Connect with us

CONSILIUL DE SECURITATE

Tranziția ecologică și digitală: Miniștrii muncii din UE au convenit asupra necesității de a investi în competențe, reconversie profesională și de a consolida dialogul social în vederea adaptării la schimbare

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii muncii din UE au convenit asupra necesității de a investi în competențe, reconversie profesională și de a consolida dialogul social în vederea adaptării la schimbările generate de tranzițiile ecologică și digitală, se arată într-un comunicat.

În contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, Élisabeth Borne, ministrul francez al muncii, ocupării forței de muncă și incluziunii economice, a fost însoțită la Bordeaux de miniștrii europeni ai muncii și afacerilor sociale și de Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori (EPSCO), dedicată impactului tranziției digitale și ecologice asupra pieței muncii. În prezența partenerilor sociali europeni, a deputaților europeni și a reprezentanților societății civile și ai organizațiilor internaționale, miniștrii europeni au convenit asupra importanței de a investi în competențe, de a sprijini tranzițiile profesionale și de a consolida dialogul social în lumina acestor schimbări.

Tranzițiile digitală și ecologică presupun schimbări profunde pe piața muncii, în condițiile în care se creează locuri de muncă, în timp ce altele dispar sau evoluează. Din cauza acestor schimbări, nu numai că întreprinderile au nevoie de noi competențe, dar este nevoie, de asemenea, de sprijin pentru recalificarea angajaților salariați ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol.

Prin urmare, este esențial ca statele membre ale UE să facă investiții care să permită adaptarea competențelor angajaților pentru a proteja locurile de muncă, consolidând în același timp dialogul social, care este esențial având în vedere schimbările în curs de desfășurare în întreprinderi și pe piața muncii.

Investiții în competențe pentru a asigura formarea pentru profesiile viitorului și pentru a anticipa nevoile de formare

Miniștrii au convenit asupra importanței de a investi în competențe în Europa pentru a identifica și a anticipa nevoile de formare pentru meseriile viitorului, atât în ceea ce privește formarea inițială pentru tineri, cât și recalificarea adulților. Aceștia au discutat despre modul de mobilizare a fondurilor europene și de consolidare a cadrului european în acest domeniu.

UE a luat deja inițiative pentru a sprijini aceste transformări, și anume prin intermediul Agendei europene privind competențele, prezentată de Comisia Europeană în iulie 2020.

Având în vedere acest lucru, investițiile realizate de UE în sprijinirea măsurilor de formare sunt, de asemenea, esențiale și se concretizează într-o serie de programe, și anume Fondul Social European +, Fondul pentru o Tranziție Justă, programul InvestEU și Fondul European de Adaptare la Globalizare. Finanțarea din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență poate sprijini, de asemenea, măsurile de abordare a provocărilor în materie de formare care rezultă din tranziția digitală și ecologică.

Sprijinirea tranzițiilor profesionale pentru lucrători

Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra necesității de a pune în aplicare măsuri de sprijinire a tranzițiilor profesionale pentru a permite lucrătorilor afectați de aceste schimbări să își adapteze competențele sau să își găsească un nou loc de muncă. Aceștia au subliniat importanța asigurării securității pentru lucrătorii care urmează cursuri de formare sau care se află în tranziții în acest context. Miniștrii au discutat despre inițiativele deja existente la nivel național și despre cea mai eficientă modalitate de punere în aplicare a acestora. De asemenea, au vorbit despre coordonarea acestor inițiative cu finanțarea europeană și despre modul de consolidare a acțiunii europene în acest domeniu.

Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale include mai multe inițiative care vizează abordarea acestei probleme. În decembrie 2021, Comisia a prezentat trei propuneri de recomandări care se referă în special la provocările legate de sprijinirea tranzițiilor profesionale: o recomandare privind conturile individuale de învățare, o recomandare privind microcreditele pentru competențe și o recomandare transversală privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică.

Finanțarea europeană, în special prin intermediul Fondului pentru o Tranziție Justă și al Fondului Social European +, poate oferi sprijin lucrătorilor și regiunilor cele mai afectate de tranziția ecologică, prin finanțarea formării, recalificării și diversificării economice. În cele din urmă, Fondul european de ajustare la globalizare are ca scop să ofere asistență urgentă lucrătorilor strămutați din cauza schimbărilor structurale pe scară largă și să îi sprijine în găsirea unui nou loc de muncă. Mecanismul de redresare și de reziliență poate oferi, de asemenea, finanțare în acest context.

Consolidarea dialogului social european și național

Partenerii au convenit asupra consolidării dialogului social în Europa și în fiecare stat membru în ceea ce privește aspectele legate de tranziția ecologică și digitală. Aceștia au convenit să inițieze o discuție cu privire la modalitățile de îmbunătățire a parteneriatelor sociale și de încurajare a dialogului social la toate nivelurile (european, național, local și în sectoare specifice) ca răspuns la schimbările în curs.

La nivel european, cadrul politic al dialogului social este definit în Pilonul European al Drepturilor Sociale, care specifică faptul că partenerii sociali trebuie să fie consultați cu privire la elaborarea politicilor economice și sociale și încurajați să ajungă la acorduri colective. În cadrul planului de punere în aplicare a Pilonului Drepturilor Sociale, Comisia va prezenta, în a doua jumătate a anului 2022, o inițiativă menită să sprijine dialogul social la nivelul UE și la nivel național, în special în legătură cu tranziția ecologică și cea digitală.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL DE SECURITATE

Sikorski compară, la ONU, răpirea de către Rusia a copiilor ucraineni cu crimele naziste și arată Moscovei imagini ale colaborării sovieto-naziste în invazia Poloniei în 1939

Published

on

© United Nations

Într-un discurs susținut în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski a comparat răpirea de către Rusia a copiilor ucraineni cu crimele Germaniei naziste împotriva copiilor sovietici și polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a reamintit Moscovei de colaborarea sovietică cu Germania nazistă în timpul războiului.

Radosław Sikorski a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva acestei țări.

Șeful diplomației polone a adresat observațiile ambasadorului rus Vasili Nebenzya, care tocmai ținuse un discurs în care se referea la guvernul ucrainean ca la “regimul neonazist de la Kiev”.

Ministrul polonez de externe a remarcat că „copiii ucraineni sunt ținta Rusiei nu numai cu bombe; mii au fost răpiți și duși în Rusia, unde li se spală creierul pentru a le lua amintirile și identitatea națională”.

Sikorski s-a referit la rapoartele independente care descriu o politică rusă deliberată de răpire a copiilor și apoi de rusificare a acestora, inclusiv în tabere speciale care oferă “educație patriotică rusă”.

El a menționat că anchetatorii ONU au concluzionat că acestea constituie crime de război și că anul trecut Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Ministrul polonez de externe a explicat apoi că propria sa casă din Polonia se află la doar trei kilometri de locul fostului lagăr de concentrare nazist Potulice, unde au fost închiși mii de copii polonezi și sovietici răpiți. Mulți au murit acolo, dar alții au fost selectați pentru “germanizare” și transferați în vest.

Cu ce diferă ceea ce le faceți copiilor ucraineni răpiți de ceea ce le-au făcut naziștii germani copiilor dumneavoastră și ai noștri?” l-a întrebat Sikorski pe Nebenzya.

El a ținut să sublinieze că membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ar trebui să fie gardienii păcii. “Aceasta este rușinea Rusiei care nu va fi iertată sau uitată“, a continuat șeful diplomației polone.

Și apropo, din moment ce ambasadorul Nebenzya neagă realitatea colaborării sovieto-naziste în invazia Poloniei în 1939, iată o fotografie a paradei lor comune. Sunt sigur că recunoașteți uniformele sovietice“, a conchis Radoslaw Sikorski.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

De pe podiumul ONU, Emmanuel Macron solicită “limitarea” dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de “crime în masă”

Published

on

© United Nations

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite “limitarea” dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de “crime în masă”, în cadrul unei reforme pentru a face mai eficient organismul cheie al ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În timp ce tot mai multe state solicită extinderea Consiliului, doar o reformă a componenţei acestuia “nu ar fi suficientă pentru a-i restabili eficacitatea şi, prin urmare, doresc ca această reformă să facă posibilă şi schimbarea metodelor de lucru, limitarea dreptului de veto în cazul crimelor în masă şi să se concentreze asupra deciziilor operaţionale necesare pentru menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”, a declarat şeful statului francez, în cadrul unui discurs susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

Macron a cerut, de asemenea, ca Israelul să înceteze “escaladarea în Liban” şi gruparea libaneză Hezbollah să înceteze tirurile spre Israel și a spus că Franţa va face tot posibilul pentru ca Ucraina să reziste în faţa Rusiei.

State precum Brazilia, India, Japonia și Germania, așa-numitul “G4”, cer extinderea Consiliului de Securitate și includerea lor ca membri permanenți în principalul organism al sistemului Națiunilor Unite, în timp ce alte state, între care și Statele Unite, vor două locuri permanente pentru națiunile de pe continentul african, ca parte a “moștenirii” președintelui Joe Biden.

Consiliul de Securitate este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi are puterea de a impune sancţiuni şi embargouri asupra armelor şi de a autoriza utilizarea forţei.

Când a fost fondată ONU, în 1945, Consiliul de Securitate avea 11 membri, număr care a crescut în 1965 la 15 membri, între care 10 state alese cu mandate de doi ani şi cinci membre permanente cu drept de veto permanent: Uniunea Sovietică (Rusia, după 1991), China, Franţa, SUA şi Marea Britanie.

Orice modificare a apartenenţei la Consiliul de Securitate se face prin modificarea Cartei fondatoare a ONU. Acest lucru necesită aprobarea şi ratificarea de către două treimi din membrii Adunării Generale, inclusiv cele cinci puteri actuale cu drept de veto ale Consiliului de Securitate.

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, discută anual despre reforma Consiliului de Securitate de mai bine de un deceniu. Dar impulsul în direcţia reformei a crescut în ultimii ani, în condiţiile în care rivalităţile geopolitice au dus la blocaje în consiliu în legătură cu mai multe probleme, în special după ce Rusia – unul din membrii permanenţi cu drept de veto – a invadat Ucraina.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

“Când te uiți la vecinul tău vezi un dușman de cucerit sau o ființă umană?” Pledoaria unui lider UE pentru reforma ONU: Am acceptat veto-ul a cinci gardieni în schimbul asigurării păcii mondiale

Published

on

© European Union 2024

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a lansat miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, un apel la un leadership orientat către pace în pofida îndreptării spre o nouă lume globală marcată de conflicte.

Aflat pentru ultima dată la ONU în calitate de șef al Consiliului European, Michel s-a adresat Consiliului de Securitate la o sesiune consacrată leadershipului pentru pace.

O lume nouă se naște în afara acestor ferestre. O lume în care cea mai mare armă, cel mai ascuțit cuțit, cel mai rapid avion de război, cea mai grea bombă și cea mai puternică voce câștigă, iar cei pașnici pierd“, și-a început el discursul, amintind de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de conflictul din Orientul Mijlociu ca exemple în care lumea forței brute și a puterii brute fac ravagii.

 

El s-a adresat indirect Rusiei, ca țară purtătoare de război, și altor state care sprijină starea de conflict la nivel regional în lume.

“Uitați-vă în jos la mâinile voastre. Vedeți degete făcute pentru a apăsa pe trăgaciul unei arme? Sau mâini făcute pentru a construi un pod, o școală, un spital? Și când te uiți la vecinul tău, vezi un dușman de cucerit? Sau o ființă umană? Cu toții suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă în afara acestor ferestre. Dar unii în mod clar mai mult decât alții“, a evidențiat președintele Consiliului European.

Acesta s-a îndreptat și către principala soluție pe care mai mulți lideri și mai multe state o văd pentru viitorul arhitecturii globale și anume reforma Consiliului de Securitate al ONU.

Un loc permanent în acest Consiliu de Securitate nu este un privilegiu, ci o responsabilitate – o responsabilitate gravă conferită doar la cinci națiuni: să fie gardienii păcii mondiale. Astăzi, unii dintre acești membri nu sunt la înălțimea responsabilității lor. În 1945, lumea dorea pacea cu orice preț. Am acceptat dreptul dumneavoastră de veto în schimbul asigurării păcii mondiale“, a subliniat Michel.

În opinia lui, Consiliul de Securitate trebuie reformat, pentru a-l face mai incluziv, mai legitim și mai eficient, denunțând în continuare invazia Rusiei în Ucraina, acțiunile Hamas împotriva Israelului, suferința provocată de israelieni palestinienilor și noua escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu prin atacurile în Liban.

Consiliul de Securitate este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi are puterea de a impune sancţiuni şi embargouri asupra armelor şi de a autoriza utilizarea forţei.

Când a fost fondată ONU, în 1945, Consiliul de Securitate avea 11 membri, număr care a crescut în 1965 la 15 membri, între care 10 state alese cu mandate de doi ani şi cinci membre permanente cu drept de veto permanent: Uniunea Sovietică (Rusia, după 1991), China, Franţa, SUA şi Marea Britanie.

Orice modificare a apartenenţei la Consiliul de Securitate se face prin modificarea Cartei fondatoare a ONU. Acest lucru necesită aprobarea şi ratificarea de către două treimi din membrii Adunării Generale, inclusiv cele cinci puteri actuale cu drept de veto ale Consiliului de Securitate.

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, discută anual despre reforma Consiliului de Securitate de mai bine de un deceniu. Dar impulsul în direcţia reformei a crescut în ultimii ani, în condiţiile în care rivalităţile geopolitice au dus la blocaje în consiliu în legătură cu mai multe probleme, în special după ce Rusia – unul din membrii permanenţi cu drept de veto – a invadat Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”

U.E.1 hour ago

Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

ROMÂNIA2 hours ago

România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban

ROMÂNIA2 hours ago

România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni

JAPONIA3 hours ago

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 day ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA3 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO3 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA3 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.3 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA3 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending