timp real” la nivel european “pentru o mai bună coordonare”, a declarat şefa executivului european în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea unei videoconferinţe despre coordonarea răspunsului UE la pandemia de COVID-19, cu participarea celor 27 de state membre.

“Răspândirea virusului va copleşi sistemele noastre de sănătate dacă nu acţionăm urgent”, a avertizat Ursula von der Leyen, care a precizat că le-a transmis liderilor UE cinci mesaje cheie: statele membre să facă schimb de informații, să facă, de asemenea, schimb de experiență și analiză, să crească masiv capacitatea de testare, capacitatea de depistare și urmărire și, nu în ultimul rând, vaccinarea.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: România este un exemplu în ce privește minoritățile, iar o supra-reglementare la nivelul UE ar fi ”păguboasă”

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Europarlmanetarul Vasile Blaga (PNL, PPE) consideră că România este un exemplu în ce privește minoritățile, iar o supra-reglementare la nivelul UE ar fi păguboasă.

În ce privește inițiativa Minority SafePack, sprijin pe deplin participarea democratică a cetăţenilor în deciziile UE. Dar inițiativele cetățenești, cum este cazul acesteia, nu pot atinge spiritul și principiile stabilite prin tratatele fundamentale ale Uniunii Europene. În acest sens, inițiativa nu ne spune că pentru concretizarea ei este nevoie de modificarea tratatelor UE dar și a ordinii constituționale din statele membre. Tot așa, inițiativa vorbește despre drepturi colective pe criterii etnice în condițiile în care la nivelul UE nici măcar nu există o definiție clară a minorității naționale. Mai mult, efectele implementării acestei inițiative ar putea genera o și mai mare polarizare a societăților, contrar obiectivului UE – integrare și coeziune”, a subliniat eurodeputatul Vasile Blaga, potrivit comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro

Săptămâna trecută a avut loc o dezbatere publică în Parlamentul European privind inițiativa cetățenească Minority SafePack. Audierea a reunit Comisiile LIBE și CULT, dar și Comisia asociată PETI.

Pe scurt, inițiativa presupune introducerea la nivel european a unor reglementări specifice privind protejarea și promovarea diversității culturale și lingvistice în cadrul Uniunii Europene. Concret, printre altele, măsurile vizează înființarea unui centru al diversității lingvistice, crearea unor regulamente care au în vedere protecția minorităților și promovarea diversității culturale și lingvistice, asigurarea liberei prestări a serviciilor și a recepționării de conținut audiovizual în regiunile în care locuiesc minoritățile naționale.

Comisia Europeană a decis la 10 ianuarie 2020 că Inițiativa Cetățenească Minority Safe Pack este validă, depășind numărul de semnături necesar (1 milion). Semnăturile au fost strânse în majoritatea statelor membre, cu următoarea pondere: Ungaria – 527.000; Romania – 255.000; Italia – 78.000 ; Slovacia – 63.000; Spania – 48.600 ;  Polonia – 25.000 ; Bulgaria – 20.500 ; Lituania – 19.000; Germania – 17.400, Danemarca – 11.700

Potrivitul eurodeputatului liberal, minoritățile naționale din țara noastră au garantată o participare cuprinzătoare, atât în forurile legislative, dar și în cele executive, după cum se vede în istoria post-decembristă: „Există pachete legislative specifice care reglementează drepturile de care minoritățile naționale se bucură în România și, nu în ultimul rând, participarea minorităților naționale la guvernările locale este de notorietate”, a mai adăugat acesta.

„România este exemplul care arată că prin gestionarea punctuală și națională a problemelor minorităților se pot rezolva problemele acestora, fără să fie nevoie de supra-reglementări trans-naționale care nu fac altceva decât să modifice tratate și constituțiile statelor membre”, a subliniat Vasile Blaga în intervenția sa.

Vasile Blaga reamintește că Uniunea Europeană reunește 40 de milioane de cetățeni care aparțin unei minorități naționale, fiecare cu specificul ei, cu particularitățile sale istorice și geografice: „Consider că o abordare națională și specifică este în măsură să răspundă mai bine nevoilor acestor minorități”, a concluzionat europarlamentarul PPE.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

COMISIA EUROPEANA8 mins ago

Securitate cibernetică: Comisia Europeană solicită României, Belgiei și Ungariei să respecte obligațiile care le revin în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale

CONSILIUL UE15 mins ago

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

ROMÂNIA39 mins ago

Ambasadorul SUA afirmă sprijinul țării sale pentru “perioada Renașterii în România”: România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat în Europa

U.E.53 mins ago

Belgia, țara care găzduiește instituțiile UE și NATO, intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România, șanse reale de a obține găzduirea Centrului European pentru Securitatea Cibernetică și de a-și consolida poziția în UE

U.E.16 hours ago

Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele membre să impună măsuri dure de distanțare socială „pentru a rupe lanțul transmiterii” noului coronavirus

NATO17 hours ago

MApN: Încă două avioane F-16 au sosit în țară. Forțele Aeriene Române au de acum în dotare 16 aeronave de luptă F-16

ROMÂNIA17 hours ago

Raport al Comisiei Europene: România a suferit cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate în 2019

ROMÂNIA18 hours ago

Procedura de infringement: Comisia Europeană solicită României să transpună pe deplin legislația UE care condamnă discursul și infracțiunile motivate de ură

ROMÂNIA18 hours ago

Ambasadorul SUA, la cinci ani de la Colectiv: Nu pot șterge răul din trecut, dar pot să asigur că SUA sunt partenerul neclintit în crearea unei Românii lipsite de corupție

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, speră că va finaliza cât mai rapid acest dosar ”esențial pentru viitorul aviației”

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, la audierea lui Cosmin Boiangiu: Autoritatea Europeană a Muncii este pe mâini bune. Coordonarea în domeniul protecției sociale și al muncii este fundamentală

ROMÂNIA4 days ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA4 days ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA4 days ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

Advertisement
Advertisement

Trending