Trei ani de la semnarea Acordului de la Minsk. SUA cer Rusiei să oprească „agresiunea” împotriva Ucrainei

Statele Unite ale Americii au cerut Rusiei să pună capăt „agresiunii împotriva Ucrainei” şi să renunţe la Crimeea, la trei ani după semnarea de către Moscova şi Kiev a acordurilor de pace de la Minsk.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a acuzat Moscova că „alimentează conflictul din Ucraina soldat cu peste 10.000 de morţi, dintre care peste 2.500 de civili”.
”Rusia a continuat să nege implicarea sa directă, în timp ce forţele ruse intimidează şi refuză accesul în condiţii de siguranţă pentru observatorii dezarmaţi ai OSCE”, a mai spus Heather Nauert. ”Cooperând strâns cu Franţa şi Germania, Statele Unite continuă să ceară guvernului rus să înceteze agresiunea sa în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Washingtonul a avertizat că sancţiunile americane împotriva Rusiei impuse din cauza implicării sale în estul Ucrainei vor rămâne în vigoare până când suveranitatea Ucrainei va fi restabilită. ”Sancţiunile noastre separate privind Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia va renunţa la peninsula ucraineană”, a mai spus oficialul american.

Acordul de pace de la Minsk, mediat de Franța și Germania și semnat de Rusia și Ucraina în 12 februarie 2015, prevede încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, precum și reforme constituționale pentru a acorda autonomie acestei zone unde populația rusă are o pondere ridicată. Rusia trebuia, totodată, să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi. Cu toate acestea, luptele au continuat în estul Ucrainei.

 

Citiți și: Emmanuel Macron nu este de acord cu secretarul de stat al SUA: Ostilitățile din Ucraina nu trebuie soluționate în afara acordului de la Minsk

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.