Turcia a închis Twitter, după ameninţări la adresa Facebook şi Youtube. “Nu-mi pasă ce ar putea să spună comunitatea internaţională. Vor vedea forţa Turciei”

recep-tayyip-erdoganSite-ul de microblogging Twitter a fost închis în Turcia, la câteva ore după ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că acest lucru se va întâmpla.

“Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasă de ce ar putea să spună comunitatea internaţională”, a afirmat Erdogan în faţa a mii de susţinători adunaţi la un miting electoral organizat cu zece zile înainte de alegerile municipale din 30 martie. “Vor vedea forţa Turciei”, a adăugat el, citat de Gandul.info.

“Aceasta nu are nimic de a face cu libertăţile”, a insistat şeful Guvernului turc. “Libertatea nu permite intruziunea în viaţa privată (…) sau spionarea secretelor de stat prin aceste mijloace”, a continuat el.

Începând din decembrie, un scandal de corupţie vizează mai mulţi apropiaţi ai premierului turc, care conduce ţara încă din 2002.

Conversaţii telefonice care îl pun pe Erdogan direct sub semnul întrebării în afacerile de corupţie sunt publicate pe Internet încă de la începutul lunii martie.

În aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost stabilită definitiv, premierul îi cere fiului său să ascundă sume mari de bani sau evocă un comision considerat insuficient, plătit de un grup industrial.

Aceste interceptări, considerate drept o “înscenare” de către Erdogan, au stârnit furia opoziţiei, care a organizat manifestaţii în marile oraşe ale ţării pentru a-i cere demisia.

“Nu vom mai permite aşa ceva”, a dat asigurări, joi, Erdogan. “Vom lua rapid aceste măsuri (de interzicere). Securitatea ţării mele este în joc”, a adăugat el.

La începutul lunii, şeful Guvernului islamo-conservator a ameninţat deja că va interzice YouTube şi Facebook în Turcia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.