SUA
Trump, discuții telefonice cu Macron, Zelenski, Orban, Netanyahu și Xi Jinping: Franța dorește ca SUA să țină cont de UE, Ucraina speră la un sprijin de neclintit, iar China nu dorește confruntare
Published
4 weeks agoon
Președintele francez Emmanuel Macron, liderul ucrainean Volodimir Zelenski, premierul maghiar Viktor Orban și cel israelian Benjamin Netanyahu, dar și președintele chinez Xi Jinping se numără printre primii lideri care au discutat cu republicanul Donald Trump, ales președinte al SUA și care va reveni la Casa Albă după o pauză de patru ani, relatează birourile de presă ale liderilor politici și agențiile internaționale de presă.
Președintele francez Emmanuel Macron a avut o “discuție foarte bună” cu Donald Trump despre crizele majore ale lumii în timpul unei convorbiri telefonice de 25 de minute, a declarat Palatul Elysee, conform Associated Press.
Macron și-a exprimat punctul de vedere cu privire la “importanța” ca SUA să țină cont de Uniunea Europeană și ambii lideri au purtat discuții despre Ucraina și Orientul Mijlociu, a declarat biroul lui Macron.
Președintele francez a declarat că se pune la dispoziție pentru a continua să lucreze cu Trump pe aceste teme și să depună eforturi pentru pace și stabilitate, potrivit biroului său.
De asemenea, preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat joi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump, pentru a-l felicita pentru victorie şi a pleda ca relaţia dintre ambele puteri să fie “stabilă, sănătoasă şi durabilă”, transmit EFE şi Xinhua, potrivit Agerpres.
“Xi Jinping a subliniat că istoria ne învaţă că China şi SUA vor beneficia de pe urma cooperării şi vor suferi ca urmare a confruntării. O relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă (…) întruneşte interesele reciproce ale ambelor ţări şi aşteptările comunităţii internaţionale”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhua.
În timpul apelului telefonic, Xi a cerut ca ambele părţi să-şi “consolideze dialogul şi comunicarea” şi să-şi “gestioneze diferendele aşa cum se cuvine”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că a avut o conversaţie telefonică “excelentă” cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidenţiale din SUA.
“Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cu cooperarea noastră”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua X.
“Leadership-ul puternic şi neclintit al Statelor Unite este esenţial pentru lumea noastră şi pentru o pace dreaptă”, a spus el.
Trump a afirmat în repetate rânduri că va lucra atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.
I had an excellent call with President @realDonaldTrump and congratulated him on his historic landslide victory—his tremendous campaign made this result possible. I praised his family and team for their great work.
We agreed to maintain close dialogue and advance our…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 6, 2024
Premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că a vorbit cu Donald Trump după ce republicanul a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA şi că au “planuri mari pentru viitor”, conform Reuters.
“A sunat Mar-a-Lago (locul unde îşi are reşedinţa Donald Trump – n.r.). Tocmai am avut prima mea conversaţie la telefon cu preşedintele Donald Trump după alegeri. Avem planuri mari pentru viitor!”, a scris Orban pe platforma de socializare X.
De altfel, o reacție de nemărginită bucurie la victoria lui Trump i-a aparținut premierului maghiar Viktor Orban, aflat într-o continuă dispută cu instituțiile Uniunii Europene și puternic criticat pentru așa-numitele “misiuni de pace” la Moscova și la Beijing pentru a promova un armistițiu între Rusia și Ucraina, în timp ce Occidentul sprijină ferm Kievul în fața Rusiei agresive.
Mar-a-Lago calling. Just had my first phone conversation with President @realDonaldTrump since the elections. We have big plans for the future!
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 6, 2024
De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat, la telefon, pe viitorul líder de la Casa Albă, republicanul Donald Trump.
“Conversația a fost amicală și cordială, cei doi au convenit să coopereze pentru securitatea Israelului și au vorbit și despre amenințarea pe care o reprezintă Iranul, care susține și mișcarea Hamas”, după cum se arată într-un comunicat difuzat de biroul prim-ministrului israelian.
Citiți și
Cel de-al 45-lea președinte al SUA și candidatul republican la președinție, Donald Trump, și-a revendicat miercuri o victorie “nemaivăzută” în cursa prezidențială pentru Casa Albă în mandatul 2025-2029 și a promis să aducă o “epocă de aur” în Statele Unite, la patru ani distanță după ce a fost înfrânt de democratul Joe Biden. Donald Trump a fost ales cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite într-o resuscitare politică uimitoare, care a provocat o undă de șoc în America și în întreaga lume. Trump devine primul condamnat penal care câștigă Casa Albă. La 78 de ani, el este, de asemenea, cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată pentru această funcție, devansându-l pe Joe Biden.
De asemenea, în cadrul alegerilor pentru Congres, republicanii au preluat majoritatea în Senat pentru prima dată după patru ani și și-au păstrat majoritatea în Camera Reprezentanților, având totodată și o majoritate conservatoare la Curtea Supremă.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
INTERNAȚIONAL
SUA suspendă parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere
Published
2 days agoon
December 1, 2024Statele Unite au anunțat duminică suspendarea Parteneriatului Strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale Partidului Visul Georgian, aflat la putere, prin care au fost “încălcate principiile fundamentale” ale relației strategice.
“Decizia partidului Visul de a suspenda procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană contravine promisiunii făcute poporului georgian, înscrisă în constituție, de a urmări integrarea deplină în Uniunea Europeană și NATO. Prin această suspendare, Visul Georgian a respins oportunitatea de a consolida relațiile cu Europa și a făcut Georgia mai vulnerabilă influenței Kremlinului”, a transmis Departamentul de Stat într-un comunicat.
Georgia a decis să își întrerupă eforturile de aderare la Uniunea Europeană și să refuze subvențiile UE ca răspuns la o rezoluție a Parlamentului European care denunță recentele alegeri parlamentare din Caucazul de Sud ca fiind “nici libere, nici corecte”, în timp ce mii de cetățeni au manifestat pe străzile capitalei Tbilisi împotriva acestei decizii.
“Poporul georgian sprijină covârșitor integrarea europeană“, a mai subliniat Washington-ul, condamnând utilizarea excesivă a forței de către poliție împotriva cetățenilor georgieni care își exercită drepturile la întrunire și exprimare, inclusiv libertatea de a protesta pașnic.
Astfel, SUA au făcut apel la toate părțile să asigure caracterul pașnic al protestelor.
Totodată, Departamentul de Stat a precizat că acțiunile anti-democratice ale Partidului Visul Georgian “au încălcat principiile fundamentale ale Parteneriatului Strategic SUA-Georgia, bazat pe valori comune precum democrația, statul de drept, respectul pentru societatea civilă, drepturile omului, libertățile fundamentale și eforturile anti-corupție”.
“În consecință, Statele Unite au suspendat acest mecanism“,
Cu toate acestea, SUA reiterează apelul către guvernul georgian “de a reveni pe calea euro-atlantică, de a investiga transparent toate neregulile din alegerile parlamentare și de a abroga legile anti-democratice care limitează libertățile de întrunire și de exprimare”.
O rezoluție adoptată joi de Parlamentul European a solicitat ca UE să impună sancțiuni politicienilor de vârf ai Partidului Visul Georgian și a cerut organizarea de noi alegeri în Georgia în termen de 1 an.
Totodată, Consiliul Europei a condamnat ferm “reprimarea brutală a manifestațiilor pașnice” din Georgia și mai multe țări au reacționat, inclusiv România, care a precizat prin vocea Ministerului de Externe că este pe deplin solidară cu poporul georgian, în lupta lui legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european.
INTERNAȚIONAL
Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională: Angajamentul României pentru securitate și democrație în Europa reprezintă un model de urmat pentru toate națiunile
Published
2 days agoon
December 1, 2024By
Andreea RaduStatele Unite sunt mândre să colaboreze alături de România în procesul de modernizare a armatei și în consolidarea flancului estic al NATO, a transmis duminică secretarul de stat american Antony Blinken, cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit comunicatului oficial.
„În numele Statelor Unite ale Americii, urez tuturor românilor să sărbătorească cu bucurie aniversarea marii voastre uniri, un moment istoric de acum mai bine de 100 de ani. Angajamentul României pentru securitate și democrație în Europa reprezintă un model de urmat pentru toate națiunile”, a declarat Antony Blinken.
Secretarul de stat american a subliniat că sprijinul acordat Ucrainei de către România, prin primirea refugiaților și furnizarea de asistență în domeniul securității, a fost esențial în apărarea libertății împotriva agresiunii Rusiei.
„În același timp, rolul vostru de lider în facilitarea accesului cerealelor ucrainene pe piețele globale a contribuit semnificativ la hrănirea lumii”, a adăugat Blinken.
Mai mult, acesta a precizat că legăturile dintre Statele Unite și România, construite de-a lungul deceniilor, continuă să prospere, iar creșterea schimburilor de afaceri, educaționale și culturale subliniază profunzimea prieteniei de lungă durată dintre cele două națiuni.
„Suntem încântați să ne extindem cooperarea în domeniul tranziției energetice și lăudăm angajamentul României de a-și spori capacitățile solare, eoliene și nucleare, dar și de a promova interconectivitatea regională. Suntem mândri să colaborăm cu România pentru a face față provocărilor globale și pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea popoarelor noastre. Felicitări cu ocazia Zilei Naționale”, a conchis Antony Blinken.
ROMÂNIA
SUA, prima reacție occidentală la situația din România: Speranța noastră este ca “reputația României ca partener democratic de încredere în Europa și NATO să rămână intactă”
Published
2 days agoon
November 30, 2024Speranța Statelor Unite este ca reputația României ca partener democratic de încredere în Europa și în comunitatea euro-atlantică să rămână intactă, a transmis sâmbătă ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, în prima reacție diploma occidentală pe fundalul unei crize semnificative în România în context electoral.
Într-o declarație difuzată de Ambasada SUA, Kathleen Kavalec menţionează că, “în ultimele zile, mulţi români şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la alegeri, inclusiv rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidenţiale, rapoartele despre încălcări legate de utilizarea reţelelor sociale în campania electorală şi lipsa de transparenţă în finanţare, precum şi decizia de renumărare a voturilor”.
Scopul fundamental al unor alegeri libere şi corecte este de a asigura că cei care guvernează au un mandat clar din partea cetăţenilor pe care îi reprezintă, a afirmat Kavalec.
“Nicio decizie luată în această perioadă crucială nu ar trebui să limiteze dreptul românilor de a vota liber sau să pună în pericol credibilitatea procesului electoral”, a precizat diplomatul american.
“Speranţa noastră este ca, indiferent de deciziile luate de autorităţile române sau de candidaţi în zilele următoare, reputaţia României ca partener democratic de încredere în Europa şi în comunitatea euro-atlantică să rămână intactă“, a punctat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
România este protagonista unei crize de proporții după victoria unui candidat anti-NATO și anti-UE la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ale cărui rezultate sunt renumărate în baza unei decizii fără precedent a Curții Constituționale de la București.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie. Rezultatele primului tur de scrutin în cursa pentru Cotroceni relevă o premieră, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea.
Potrivit rezultatelor finale, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.
Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”. După ce presa occidentală a titrat – “Șoc în România” după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor -, publicația britanică The Guardian a consacrat la o zi după vot un articol semnat de întreaga redacție situației din România, atrăgând atenția că se clatină România, un pilon al stabilității pro-occidentale într-o regiune umbrită de Putin și un aliat stabil al Ucrainei.
Concluziile CSAT au indicat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale “au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de “o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO