Traian Băsescu vrea să îi interzică pe extremiştii maghiari din Jobbik pe teritoriul României: „Nu văd de ce ne-ar fi ruşine SĂ-I DĂM AFARĂ”

Preşedintele român, Traian Băsescu, a informat, marţi, la Palatul Cotroceni, că va cere interzicerea pe teritoriul României a membrilor partidului de extremă dreapta din Ungaria Jobbik, pentru „comportamentul lor de la Târgu Mureş”, scrie gandul.info.

Traian Băsescu a anunţat, în timpul unei dectraian basescularaţii de presă, că a venit momentul ca extremiştii maghiari din Jobbik să nu mai poată activa în România şi va cere Parlamentului un act normativ în acest sens.

„Şi Ungariei le e ruşine cu ei, nu văd de ce nouă ne-ar fi ruşine să-i dăm afară”, a explicat preşedintele, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a comentat că a observat ieri „o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik”, precizând că, în opinia sa, „a venit timpul să punem capăt prezenţei acestui partid pe teritoriul României”. „Comportamentul lor de la Târgu Mureş justifică o astfel de măsură”, a punctat preşedintele.

„Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezenţa în România a membrilor acestei formaţiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită. În Europa, se constată o creştere a partidelor extremiste şi, dacă Ungaria nu îi poate ţine sub control, măcar pe teritoriul României să nu aibă ce căuta”, a spus preşedintele. De altfel, Traian Băsescu a avertizat asupra ascensiunii curentelor extremiste şi eurosceptice în Europa şi în intervenţia sa recentă de la summitul Popularilor Europeni.

Preşedintele a mai declarat că va avea o discuţie „extrem de aplicată” în următorul CSAT, „pentru că libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, faci rău altora”, a mai argumentat Traian Băsescu marţi.

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni, la Târgu Mureş, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, precum şi liderii mai multor formaţiuni şi autorităţi locale din Ungaria şi regiunea Ţinutului Secuiesc. De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor “64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria), dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, Poloniei şi Turciei.

Cine este Jobbik

Ungaria este statul european cu una dintre cele mai puternice mişcări de extremă dreapta de pe continent. Jobbik, adică Mişcarea pentru o Ungarie mai bună, este un partid care promovează un naţionalism radical, susţinător activ al independenţei Ţinutului Secuiesc şi, pe alocuri, anti-romi, antisemit şi homofob. O latură controversată a acestei formaţiuni este faptul că ea are alături o grupare paramilitară, Magyar Nemyeti Garda, interzisă oficial în Ungaria, dar care continuă să fie activă.

La alegerile parlamentare din Ungaria din 2010, Jobbik a obţinut peste 16% din voturi, devenind una dintre principalele forţe politice ale ţării vecine.

Partidul se recomandă ca fiind conservator, patriotic, creştin şi apărător al identităţii istorice maghiare, dar respinge acuzaţiile că ar fi homofob, anti-romi şi antisemit.

Anul trecut, gândul a discutat cu un europarlamentar maghiar care era membru al Jobbik când a fost ales pentru legislativul european, dar care tocmai decisese să părăsească formaţiunea, după ce a aflat că familia din partea mamei lui era evreiască, bunica sa fiind supravieţuitoare a Holocaustului. Prin urmare, Csanád Szegedi a decis să se retragă imediat din Jobbik şi, mai mult decât atât, ne explica el, să îşi „regândească toate crezurile politice”.

One Response to Traian Băsescu vrea să îi interzică pe extremiştii maghiari din Jobbik pe teritoriul României: „Nu văd de ce ne-ar fi ruşine SĂ-I DĂM AFARĂ”

  1. Camelian Propinatiu 11/03/2014 at 23:13

    Musai sa incurajam chiar in postromânism vesela revista Historia sa genereze si patriotism ardent, iar istoricii RO sa opuna ceva la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940:Google: Rumanian-Hungarian affairs – Corvinus Library. In contextul crizei din Ucraina, Tokes si cu Jobbik poate vor ca UDMR sa initieze o ancheta parlamentara cum, de ce sub pretextul reparatiilor interminabile, Muzeul National de Istorie nu si-a mai exercitat satisfacator plenar dupa 1989 misia privind educatia nationala, multi vizitatori multumindu-se cu caricatura lui Traian de pe trepte.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.