SECURITATE
Turcia a mobilizat sisteme antiaeriene la frontiera cu Siria
Published
12 years agoon
By
REDACTIAArmata turcă şi-a consolidat dispozitivul de securitate la frontiera cu Siria, unde a transferat sisteme de rachete sol-aer şi vehicule pentru transportul trupelor, în zona Mardin (sud-est), anunţă agenţia de presă Anatolia, potrivit Mediafax.
Un convoi feroviar care transportă baterii de rachete sol-aer a sosit în gara din Mardin, unde au fost sporite măsurile de securitate.
Trenul transportă cel puţin cinci vehicule echipate cu sisteme antiaeriene, potrivit postului NTV.
Siria se confruntă, de 16 luni, cu revolte violente şi confruntări armate între forţele proguvernamentale şi cele ale opoziţiei, soldate cu peste 19.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Sursa: Mediafax.ro
Foto: rumaniamilitary.wordpress.com
You may like
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
Determinarea Ucrainei și R. Moldova pe calea aderării la UE, recunoscute în pachetul privind extinderea adoptat de Comisia Europeană: “Aderarea la UE rămâne o alegere strategică”
România, Turcia și Bulgaria, aliații NATO la Marea Neagră, au semnat înființarea unui coridor de mobilitate militară pentru a spori capacitatea de apărare
De la tribuna ONU, Erdogan îl compară pe Netanyahu cu Hitler: Sistemul ONU moare în Gaza. Valorile pe care Occidentul pretinde că le apără mor
Turcia propune organizarea unui Forum de Afaceri cu România în contextul interesului ridicat al companiilor turcești pentru investiții în energie verde, turism și antreprenoriat
Turcia a depus cererea de aderare la BRICS. Ar fi primul aliat NATO care se alătură grupului țărilor emergente fondat de Rusia și China
NATO
Germania trebuie să continue creșterea investițiilor în apărare, subliniază secretarul general al NATO
Published
10 hours agoon
November 5, 2024Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat, luni, Germania să-și crească investițiile în apărare, subliniind că acest efort este esențial pentru securitatea colectivă a Alianței, relatează dpa, preluat de Agerpres.
„Toți aliații NATO trebuie să investească mai mult și eu am încredere că Germania va continua să-și majoreze cheltuielile pentru apărare,” a declarat Rutte, aflat alături de cancelarul german Olaf Scholz.
Germania se află pe punctul de a atinge pentru prima dată pragul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile de apărare în 2024, conform cerințelor NATO, după aproape trei decenii de subfinanțare în acest domeniu. Scholz a calificat această creștere a bugetului apărării drept un „punct de cotitură,” decizia fiind influențată de invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022.
Fondul de 100 de miliarde de euro destinat apărării pe termen lung, creat de Germania, a fost apreciat de Rutte drept o măsură care face „mare diferență” pentru securitatea NATO. Cu toate acestea, oficialul NATO a subliniat necesitatea unor investiții suplimentare.
„Ca fost premier, știu că nu este mereu ușor pentru guverne să aloce fonduri pentru apărarea națională și pentru ajutor pentru Ucraina, însă ambele sunt cruciale pentru securitatea noastră colectivă,” a spus Rutte.
În același context, Rutte a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri dacă va reuși să câștige în Ucraina. Rusia desfășoară o „campanie intensivă” de atacuri hibride în toate statele NATO, implicând violență, sabotaj și interferență în democrațiile alianței.
„Aceasta arată că frontul din acest război nu se mai află doar în Ucraina,” a afirmat Rutte, menționând activitățile ruse în Europa de Est, în țările baltice și în Arctica.
NATO
Ungaria a boicotat o reuniune a ambasadorilor aliaților din NATO, organizată la Budapesta pentru a discuta politica de “neutralitate” a lui Orban
Published
5 days agoon
October 31, 2024Frustrarea aliaților NATO cu privire la Ungaria a atins un nou nivel de incandescență, în timp ce țara continuă să flirteze cu Rusia, divizarea dintre Budapesta și capitalele aliate accentuându-se miercuri, când oficialii maghiari au refuzat invitația de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO, aflați la post în Ungaria, relatează Politico Europe.
Scopul era de a discuta despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia și China.
“Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că a fost necesară o discuție despre politica de ‘neutralitate’ a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declarație după întâlnirea de miercuri.
Ambassadors to Hungary from NATO member states met today to discuss the security aspects of the Government of Hungary’s recently announced policy of economic “neutrality.” Read the U.S. statement: https://t.co/u7uYBYjSTm pic.twitter.com/rhMM9onG4H
— Ambassador David Pressman (@USAmbHungary) October 30, 2024
În timp ce Ungaria nu a participat la reuniunea NATO, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, urmează să ia cuvântul joi la o conferință privind securitatea din Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov și de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.
Termenul de neutralitate a fost întrebuințat de guvernul ungar când a lansat luni o nouă consultare naţională împotriva “războiului comercial” iniţiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei şi Rusiei.
Considerată o nouă ofensivă anti-UE a executivului de la Budapesta, înainte de un summit al UE în Ungaria, consultarea lansată de premierul Viktor Orban întreabă dacă ar trebui cetăţenii Ungariei “să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-şi pune economia în pericol”, sau ar trebui, dimpotrivă, “să opteze pentru neutralitate”.
Tensiunile dintre premierul maghiar și partenerii din UE și NATO s-au accentuat în ultimele luni, după o “misiune de pace” în Rusia și în China decisă fără consultare cu alte ţări europene, în condiţiile în care chiar Ungaria exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Vizitele respective au avut loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington, prezența lui Orban în Statele Unite încheindu-se atunci cu o întâlnire cu fostul președinte republican Donald Trump, la reședința acestuia în Florida, cunoscut fiind faptul că Viktor Orban îl susține pe Trump pentru un nou mandat.
Deși conduce o țară care face parte din NATO de 25 de ani, premierul maghiar a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o “schimbare a alinierii occidentale tradiționale”. “Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și spre vest”, a declarat el într-un interviu radio luna trecută.
De altfel, Orban și Ungaria s-au împotrivit până în ultima clipă candidaturii lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, îndepărtându-și obiecția care împiedica unanimitatea obligatorie, după ce fostul premier olandez i-a confirmat în scris premierului maghiar că Ungaria nu va fi obligată să participe la sprijinul NATO pentru Ucraina.
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen și Mark Rutte au decis să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida parteneriatul strategic UE-NATO
Published
1 week agoon
October 29, 2024Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și noul secretar general al NATO Mark Rutte s-au întâlnit marți pentru prima dată de când fostul premier olandez a preluat conducerea NATO, discuțiile dintre cei doi lideri axându-se pe importanța unui parteneriat strâns și strategic între Uniune și Alianță, context în care von der Leyen și Rutte au convenit să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida cooperarea UE-NATO existentă.
“Escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității europene și a păcii mondiale. În acest context, un parteneriat strâns și strategic între UE și NATO este mai vital ca niciodată. Mark Rutte și cu mine tocmai am convenit să ne intensificăm cooperarea”, a scris, pe contul său de X, șefa Comisiei Europene.
The escalation in Russia’s war against Ukraine is a serious threat to European security and global peace.
In this context, a close and strategic partnership between the EU and @NATO is more vital than ever.
@SecGenNATORutte and I just agreed to step up our cooperation ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 29, 2024
La rândul său, Mark Rutte a subliniat, într-un mesaj pe X, că a discutat cu von der Leyen “despre cum să valorificăm parteneriatul unic și esențial dintre NATO și UE și de a consolida în continuare cooperarea noastră”.
Great to meet w/ @EU_Commission President @vonderleyen today for the first time as NATO #SecGen
We discussed how to build on the unique and essential partnership between @NATO & the #EU and to further strengthen our cooperation.
More here ➡️ https://t.co/YmOZbqWUwM pic.twitter.com/3B8tbfHje4
— Mark Rutte (@SecGenNATO) October 29, 2024
După întrevedere, Comisia Europeană și NATO au emis un comunicat de presă comun în care au arătat că ambii înalți oficiali “au fost de acord că, într-o lume din ce în ce mai periculoasă, acest parteneriat este vital pentru a susține și a proteja pacea, libertatea și prosperitatea”.
“Războiul de agresiune al Rusiei pe teritoriul european este cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității pe continentul european”, subliniază sursa citată.
Președintele von der Leyen și secretarul general Rutte au subliniat că desfășurarea de soldați nord-coreeni în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei reprezintă o escaladare semnificativă a războiului împotriva Ucrainei, precum și o amenințare gravă la adresa securității europene și a păcii globale.
Ei au discutat, de asemenea, despre afirmarea tot mai puternică a statelor autoritare pe scena mondială. Aceste state ne sfidează interesele comune, valorile și principiile democratice, folosind mijloace multiple – politice, economice, tehnologice și militare.
“Pentru a face față acestor amenințări și provocări în continuă evoluție, președinta von der Leyen și secretarul general Rutte au convenit să înființeze un nou grup operativ la nivel înalt pentru a consolida cooperarea UE-NATO existentă. Se așteaptă ca planificarea primei reuniuni a grupului operativ să avanseze în următoarele săptămâni”, conchide comunicatul comun.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Nicolae Ciucă: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, parteneriatul România-SUA va continua să se dezvolte și răspundă provocărilor comune
LIVE UPDATE | Alegeri SUA 2024 | Donald Trump vs. Kamala Harris: Americanii își aleg președintele într-o cursă considerată existențială pentru viitorul țării
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
Luca Niculescu: Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, România ar trebui să fie membră a OCDE în 2026. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic
ARPIM: Pentru o Românie productivă și competitivă în UE și OCDE, autoritățile și industria farmaceutică inovatoare trebuie să implementeze modele de stimulare a investițiilor
Ministrul Bogdan Ivan: Spitalele inteligente vor deveni realitate în România de anul viitor, cu 207 unități digitalizate și interconectate
Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, despre portofoliul pe care îl primește: Răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al UE
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, subliniază ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Luminița Odobescu a discutat cu omologul francez despre domeniul apărării și a reiterat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic
Ekaterina Zaharieva, comisarul desemnat al Bulgariei pentru portofoliul Start-upuri, Cercetare și Inovare, promite un nou impuls pentru competitivitatea UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
Trending
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA1 day ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- SĂNĂTATE5 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
- SĂNĂTATE1 day ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar