JUSTIȚIE
Traian Basescu: USL continua lovitura de stat inceputa in vara si esuata. Modificarile la Codul Penal darama zece ani de munca a institutiilor anticoruptie
Published
11 years agoon
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va respinge legea trecuta marti de Parlament prin care se modifica Codul Penal astfel incat parlamentarii, presedintele si profesiile liberale sa fie scoase din randul functionarilor publici.
Potrivit sefului statului, modificarile la Codul Penal “sunt dramatice” si “darama zece ani de munca a institutiilor anticoruptie”, fie ca vorbim de Agentia Nationala Anticoruptie sau de Directia Nationala Anticoruptie.
Basescu a calificat votul din Parlament prin care s-a modificat Codul Penal drept o greseala fundamentala care “a compromis Romania”.
Basescu a aratat ca nu are alta solutie in afara de respingerea legii, mai intai prin retrimiterea ei la Parlament si mai apoi prin atacul la Curte Constitutionala in cazul in care alesii “nu gasesc o formula prin care sa se restabileasca prevederile Codului Penal.”
Declaratia integrala a președintelui, redată de Administrația Prezidențială:
<<Bună seara. Bănuiesc că toată lumea se aşteaptă să încep cu ziua de astăzi din Parlament. O să fac o decepţie, pentru că lucrurile trebuie privite într-un ansamblu ceva mai rotund şi aş începe cu concluzia. Majoritatea parlamentară USL continuă lovitura de stat începută în vară şi eşuată, dar acum o face cu alte metode şi chipurile sub sceptrul democraţiei. Am să analizez câteva elemente. Spre exemplu, declaraţiile ministrului Sănătăţii, când a izbucnit scandalul generat de poziţia unui medic de la Spitalul Judeţean din Ploieşti, spunea dânsul: n-am ce să fac – în fază iniţială – sunt sub autoritatea administraţiilor locale; noi doar putem să privim la ce e în spitale. Iar ministrul Sănătăţii minţea cu neruşinare, pentru că avea în subordine direcţiile sanitare, care exact aceste atribuţiuni le au: supravegherea funcţionării sistemului de sănătate în judeţe. Abia acum s-a trezit, după ce a văzut că e groasă şi şi-a pus în mişcare direcţiile sanitare, să vadă ce e prin spitale. Iar acest lucru ne arată cât de mare este eroarea conceptului domnului Dragnea de a transmite direcţiile, exact direcţiile sanitare, spre exemplu, exact în subordinea preşedinţilor consiliilor judeţene, adică aceia care au şi spitalele. În opinea mea este o şubrezire a statului şi a capacităţii statului de inspecţie, control şi implementare a politicilor pe care le are. Dacă domnul Nicolăescu declanşa controalele de acum un an, probabil că se evitau multe situaţii grele, pe care le avem în spitale. Eu nu mă refer numai la Nicolăescu; şi în urma lui trebuie privit. Dar discutăm despre o situaţie care se întâmplă azi, când ne pregătim să consolidăm baronimea locală, nu numai prin impunerea de taxe pe combustibil, ca să le dăm bani, dar şi transferând toate instrumentele de control ale Guvernului asupra activităţilor din teritoriu. Aş spune că ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătăţii în aceste zile probează că, fără direcţiile descentralizate din teritoriu, practic, Guvernul rămâne izolat, la Bucureşti şi habar nu are ce se întâmplă în teritoriu. Mai mult decat atât, nici măcar nu poate interveni, pentru că nu le mai are în subordine, le transferă la baronii locali.
Un alt element pe care aş vrea să-l subliniez şi, dacă vă aduceţi aminte, când a apărut Ordonanţa de Urgenţă cu insolvenţa, vă vorbeam despre articolele cu dedicaţie, care vizau, nu aşa cum credeau unii, Realitatea TV, sau nu numai Realitatea TV, dar principala ţintă era TVR. Nu a trecut mult şi, chiar cu ordonanţa respinsă, viaţa a confirmat că Televiziunea Română era ţinta şi Voiculescu urma să devină cel care să o controleze. Un turnător care-şi utilizează trustul de presă ca măciucă în bătălia politică şi pentru a scăpa de puşcărie, voia să pună sub control şi TVR, cu potenţialul ei uriaş, cu posturile teritoriale, studiourile teritoriale şi cele centrale. Ca dovadă, este protocolul încheiat de Ministerul Agriculturii, al domnului minstru Constantin, cu Televiziunea Română, a defunctului director Săftoiu, prin care, practic, se preda politica editorială Ministerului Agriculturii. Hai să fim serioşi! Acolo sunt agronomi. Probabil că veneau oamenii lui Voiculescu să le facă programele şi urmau să treacă, probabil, şi la TVR 2, până ajungeau şi la TVR 1. Nu numai că această practică contravine grav Legii de funcţionare a Societăţii de Radio şi Televiziune din România, dar contravine grav şi Constituţiei, care prin Articolul 31, aliniatele 4 şi 5, garantează independenţa editorială a Televiziunii Române, a postului public, iar fosta conducere, nici mai mult nici mai puţin, a predat postul Antena 3 domnului Constantin, care îl are stăpân pe domnul Voiculescu. Este un alt element care arată că se continuă acapararea tuturor sistemelor de către o putere politică profund coruptă şi care nu are niciun alt obiectiv decât acapararea puterii şi nicidecum dezvoltarea ţării, lansarea de proiecte şi aşa mai departe.
Apropo de proiecte, îi tot văd că se plimbă pe la autostrăzi. Vă întreb pe dumneavoastră dacă ştiţi măcar un centimetru de contract de construcţie de autostrăzi care s-a făcut din aprilie anul trecut şi până acum de când oamenii ăştia au venit la putere. Vă spun eu, nu s-a semnat niciun contract şi merg şi tot taie panglici pe la contracte semnate în timpul lui Boc. Ei n-au avut capacitatea să lanseze măcar un singur proiect. În schimb, au oprit Nădlac – Pecica – Arad şi celebra Autostradă Transilvania, iar acum vor să construiască autostrăzi către „Bombonica”, Alexandria. Deci este un alt element care probează acapararea unuia din posturile Televiziunii publice, un element care probează opţiunea acestor oameni de a avea control absolut pe toate instituţiile statului. O altă probă este numărul de ordonanţe pe care l-au emis până în prezent. De la instalarea guvernului Ponta, s-au emis 80 de ordonanţe simple şi 105 ordonanţe de urgenţă. Total: 185 de ordonanţe, când ai o majoritate de 70% în Parlament. Asta arată că priorităţile acestor oameni sunt să scape de sub orice control, având în vedere că Avocatul Poporului, care este singurul care poate ataca ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, nu îşi face datoria. El este un supus al puterii şi nicidecum Avocatul Poporului. Numai la Preşedinţie au fost depistate peste 30 de ordonanţe suspecte de neconstituţionalitate, dar nu avem ce le face. Avocatul Poporului este parte a puterii politice, degeaba se numeşte Avocatul Poporului, el este avocatul USL-ului, nu al poporului. Nu îl reprezintă, atât timp cât tolerează ca acte normative extrem de importante să intre în vigoare, să producă efecte, deşi sunt neconstituţionale.
În sfârşit, ajung şi la ziua de astăzi, care este o altă probă că actuala putere are ca obiectiv să fie ferită de justiţie şi să acapareze toată puterea sau să facă inutilă puterea judecătorească. Modificările care s-au introdus astăzi, în Codul Penal, deşi nu se aflau pe ordinea de zi. Vreau să ştiţi că atât legea amnistiei şi graţierii care, slavă Domnului, nu a trecut astăzi, cât şi modificările la Codul Penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu să aibă avizul CSM-ului. Dacă legea amnistiei şi graţierii vom vedea ce se va întâmpla cu ea, oricum ea a fost dedicată clientelei politice, aflate în stare avansată în diverse procese în derulare sau aflată deja după gratii! Deci, dacă legea amnistiei, cel puţin deocamdată, a fost retrasă de pe ordinea de zi, modificările la Codul Penal sunt dramatice şi ele dărâmă 10 ani de muncă şi de activitate a instituţiilor anticorupţie din România, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA, instituţii specializate exact în luptă împotriva corupţiei. Politicienii se ridică din nou deasupra legii, şi o să vă dau doar câteva elemente, din care să vă daţi seama cât de lipsiţi de înţelegere pentru realităţile de care România are nevoie, adică exigenţă legislativă şi pentru demnitarii statului, nu numai pentru omul de rând. Spre exemplu, s-a modificat Articolul 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută, probabil, pe mulţi dintre cei care au un proces în derulare, dacă sunt demnitari ai statului român. Mai mult decât atât, se mai întâmplă o tăsnaie, se introduce un nou alineat, prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de suspendare priveşte numai pe unul sau unii dintre făptuitori. Altfel spus, dacă un membru al Parlamentului se află constituit ca parte a unui grup infracţional, în cazul în care parlamentarul nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, ceea ce la noi se întâmplă curent, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat şi încetează orice activitate. Parcă seamănă prea mult cu nişte întâmplări care se produc zilele acestea, nişte anchete mai mari, cu un domn de la Secretariatul General al Guvernului, cu un alt domn parlamentar, cu… pare a fi o prevedere cu dedicaţie.
În sfârşit, vine şi în înalta sa înţelepciune, Camera Deputaţilor astăzi modifică şi Articolul 147 din Codul Penal, în care constată că preşedintele României, senatorii, deputaţii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale nu sunt funcţionari publici, nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Eu le mulţumesc că s-au gândit şi la mine, dar nu am nevoie de această prevedere şi cred că nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare, voi trimite legea înapoi la Parlament, pentru că scoţând preşedintele, şi senatorii, şi deputaţii, şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă, apropo primari, consilieri, da, scoţându-i din categoria funcţionarilor publici, practic, nu mai pot fi loviţi nici de situaţiile de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează domniile lor, tot prin modificări la Codul Penal, şi de emiterea unor hotărâri care, eventual, întâmplător li s-ar potrivit lor şi familiilor lor, în mod deosebit când vorbim de atribuire de contracte pe bani publici. Oameni buni, această modificare înseamnă 10 ani de regres. A fost greu până când s-au pus pe picioare aceste instituţii – ANI şi DNA – pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Au început să funcţioneze. Efectele modificărilor introduse astăzi sunt dezastruoase din punct de vedere al credibilităţii României. Am văzut şi o tratez ca pe o chestiune ironică punerea preşedintelui României în această categorie de nefuncţionari publici, dar un preşedinte, prin definiţie, este un înalt funcţionar ales, care este la dispoziţia serviciului public pe care îl are. Un senator sau un deputat este parte a unei puteri în stat. Puterea legislativă nu este un butic, este o instituţie fundamentală a statului român, care este formată din senatori şi deputaţi, care la rându-le sunt părticică din acea instituţie publică. Nu putem confunda Parlamentul României, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că titularii acestor funcţii nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină pentru că sunt înalţi demnitari ai statului, de şofer, de facilităţi de cazare, nu, dacă discutăm de parlamentari, de paşaport diplomatic, dar când vine vorba să răspundem în faţa legii, domnii parlamentari vor să fie consideraţi buticari, la conflictul de interese, la fel. Nu se poate. Sunt zece ani de mers înapoi, iar eu nu am nicio altă soluţie decât să resping această lege, s-o trimit înapoi la Parlament, s-o atac la Curtea Constituţională, dacă nu găsesc o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal, aşa cum ele se află înscrise astăzi în Codul Penal. Nu poţi să spui că eşti parlamentar, eşti primar, eşti consilier şi nu eşti în serviciu public. Fiind în serviciu public, eşti un servant public, public servant, asta eşti. Şi te supui rigorilor legii şi la incompatibilităţi, şi la mită, pentru că şi asta este una din mize. Nu numai incompatibilităţile sunt miza, ci şi abuzul în serviciu contra intereselor persoanei, contra intereselor instituţiilor ş.a.m.d. Foarte interesant este că vrem să nu fim responsabili ca parlamentari, primari, miniştri parlamentari – ştiţi că şi miniştrii, fiind parlamentari, sunt în aceeaşi categorie – nici pentru hotărârile pe care le emitem, nici pentru conflictul de interese, nici pentru abuzul în serviciu. Aşa ceva nu este posibil. Dacă ar intra în vigoare aceste modificări la Codul Penal, din câte ştiu, peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, din care opt se află deja în instanţă ca urmare a investigaţiilor ANI. Ştiu că nu este foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali care sunt, de asemenea, într-un proces avansat de investigare la ANI. Sunt foarte multe dosare în derulare la DNA, sunt procese pe rolul instanţelor care vizează demnitari. Toate acestea ar trebui stopate imediat şi nu ştiu dacă prin diverse artificii şi cei care sunt încarceraţi în momentul de faţă nu ar putea să beneficieze de schimbarea Codului Penal pentru infracţiuni de mită, de corupţie, de abuz în serviciu, de… şi să devină liberi pentru a candida la europarlamentare sau la alegerile din 2016. Deci, cred că, astăzi, Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România. Vreau să ştiţi că aceste modificări la Codul Penal nu se aflau pe ordinea de zi şi tare mă tem că şi atmosfera creată în jurul legii amnistiei şi graţierii şi a legii minelor a fost exact manevra care să-i permită domnului preşedinte Zgonea să bage pe neobservate aceste modificări la Codul Penal. Sigur, ca şi în cazul CFR Marfă, nici preşedintele PSD n-a fost aici, a avut de ţinut un discurs la Johannesburg şi că o să-l vedem reluat cât de curând. Ca şi la CFR, când s-a programat un soi de lovitură, dânsul a trimis documentele să aprobe CSAT ce trebuia să aprobe Guvernul, adică câştigătorul licitaţiei. La fel şi aici, a fost programată această grea lovitură pentru statul de drept într-o zi în care prim-ministrul nu se afla în ţară şi a şi făcut declaraţie că niciun hoţ să nu scape. Se vede stilul premierului de a spune că nu ştie; au ştiut foarte bine şi el şi Crin Antonescu despre modificările la Codul Penal, măcar Crin Antonescu a argumentat de ce. Nu e obligatoriu să-i respingi argumentaţia şi n-aş vrea să spuneţi: „Ia uite, preşedintele l-a lăudat pe Antonescu!” Nu, dar l-am văzut la televizor cu ochii mei spunând că asta crede dânsul. În schimb, premierul, în stil absolut personal, de neasumare a răspunderii, s-a aflat întâmplător la Johannesburg, astăzi. Şi tot astăzi, coincidenţă, atâtea legi în Parlament. Deci, nu mai pot păcăli pe nimeni că-şi continuă obiectivele loviturii de stat de anul trecut, vor să pună sub control justiţia, instituţiile mas-media, să diminueze capacitatea instituţiilor create cu greu, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA, de a face faţă corupţiei şi abuzurilor pe care le fac oamenii politici. Eu voi respinge aceste modificări la Codul Penal. Sunt convins că o studiere atentă şi un timp mai îndelungat vor arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi, dar cel puţin mesajul principal este că preşedintele dezavuează şi acţiunile din ultimul timp şi acţiunea de astăzi, de modificare a Codului Penal, care lasă fără obiectul activităţii şi ANI şi DNA şi, în acelaşi timp, lasă în libertate un număr destul de mare de infractori din clasa politică. Asta s-ar întâmpla.>>
You may like
Traian Băsescu îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi: Am dobândit cu sacrificii libertatea și securitatea. Încă le putem apăra democratic
Traian Băsescu face apel către români să vină la vot: Turul întâi al prezidențialelor este “decisiv”. Este de fapt “finala”
Igor Grosu, la „Moldova Security Forum”: Reformarea justiției este vitală pentru securitatea națională și pentru atingerea obiectivului strategic al integrării europene
Istoria și viitorul Parteneriatului Strategic România – SUA, dezbătute cu foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, în cadrul unui eveniment CPCEW – Fundația Hanns Seidel
Laura Codruţa Kövesi, la Chișinău: Odată cu aderarea la UE, justiția din R. Moldova va avea o șansă. Nu există nicio țară “curată de corupţie”
Raport GRECO: România a pus în aplicare în mod satisfăcător 8 din cele 13 recomandări privind prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor
JUSTIȚIE
Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile
Published
2 days agoon
December 8, 2024Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Constituției, subliniind importanța legii fundamentale ca temelie a democrației și drepturilor fundamentale în România.
“În urmă cu 35 de ani, prăbușirea regimului totalitar din Decembrie 1989 a marcat începutul reconstrucției statului, iar aspirațiile cetățenilor au dobândit expresia unei noi legi fundamentale care să guverneze societatea noastră – Constituția României. Aceasta a pus bazele unui stat de drept, în armonie cu evoluțiile democratice ale statelor europene și cu valorile constituționalismului european”, a declarat președintele, în mesajul său.
Șeful statului a evidențiat rolul crucial al Constituției în garantarea suveranității, pluralismului politic și independenței statului român.
“Constituția definește cadrul în care statul și viața politică funcționează, fiind un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. În perioade tumultoase, instituțiile statului sunt chemate să acționeze cu calm, înțelepciune și respect față de lege, Constituție și democrație”, a afirmat Klaus Iohannis.
Președintele a subliniat că apartenența României la NATO și Uniunea Europeană reprezintă garanții ale valorilor democratice înscrise în Constituție.
“Aderarea României la NATO și integrarea în Uniunea Europeană, fundamentate pe democrație și statul de drept, sunt direcții constituționale ireversibile. Acestea exprimă voința cetățenilor români de a conferi stabilitate în plan politic, militar și economic statului nostru”, a adăugat șeful statului.
În final, Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul său față de apărarea valorilor constituționale pe parcursul celor două mandate prezidențiale.
“Am vegheat la respectarea Constituției și a valorilor sale fundamentale. Deciziile pe care le-am luat au avut la bază principiul apărării democrației. În fața provocărilor politice, sociale, economice sau geostrategice, avem responsabilitatea să rămânem uniți în apărarea democrației noastre și să construim un viitor mai bun”, a transmis președintele.
JUSTIȚIE
Curtea Constituțională a stabilit că președintele Iohannis își va exercita mandatul până când noul președinte ales va depune jurământul
Published
4 days agoon
December 6, 2024Curtea Constituțională a decis vineri, în expunerea de motive a deciziei de anulare a scrutinului prezidențial, ca actualul președinte Klaus Iohannis să își exercite mandatul până când noul președinte ales va depune jurământul.
”Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție “exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”, se arată în motivarea deciziei de anulare a scrutinului prezidențial.
Mandatul președintelui Iohannis ar fi trebuit să se încheie pe data de 21 decembrie.
“Procesul electoral a fost viciat pe toata etapa desfășurării lui și în toate etapele”, se arată în motivarea CCR.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este obligatorie pentru toată lumea şi “noi toţi ne conformăm”, precizând că potrivit prevederilor constituționale va rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către președintele ales în urma unui nou scrutin și transmițând un mesaj ferm de stabilitate a României către Uniunea Europeană, NATO și investitori.
“După validarea alegerilor parlamentare, noul guvern va stabili datele pentru cele două tururi de alegeri prezidențiale. Conform Constituției, la art. 83, alin. 2, președintele își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte. Concluzie: Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”, a arătat el.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări
Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.
JUSTIȚIE
Motivarea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: “Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele”
Published
4 days agoon
December 6, 2024Curtea Constituțională a României arată, în motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“A fost distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, a fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”, se arată în motivarea CCR, documentul fiind disponibil aici.
Curtea Constituţională mai susţine că, în cadrul alegerilor prezidenţiale, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia Călin Georgescu a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media.
“În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale, în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicităţii electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat şi de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”, se arată în motivarea CCR.
De asemenea, conform Curții Constituționale, Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în contradicţie cu datele prezentate de SRI şi MAI.
Totodată, Curtea Constituțională a decis ca actualul președinte Klaus Iohannis să își exercite mandatul până când va fi ales un nou președinte.
”Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție “exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”, se arată în decizia CCR.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este obligatorie pentru toată lumea şi “noi toţi ne conformăm”, precizând că potrivit prevederilor constituționale va rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către președintele ales în urma unui nou scrutin și transmițând un mesaj ferm de stabilitate a României către Uniunea Europeană, NATO și investitori.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări
Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Spațiul cibernetic al Europei este mai sigur și mai protejat. A intrat în vigoarea Legea privind reziliența cibernetică
ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale
Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane
Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă
Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor
Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană
Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi
ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale
UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale
Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ5 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO6 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- NATO6 days ago
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentelor CSAT. România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal; Campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului lui Călin Georgescu