Turcia marchează astăzi un an de la tentativa de lovitură de stat. Guvernul a emis un decret de demitere a mii de persoane bănuite de implicare în puci

Turcia marchează astăzi un an de la puciul eșuat din luna iulie a anului 2016, când 260 de persoane au murit și alte 2.196 au fost rănite, prilej cu care va organiza o festivitate, informează BBC.

Pe 15 iulie 2016 o facțiune a armatei turce a încercat să preia puterea de la președintele Recep Tayyip Erdogan, dar acesta a fost învinsă iar puciul a eșuat. Încă de atunci Turcia a pornit o campanie de „curățare” a statului prin eliminarea tuturor celor bănuiți că ar avea legătură cu puciu, fiind realizate  peste 150.000 de concedieri, iar cel puţin 50.000 de persoane din rândurile armatei, poliţiei, sistemului judiciar şi a altor sectoare au fost arestate sub acuzaţia de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen pe care regimul președintelui o consideră responsabilă pentru tentativa de răsturnare a puterii.

Chiar la împlinirea unui an de la eveniment, guvernul a emis un decret prin care este vizată demiterea a 7.348 de persoane, dintre care 2.303 polițiști. 

Uniunea Europeană, entitate la care Turcia speră să adere, și-a exprimat profundul regret cu privire la evenimentul de anul trecut, dar i-a cerut statului turc să să respecte drepturile omului și statul de drept. În comunicatul comun al Înaltului Reprezentat al UE, Federica Mogherini, și al comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, UE subliniază că respectul pentru drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de partener cheie, țară candidată și membră a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.