Miniștrii muncii din UE au convenit asupra necesității de a investi în competențe, reconversie profesională și de a consolida dialogul social în vederea adaptării la schimbările generate de tranzițiile ecologică și digitală, se arată într-un comunicat.
În contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, Élisabeth Borne, ministrul francez al muncii, ocupării forței de muncă și incluziunii economice, a fost însoțită la Bordeaux de miniștrii europeni ai muncii și afacerilor sociale și de Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori (EPSCO), dedicată impactului tranziției digitale și ecologice asupra pieței muncii. În prezența partenerilor sociali europeni, a deputaților europeni și a reprezentanților societății civile și ai organizațiilor internaționale, miniștrii europeni au convenit asupra importanței de a investi în competențe, de a sprijini tranzițiile profesionale și de a consolida dialogul social în lumina acestor schimbări.
Tranzițiile digitală și ecologică presupun schimbări profunde pe piața muncii, în condițiile în care se creează locuri de muncă, în timp ce altele dispar sau evoluează. Din cauza acestor schimbări, nu numai că întreprinderile au nevoie de noi competențe, dar este nevoie, de asemenea, de sprijin pentru recalificarea angajaților salariați ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol.
Prin urmare, este esențial ca statele membre ale UE să facă investiții care să permită adaptarea competențelor angajaților pentru a proteja locurile de muncă, consolidând în același timp dialogul social, care este esențial având în vedere schimbările în curs de desfășurare în întreprinderi și pe piața muncii.
Investiții în competențe pentru a asigura formarea pentru profesiile viitorului și pentru a anticipa nevoile de formare
Miniștrii au convenit asupra importanței de a investi în competențe în Europa pentru a identifica și a anticipa nevoile de formare pentru meseriile viitorului, atât în ceea ce privește formarea inițială pentru tineri, cât și recalificarea adulților. Aceștia au discutat despre modul de mobilizare a fondurilor europene și de consolidare a cadrului european în acest domeniu.
UE a luat deja inițiative pentru a sprijini aceste transformări, și anume prin intermediul Agendei europene privind competențele, prezentată de Comisia Europeană în iulie 2020.
Având în vedere acest lucru, investițiile realizate de UE în sprijinirea măsurilor de formare sunt, de asemenea, esențiale și se concretizează într-o serie de programe, și anume Fondul Social European +, Fondul pentru o Tranziție Justă, programul InvestEU și Fondul European de Adaptare la Globalizare. Finanțarea din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență poate sprijini, de asemenea, măsurile de abordare a provocărilor în materie de formare care rezultă din tranziția digitală și ecologică.
Sprijinirea tranzițiilor profesionale pentru lucrători
Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra necesității de a pune în aplicare măsuri de sprijinire a tranzițiilor profesionale pentru a permite lucrătorilor afectați de aceste schimbări să își adapteze competențele sau să își găsească un nou loc de muncă. Aceștia au subliniat importanța asigurării securității pentru lucrătorii care urmează cursuri de formare sau care se află în tranziții în acest context. Miniștrii au discutat despre inițiativele deja existente la nivel național și despre cea mai eficientă modalitate de punere în aplicare a acestora. De asemenea, au vorbit despre coordonarea acestor inițiative cu finanțarea europeană și despre modul de consolidare a acțiunii europene în acest domeniu.
Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale include mai multe inițiative care vizează abordarea acestei probleme. În decembrie 2021, Comisia a prezentat trei propuneri de recomandări care se referă în special la provocările legate de sprijinirea tranzițiilor profesionale: o recomandare privind conturile individuale de învățare, o recomandare privind microcreditele pentru competențe și o recomandare transversală privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică.
Finanțarea europeană, în special prin intermediul Fondului pentru o Tranziție Justă și al Fondului Social European +, poate oferi sprijin lucrătorilor și regiunilor cele mai afectate de tranziția ecologică, prin finanțarea formării, recalificării și diversificării economice. În cele din urmă, Fondul european de ajustare la globalizare are ca scop să ofere asistență urgentă lucrătorilor strămutați din cauza schimbărilor structurale pe scară largă și să îi sprijine în găsirea unui nou loc de muncă. Mecanismul de redresare și de reziliență poate oferi, de asemenea, finanțare în acest context.
Consolidarea dialogului social european și național
Partenerii au convenit asupra consolidării dialogului social în Europa și în fiecare stat membru în ceea ce privește aspectele legate de tranziția ecologică și digitală. Aceștia au convenit să inițieze o discuție cu privire la modalitățile de îmbunătățire a parteneriatelor sociale și de încurajare a dialogului social la toate nivelurile (european, național, local și în sectoare specifice) ca răspuns la schimbările în curs.
La nivel european, cadrul politic al dialogului social este definit în Pilonul European al Drepturilor Sociale, care specifică faptul că partenerii sociali trebuie să fie consultați cu privire la elaborarea politicilor economice și sociale și încurajați să ajungă la acorduri colective. În cadrul planului de punere în aplicare a Pilonului Drepturilor Sociale, Comisia va prezenta, în a doua jumătate a anului 2022, o inițiativă menită să sprijine dialogul social la nivelul UE și la nivel național, în special în legătură cu tranziția ecologică și cea digitală.