Connect with us

CONSILIUL DE SECURITATE

Tranziția ecologică și digitală: Miniștrii muncii din UE au convenit asupra necesității de a investi în competențe, reconversie profesională și de a consolida dialogul social în vederea adaptării la schimbare

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii muncii din UE au convenit asupra necesității de a investi în competențe, reconversie profesională și de a consolida dialogul social în vederea adaptării la schimbările generate de tranzițiile ecologică și digitală, se arată într-un comunicat.

În contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, Élisabeth Borne, ministrul francez al muncii, ocupării forței de muncă și incluziunii economice, a fost însoțită la Bordeaux de miniștrii europeni ai muncii și afacerilor sociale și de Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori (EPSCO), dedicată impactului tranziției digitale și ecologice asupra pieței muncii. În prezența partenerilor sociali europeni, a deputaților europeni și a reprezentanților societății civile și ai organizațiilor internaționale, miniștrii europeni au convenit asupra importanței de a investi în competențe, de a sprijini tranzițiile profesionale și de a consolida dialogul social în lumina acestor schimbări.

Tranzițiile digitală și ecologică presupun schimbări profunde pe piața muncii, în condițiile în care se creează locuri de muncă, în timp ce altele dispar sau evoluează. Din cauza acestor schimbări, nu numai că întreprinderile au nevoie de noi competențe, dar este nevoie, de asemenea, de sprijin pentru recalificarea angajaților salariați ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol.

Prin urmare, este esențial ca statele membre ale UE să facă investiții care să permită adaptarea competențelor angajaților pentru a proteja locurile de muncă, consolidând în același timp dialogul social, care este esențial având în vedere schimbările în curs de desfășurare în întreprinderi și pe piața muncii.

Investiții în competențe pentru a asigura formarea pentru profesiile viitorului și pentru a anticipa nevoile de formare

Miniștrii au convenit asupra importanței de a investi în competențe în Europa pentru a identifica și a anticipa nevoile de formare pentru meseriile viitorului, atât în ceea ce privește formarea inițială pentru tineri, cât și recalificarea adulților. Aceștia au discutat despre modul de mobilizare a fondurilor europene și de consolidare a cadrului european în acest domeniu.

UE a luat deja inițiative pentru a sprijini aceste transformări, și anume prin intermediul Agendei europene privind competențele, prezentată de Comisia Europeană în iulie 2020.

Având în vedere acest lucru, investițiile realizate de UE în sprijinirea măsurilor de formare sunt, de asemenea, esențiale și se concretizează într-o serie de programe, și anume Fondul Social European +, Fondul pentru o Tranziție Justă, programul InvestEU și Fondul European de Adaptare la Globalizare. Finanțarea din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență poate sprijini, de asemenea, măsurile de abordare a provocărilor în materie de formare care rezultă din tranziția digitală și ecologică.

Sprijinirea tranzițiilor profesionale pentru lucrători

Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra necesității de a pune în aplicare măsuri de sprijinire a tranzițiilor profesionale pentru a permite lucrătorilor afectați de aceste schimbări să își adapteze competențele sau să își găsească un nou loc de muncă. Aceștia au subliniat importanța asigurării securității pentru lucrătorii care urmează cursuri de formare sau care se află în tranziții în acest context. Miniștrii au discutat despre inițiativele deja existente la nivel național și despre cea mai eficientă modalitate de punere în aplicare a acestora. De asemenea, au vorbit despre coordonarea acestor inițiative cu finanțarea europeană și despre modul de consolidare a acțiunii europene în acest domeniu.

Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale include mai multe inițiative care vizează abordarea acestei probleme. În decembrie 2021, Comisia a prezentat trei propuneri de recomandări care se referă în special la provocările legate de sprijinirea tranzițiilor profesionale: o recomandare privind conturile individuale de învățare, o recomandare privind microcreditele pentru competențe și o recomandare transversală privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică.

Finanțarea europeană, în special prin intermediul Fondului pentru o Tranziție Justă și al Fondului Social European +, poate oferi sprijin lucrătorilor și regiunilor cele mai afectate de tranziția ecologică, prin finanțarea formării, recalificării și diversificării economice. În cele din urmă, Fondul european de ajustare la globalizare are ca scop să ofere asistență urgentă lucrătorilor strămutați din cauza schimbărilor structurale pe scară largă și să îi sprijine în găsirea unui nou loc de muncă. Mecanismul de redresare și de reziliență poate oferi, de asemenea, finanțare în acest context.

Consolidarea dialogului social european și național

Partenerii au convenit asupra consolidării dialogului social în Europa și în fiecare stat membru în ceea ce privește aspectele legate de tranziția ecologică și digitală. Aceștia au convenit să inițieze o discuție cu privire la modalitățile de îmbunătățire a parteneriatelor sociale și de încurajare a dialogului social la toate nivelurile (european, național, local și în sectoare specifice) ca răspuns la schimbările în curs.

La nivel european, cadrul politic al dialogului social este definit în Pilonul European al Drepturilor Sociale, care specifică faptul că partenerii sociali trebuie să fie consultați cu privire la elaborarea politicilor economice și sociale și încurajați să ajungă la acorduri colective. În cadrul planului de punere în aplicare a Pilonului Drepturilor Sociale, Comisia va prezenta, în a doua jumătate a anului 2022, o inițiativă menită să sprijine dialogul social la nivelul UE și la nivel național, în special în legătură cu tranziția ecologică și cea digitală.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL DE SECURITATE

Ambasadoarea SUA la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate din cauza războiului pornit împotriva Ucrainei

Published

on

© U.S Mission to the United Nations

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat joi că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, având în vedere ce face în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în Costa Rica, unde participa la un summit pentru democraţie.

Rusia urmează să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului – forul executiv al ONU.

Într-o declarație în exclusivitate pentru AFP, diplomatul american a afirmat că SUA se așteaptă ”să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”.

De la invazia rusă pornită de Putin la 24 februarie, Ucraina întreprinde demersuri pentru a exclude Rusia din forurile internaționale.

La sfârșitul lunii decembrie, MAE ucrainean a solicitat excluderea Rusiei din ONU.

Arătându-și sprijinul pentru Kiev, țările din G7 au cerut ca Rusia să nu mai facă parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Un an de la războiul Rusiei în Ucraina, marcat la ONU: Șeful diplomației române va pleda pentru susținerea Ucrainei în plenul Adunării Generale și în cadrul Consiliului de Securitate

Published

on

© United Nations

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 23-24 februarie 2023, la evenimentele Organizației Națiunilor Unite organizate la New York pentru marcarea unui an de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, context în care șeful diplomației române va susține o intervenție în plenul Adunării Generale a ONU și va lua cuvântul în cadrul unei dezbateri în Consiliul de Securitate al ONU pe tema Ucrainei, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va susține, la 23 februarie, începând cu ora 22:00, ora României, intervenția națională în cadrul celei de a 11-a Sesiuni speciale de urgență a Adunării Generale ONU, reunite în vederea adoptării rezoluției privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, rezoluție pe care țara noastră o co-sponsorizează. 

De asemenea, ministrul de externe va lua cuvântul în cadrul dezbaterii la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema Ucrainei, din 24 februarie 2023, începând cu ora 17:00, ora României.

În marja acestor evenimente, ministrul Bogdan Aurescu va participa la o sesiune de lucru informală cu miniștrii like-minded organizată de președinția malteză a Consiliului de Securitate, la 23 februarie 2023. Discuția va oferi un cadru de analiză asupra evoluției conflictului din Ucraina și etapele următoare, la nivel multilateral, care să asigure, în continuare, sprijinul cât mai larg pentru Ucraina. 

De asemenea, la data de 24 februarie, șeful diplomației române va participa și la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE în format consolidat, care se desfășoară la Viena, cu participarea online a mai multor miniştri de externe prezenți la New York, fiind convocată de Președinția-în-Exercițiu a OSCE, asigurată de Macedonia de Nord, pentru a marca un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența ministrului afacerilor externe la evenimentele pentru marcarea unui an de la începutul războiului ilegal, nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei va oferi oportunitatea de consolidare a rolului României ca stat susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe norme, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și contracararea impactului negativ al consecințelor războiului din statul vecin.

Totodată, șeful diplomației române va prezenta reprezentanților statelor reunite la New York eforturile depuse de țara noastră în sprijinul celor peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granița României și pentru tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale, de la începutul războiului din Ucraina.

Ministrul de externe va reafirma în mod ferm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și angajamentul României de a contribui în mod activ la pacea și securitatea internațională. Totodată, va evidenția imperativul ca Federația Rusă, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să înceteze imediat și necondiționat agresiunea asupra Ucrainei și să își retragă trupele și echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional.  

Cu acest prilej, va evidenția și participarea României, în mod activ și ferm, la toate demersurile diplomatice la nivel multilateral pentru condamnarea acestei agresiuni, inclusiv în domeniul justiției internaționale, pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele comise în Ucraina.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Bogdan Aurescu s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU: România este angajată să contribuie la eforturile globale legate de creșterea nivelului mărilor

Published

on

© United Nations

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a participat, marţi, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu tema “Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor – implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale”.

Şeful diplomaţiei române a participat la eveniment atât în calitate de ministru, cât şi de copreşedinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internaţional a ONU privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional, la invitaţia Preşedinţiei malteze a Consiliului de Securitate, informează Ministerul de Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În context, Aurescu a avut și o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Aurescu a prezentat implicaţiile grave pe care fenomenul global al creşterii nivelului mărilor şi oceanelor le are deja sau le-ar putea avea asupra întregii comunităţi internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte pacea şi securitatea la nivel global, în special asupra statelor insulare mici şi a statelor costiere.

Totodată, a reliefat necesitatea de a preîntâmpina riscurile generate de creşterea nivelului mărilor şi oceanelor atât din perspectiva necesităţii de a ajusta politicile existente în materie, cât şi prin intermediul aplicării dreptului internaţional în domeniu. În acest context, şeful diplomaţiei a subliniat existenţa unei răspunderi comune a comunităţii internaţionale în combaterea efectelor negative ale acestui fenomen.

“Permiteţi-mi să vă asigur de angajamentul ţării mele în efortul de a contribui în continuare la eforturile globale legate de riscurile schimbărilor climatice în general şi de creşterea nivelului mărilor în special. Încurajez Consiliul de Securitate să fie activ implicat în această cauză. Date fiind implicaţiile sale pentru pacea şi securitatea internaţionale, tema creşterii nivelului mărilor trebuie să rămână în atenţia Consiliului. Sunt sigur că împreună, solidari, vom găsi soluţiile corecte”, a spus ministrul în intervenţia sa.

Bogdan Aurescu a participat la acest eveniment alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de preşedintele Adunării Generale a ONU, Csaba Korosi. Reuniunea a fost prezidată de ministrul afacerilor externe al Maltei, Ian Borg, în calitate de Preşedinţie a CS ONU. Peste 70 de reprezentanţi de state şi organizaţii internaţionale au participat la eveniment.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE15 mins ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA40 mins ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA45 mins ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.1 hour ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA5 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU1 day ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO1 day ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending