În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-8 februarie 2019, a avut loc reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne.
Vineri miniștrii de justiție din Statele Membre au discutat la Palatul Parlamentului, despre dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială între Statele Membre ale Uniunii Europene, colectarea dovezilor electronice în materie penală și viitorul cooperării judiciare în materie penală în Uniunea Europeană.
În timpul conferinței de presă a comisarului european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Věra Jourová, și a ministrului de justiție din România, Tudorel Toader, ministrul român a menționat agenda discuțiilor și poziția sa față de a nu o numi pe Laura Codruței Kovesi pentru funcția de procuror șef la Parchetul European și a explicat de ce nu poate să răspundă la întrebările privind această situație: ,,îmi mențin poziția” și ,,nu am vorbit despre candidatura la conducerea Parchetului European, nu poți introduce pe ordinea de zi alte teme, decât cele pentru care am tirimis materialele pregătitoare, prin urmare, nu am discutat un cuvânt despre această problemă”
Vineri miniștrii de justiție din Statele Membre au discutat la Palatul Parlamentului, despre dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială între Statele Membre ale Uniunii Europene, colectarea dovezilor electronice în materie penală și viitorul cooperării judiciare în materie penală în Uniunea Europeană.
Tot în acest context, Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, a anunţat în timpul vizitei sale la reuninea informală JAI, că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european, relatează Adevărul.
Josef Moser a declarat, răspunzând unei întrebări a Televiziunii publice austriece, că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european, potrivit TVR, relatează Adevărul.
AGENDA DISCUȚIILOR:
Modalități de dezvoltare a cooperării judiciare în materie civilă și comercială
Principalul obiectiv al acestei sesiuni de lucru a constat în demararea unui proces de reflecție cu privire la viitorul cooperării judiciare în materie civilă și comercială în UE după 2019, având în vedere amploarea acquis-ului și în contextul încheierii actualei legislaturi a Parlamentului European în mai 2019, precum și sfârșitul mandatului actualei Comisii Europene în octombrie 2019.
Obținerea probelor electronice în materie penală – protejarea persoanelor în spațiul cibernetic printr-un răspuns eficient al justiției penale, cu respectarea cerințelor statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului
Criminalitatea informatică și obținerea probelor electronice ridică provocări de o complexitate fără precedent pentru justiția penală. Adesea, probele necesare sunt deținute de furnizori multinaționali care oferă servicii într-un anumit stat membru, au sediul în altă jurisdicție, iar datele sunt stocate într-un stat terț. Reuniunea informală a miniștrilor justiției a oferit oportunitatea unui schimb de opinii și o creștere a gradului de conștientizare la nivel național (inclusiv în sectorul privat și în cadrul societății civile), respectiv la nivelul UE, a soluțiilor propuse și a garanțiilor procesuale prevăzute, inclusiv în ceea ce privește necesitatea, proporționalitatea, căile de atac și cerințele privind protejarea datelor personale.
De asemenea,a avut loc un prim schimb de opinii privind viitoare acorduri internaționale în materie.
Viitorul cooperării judiciare în materie penală în cadrul spațiului judiciar comun al Uniunii Europene
În prezent, UE dispune de un cadru juridic solid și cuprinzător în domeniul cooperării judiciare în materie penală, instrumentele juridice care pun în aplicare principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești reprezentând nucleul acestui cadru legislativ.
La această reuniune ministerială informală, a fost demarat un proces de reflecție asupra acestei tematici, miniștrii au fost invitați să împărtășească punctul lor de vedere cu privire la unele evoluții strategice posibile în domeniul cooperării judiciare UE în materie penală.