Trei sferturi din companiile romanesti nou infiintate au o singura activitate si zero angajati. O treime dintre ele dispar dupa un an

Aproape toate firmele noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului continua sa ramana inca extrem de mare.  Proportia fondatorilor/managerilor noilor companii, cu varsta intre 40-44 de ani, are o crestere usoara- 2.8 puncte procentuale fata de anul 2008, cea cu varsta mai mica de 30 de ani are o descrestere de 3.1  puncte procentuale. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii trei ani depasind 50%.

Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se totusi o descrestere fata de anul 2008 de aproape 0,5 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, o crestere semnificativa a intreprinderilor cu activitati multiple, avand regiunea Sud-Muntenia si o descrestere semnificativa regiunea Nord-Est.

Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2009 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 17% si este comparativa cu cea din anul 2003. Ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 20.0% .

Regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Est prezinta cea mai inalta rata (70,4%, respectiv 65,3%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, iar cea mai inalta rata de desfiintare a intreprinderilor este prezenta in regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov (24,8%, respectiv 19,5%).

Mai multe informații AICI.

Sursa datelor: INSSE
Sursa foto: dreamstime.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.