Connect with us

U.E.

Tranziția energetică: Banca Europeană de Investiții va sprijini planul REPowerEU cu încă 30 mld. de euro

Published

on

© European Union 2022 - Source : EC Audiovisual

Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI) va sprijini planul REPowerEU cu o sumă suplimentară de 30 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și finanțări de capitaluri proprii în următorii cinci ani, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Fondurile suplimentare din partea Grupului BEI (Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții) vor fi direcționate către surse regenerabile, eficiență energetică, rețele și stocare, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și tehnologii revoluționare, cum ar fi hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Se preconizează că pachetul de noi finanțări specifice aprobat astăzi de Consiliul de administrație al BEI va mobiliza până la 115 miliarde de euro în investiții noi până în 2027, aducând astfel o contribuție substanțială la obiectivul REPowerEU de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia. Este vorba de un pachet suplimentar, care se adaugă la sprijinul deja solid al Grupului BEI pentru sectorul energetic din Uniunea Europeană, cu o medie de aproximativ 10 miliarde de euro finanțare pe an în ultimul deceniu.

Acest război oribil și șantajul Rusiei cu privire la aprovizionarea cu gaz au confirmat faptul că dependența noastră de combustibilii fosili reprezintă o vulnerabilitate critică în materie de securitate”, a declarat Werner Hoyer, președintele Grupului BEI. „Este timpul să punem în sfârșit capăt acestei dependențe. BEI este hotărâtă să mobilizeze întreaga amploare a resurselor sale financiare în sprijinul efortului comun și să colaboreze cu sectorul privat pentru a maximiza impactul investițiilor noastre.”

„Salut consolidarea financiară a planului nostru REPowerEU de către BEI, care se adaugă la fondurile de 300 miliarde de euro deja disponibile”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Cu pachetul BEI de astăzi, putem avansa și mai rapid în procesul de curățare a sistemului energetic european și de încetare a dependenței noastre de combustibilii fosili din Rusia. Contribuția Grupului BEI ne va ajuta să ne asigurăm securitatea energetică și să ne atingem obiectivele climatice pentru 2030.”

În timp ce finanțarea suplimentară acordată de Grupul BEI se va concentra pe îmbunătățirea securității energetice a Europei pe termen mediu și pe evitarea viitoarelor șocuri de aprovizionare, sprijinul BEI pentru unele proiecte de eficientizare ar putea avea ca rezultat o cerere mai mică de gaz încă din 2023. Pachetul survine în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul de Administrație de a aproba o finanțare de 5,5 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul energiei nepoluante, al eficienței energetice și al acțiunilor climatice, inclusiv pentru noi surse de energie eoliană în țările baltice și pentru modernizarea rețelelor de transport în Polonia și Spania.

Pe lângă creșterea volumului de împrumuturi în domeniul energiei preconizate pentru următorii cinci ani la niveluri fără precedent, Consiliul de administrație al BEI a adoptat, de asemenea, o serie de măsuri tehnice și de politică menite să accelereze ritmul și să maximizeze impactul noilor investiții. Printre elementele-cheie se numără plăți inițiale mai mari, termene mai lungi care vor face mai atractive împrumuturile BEI pentru sectorul energetic și un plafon de cofinanțare de până la 75% pentru proiectele care contribuie la obiectivele REPowerEU, față de limita obișnuită de 50% a BEI pentru fiecare proiect.

În plus, Consiliul de administrație a introdus o prelungire temporară și excepțională a derogărilor de la cadrul de aliniere a Grupului BEI la Acordul de la Paris pentru contrapărți (“PATH”). În acest sens, scutirea existentă în cadrul PATH al Grupului BEI pentru proiectele cu un conținut inovator ridicat va fi extinsă temporar și în mod excepțional pentru a include toate proiectele de energie regenerabilă și infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice în interiorul UE. Acest lucru va permite Grupului BEI să finanțeze un număr mai mare de proiecte de energie curată cu o gamă mai largă de clienți și companii de utilități care contribuie la obiectivele UE în materie de climă și de securitate energetică. Prelungirea va fi valabilă până în 2027, sub rezerva revizuirii foii de parcurs a Băncii pentru Climă, prevăzută pentru 2025. În această perioadă, BEI va continua să colaboreze cu toți clienții săi pentru a-i sprijini în elaborarea planurilor de decarbonizare.

Împreună, pachetul de finanțare suplimentară, flexibilitatea politică și tehnică, precum și sprijinul specific pentru investițiile cu risc ridicat, cum ar fi instalațiile pilot, vor contribui la accelerarea tranziției Europei către un viitor mai durabil și mai sigur. Acesta semnalează angajamentul ferm al BEI de a utiliza întreaga gamă de instrumente și resurse financiare ca răspuns la criza în curs de desfășurare.

Grupul BEI a adoptat o foaie de parcurs a Băncii pentru Climă pentru a-și îndeplini programul ambițios de sprijinire a unor investiții de 1 000 miliarde de euro în acțiuni climatice și în durabilitatea mediului în deceniul care se încheie în 2030 și pentru a asigura peste 50% din finanțarea BEI pentru acțiuni climatice și durabilitatea mediului până în 2025. Ca parte a foii de parcurs, toate noile operațiuni ale Grupului BEI au fost aliniate la obiectivele și principiile Acordului de la Paris de la începutul anului 2021.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat sâmbătă sprijinul necondiționat al UE pentru Ucraina, care trebuie să reziste în fața atacurilor rusești pentru a apăra valorile europene, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de <<dacă>> sau <<dar>>”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un discurs ţinut la un eveniment al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Düsseldorf, în Germania.

Ucraina ”luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei şi de aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”, a completat oficialul european.

În egală măsură, aceasta a pledat pentru trecerea în forță a Germaniei la energia regenerabilă, pentru binele climatului și pentru a reduce veniturile Moscovei, conform DPA.

Ursula von der Leyen și mai mulți comisari europeni urmează să organizeze la 3 februarie un summit în Kiev pentru a-și exprima sprijinul față de Ucraina, care se confruntă cu multiple atacuri rusești.

Într-o ședință de guvern, premierul Denys Shmyhal a apreciat că țara sa va avea nevoie de o finanțare suplimentară în valoare de 17 miliarde de dolari pentru a-și reface infrastructura energetică avariată în conflictul declanșat de Rusia.

Uniunea Europeană a plătit deja prima tranșă de 3 miliarde de euro din ajutorul destinat Ucrainei, a cărui valoare se ridică la 18 miliarde de euro.

Continue Reading

U.E.

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

Published

on

© Ministero Difesa/ Twitter

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat în cadrul unei conferințe ce a avut loc la Roma pe tema ”Perspective europene pentru o apărare comună” că ar începe al Treilea Război Mondial” dacă tancurile rusești ar ajunge la Kiev, informează EFE, citat de Agerpres.

Guido Crosetto a făcut această declaraţie, difuzată de media italiene, după o întâlnire cu omologul său francez Sebastien Lecornu în marja reuniunii care se axase pe sprijinul necesar Ucrainei şi pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat ulterior de Ministerul italian al Apărării.

Potrivit ministrului italian, cel de-al Treilea Război Mondial ar putea începe ”în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev” şi deci ”la frontierele Europe”.

”A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto.

Acesta a ținut să clarifice că țările NATO nu fac decât să sprijine Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. El a dat asigurări înaintea acestui moment că țara sa va trimite doar arme defensive care să permită apărarea Ucrainei și pentru a ”opri” o escaladare a conflictului.

”Trebuie să avem curajul de a lua decizii dificile pentru a evita situaţii mai grave. Ţările europene şi din NATO sunt primele care doresc să evite escaladarea. Cu toţi aşteptăm posibilitatea de a se ajunge la negocieri pentru pace”, a spus ministrul în cadrul unui interviu difuzat pe postul de televiziune La7.

Aceast crez le-a determinat pe unele țări NATO să ia decizia de a livra Ucrainei tancuri, după ce insistențele Varșoviei auspra Berlinului au fost încununate de succes și au fost urmate de o hotărâre similară din partea Statelor Unite, care au anunțat că se vor alătura acestui efort aliat și vor furniza Kievului 31 de tancuri Abrams.

Continue Reading

U.E.

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

Published

on

© General Pavel/ Facebook

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Statului Major al Apărării din Cehia și fost președinte al Comitetului Militar al NATO, a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului premier ceh Andrej Babis, relatează Deutsche Welle. Alegătorii din Republica Cehă au votat sâmbătă în turul doi al alegerilor prezidențiale, în care generalul în retragere Petr Pavel l-a învins pe fostul premier Andrej Babis.

Cu 85% din voturi deja numărate, Pavel a primit 57% din voturi, față de cele 43% ale lui Babis, arată sursa citată. Secțiile de votare s-au închis sâmbătă, la ora locală 14:00, în cea de-a doua zi de scrutin. Presa locală a raportat o prezență ridicată la vot în ultimele ore ale scrutinului.

Pavel a ieșit în față în primul tur al alegerilor prezidențiale de la începutul acestei luni, dar cu doar 35,4% din voturi față de 35% pentru Babis, trimițându-i pe cei doi în turul doi de scrutin. Dar, pe măsură ce se apropia turul al doilea, Pavel era în avantaj în cele mai recente sondaje de opinie, cu 58% la 59% de susținere, față de 41% la 42% pentru Babis.

 

Generalul NATO în retragere a declarat vineri, în timp ce își exprima votul, că dorește să fie “un președinte demn” pentru țară. Babis, care este unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia, a fost prim-ministru din 2017 până în 2021 și s-a confruntat cu probleme juridice. El a numit alegerile “un referendum despre Babis”.

Câștigătorul alegerilor urmează să îl înlocuiască pe Milos Zeman, care a fost un președinte deschis și care a provocat diviziuni. Zeman a favorizat legături strânse cu Moscova, dar, pe măsură ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, el s-a aliniat la opoziția față de Rusia la nivelul UE și la susținerea Kievului.

Funcția de președinte al Cehiei este în mare parte ceremonială, dar atribuțiile prezidențiale includ numirea guvernului, selectarea guvernatorului băncii centrale și a judecătorilor constituționali. De asemenea, președintele Cehiei deține și funcția de comandant al forțelor armate.

Petr Pavel, născut la data de 1 noiembrie 1961, este un general de armată ceh în retragere, care a ocupat funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO între 2015 și 2018 și pe cea de șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe între 2012 și 2015.

După absolvirea studiilor, Petr Pavel a lucrat în cadrul Serviciului de Informații Militare (1991-1993) și a servit în contingentul de trupe cehoslovace al Forței de protecție a Națiunilor Unite în Bosnia, fiind recunoscut și premiat în Cehia și Franța pentru acțiunile sale din timpul unei operațiuni de salvare a unor soldați francezi aflați sub asediul trupelor sârbe.

După operațiunea din Bosnia, Pavel a ocupat diverse funcții în armata cehă, inclusiv în domeniul informațiilor militare, al diplomației (atașat militar adjunct în Belgia) și comandant al unei brigăzi de forțe speciale. A fost numit general de brigadă în 2002. Apoi a fost reprezentant militar național la Comandamentul Central al Statelor Unite și a reprezentat armata cehă în mai multe organizații internaționale și naționale.

Pavel a ocupat funcția de șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Cehe din iulie 2011 până în iunie 2012. La 1 iunie 2012 a fost promovat în funcția de șef al Statului Major General. A fost nominalizat de guvernul ceh ca președinte al Comitetului militar al NATO în iulie 2014 și numit în această funcție la Vilnius în septembrie 2014, fiind primul președinte al Comitetului Militar al NATO din partea unui fost membru al Pactului de la Varșovia. Mandatul său a început în 2015.

La finalul mandatului său, în 2018, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia Pavel i-a fost consilier, l-a lăudat pe Pavel pentru că a condus Comitetul Militar cu mare distincție într-o perioadă-cheie din istoria NATO.

După plecarea din armată, în 2018, Pavel a devenit conferențiar și consultant.

La 6 aprilie 2020, Pavel a lansat inițiativa Spolu silnější (Mai puternici împreună), cu scopul de a ajuta persoanele legate de lupta împotriva pandemiei COVID-19, în special prin strângere de fonduri pentru asistență financiară pentru voluntarii care ajută în spitale și creează instrumente medicale. Inițiativa a avut ca scop, de asemenea, pregătirea Republicii Cehe pentru crize viitoare.

Continue Reading

Facebook

NATO9 hours ago

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Petr Pavel, președintele ales al Cehiei: Aștept cu nerăbdare să ne coordonăm în cadrul UE și NATO

U.E.14 hours ago

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

U.E.15 hours ago

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

U.E.15 hours ago

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

Eugen Tomac16 hours ago

România în Schengen: Eurodeputatul Eugen Tomac cere Guvernului să sesizeze Curtea de Justiție a UE pentru ”nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos”

U.E.17 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că va continua ”să discute cu Rusia”, în pofida criticilor, dar lansează un apel la adresa Chinei de a se pronunța împotriva ”războiului imperialist” din Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 17 miliarde de dolari pentru a repara infrastructura energetică avariată de atacurile rusești, anunță premierul Denys Shmyhal

NATO20 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

CONSILIUL UE21 hours ago

Consiliul JAI: Cătălin Predoiu a atras atenția că UE ”se confruntă cu o realitate criminologică generată de traficul de persoane şi de criminalitatea organizată”: Trebuie să oprim circuitul ororilor

NATO20 hours ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 day ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO2 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO3 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL4 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO5 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending