Connect with us

INTERNAȚIONAL

Turcia îndeamnă „toate părțile la prudență” după ce Ucraina a atacat Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Published

on

© Kremlin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat aspru decizia Statelor Unite de a aproba utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS de către Ucraina pentru a ataca ținte militare în interiorul Rusiei. Erdogan a declarat că această măsură este „o mare greșeală” care ar putea aduce regiunea și lumea în pragul unui „război major”.

Comentariile liderului turc, publicate după o discuție cu jurnaliștii, miercuri, la întoarcerea de la summit-ul G20, vin în contextul unei schimbări semnificative în politica americană, care a provocat reacții dure din partea Moscovei. Marți, Rusia și-a extins oficial doctrina nucleară și situațiile în care ar putea recurge la arme nucleare, ca avertisment pentru Ucraina și Occident.

„Acest pas al lui Biden nu doar că va escalada conflictul, dar va conduce la o reacție mai mare din partea Rusiei și ar putea aduce regiunea și lumea în pragul unui nou război major,” a declarat Erdogan jurnaliștilor la întoarcerea de la summitul G20 din Rio de Janeiro.

Decizia SUA „ar putea fi interpretată ca o mișcare menită să alimenteze războiul, să asigure că acesta nu se va termina și chiar să se extindă,” a adăugat președintele turc.

Erdogan a subliniat riscul reprezentat de decretul semnat de Vladimir Putin, care permite un răspuns nuclear în cazul unui atac aerian masiv, chiar și cu arme convenționale. „Cea mai mică greșeală bazată pe această mare greșeală va fi ca și cum ai arunca un butoi cu pulbere în foc, deci sfătuiesc toate părțile să fie prudente” a avertizat el.

Turcia, care menține relații cordiale atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, a furnizat drone Kievului, dar a evitat să adopte sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Această poziție echilibrată subliniază importanța stabilității în regiunea Mării Negre pentru Ankara.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Published

on

© Guvernul Italiei

Italia și Turcia vor continua să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare cu noi proiecte, stimulând în același timp schimburile comerciale, au declarat premierul italian Giorgia Meloni și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după discuțiile desfășurate marți la Roma, informează Reuters, citat de Agerpres.

Erdogan s-a aflat la Roma pentru a participa la un al patrulea așa-numit summit interguvernamental între Italia și Turcia, care are ca scop stimularea comerțului și a cooperării, conform AP.

Vizita sa vine într-un moment în care Turcia și Italia au extins parteneriatele în domeniul apărării. În martie, Baykar, principalul producător de drone din Turcia, a încheiat un memorandum de înțelegere pentru o societate mixtă cu Leonardo din Italia pentru producția de vehicule aeriene fără pilot. Anul trecut, Baykar a cumpărat producătorul italian de aeronave Piaggio Aerospace.

Vorbind după întâlnirea lor, Meloni și Erdogan au declarat că Turcia și Italia și-au atins cu succes obiectivul de 30 de miliarde de dolari în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale și au stabilit acum un nou obiectiv de 40 de miliarde de dolari, semnalând continuarea colaborării economice.

”Vom continua să întărim cooperarea noastră în industria de apărare cu Italia, care a făcut progrese semnificative, cu noi parteneriate și proiecte”, a afirmat Erdogan, într-o declarație comună cu Meloni, în fața reporterilor.

Italia consideră Turcia drept un partener-cheie în gestionarea numărului de migranți și în menținerea stabilității în regiune.

Marți, Meloni i-a mulțumit lui Erdogan, afirmând că măsurile comune ale Turciei și Italiei au dus la scăderea numărului de migranți originari din Turcia la „zero”.

”Vom continua cooperarea noastră cu Italia în domeniul combaterii migrației ilegale în perioada următoare”, a declarat Erdogan.

Liderul turc a mai spus că părțile au discutat despre o posibilă cooperare în vederea redezvoltării Siriei și că vor avea loc mai multe consultări pe această temă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite ar putea înceta să mai medieze între Rusia și Ucraina dacă cele două părți nu prezintă propuneri clare pentru încheierea războiului, a avertizat marți secretarul de stat american Marco Rubio, relatează AFP, preluat de Agerpres. Între timp, președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a transmis refuzul său categoric privind concesii teritoriale către Rusia în schimbul păcii.

„Am ajuns la un punct în care ambele părți trebuie să facă propuneri concrete pentru a pune capăt acestui conflict”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „Dacă nu există progrese, ne vom retrage ca mediatori în acest proces”, a adăugat ea.

Tensiunile diplomatice se amplifică după ce Kremlinul a respins propunerea Ucrainei de a declara un armistițiu de 30 de zile, cerând mai întâi să fie luate în considerare preocupările Moscovei. În schimb, Rusia a solicitat Kievului să accepte o încetare a focului de trei zile, între 8 și 10 mai, cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria împotriva forțelor naziste, când este planificată o paradă militară de amploare în Piața Roșie din Moscova.

Propunerea unui armistițiu de 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, a fost avansată de Ucraina, la inițiativa Statelor Unite, încă din martie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la acea vreme că, în principiu, Moscova nu respinge ideea, dar a invocat „nuanțe”, precum problemele de control și verificare, dar și necesitatea suspendării livrărilor de arme către Ucraina pe durata armistițiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marți că Ucraina nu va oferi „cadou” niciun teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului. „Dorim cu toții ca acest război să se încheie în mod echitabil, fără cadou pentru Putin și mai ales nu teritorii”, a declarat Zelenski în cadrul unui summit regional, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rusia ocupă parțial patru regiuni ucrainene — Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson — a căror anexare a revendicat-o în 2022, precum și peninsula Crimeea, anexată în 2014. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat luni că recunoașterea internațională a acestor anexări este o condiție „imperativă” pentru încheierea conflictului.

Administrația Trump, care își dorește o încheiere rapidă a războiului, ar lua în calcul recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și chiar ar putea presa Ucraina să renunțe la acest teritoriu, potrivit unor surse din mass-media. Zelenski a respins categoric o astfel de eventualitate. Duminică, Donald Trump a sugerat că poziția liderului ucrainean s-ar putea schimba în viitor.

Marți, în mesajul său cotidian, Zelenski a îndemnat din nou Rusia să accepte un armistițiu „necondiționat și global” de 30 de zile. Totodată, el a avertizat Moscova cu privire la riscurile continuării războiului: rușii „sunt îngrijorați că parada lor ar putea fi amenințată și ei au dreptate să fie îngrijorați. Însă ei ar trebui să fie îngrijorați (și) de continuarea războiului”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai precizat că Ucraina se pregătește să discute cu Washingtonul despre posibile noi măsuri de sancțiuni împotriva Rusiei.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

Published

on

© European Union 2024

Ministrul de externe al Franței, Jean-Noël Barrot, a acuzat oficial serviciile Rusiei de informații militare (GRU) pentru mai multe atacuri cibernetice desfășurate în Franța, începând cu anul 2021.

„Serviciul rus de informații militare (GRU) desfășoară de mai mulți ani un modus operandi de ofensivă cibernetică numit APT28 împotriva Franței. Acesta a vizat aproximativ zece entități franceze începând din 2021. În spațiul cibernetic, Franța își observă, blochează și combate adversarii”, a transmis șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, într-o postare pa contul X.

APT28, acronim pentru Advanced Persistent Threat (amenințare persistentă avansată), este un actor rus cunoscut în SUA și țări ale Uniunii Europene care au impus deja sancțiuni indivizilor sau entităților legate de acest grup care încearcă să destabilizeze opinia publică, relateză Agerpres.

Printre atacurile cibernetice s-au numărat și  sabotarea canalului TV5Monde în 2015 și piratarea e-mail-urilor echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul campaniei din 2017.

   Citiți și: Serviciul de informații al armatei ruse s-a aflat în spatele piratării unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidențialelor din Franța din 2017 (Le Monde)

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL41 minutes ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.2 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA3 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

ROMÂNIA20 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending